22 Οκτ 2011

Η "ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ" ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ

Χθες στο δημαρχείο Ρόδου πέρα από τον ξεσηκωμό των Καλυθενών, Μαριτσενών παρακολουθήσαμε την πολιτική κωλοτούμπα του δημάρχου Ροδίων κ. Κουσουρνά. Ο κ. Κουσουρνάς παρά την εισβολή των κατοίκων επέμενε αρχικά να λέει ψέμματα χρησιμοποιώντας τις φράσεις "δεν υπάρχει απόφαση, δεν έχουμε καταλήξει".
Και όμως το δημοσίευμα της ΡΟΔΙΑΚΗΣ την περασμένη Τετάρτη μετά την σύσκεψη φορέων είναι αποκαλυπτικό και φανερώνει πως ο κ. Κουσουρνάς είχε καταλήξει στο συγκεκριμένο σημείο αγνοώντας την τοπική κοινωνία. Διαβάστε και θα καταλάβετε γιατί ο κόσμος έφτασε σε σημείο αγανάκτησης. Ο δήμαρχος Ρόδου έκανε την "κωλοτούμπα" υπό το βάρος των αντιδράσεων. Εάν ο κόσμος ήταν ήπιος και ευγενής ο καταυλισμός των τσιγγάνων θα γινόταν στο βουνό Λούκα όπως είχε αποφασιστεί την περασμένη Τρίτη χωρίς καν να υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα για την καταλληλότητα της περιοχής.

Το δημοσίευμα της ΡΟΔΙΑΚΗΣ με ημερομηνία Τετάρτη 19 Οκτωβρίου που "ξεγυμνώνει" τον δήμαρχο Ροδίων:
Λύση για τους «ΡΟΜΑ»

Στα νέα λατομεία μεταξύ Δουκέρη και Μαντζόν, θα χωροθετηθεί ο προσωρινός καταυλισμός των αθίγγανων στη Ρόδο, η μετεγκατάσταση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012, με τη δημιουργία και όλων των στοιχειωδών υποδομών, όπως έκανε γνωστό, χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, μετά από σύσκεψη που είχε με υψηλόβαθμους εκπροσώπους όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.
Συγκεκριμένα, χθες, στη 1:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε, στο γραφείο Δημάρχου, συνάντηση που συγκάλεσε ο Δήμος στο πλαίσιο της χωροθέτησης για την εγκατάσταση των ROMA στη Ρόδο και ως συνέχεια των διερευνητικών συναντήσεων.
Στη χθεσινή συνάντηση, λοιπόν, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Α’ Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Αδάμ Δαλάκας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Σταύρος Παραλούσης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου κ.
Ιάκωβος Γρύλλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Κώστας Χρυσοχοΐδης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ καθώς και ο πρώην Δήμαρχος κ. Σάββας Καραγιάννης λόγω της επισταμένης ενασχόλησής του με το θέμα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, καταρχάς, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων που έπειτα από την πρόσκληση παραβρέθηκαν στη σύσκεψη και συζήτησαν πολύ αναλυτικά για το θέμα της χωροθέτησης των τσιγγάνων και δήλωσε ο Δήμαρχος:
«Καταλήξαμε όλοι ότι, η κατάσταση ως έχει δεν μπορεί να συνεχιστεί, ότι πρέπει να υπάρχει μία χωροθέτηση σ’ αυτά που πρότεινε η ομάδα εργασίας και ότι, ίσως, η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η περιοχή που βρίσκεται κοντά στα λατομεία».
Μάλιστα, ο ίδιος, θέλησε να διευκρινίσει ότι, όταν λέμε λατομεία, να μη γίνεται σύγχυση και αντιδρούν οι Κοσκινιάτες. «Μιλάμε για τα νέα λατομεία, μεταξύ Δουκέρη και Μαντζόν, σ’ εκείνη την περιοχή. Αναλύθηκαν οι λόγοι που θεωρείται, ως περιοχή, η πιο κατάλληλη.
Συζητήσαμε και ίσως κάποια χρονοδιαγράμματα που πρέπει ν’ ακολουθηθούν και ότι απλώς δεν πάμε να μεταφέρουμε τους ROMA και να λύσουμε το πρόβλημα από μια περιοχή και να μεταφερθεί σε άλλη
περιοχή», είπε ο Δήμαρχος και συνέχισε:
«Σημασία έχει να υπάρχει και μία κοινωνική τους ένταξη, με την έννοια ότι θα τους προσφέρουμε υποδομές παιδείας, υγείας και να έχουν στοιχειώδεις υποδομές στην περιοχή αλλά και οι ίδιοι θα έχουν υποχρεώσεις που σήμερα δεν φαίνεται να έχουν. Θα ξέρουμε ποιοι θα είναι εκεί και θα μπορούμε να επεμβαίνουμε ώστε να μη δημιουργούν προβλήματα και να εξασφαλίζουμε και εμείς στοιχειώδη δικαιώματα που έχουν όσοι μένουν στη Ρόδο ή είναι δημότες της Ρόδου».
Τα επόμενα βήματα είναι ότι πρέπει μέχρι τέλος του χρόνου να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και μέσα στον επόμενο χρόνο, αφού και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση γνωμοδοτήσει για το χώρο που θα χωροθετήσει ο Δήμος, να μπορούν να ξεκινήσουν τις υποδομές ώστε μέσα στο 2012 να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.
«Εμείς, ήδη, έχουμε ξεκινήσει με ομάδες εργασίας που έχουμε, και βλέπουμε κάποια πράγματα. Η Περιφέρεια, ήδη, βλέπει και οι κοινωνικοί φορείς είναι μαζί μας για να αντιμετωπιστεί αυτό το
πρόβλημα.
Εγώ είμαι αισιόδοξος για το θέμα αυτό, με την έννοια ότι υπάρχουν πια συνθήκες ωρίμανσης που μπορούμε ένα χρόνιο πρόβλημα να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και να το επιλύσουμε»,τόνισε ο Δήμαρχος.
Ερωτηθείς, ακόμη, εάν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου είπε ότι πρόκειται για ακίνητο που ανήκει στο δημόσιο τομέα και δεν υπάρχουν καταληψίες.
Σημειώνεται ότι πρόκειται πάντα για προσωρινές χωροθετήσεις-και έτσι λέγονται-ενώ ο κ. Κουσουρνάς επεσήμανε ότι και αλλού υπάρχουν καλά παραδείγματα που έχουν επιλύσει το πρόβλημα.
«Επομένως, πάμε αργά μεν, σταθερά, αλλά οργανωμένα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε, χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι, μετά την ενημέρωση που έγινε πριν από ένα μήνα στους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων, ήταν προγραμματισμένη αυτή η συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς, ενώ η επόμενη ενημέρωση θα γίνει στα μέλη της πλειοψηφίας για να υπάρχει μετά εισαγωγή του θέματος στο δ.σ.
«Ελπίζω όλα να πάνε καλά», κατέληξε ο Δήμαρχος

ΣΧΟΛΙΟ: Τελικά δήμαρχε ήσουν εκτός πραγματικότητας... Τίποτα δεν πήγε καλά και προσπάθησες με ψέμματα να αγνοήσεις την τοπική κοινωνία που τελικά σε ανάγκασε υπό καθεστώς φόβου και τρόμου να πάρεις πίσω τις δηλώσεις σου...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ

Οταν μία μικρή κοινωνία αναγκάζεται να εξεγερθεί και να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά της με φωνές, ύβρεις και προπηλακισμούς το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως υπάρχει ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ και ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ.
Και αυτό το έλλειμμα παρουσιάζεται στα Δωδεκάνησα, τη Ρόδο και το χωριό μας.
Η έλλειψη ηγεσία εντοπίζεται στα ψηλά επίπεδα (ΒΟΥΛΗ), στα μεσαία (Δήμος, Περιφέρεια) και στα χαμηλά (αντιδήμαρχοι, τοπικό συμβούλιο).
Το χωριό μας, το νησί μας, έχει έλλειμμα ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα...

"ΜΑΣ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙΤΕ"

Δημοτική Κοινότητα Καλυθιών

Ρόδος, 22 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συνεχής απαξίωση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών, η συστηματική υποβάθμιση της περιοχής μας και η περιφρόνηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από πλευράς δημοτικής αρχής, κορυφώθηκε στο ζήτημα της μετεγκατάστασης των Roma.
Η άρνηση του κ. Δημάρχου και των άμεσων συνεργατών του να συμμετάσχουν στην λαϊκή συνέλευση
που πραγματοποιήθηκε στις Καλυθιές και με συμμετοχή κατοίκων αλλά και αιρετών από τα Μαριτσά και την Παστίδα, οδήγησαν ένα κόσμο εξαγριωμένο στην απόφαση να διαδηλώσει στο Δημαρχείο, με τον τρόπο που το έκανε.
Ο καθένας από εμάς κρίνεται από τα πεπραγμένα του και σε ότι μας αφορά, δηλώνουμε πως δεν θα ανεχθούμε πλέον τη συνέχιση αυτής της συνεχούς υποβάθμισης του ρόλου μας και πολύ περισσότερο του τόπου μας.
Όσοι πιστεύουν πως με την απαξίωση, την περιφρόνηση και την αλαζονεία θα μας βάλουν στο περιθώριο, να γνωρίζουν πως εμείς δεν εντασσόμαστε ούτε σε λογικές ελεγχόμενης αντίδρασης ούτε λειτουργούμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Σταθερά και με συνέπεια, χωρίς λεονταρισμούς και κορώνες, υπεύθυνα και με επιχειρήματα θα συνεχίσουμε να τιμούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύθηκε και να υπηρετούμε τον τόπο μας.

Οι Τοπικοί Σύμβουλοι,

Συρτσάκος Κωνσταντίνος
Κώστας Σάββας







ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ

• Ανακοίνωση της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Καλλιθέας της Νέας Δημοκρατίας (ΔΗΜ.Τ.Ο.) για την «εν κρυπτώ» απόπειρα δημιουργίας καταυλισμού Αθιγγάνων εις βάρος της κοινωνίας των Καλυθιών.

• Εχθές το βράδυ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης (ΔΗΜ.Τ.Ο.) Καλλιθέας της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την αυθαίρετη πρόθεση της ηγεσίας του Δήμου Ρόδου να δημιουργήσει καταυλισμό Αθιγγάνων εις βάρος της κοινωνίας της Καλλιθέας.
Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι η (ΔΗΜ.Τ.Ο.) Καλλιθέας της Νέας Δημοκρατίας συντάσσεται ενεργά στο πλευρό των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να ΜΗΝ επιτρέψουν την δημιουργία καταυλισμού ΡΟΜΑ στην περιοχή των νέων λατομείων μεταξύ Μαντζών και Δουκέρη (περιοχή Λούκα).
Η θέση αυτή της ΔΗΜ.Τ.Ο. Καλλιθέας στηρίζεται στο γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας μας υφίστανται και λειτουργούν ήδη δραστηριότητες και δημόσιες υποδομές (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ο Βιολογικός στο «Βόδι» και ο σχεδιαζόμενος αγωγός τέρας, Λατομεία ) που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής μας για να εξυπηρετηθεί το σύνολο του Βορείου Τριγώνου της Ρόδου .
Βέβαια η μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα του κ Κουσουρνά δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, διότι πιστευουμε ότι αποτελεί συνέχεια μίας πολιτικής που θεωρεί ότι η περιοχή της Καλλιθέας προσφέρεται «για να πληρώνει τα σπασμένα» όπως συνέβη για παράδειγμα με την πρόσφατη αύξηση των τιμολογίων του νερού.
Από την πλευρά μας, είμαστε σίγουροι ότι το πρόβλημα των ΡΟΜΑ δεν επιλύεται με την «γκετοποίηση» τους σε μία συγκεκριμένη περιοχή, διότι αφορά το σύνολο του νησιού. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός καταυλισμού σε μια οποιαδήποτε περιοχή αποτελεί «πολιτική κουτοπονηριά» και προσπάθεια να «κρυφτεί κάτω από το χαλάκι» η κοινωνική διάσταση του προβλήματος των «ΡΟΜΑ».
Άραγε υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι με την δημιουργία ενός «άβατου» καταυλισμού πλησίον των Καλυθιών θα επέλθει η κοινωνικοποίηση των αθιγγάνων ή θα αποτραπούν οι προστριβές με την τοπική κοινωνία;
Για το λόγο αυτό καλούμε τη Δημοτική Αρχή που στήριξε την προβληματική όπως αποδεικνύεται μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» να αποδείξει εμπράκτως ότι έστω και τώρα, θα ξεκινήσει ένα διάλογο με την τοπική κοινωνία, η οποία θα πρέπει αφού ενημερωθεί πλήρως, να εκφραστεί και να εισακουστεί στη σύνθεση μίας συνολικής λύσης.
Μίας λύσης όμως που υπογραμμίζουμε ότι θα πρέπει να αφορά μόνο τους Αθιγγάνους που είναι είτε συνδημότες μας είτε νομίμως διαμένοντες στο νησί μας.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές σε καμία περίπτωση και για το λόγο αυτό θα αντιταχθούμε στις λογικές και τις πρακτικές της σημερινής δημοτικής αρχής, που προσπαθεί να διαχύσει τις ευθύνες της προς την αποκεντρωμένη διοίκηση.

ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
Σκανδαλώδεις διαστάσεις προσλαμβάνει η πρωτοφανής σε σύλληψη και εκτέλεση απάτη με τον υπολογισμό των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών σε ιδιοκτησίες στο νησί της Ρόδου, που καλούνται να καταβάλουν το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας σε ύψος πολλαπλάσιο αυτού που τους αντιστοιχεί, εξαιτίας παράτυπων αυξήσεων στα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος!!!
Όπως απεκάλυψε η "δ" ειδικά για τον πρώην Δήμο Καλλιθέας η κατάσταση για 527 ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων από τα Κοσκινού, 399 από τις Καλυθιές και 46 από τη Ψίνθο είναι δραματική αφού κατά παράβαση του νόμου επί σειράν ετών η πρώην δημοτική αρχή είχε διπλασιάσει τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων για να εισπράττει περισσότερα από το ΤΑΠ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ!.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποσείσει τις σοβαρές ευθύνες της δημοτικής αρχής που αδιαφόρησε και αδράνησε για την διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών που πλήττονται, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς επεδίωξε χθες να επιρρίψει τις ευθύνες στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει, όπως είπε προφορικά ενώπιον του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη και του Βουλευτή κ. Νίκου Ζωίδη, ότι η έκτακτη εισφορά θα υπολογιστεί με βάση το εμβαδόν των επιφανειών που περιλαμβάνεται στις δηλώσεις του Ε9.
Ο κ. Κουσουρνάς που δηλώνει ότι τον καθησύχασαν οι διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού, δεν μερίμνησε για να αποσταλούν εγκαίρως οι διορθωμένοι πίνακες με τις πραγματικές επιφάνειες των ιδιοκτησιών στη ΔΕΗ, ενώ ο κ. Παντελής Οικονόμου ήταν εκείνος που υπέγραψε το νόμο που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την 13η Οκτωβρίου 2011 (κυκλοφόρησε και η σχετική εγκύκλιος ΠΟΛ1211 10/10/2011 την Τετάρτη!!) με τον οποίο, όχι μόνο ορίζεται ότι το «έκτακτο χαράτσι» θα επιβληθεί με βάση τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα ΤΑΠ των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά και τα ακόλουθα απίθανα:
1. Ότι το νέο ειδικό τέλος, επιβάλλεται στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011, για το έτος 2011, στο τέλος ακίνητης περιουσίας.
2. Ότι για τυχόν διορθώσεις σε λανθασμένα τετραγωνικά στα ΤΑΠ των λογαριασμών της ΔΕΗ οι διορθώσεις θα έπρεπε να γίνουν μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου 2011!!!!! (ένα μήνα δηλαδή πριν τη δημοσίευση του νόμου και της σχετικής εγκυκλίου).
3. Ότι σε κάθε περίπτωση φέτος θα πληρώσουν όλοι το ποσό που θα τους επιβληθεί υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης των κατοικιών τους.
4. Ότι (και εδώ προκύπτει η απάτη) «στις περιπτώσεις που τα τετραγωνικά μέτρα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τέλους αυτού είναι υπερδιπλάσια των μεγαλύτερων εκ των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη και στο δημοτικό φόρο, τότε το τέλος υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη».
Με άλλα λόγια το Υπουργείο εν γνώσει του ότι πολλοί Δήμοι έχουν χρεώσει πλασματικές επιφάνειες σε εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες για να αυξήσουν τα έσοδά τους, έρχεται και λέει ότι αν πράγματι τα ΤΑΠ περιλαμβάνουν μέχρι και διπλάσιο εμβαδόν από αυτό των δημοτικών τελών τότε ο φόρος επί ανύπαρκτης ιδιοκτησίας είναι νόμιμος!!! Αν όμως είναι κατά κάτι μεγαλύτερο του διπλάσιου τότε θα λαμβάνεται υπόψιν η πραγματική επιφάνεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στα δημοτικά τέλη!!!
Στο δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας παρουσιάστηκε χθες ένας υπήκοος Γερμανίας που έχει ιδιοκτησία εκτός σχεδίου στην περιοχή για να διαμαρτυρηθεί διότι έλαβε τον λογαριασμό της ΔΕΗ που περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά (βλέπε φώτο) και σε αυτόν φορολογείται για 400τ.μ. ιδιοκτησίας παρότι το σπίτι του είναι 200 τ.μ. Ενημέρωσε ότι μετέβη στην εφορία και εκεί τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει θεραπεία....
Ανάλογα προβλήματα έχουν διαπιστωθεί σε ιδιοκτησίες στους πρώην Δήμους Ιαλυσού, Αρχαγγέλου και Νότιας Ρόδου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία ο πρώην Δήμος Καλλιθέας στον οποίο και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με την υπ΄αριθμ. 13/12-10-2000 απόφασηή του όρισε τον τρόπο υπολογισμού του τέλους ακίνητης περιουσίας.
Για τα εκτός σχεδίου, όπου και διπλασίασε αυθαίρετα και παράνομα τα εμβαδά όλων των ιδιοκτησιών στο διπλάσιο, η απόφαση προέβλεπε ότι για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη από το κοινοτικό συμβούλιο η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης γης που καταλαμβάνουν τα κτίσματα εφ όσον υφίστανται, ενώ όρισε τον συντελεστή σε 0,35.
Αντί, έτσι, να μπει στη διαδικασία υπολογισμού με μαθηματική εξίσωση των ΤΑΠ τα διπλασίασε κατά παράβαση της ίδιας της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου!!!
Χθες για το θέμα είχε συνεργασία ο μηχανικός κ. Γιώργος Γιαννόπουλος που διαπίστωσε το πρόβλημα και μερίμνησε για την αποκατάστασή του στο δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας με τον κ. Αντ. Γονιδάκη προκειμένου να διορθωθούν τα σφάλματα στην εμβαδομέτρηση των ιδιοκτησιών στην περιοχή.
Ο δήμαρχος Ρόδου θα αποστείλει εξάλλου επιστολή παραπόνων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών...
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε δήλωσε σχετικά τα εξής:
«Ενημερώθηκα για το θέμα αυτό όταν ήμουν στην Αθήνα και το έθεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου. Είπα, ότι θα έχουμε πρόβλημα. Έλαβα διαβεβαιώσεις πως θα αντιμετωπιζόταν το ζήτημα. Αν πραγματικά τώρα το παίρνουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του ΤΑΠ θα στείλουμε έγγραφο για να επισημάνουμε το πρόβλημα. Οπου χρειαστεί θα αλλάξουμε τους συντελεστές για να μην επιβληθούν τα τέλη ή να επιστραφούν τα χρήματα. Είναι άδικο το μέτρο».
Θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι θα επέμβει ο Εισαγγελέας και θα ασκήσει ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, ενώ δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν μηνύσεις για απάτη.

Μεγάλη απάτη με το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας!
Με πρωτοφανή αδιαφορία και επιπολαιότητα αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς το μείζον θέμα που έχει ανακύψει για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στους πρώην Δήμους Καλλιθέας, Ιαλυσού, Αρχαγγέλου και Νότιας Ρόδου, οι οποίοι θα κληθούν οσονούπω από τη ΔΕΗ να καταβάλουν το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας σε ύψος πολλαπλάσιο αυτού που τους αντιστοιχεί εξαιτίας παράτυπων αυξήσεων στα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος!!!
Ειδικά για τον πρώην Δήμο Καλλιθέας η κατάσταση για 900 περίπου ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων είναι δραματική αφού κατά παράβαση του νόμου επί σειράν ετών η πρώην δημοτική αρχή είχε διπλασιάσει τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων για να εισπράττει περισσότερα από το ΤΑΠ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ!.
Το θέμα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δ», γνωστοποίησε προφορικά στον δήμαρχο ο χωρικός αντιδήμαρχος κ. Αθην. Κωνσταντίνου, καθιστώντας μάλιστα σαφές ότι η όλη υπόθεση επρόκειτο να προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις εξαιτίας των αντιδράσεων των πολιτών και του κινδύνου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημιώσεις.
Ταυτόχρονα ανέθεσε στις υπηρεσίες του δημοτικού διαμερίσματος να προχωρήσουν σε διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων στα ΤΑΠ των κατοικιών της περιοχής και απέστειλε τη σχετική λίστα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο γραφείο του δημάρχου Ρόδου την 20η Σεπτεμβρίου 2011 με σκοπό να υποβληθεί αρμοδίως στη ΔΕΗ για τη «διόρθωση των ημαρτημένων».
Ο δήμαρχος δεν ενήργησε όμως ως όφειλε και ούτε ενημέρωσε τους πολίτες για το σφάλμα ενώ αρκέσθηκε σε προφορικές διαβεβαιώσεις που φέρεται να του έδωσε ενώπιον του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ Ν. Ζωίδη ο υφυπουργός Οικονομικών κ Παντελής Οικονόμου, σύμφωνα με τις οποίες ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς επρόκειτο να γίνει δήθεν με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του Ε9 των φορολογούμενων.
Ταυτόχρονα όμως ενημερώθηκε ότι η λίστα με τα διορθωμένα τ.μ. των ακινήτων στον πρώην Δήμο Καλλιθέας δεν θα ωφελούσε να αποσταλεί άμεσα στη ΔΕΗ γιατί ήδη από 17 Σεπτεμβρίου 2011 είχαν αποσταλεί από τη ΔΕΗ όλες οι λίστες των ΤΑΠ που περιλάμβαναν οι λογαριασμοί, στο Υπουργείο Οικονομικών.
Η διορθωμένη έτσι λίστα παρέμεινε στα «αζήτητα» του γραφείου του δημάρχου που αδιαφόρησε πλήρως για την αποκατάσταση του προβλήματος με αποτέλεσμα χθες να υπάρξει επίσημη ομολογία από τη ΔΕΗ σε φορολογούμενους από την περιοχή ότι έχουν ήδη εκδοθεί οι λογαριασμοί που περιλαμβάνουν την έκτακτη εισφορά και αυτή έγινε με βάση τα λανθασμένα τετραγωνικά των ΤΑΠ, με αποτέλεσμα να καλούνται, υπό την απειλή μάλιστα διακοπής της ηλεκτροδότησης των κατοικιών τους, να καταβάλουν φόρο που αντιστοιχεί σε διπλάσια επιφάνεια από αυτήν που πραγματικά έχουν οι κατοικίες τους!!!!
Αρμόδιοι της ΔΕΗ μάλιστα επεσήμαναν ότι είναι υποχρεωτική η καταβολή του φόρου και ότι σύμφωνα με το σχετικό νόμο σε περίπτωση λαθών δύναται να ζητηθεί η επιστροφή χρημάτων με την υποβολή ένστασης στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω των ΚΕΠ!!.
Με άλλα λόγια θα πρέπει εκατοντάδες οικογένειες να πληρώσουν εις διπλούν την ανεπάρκεια και αδιαφορία της δημοτικής αρχής και να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τον καταχρεωμένο δημόσιο κορβανά!!

Σημειώνεται ότι από τον έλεγχο που έχει διενεργηθεί προέκυψε εξάλλου ότι από το έτος 2000 και εδώ 900 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα κατέβαλλαν στον πρώην Δήμο Καλλιθέας διπλάσιο τέλος ακίνητης περιουσίας.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΚΑΤΣΕΙ Η ΜΠΙΛΙΑ

Γράφει ο Ιωάννης Κουμπιάδης , δικηγόρος
Η μεταστέγαση των τσιγγάνων ,
οι αποφάσεις …του ποδαριού,
« …..κι όπου κάτσει η μπίλια »
Για όλα τα σοβαρά τοπικά θέματα οι αυτοδιοικητικοί μας έχουν πλέον συνηθίσει όλα τα χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά «άλλα να σκέπτονται … άλλα να λένε … άλλα να αποφασίζουν … και άλλα να πράττουν ».
Αυτό συμβαίνει διότι τελικά δεν τους ενδιαφέρει να λύσουν το πρόβλημα , αλλά να το ξεφορτωθούν και γι’ αυτό άγονται και φέρονται ανάλογα με τις αντιδράσεις, ψάχνοντας το πιο αδύναμο κρίκο και οι αποφάσεις τους είναι συνήθως του …ποδαριού ( με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ) κι’ ας παραμένει το θέμα άλυτο επι εικοσαετία. , όπως συμβαίνει και στη περιβόητη πλέον περίπτωση με τους τσιγγάνους της Ρόδου
Για να έχει μάλιστα δε και την απαιτούμενη βαρύτητα η απόφαση τους , καλούν εντελώς ξαφνικά, συνήθως χωρίς προηγούμενη ενημέρωση τους ανυποψίαστους εκπροσώπους αρχών , φορέων κλπ ( πολλές φορές δε και χωρίς ειδοποίηση των άμεσα εμπλεκομένων) και με ένα καλό σερβίρισμα , με το ίδιο πάντοτε πρόσχημα δηλ. ότι «δεν πάει άλλο … πρέπει εδώ και τώρα να δώσουμε σήμερα τη λύση » με πολύ μεγάλη ευκολία αποσπούν θετική απόφαση σ΄όποια εισήγηση κάμουν , γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ξεφορτωθούν το πρόβλημα ή να μην χάσουν κάποια χρηματοδότηση και όχι να λύσουν ουσιαστικά και πραγματικά το πρόβλημα και … έτσι αποφασίζουν και «…όπου κάτσει η μπίλια».
Φυσικά δεν παραλείπουν πάντα , τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια που τους παρακολουθώ ανελλιπώς , να επικαλούνται πάντα ότι για την όποια απόφαση τους έχουν την σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων αρχών και πάντοτε προσθέτουν και « το κερασάκι στη τούρτα», δηλ. ότι έχουν και τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων και των κοινωνικών εταίρων , κι’ ας έχουν καλέσει επιλεκτικά όσους εκπροσώπους αυτοί κρίνουν ( συνήθως ελάχιστους ) , χωρίς να έχουν δε προλάβει ποτέ να ενημερωθούν και να αποφασίσουν σχετικά τα συλλογικά όργανα , δηλ. τα διοικητικά συμβούλια , με αποτέλεσμα σε σοβαρότατα θέματα ο προσκαλούμενος εκπρόσωπος , συνήθως δε ο πρόεδρος οιουδήποτε φορέα να εκφράζει τη προσωπική του άποψη και όχι την γνώμη του συλλογικού του οργάνου , το οποίο δεν προλαβαίνει κάν να συνέλθει λόγω του… συνήθως κατεπείγοντος του θέματος ( κι ας είναι τελματωμένο το κρινόμενο θέμα επί 20ετία και πλέον) , παραβιάζοντας όμως κατ΄αυτό τον τρόπο κατάφωρα τη βασική δημοκρατική αρχή , σύμφωνα με την οποία ο εκπρόσωπος φορέα οφείλει να εκφράζει τη προηγουμένως ληφθείσα απόφαση του συλλογικού του οργάνου.
Ετσι , και με τη συζητουμένη επι εικοσαετία μεταστέγαση των τσιγγάνων δυστυχώς πάρθηκε απόφαση κυριολεκτικά….στο πόδι , εντελώς όμως ανεφάρμοστη, αφού δεν πρόκειται για μεταστέγαση με κάθε έννοια ανθρωπίνων υπάρξεων , αλλά στη κυριολεξία μεταφόρτωση τους στη χειρότερη , την πλέον προβληματική ,τη πιο ακατάλληλη και απαγορευτική από κάθε άποψη για ανθρώπινη διαβίωση και παραμονή(προσωρινή ή μη) περιοχή , πέριξ των λατομείων και των νταμαριών.
Νομίζω ότι θα είναι κουραστικό για τους αναγνώστες να εκθέσω όσα γνωρίζω για τα θέματα των ρομά ή ρομ αθίγγανων(τσιγγάνων) και τα διαχρονικά προβλήματα τους, τα οποία νομίζω ότι όλοι κατανοούμε και συμφωνούμε να δοθεί λύση

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...