31 Οκτ 2008

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ





Επειδή έχει γίνει αρκετή κουβέντα για το κλειστό γυμναστήριο στο Φαληράκι για το οποίο η δημοτική αρχή αποφάσισε να πάρει δάνειο 3 εκ. ευρώ αξίζει να αναδημοσιευτεί ρεπορτάζ από την εφημερίδα Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ, πριν δύο χρόνια περίπου.


Για να φτάσουμε λίγες ημέρες πριν την δημοπράτηση του έργου (6,7 εκ. ευρώ), προηγήθηκαν αρκετά ευτράπελα, κατηγορίες και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο δήμο Καλλιθέας και την εκκλησιαστική επιτροπή.
Όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός του κλειστού γυμναστηρίου και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων η εκκλησία είχε προτείνει να παραχωρήσει με δωρεά στον δήμο οικόπεδο στην περιοχή Περέχα.
Η συγκεκριμένη επιλογή δεν προχώρησε αφού το οικόπεδο ήταν μικρό και έτσι οι δύο πλευρές κατέληξαν στην επιλογή του οικοπέδου στα Λιβάδεια. Η συμφωνία προέβλεπε την παραχώρηση οικοπέδου 37 στρεμμάτων. Μάλιστα υπάρχει πρακτικό στο οποίο αναφερόταν ότι ως αντάλλαγμα η εκκλησία θα εισπράττει τα μισθώματα από τα κυλικεία του γηπέδου. Αφού έγιναν οι απαραίτητες μελέτες δημιουργήθηκε πρόταση για ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο με κλειστό γυμναστήριο, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, γήπεδα τένις και 5Χ5.
Μετά την ολοκλήρωση των μελετών η εκκλησία άλλαξε γνώμη και άρχισε να αξιώνει οικονομικές απαιτήσεις. Αφού δεν βρέθηκε η χρυσή τομή η διαμάχη κατέληξε στα δικαστήρια και τελικά ο δήμος κέρδισε την αναγκαστική απαλλοτρίωση 13 στρεμμάτων. Το πρωτόδικο δικαστήριο διάταξε για την απαλλοτρίωση ποσό 90.000 ευρώ, αλλά μετά από έφεση της εκκλησίας το ποσό εκτινάχθηκε στα 260.000 ευρώ.
Ο δήμος κατάφερε να εισπράξει το παραπάνω ποσό από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.
Στον δήμο έχουν παράπονο από την στάση της εκκλησιαστικής επιτροπής που άλλαξε την αρχική απόφαση για δωρεά 37 στρεμμάτων. Η άποψη της δημοτικής αρχής συνοψίζεται στις παρακάτω προτάσεις: «Πλέον θα ολοκληρωθεί η μισή μελέτη και η ευθύνη ανήκει στην εκκλησία. Ο ρόλος της θα πρέπει να είναι κοινωνικός με προσφορά στη νεολαία του τόπου και όχι η προσφυγή στα δικαστήρια για διεκδίκηση παραπάνω χρημάτων. Ο δήμος θα απαιτήσει τα 260.000 ευρώ να επενδυθούν στις Καλυθιές και να μην δοθούν για άλλες ανάγκες. Θα προτείνουμε με αυτά τα χρήματα να κατασκευαστεί το κέντρο ΚΑΠΗ στην Αγία Παρασκευή. Αν δεν υπήρχε αυτή η αλλαγή στάσης τώρα θα είχε ολοκληρωθεί το κλειστό γυμναστήριο».
Το κλειστό γυμναστήριο θα κατασκευαστεί σε έκταση 4 στρεμμάτων και ο υπόλοιπος χώρος θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως πάρκινγκ.


Υ.Γ. Οι μακέτες είχαν δημοσιευτεί στη δημοτική εφημερίδα ΤΑ ΕΝ ΔΗΜΩ. Ισως η τελική μορφή του έργου να είναι διαφορετική.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

Μόλις 35 επιχειρηματίες έδωσαν το παρών στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων.
Αρχικά παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα ηλεκτρονικών κρατήσεων μέσω της ιστοσελίδας www.faliraki.travel με το οποίο οι τουρίστες θα μπορούν να κάνουν απευθείας κρατήσεις στα καταλλύμματα. Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας θα εισπράττουν ποσοστό 10% κάτι που ουσιαστικά θα μετατρέψει τον σύλλογο και τους συνεργάτες του σε "πράκτορες".
Η συμμετοχή στο σύστημα κρατήσεων θα είναι δωρεάν με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές και να πληρώνεται η προμήθεια του 10%. Βέβαια για να εφαρμοστεί στην πράξη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά θέματα όπως λογιστικά, προσφορά και αεροπορικών εισιτηρίων κτλ. Ενα παρόμοια σύστημα λειτουργεί στην Κρήτη μέσω της ιστοσελίδας www.go2crete.con.
Χθες οι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει άμεσα να τακτοποιήσουν τις εκκρεμμότητες με τις άδειες των κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αφού από την επόμενη χρονιά ο ΕΟΤ θα προχωράει σε σφράγισμά τους.
Μεταξύ των άλλων χθες ειπώθηκε ότι πρέπει να καθιερωθεί ενιαία τιμολογιακή πολιτική απέναντι στους πράκτορες, αλλά και να εξεταστεί στο ενδεχόμενο συνεργασίας μονάδων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή ώστε να μπορέσουν τα μικρά καταλύμματα να επιωβιώσουν στον ανταγωνισμό με τα πολυάστερα ξενοδοχεία.

ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ο Δήμος Καλλιθέας αποφάσισε να μην αναπροσαρμόσει τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων αλλά και στις δαπάνες της μισθοδοσίας των εργαζομένων και της προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού.

Με την ευκαιρία αυτή παρακαλούνται οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής να συνεργάζονται με τη Δημοτική Αρχή, ώστε η αποκομιδή των απορριμμάτων και η καθαριότητα γενικότερα να γίνεται καλύτερα και χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις και για την περισυλλογή σκουπιδιών, μπαζών κ.λπ. που απορρίπτονται αυθαίρετα σε κοινόχρηστους χώρους, ρεματιές και λοφίσκους της περιοχής.

Με την συνδρομή τους αυτή θα περιοριστεί αφενός η αύξηση των δαπανών που απαιτούνται για τη καθαριότητα και αφετέρου θα προστατευθεί το περιβάλλον.

Ο ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΣΤΟ ΛΟΥΓΚΑΝΟ






Παγκόσμια διάκριση διεκδικεί ισάξια, με ένα εξαιρετικό περίπτερο, από την Επιτροπή Ελβετικών Βραβείων Τουρισμού (Swiss Tourism Awards), στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης “Ι Viaggiatori”, που ξεκίνησε χθες στο Λουγκάνο Ελβετίας το νησί της Ρόδου.
Το Λουγκάνο της Ελβετίας αποτελεί από χθες το κέντρο του παγκόσμιου τουρισμού. Για τέσσερις μέρες, έως την 2α Νοεμβρίου 2008 η Διεθνής Τουριστική Εκθεση “I Viaggiatori”, με τη συμμετοχή 48 χωρών αναμένεται να προσελκύσει την “αφρόκρεμα” της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτή τη χρονιά, περισσότερες από πεντακόσιες Τουριστικές επιχειρήσεις και 800 παράγοντες συγκεντρώθηκαν στην Ελβετική πόλη.
Η Ρόδος εκπροσωπείται από τον Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Γ. Ιατρίδη ο οποίος έχει αναλάβει και φέτος το κόστος της μίσθωσης του χώρου του περιπτέρου του ΠΡΟΤΟΥΡ.
Στο αναβαθμισμένο και με ιδιαίτερη προσοχή σχεδιασμένο περίπτερο της Ρόδου διατίθενται από την αποστολή του ΠΡΟΤΟΥΡ χάρτες, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό (DVD), διαφημιστικά φυλλάδια και λοιπά έντυπα ενημέρωσης. Το περίπτερο αποτελεί αντίγραφο του πολιτιστικού μνημείου της Καλλιθέας και έχει αποσπάσει κολακευτικά σχόλια. Οι καμάρες και το άγαλμα του έρωτα αποτελούν στοιχεία που μεταφέρουν στους επισκέπτες όσα θα αντικρύσουν όταν επισκεφτούν την περιοχή μας.
Η συμμετοχή της Ρόδου στην έκθεση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να προβληθεί το νησί τουριστικά και εμπορικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο χθες πάνω από 55.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου, το φυσικό κάλλος της, αλλά και την οργανωμένη τουριστική υποδομή που διαθέτει.
Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν 48 χώρες από όλο τον κόσμο όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κούβα, Νησιά της Καραϊβικής, Τυνησία, Κύπρος, Τουρκία, Συρία, Ρουμανία, Τσεχία και άλλες.
Από την Ελλάδα οι επίσημες συμμετοχές είναι δεκατρείς και συγκεκριμένα: Ναύπλιο, Πάτρα, Ρόδος, Μύκονος, Πάρος, Υδρα, Δήμος Σικυώνων, Σίφνος, Ζάκυνθος, Πάργα, Δήμος Αιανίων, Μεσσηνία και Σάμος
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Ιατρίδης συναντήθηκε στο μεταξύ χθες με τον Διευθυντή του γραφείου ΕΟΤ Μιλάνου κ Μιχάλη Τερζίμπαση στο περίπτερο της Ρόδου. Ο κ Τερζίμπασης διαβεβαίωσε τον κ. Ιατρίδη ότι η Ρόδος βρίσκεται σε υψηλή θέση μεταξύ των προορισμών που επιλέγουν οι βόρειοι Ιταλοί ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συμπεριλάβει τη Ρόδο σε πρόγραμμα δράσεων που προγραμματίζει ο ΕΟΤ στο Μιλάνο αλλά και στο σχέδιο τουριστικής προβολής που προετοιμάζει για το θέρος του 2009.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Σειρά συναντήσεων και επαφών με σημαντικούς πολιτικούς, επιχειρηματικούς και τουριστικούς παράγοντες της βρετανικής αγοράς είχε κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. ʼρης Σπηλιωτόπουλος, στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την εξωστρέφεια του ελληνικού τουρισμού. Η Αγγλία ήταν και παραμένει μία από τις παραδοσιακές «δεξαμενές» άντλησης επισκεπτών προς την Ελλάδα και για το λόγο αυτό έχει ήδη υιοθετηθεί και τεθεί σε εφαρμογή ένα στρατηγικό σχέδιο εντατικοποιημένης παρουσίας της χώρας μας στην βρετανική τουριστική αγορά. Παραδοσιακά η περιοχή μας, το Φαληράκι, στηριζόταν στους Βρεττανούς τουρίστες. Και στην δεκαετία του '80 πριν καταφτάσουν οι ορδές των νεαρών, η παραλία Φαληρακίου και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια γέμιζαν από βρεττανικές οικογένειες. Κεντρικός στόχος είναι η θωράκιση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας με τρόπο που θα το καθιστά ανταγωνιστικό και ελκυστικό, κυρίως υπό τις παρούσες, δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, σε διεθνές επίπεδο.
Ο κ. Aρης Σπηλιωτόπουλος μετέβη στην βρετανική πρωτεύουσα επιχειρώντας να κάνει ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση της σφυρηλάτησης στενών πολιτικών, οικονομικών και κατ’ επέκταση τουριστικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον κ. Lynton Crosby, διευθυντικό στέλεχος του τομέα επικοινωνίας στο κόμμα των Συντηρητικών στην Αγγλία και στενός συνεργάτης του Δημάρχου Λονδίνου κ. Boris Johnson σε θέματα επικοινωνίας. Συναντήσεις είχε επίσης με τα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος που ειδικεύονται σε θέματα επικοινωνίας, κ.κ. Mark Fullbrook και Lorraine Fullbrook.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ζήτησε τη συνδρομή και την ενεργή στήριξή τους σε θέματα που αφορούν στον κατάλληλο τρόπο επικοινωνιακής προβολής της Ελλάδας στην Μεγάλη Βρετανία και τις μεθόδους διαμόρφωσης της κοινής γνώμης προς αυτήν την κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι πρόκειται για πρόσωπα με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα και μεγάλη επιρροή στους μηχανισμούς επικοινωνίας και μάρκετινγκ της βρετανικής αγοράς αφού έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν ενεργά στις προσπάθειες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και της εικόνας της Ελλάδας. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με πρωτοβουλίες συμβολικού και ουσιαστικού χαρακτήρα που θα επισφραγίζουν την σύσφιξη των πολιτικών και τουριστικών σχέσεων Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας.
Παράλληλα ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος -παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Ηρακλή Βάλβη- συναντήθηκε με εκπροσώπους βρετανικών tour operators καθώς και με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Για μία ακόμα φορά ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη «διαρκούς εγρήγορσης» προκειμένου να ισχυροποιήσουμε την εικόνα της Ελλάδας σε μία από τις μεγαλύτερες παραδοσιακές τουριστικές αγορές για τη χώρα μας, όπως η Μεγάλη Βρετανία, και ταυτοχρόνως να λειτουργήσουμε προληπτικά ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις παράπλευρες συνέπειες μίας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης το 2009.
Αυτός ήταν και ο στόχος των εδώ συναντήσεων μας με σημαντικούς πολιτικούς, οικονομικούς και τουριστικούς παράγοντες της Βρετανικής αγοράς. Να πετύχουμε, δηλαδή, τις συνεργασίες και τις συμμαχίες που απαιτούνται προκειμένου να προωθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύγχρονο πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού. Και η επικείμενη έκθεση της World Travel Market του Λονδίνου θα είναι για εμάς ένα ακόμα στοίχημα που είμαι βέβαιος ότι θα το κερδίσουμε, όπως πέρυσι, με την ίδια επιτυχία και αποτελεσματικότητα».

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...