13 Νοε 2008

ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Οι ζακυνθινοί αντίπαλοί μας στον Βρετανικό τουρισμό κάνουν πρωτότυπες κινήσεις την στιγμή που φέτος ο δήμος Καλλιθέας ήταν απών από την έκθεση του Λονδίνου.
Μειωμένες οι κρατήσεις σε σχέση με την περσινή έκθεση WTM
Σε αγώνα... δρόμου έχουν επιδοθεί οι εκπρόσωποι του Δήμου Λαγανά, προκειμένου να γίνει αισθητή η παρουσία της περιοχής στην Αγγλική τουριστική αγορά, τόσο κατά τη διάρκεια της έκθεσης του Λονδίνου “World Travel Market”, όσο και μετά το πέρας αυτής, αφού τα μηνύματα για το καλοκαίρι μπορεί να μην είναι απαισιόδοξα, δεν προκαλούν όμως και... αισιοδοξία.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, με δηλώσεις της στην εφημερίδα “Ημέρα”, έκανε λόγο για μείωση των κρατήσεων, σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, της τάξεως του 50%, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο, αλλά θα υπάρχει πτώση.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, Διονύσης Κομιώτης, επεσήμανε πως παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι Άγγλοι δεν θα “κόψουν” τις διακοπές τους, ακόμη και αν μειώσουν τις ημέρες, επισημαίνοντας πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κοντινή μας απόσταση, σε σχέση με άλλους προορισμούς.
“Θα μειώσουν πολλές από τις δραστηριότητες τους, όχι όμως τις διακοπές. Ζητούμενο για εμάς είναι, να κρατήσουμε τους Άγγλους και όσο το δυνατόν, να διεισδύσουμε ακόμη περισσότερο στη συγκεκριμένη αγορά”, είπε, προσθέτοντας πως και γι' αυτό το λόγο ο Δήμος συμμετέχει στο “2o Roadshow” αναπτύσσοντας διαφημιστικά περίπτερα, εκτός από το σταθμό του μετρό “Βικτόρια” στο Λονδίνο, στη Γλασκώβη, το Μάντσεστερ και στο Λίβερπουλ.
Οι συγκεκριμένοι χώροι θα “μεταφέρονται” από πόλη σε πόλη ως το Μάρτιο, προκειμένου ο Λαγανάς και η Ζάκυνθος να γίνουν γνωστοί σε μεγάλο τμήμα της Βρετανίας. “Η Ελλάδα, αποτελεί τον 4ο προορισμό διακοπών για τους Βρετανούς κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, πηγαίνοντας εμείς στις πόλεις τους”, σημείωσε ο κ. Κομιώτης.

Ο Δήμαρχος Λαγανά συναντήθηκε με το Διευθυντή της εταιρίας διαχείρισης τουριστικών κρίσεων “Goodman”, με σκοπό τη συνεργασία με το Δήμο. “Η εταιρία ανέλαβε προ ετών το Φαλιράκι με πολύ καλά αποτελέσματα και δρα μέσα στην αγορά που απευθύνεται ένας προορισμός αντιμετωπίζοντας την αρνητική εικόνα γι' αυτόν. Θα διαπραγματευτούμε μαζί της και τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο”, ανέφερε .
“Σίγουρα θα υπάρχει μείωση το 2009, που μπορεί να μην φτάσει το 50%, θα είναι όμως μία από τις πιο δύσκολες χρονιές. Ωστόσο, οφείλουμε να έχουμε δυναμική παρουσία παντού, εκμεταλλευόμενοι ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από άλλους προορισμούς και ότι έχουμε ήλιο και θάλασσα που ακόμη πουλάνε. Χρειάζεται βέβαια να ενισχύσουμε το προφίλ μας, αναπτύσσοντας μεγαλύτερη ποικιλομορφία δράσεων.
Το γεγονός ότι στην Ευρώπη θα έχουν ένα βαρύ χειμώνα μας ευνοεί. Στην ουσία, στοχεύουμε να μην κοπούν οι πτήσεις που έχουμε, παραμένοντας τα πακέτα διακοπών στα χέρια των τουρ οπερέιτορ”, δήλωσε η κ. Τετράδη, υπογραμμίζοντας:
“Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αλλάζουν και οι Άγγλοι τον τρόπο που κλείνουν τις διακοπές τους. Πλέον, δεν έχουμε κρατήσεις από πολύ νωρίς, γι' αυτό δεν γνωρίζουμε τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες”.

ΜΕΙΩΣΗ 50% ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Έμφραγμα” στον τουρισμό προκαλεί η κάθετη πτώση της ζήτησης τουριστικών πακέτων για το 2009, ενώ το κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, οδηγεί τους ξενοδόχους σε μαζικό πρόγραμμα περικοπών, όπως η λειτουργία των μονάδων τους για τρεις αντί για έξι μήνες, δηλαδή σε συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου σε εκατό ημέρες. Φανταστείτε τι έχουν να πάθουν οι μικρές μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων που αποτελούν τη βάση της περιοχής μας.
Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ο Κόσμος του Επενδυτή”, θα επιφέρει πλήγμα στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι οποίοι ελλοχεύει κίνδυνος να μην μπορούν να συγκεντρώσουν τα 105 ένσημα, ετησίως, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας, οπότε θα χάσουν το επίδομα, ενώ τα στοιχεία κάνουν λόγο για 300.000 ξενοδοχοϋπάλληλους, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να κατοχυρώσουν το επίδομα ανεργίας για το 2009.
Ωστόσο, πέρα από την τύχη των υπαλλήλων, έκδηλη είναι και η ανησυχία ότι το μπλακ άουτ στην οικονομία θα πλήξει κυρίως τον τουρισμό της περιφέρειας, στον οποίο δραστηριοποιούνται χιλιάδες νοικοκυριά, που θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, δεδομένου ότι οι τουρίστες θα ταξιδεύουν, πλέον, για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και με πολύ μικρές τιμές.
Ήδη, τα μηνύματα από τη Βρετανική αγορά, η οποία εξακολουθεί να παραμένει η πιο ισχυρή στη χώρα μας και το νησί μας, δείχνουν πτώση της τάξης του 50%.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι απειλούνται με λουκέτο εκατοντάδες μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία, με τεράστιες συνέπειες στην τοπική οικονομία κι όχι μόνο.
Εν τω μεταξύ, η οικονομική κρίση και η αντιμετώπιση των ξενοδόχων από τις τράπεζες είναι ένα άλλο μείζον ζήτημα, λόγω των δανείων που έχουν λάβει και αδυνατούν να εξοφλήσουν, λόγω οικονομικής στενότητας.
Η τουριστική οικογένεια παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον, σκεπτικισμό και αγωνία τις εξελίξεις, ευρισκόμενη σε κλοιό, με τις τράπεζες να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αφού “σφίγγουν τα λουριά” στις προβληματικές επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, η αδυναμία των επιχειρηματιών να γεμίζουν τα δωμάτιά τους, υπό το βάρος της έλλειψης της ζήτησης, οδηγούνται σε σημαντικές εκπτώσεις προς τους τουρ οπερέιτορς, με αποτέλεσμα να ευτελίζεται το προσφερόμενο προϊόν.
Η πλειονότητα των ξενοδόχων φαίνεται ότι μελετά σχέδια σωτηρίας, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη συρρίκνωση της σεζόν, τη μείωση προσωπικού και τον περιορισμό του κόστους.
Πάντως, ορισμένοι προορισμοί δείχνουν καλύτερα σημάδια σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης, ίσως γιατί δεν είχαν στηριχθεί παραδοσιακά σε συγκεκριμένες αγορές, αλλά επένδυσαν σε νέες.
Για παράδειγμα, το Φαληράκι, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, βασίζονται στη Βρετανική αγορά, όταν απλώς και μόνο “κρυολογεί” οδηγεί, αναπόφευκτα, εκατοντάδες ξενοδόχους στα πρόθυρα “πνευμονικού οιδήματος”. Πόσο μάλλον δε, σήμερα, όπου η Βρετανική τουριστική αγορά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, λόγω της πτώσης της λίρας έναντι του ευρώ, αλλά και της αναβλητικότητας των Βρετανών να πραγματοποιήσουν διακοπές σε βάρος της τσέπης τους.
Οι μαύρες μέρες στον τουρισμό είναι, πλέον, μια πραγματικότητα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά, συλλογικά, με πρόγραμμα και όραμα, εάν επιθυμούμε να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε ως προσφιλής τουριστικής προορισμός.

ΕΧΕΙ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΑΠΟΨΕ...





Το ολόγιομο φεγγάρι απόψε μετέτρεψε σε... λίμνη από χρυσάφι τη θάλασσα του Φαληρακίου (και όχι μόνο). Η λάμψη του είναι τόσο δυνατή που σε αναγκάζει να γίνεις για κάποιες στιγμές ρομαντικός...

Υ.Γ. Οπου και αν είστε φίλοι συγχωριανοί να ξέρετε ότι βλέπουμε το ίδιο φεγγάρι

"ΗΠΙΑ" ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ, "ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ" ΦΙΝΑΛΕ

Αν έλειπε η ένταση που ακολούθησε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, τότε θα μπορούσαμε να γράψουμε ότι η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ήταν η ησυχότερη των τελευταίων δύο ετών.
Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση των θεμάτων ο δήμαρχος Γιάννης Ιατρίδης με έντονο ύφος επιτέθηκε φραστικά στον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας Βασίλη Λεβέντη, υποστηρίζοντας ότι στενό συγγενικό του πρόσωπο του μετέφερε ότι έλεγε σε καφενείο για «αδιαφανείς διαδικασίες». Ήταν τέτοια η ένταση του κ. Ιατρίδη που χρειάστηκε να συγκρατηθεί από δημοτικούς συμβούλους.
Ο δήμαρχος με αυστηρό τόνο ζήτησε από τον κ. Λεβέντη, αλλά και τους κ. Αναστασά και Ψυλλάκη να σταματήσουν να τον διαβάλουν και να λένε δεξιά – αριστερά ότι δεν γίνεται σωστή οικονομική διαχείριση σε δημοτικές υποθέσεις.
Η φραστική αντιπαράθεση κράτησε περίπου μισή ώρα με τον δήμαρχο να υποστηρίζει ότι «Έλεος κ. Λεβέντη, μας έχεις κάνει όλους κλέφτες εδώ πέρα. τόσο καιρό κρατούσα το στόμα μου κλειστό, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η τακτική θα μιλήσω» και τον Βασίλη Λεβέντη να ζητάει εξηγήσεις για την επίθεση και να λέει «δεν έχω τίποτα να φοβηθώ».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σημειώθηκε φραστική επίθεση από τον σύμβουλο Νίκο Μανωλάγκα στο πρόσωπο του Τάσου Αναστασά, αλλά και η συνήθης αντιπαράθεση του αντιδημάρχου Αθηνόδωρου Κωνσταντίνου με τους Αναστασά – Λεβέντη – Ψυλλάκη, χωρίς όμως να καταγραφούν φράσεις- καφενείου, όπως σε άλλες συνεδριάσεις.

Στην συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του 2009 συνολικού ύψους 27 εκ. ευρώ με τη δημοτική αρχή να αναφέρεται στα μεγάλα έργα που εκτελούνται και την αντιπολίτευση να τονίζει ότι «ούτε το 10% όσων αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα δεν θα εκτελεστούν».

Στην ενημέρωσή του ο κ. Ιατρίδης επισήμανε πόσο μεγάλη επιτυχία είναι η πιστοποίηση του δήμου ως φορέας υλοποίησης έργων στο ΕΣΠΑ, αφού είναι ο πρώτος και μοναδικός δήμος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που κατάφερε κάτι τέτοιο. Πιστοποίηση αναμένεται να πάρουν και οι δήμοι Ροδίων, Κω, Καλύμνου και η Νομαρχία Δωδεκανήσου. Όπως ειπώθηκε γι΄ αυτή την πιστοποίηση ο δήμος ελέγχθηκε από την Περιφέρεια και το υπουργείο Οικονομικών κάτι που φανερώνει την αρτιότητα των υπηρεσιών του. «Θα δεχθούμε μεγάλη πίεση από άλλους δήμους που θα θέλουνε να κάνουμε έργα με την συνδρομή μας, αλλά έτσι δείχνουμε πόσο μπροστά είμαστε από τους υπόλοιπους», είπε ο κ. Ιατρίδης.

Για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού εκφράστηκε η ικανοποίηση πως θα γίνει τελικά η τοποθέτηση οπτικής ίνας που θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία των μηχανοστασίων. Ο εργολάβος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις εργασίες (έπεσε ένας εργάτης σε φρεάτιο και τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να σημειωθούν καθυστερήσεις), αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι 31/12 θα εκτελεστεί το 80% των εργασιών κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χαθούν πόροι. Πάντως με βάση την σύμβαση στις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι δοκιμές.

Για το δημοτικό σχολείο Καλυθιών οι εργασίες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και θα πρέπει μέχρι 31/12 να έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου που ξεκίνησε τον Μάρτιο. Αν όλα πάνε καλά το νέο σχολείο θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2009 στην επόμενη σχολική χρονιά.

Για τα έργα στην Εθνική Οδό Ρόδου – Λίνδου, μέσω της Περιφέρειας καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να δοθεί παράταση ενός έτους και να μην χαθούν τα εγκεκριμένα κονδύλια.

Από αρμόδια επιτροπή εξετάζονται έξι ακίνητα ιδιωτών στις Καλυθιές για να επιλεγούν τα καταλληλότερα και να δημιουργηθούν τα πρώτα δημοτικά πάρκινγκ που θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Για το σχέδιο πόλεως έγινε γνωστό ότι ζητήθηκε από την υπεύθυνη κυρία Σωτρίλλη να καταθέσει μέχρι το τέλος του χρόνου την πράξη εφαρμογής.

Η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις για την τοποθέτηση δημοτικού φωτισμού σε ιδιοκτησία ιδιώτη στο Φαληράκι, αλλά και για έγγραφο των τεχνικών υπηρεσιών που αναφέρει ότι υπήρχε κτίσμα στην παραλία γυμνιστών εδώ και πολλές δεκαετίες.
Επίσης κατέθεσε αίτημα να «ξηλωθεί» η ξύλινη πέργκολα που κατασκευάστηκε στην πλατεία, αφού δεν αρέσει σε κανέναν δημότη. Ο δήμαρχος άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, αλλά απόφαση θα παρθεί μετά την οριστική παράδοση του έργου από τον εργολάβο. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση υπάρχουν επιφυλάξεις για τον τρόπο που επιλέγονται κάποια έργα (φώτα, δρόμοι, πεζοδρόμια) σε σημεία που δεν είναι απαραίτητα.

Ο αντιδήμαρχος Στέλιος Ρηνιού έκανε γνωστό ότι στο ταμείο του δήμου υπάρχουν 2,5 εκ. ευρώ.

Για την γιορτή τουρισμού που έγινε στο Φαληράκι ψηφίστηκαν τιμολόγια περίπου 8.500 ευρώ (3.500 για τους μουσικούς και 5.000 για τις πάνινες τσάντες που μοιράστηκαν). Όπως είπε ο κ. Ιατρίδης ήταν η πρώτη φορά που οι τουρίστες ευχαριστήθηκαν το μουσικό πρόγραμμα.

Σε διαλογική συζήτηση που έγινε με αφορμή τον απολογισμό της ΑΔΕ και οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας των παραλιών που έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Μάλιστα ο κ. Ιατρίδης πρότεινε να γίνει υπέρβαση απ’ όλους και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και να αλλάξουν όλες οι ξαπλώστρες και ομπρέλες. Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 500 χιλ. άτομα κόβουν εισιτήριο στις παραλίες μας και συνολικά τις επισκέπτονται 800 χιλ. άτομα κάθε καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΕ κ. Ηλιάδης ζήτησε να παραχωρηθεί η εκμετάλλευση της παραλίας της Καλλιθέας κάτι που δεν άρεσε στον πρόεδρο της ΑΔΕ κ. Ορφανό.

Ο Μιχάλης Βαγιανός ζήτησε από τον Τάσο Αναστασά να «αφήσει το χουντικό ύφος των τοποθετήσεών του».

Ο Βασίλης Ψυλλάκης είπε στον Γιάννη Ιατρίδη ότι «με βάση γκάλοπ που κάνει η ΡΟΔΙΑΚΗ η πολιτική σου καριέρα δεν βρίσκεται στην καλύτερή της φάση». Ο δήμαρχος απάντησε ότι «εδώ και 24 χρόνια ζητάω την ψήφο των πολιτών και αυτή είναι για μένα η καλύτερη επιβεβαίωση. Η πολιτική πορεία του καθενός έχει ακμή και παρακμή και θα έρθει η ώρα που θα κάνω και εγώ την αυτοκριτική μου».

Από την συνεδρίαση απουσίασε ο επικεφαλής της δημοτικής μειοψηφίας ιατρός Γιώργος Κώστας και ο δημοτικός σύμβουλος Τάκης Τοκούζης που βρίσκεται στο Λονδίνο, στη διεθνή τουριστική έκθεση.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ




Το BLOG εξασφάλισε από τον φίλο Σωτήρη, δύο ιστορικές φωτογραφίες που όπως γράφουν στην λεζάντα τους απεικονίζουν στιγμιότυπα από την κηδεία του πρώτου Ιταλού στρατιώτη που σκοτώθηκε στη Ρόδο, στην μάχη των Καλυθιών.
Από τις φωτογραφίες είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτό σε ποιο σημείο του νησιού έγινε η κηδεία. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η απόβαση των Ιταλών στη Ρόδο πρέπει να έγινε σε παραλία της Καλλιθέας ή του Φαληρακίου, κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτες μάχες με τα ελληνικά στατεύματα πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή μας.
Στην μία φωτογραφία προπορεύονται Ιταλοί στρατιώτες και στην άλλοι ακολουθούν μουσικοί, ιερείς και απλός κόσμος (μάλιστα κάποια παιδιά φαίνεται να φοράνε φέσια).

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ





Εδώ και δύο εβδομάδες ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις στον αύλειο χώρο του δημαρχείου που θα διαμορφωθεί από μηδενική βάση. Σύμφωνα με την μελέτη θα γίνει πλακόστρωση, θα φυτευτούν λουλούδια και δέντρα και θα μεταφερθεί εκεί το ηρώωο στο οποίο θα γίνονται οι καταθέσεις των στεφάνων στις εθνικές εορτές.

Με αφορμή αυτό το έργο κάποιοι ρωτάνε αν εξακολουθεί να υπάρχει προοπτική κατασκευής νέου μεγάλου δημαρχείου που θα συγκεντρώσει όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις, οργανισμούς και εταιρείες. Οταν έγινε ο 1ος Καποδίστριας (1999) το υπουργείο Εσωτερικών είχε υποσχεθεί κονδύλια για την κατασκευή νέων δημαρχείων σε όλους τους νέους δήμους. Ο δήμος Καλλιθέας, τότε, πρότίμησε την στέγασή του στο παλιό δημοτικό σχολείο Καλυθιών. Αν με το καλό κατασκευαστεί νέο δημαρχείο (πολύ δύσκολο με τις "αφραγκίες" του κεντρικού κράτους) τότε το παλιό δημοτικό θα πρέπει να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό μουσείο. Εκεί άλλωστε έμαθαν γράμματα γενιές και γενιές Καλυθενών.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...