25 Νοε 2022

ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ;


Για άλλη μία χρονιά το ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της νόμιμης ή όχι λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας ελαιοπυρήνα που βρίσκεται στην περιοχή Πασαούτια Καλυθιών, κοντά στα δημόσια σφαγεία. Τα τελευταία χρόνια το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό μετά την αποχώρηση του ιδιώτη επιχειρηματία που είχε την ευθύνη.
Φέτος επαναλειτούργησε και τις τελευταίες ημέρες τα αέρια που εκπέμπει στην ατμόσφαιρα δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα σε σημεία στις Καλυθιές και το Φαληράκι ανάλογα με τη φορά των ανέμων. Πλέον είναι αδύνατον οι κάτοικοι να ανοίξουν τα παράθυρά τους αφού η άσχημη μυρωδιά είναι κάτι παραπάνω από ανυπόφορη. 
Κάτοικοι των Καλυθιών και του Φαληρακίου εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητάνε να ενημερωθούν εάν υπάρχει από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας νόμιμη άδεια λειτουργίας, εάν έχει κατατεθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εάν έχουν ελεγχθεί τα φίλτρα με τα οποία λειτουργεί το εργοστάσιο.
Τα προηγούμενα χρόνια το εργοστάσιο δεν λειτουργούσε αφού δεν υπήρχε άδεια. Φέτος επιχειρηματίες ελαιουργείων προχώρησαν σε συνεργασία και συγκέντρωσαν τα έγγραφα για να ανοίξει η επιχείρηση στην οποία συγκεντρώνεται ο ελαιοπυρηνας και γίνεται η επεξεργασία του.


Οπως διαβεβαιώνει, σε επικοινωνία του, με πολιτικά πρόσωπα των Καλυθιών ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Διακογεωργίου δεν έχει δοθεί άδεια λειτουργίας κάτι που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.
Θα υπάρξει άμεση παρέμβαση των δημόσιων φορέων για να ελεγχθεί εάν είναι νόμιμη η λειτουργία του εργοστασίου ή θα κάνουν τα... στραβά μάτια θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία; 
Οι κάτοικοι των Καλυθιών ζητάνε ΑΜΕΣΑ απαντήσεις; Λειτουργεί νόμιμα με άδεια και εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη το εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιοπυρήνα; Γίνονται έλεγχοι για τα φίλτρα και τα απόβλητα; Εχει ελεγχθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής;
Ως κοινωνία έχουμε αποδείξει ότι είμαστε υπέρ της λειτουργίας του εργοστασίου αλλά με νόμιμες διαδικασίες και συνεχής ελέγχους γιατί η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος δεν συγχωρούν αβλεψίες.
Το ίδιο ισχύει και για όλες τις δραστηριότητες που λειτουργούν στα όρια των Καλυθιών ή επηρεάζουν την στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα της περιοχής όπως ο Βιολογικός, ο ΧΥΤΑ, τα σφαγεία, τα λατομεία, τα ασβεστάδικα, τα ασφαλτάδικα, οι μονάδες ανακύκλωσης, μονάδες υγραερίου, λυματολάσπη κτλ.
Ο τόπος μας και το περιβάλλον του "θυσιάζεται" για το καλό του νησιού αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπεί σε "χαβούζα της Ρόδου". 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...