13 Αυγ 2008

ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ, ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ

Πηγή ρεπορτάζ www.traveldailynews.gr

Τα πρώτα στοιχεία για φέτος, στηριζόμενα στην τουριστική κίνηση του Ιουλίου, φαίνεται να μιλούν για μείωση ιδίως των παραδοσιακών αγορών μας .

Συγκεκριμένα, για τον Ιούλιο στην Ρόδο οι διεθνές αφίξεις παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 1,41%, ενώ οι αφίξεις εσωτερικού έχουν ανοδική πορεία κατά 1,82%.

Tον μήνα Iούλιο 2008 έφτασαν στη Ρόδο 291.280 αλλοδαποί τουρίστες, έναντι 295.448 του περσυνού Στο ίδιο χρονικό διάστημα αφίχθησαν με πτήσεις εσωτερικού 53.855 επιβάτες, έναντι 52.891 του Iουλίου 2007 σημειώνοντας αύξηση 1,82%. Συνολικά το μήνα Iούλιο 2008 έφτασαν στο νησί 345.729 επισκέπτες έναντι 348.792 του Iουλίου 2007 παρουσιάζοντας μείωση φέτος 0,88%. Στην πρώτη θέση των αφίξεων βρίσκονται οι Aγγλοι σημειώνοντας αύξηση 1,17% και ακολουθούν οι Γερμανοί ποσοστό αύξησης 0,77%. Μείωση παρουσιάζουν οι Iταλοί κατά 15,79%, οι Oλλανδοί σε ποσοστό 7,50%, οι Aυστριακοί, 13,65%, ενώ οι Πολωνοί παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 20,02%.

ΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΣΤΑ ΝΕΑ

Χθεσινό ρεπορτάζ στα ΝΕΑ με δηλώσεις ΙΑΤΡΙΔΗ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=81274

Φρένο στους Βρετανούς τουρίστες έβαλε το Φαληράκι της Ρόδου και, όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Ιατρίδης, «η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο».

Φέτος οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες στο Φαληράκι βλέπουν να επαναλαμβάνονται στα Μάλια, στον Λαγανά, στα Καρδάμαινα και στην Κέρκυρα όσα για χρόνια ζούσαν οι ίδιοι και κουνούν με νόημα το κεφάλι. «Δυστυχώς, μέχρι να βάλουμε μυαλό μάς πήρε πολύ περισσότερο χρόνο».

Μέχρι και το 2004 ο ένας στους 4 τουρίστες στο Φαληράκι ήταν Βρετανός- από εκείνους που οι κάτοικοι της περιοχής περιέγραφαν ως χούλιγκαν. Οι μεταξύ τους συμπλοκές, οι καταγγελίες για βιασμούς αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο. Η Αστυνομία απέφευγε να δίνει το «παρών» και το έκανε μόνο όταν η κατάσταση έφτανε στο απροχώρητο. Ακόμη όμως και τότε οι αστυνομικοί συχνά έπεφταν θύματα επιθέσεων από μεθυσμένους νεαρούς. Ωστόσο, η στυγερή δολοφονία του 17χρονου Ιρλανδού Πάντι Ντόραν στις 12 Αυγούστου 2003 από τον Άγγλο τουρίστα Πίτερ Ναβάρο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το μοιραίο βράδυ η παρέα του Ντόραν συνεπλάκη με την παρέα του Ναβάρο για λόγο που δεν θυμόταν στη συνέχεια κανένας από τους 7 συλληφθέντες στο μπαρ «Q». Ο Ναβάρο με ένα σπασμένο μπουκάλι χτύπησε τον Ντόραν στην καρωτίδα και ο ανήλικος Ιρλανδός ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Ρόδου.

Φτάνει πια!

Τότε οι επιχειρηματίες της περιοχής είπαν «φτάνει πια!» και αποφάσισαν να δώσουν ένα τέλος σε αυτό που ο αγγλικός Τύπος παρουσίαζε ως τον «παράδεισο του κάθε οργίου» και τον «απόλυτο τόπο κάθε ακολασίας». Έτσι, ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια για να δοθεί τέλος με όποιο κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις που εξασφάλιζαν τη λειτουργία τους από τους νεαρούς τουρίστες. Κατά κάποιο τρόπο το Φαληράκι αντέγραψε την Ίμπιζα. Το ισπανικό θέρετρο είχε βρεθεί στο ίδιο σταυροδρόμι έχοντας να επιλέξει μεταξύ του ποιοτικού τουρισμού και της «τουριστικής σαβούρας», όπως την αποκαλούν οι ξενοδόχοι, και προχώρησε σε μέτρα που αντέγραψε και η Ρόδος.

«Η πρώτη ενέργειά μας ήταν στα τουριστικά καταλύματα, με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους, να φέρουμε επισκέπτες και από άλλες χώρες. Σήμερα φιλοξενούνται χιλιάδες Ιταλοί, Τσέχοι, Πολωνοί, Ρώσοι- και έτσι οι Άγγλοι έχασαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής», λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Καλλιθέας, όπου ανήκει το Φαληράκι. Σήμερα, όπως λέει, δήμαρχοι των περιοχών όπου μετακόμισαν οι Βρετανοί τουρίστες χούλιγκαν ζητούν να μάθουν πώς λειτουργεί η «συνταγή Φαληράκι» για να την εφαρμόσουν και αυτοί.

Αστυνομικό τμήμα

Το πρώτο μέτρο που πήραν οι ξενοδόχοι στο Φαληράκι ήταν να ζητήσουν τη δημιουργία αστυνομικού τμήματος στην περιοχή και αστυνόμευση της περιοχής με αυστηρότερους ελέγχους για το ωράριο λειτουργίας στα κέντρα, τους θορύβους, αλλά και στον έλεγχο της ποιότητας των ποτών που προσφέρονται από τα μπαρ. Το δεύτερο ήταν η ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων ώστε να αρχίσουν να προσελκύουν τουρίστες με υψηλότερα βαλάντια, οι οποίοι έως τότε δεν ήθελαν να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τη διαμονή τους σε μια περιοχή όπου φοβούνταν να κυκλοφορήσουν το βράδυ.

«Τα μέτρα άρχισαν να αποδίδουν και σύντομα το Φαληράκι άρχισε να ξανακερδίζει τους καλούς ξένους πελάτες που προτιμούσαν την περιοχή μας αλλά ήθελαν να μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Βασίλης Μηναΐδης. «Ένα ιδιαιτέρως σημαντικό μέτρο που βοήθησε πολύ στη βελτίωση της κατάστασης ήταν ο περιορισμός του “παμπκρόουλ”. Τα περιορίσαμε σε μικρές ομάδες και έτσι η κατάσταση είναι πλέον ελεγχόμενη», υποστηρίζει ο κ. Ιατρίδης. Το «παμπκρόουλ» στην τουριστική διάλεκτο στο Φαληράκι σήμαινε πως με ένα ευτελές ποσό της τάξης των 20- 30 ευρώ οι Άγγλοι τουρίστες θα μπορούσαν να πίνουν όσο αλκοόλ ήθελαν σε όλα τα μπαρ της περιοχής. «Κάπως έτσι η περιοχή γέμισε το Φαληράκι με “μπόμπες”, διότι θα ήταν οικονομικά ασύμφορο για μας να σερβίρουμε κανονικό ποτό στους Άγγλους που πίνουν απίστευτα πολύ», παραδέχεται ιδιοκτήτης μπαρ της περιοχής. Το καθημερινό αποτέλεσμα του παμπκρόουλ το έβλεπαν οι κάτοικοι της περιοχής που μετρούσαν δεκάδες μεθυσμένους Άγγλους αναίσθητους σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Αγκάθι τα ροζ μαγαζιά

ΤΟ ΠΑΜΠΚΡΟΟΥΛ συνεχίζεται στο Φαληράκι, αφού μερίδα ντόπιων επιχειρηματιών αντέδρασε στα σχέδια εξυγίανσης της περιοχής. Απλά, όπως επισημαίνουν φορείς της περιοχής, έχουν μειωθεί κατά πολύ τα έκτροπα, χωρίς όμως να λείπουν εντελώς από το αστυνομικό δελτίο. Πριν από δύο ημέρες 20χρονη τουρίστρια κατήγγειλε τον βιασμό της, ενώ σε μπαρ στο Φαληράκι έχουν συλληφθεί αρκετές νεαρές με παραβατική συμπεριφορά σε μπαρ. «Έχουν συλληφθεί αρκετές τουρίστριες οι οποίες προσφέρουν στριπτίζ, ερωτικά χάδια ή συμμετέχουν σε ομαδικά όργια έναντι αμοιβής και με την προτροπή βεβαίως των ιδιοκτητών των μπαρ», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Ασφάλειας Ρόδου.

Όπως μάλιστα καταγγέλλουν επιχειρηματίες της περιοχής, η νέα μόδα είναι τα αποκαλούμενα ροζ μαγαζιά που υπόσχονται στους τουρίστες κάθε λογής απολαύσεις. «Με αυτά όμως δεν θα αργήσει και πάλι η εποχή που θα ξαναγίνουμε πρωτοσέλιδο των αγγλικών εφημερίδων», προειδοποιούν κάτοικοι της περιοχής.

«Για να πετύχει η συνταγή, θα πρέπει να συνδράμουν όλοι.
Κυρίως η πολιτεία αλλά και όλοι οι επιχειρηματίες σε κάθε περιοχή που με τη σωστή επαγγελματική συμπεριφορά τους θα πρέπει να αποθαρρύνουν τέτοια φαινόμενα» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Βασίλης Μηναΐδης.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...