6 Αυγ 2009

ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ







Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο. Για 4 ώρες έγινε διάλογος επιπέδου. Υπήρχε και το καθιερωμένο μισάωρο έντασης με τον Τάσο Αναστασά να απαιτεί με έντονο τρόπο να συζητηθούν πρώτα τα θέματα που έθεσε σε προηγούμενη συνεδρίαση που διεκόπη. Ευτυχώς δεν πραγματοποίησε την απειλή του να "μπουγελώσει" τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.
Τα βίντεο αποτελούν ένα μικρό κομμάτι των όσων έγιναν

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΦΑΝΤΕΝΟΥΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ


Με αφορμή την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Νέα Ελπίδα» της μειοψηφίας στο Δήμο Αφάντου [του κ. Τάσου Σπανού] που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο στις 5/8/2009 θεωρώ υποχρέωση μου να απαντήσω ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας και να διαψεύσω όσα ανακριβή και υπερβολικά αναφέρονται για τον Δήμο Καλλιθέας και το Δημοτικό μας Συμβούλιο για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις.

1ον: Αναφέρεται επί λέξει [η σύνταξη και η ορθογραφία της επιστολής]: «Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καλλιθέας απέρριψε την προοπτική ένταξη του Αφάντου, στο κέντρο βιολογικού καθαρισμού στο Βόδι, καταδικάζοντας έτσι έναν γειτονικό Δήμο σε υστέρηση και υπονομεύει την οικονομική και τουριστική του ανάπτυξη. Πράξη που δηλώνει εμπάθεια και πλήρη απουσία κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης».

Η τοποθέτηση αυτή είναι εσφαλμένη και στερείται ουσιαστικής ή πολιτικής βάσης. Πως υπονομεύεται η τουριστική ανάπτυξη του Δήμου σας από εμάς, όταν βλέπουμε νέες μονάδες να λειτουργούν στα Αφάντου κάθε χρόνο; Το θέμα του αγωγού δευτερευόντως αποτελεί ζήτημα τουριστικής ανάπτυξης αφού πρωτίστως αποτελεί βασική υποδομή των πόλεων η οποία και πρεπει να λειτουργεί άρτια και σωστά. Ως γνωστόν μετά την σύνδεση, η ροή στον αγωγό δεν σταματά, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το θέμα δεν σηκώνει πρόχειρη ή βιαστική αντιμετώπιση απλά για να πούμε ότι συνδέσαμε Αφάντου και Αρχάγγελο στον αγωγό και τελειώσαμε. Το ερώτημα είναι τι γίνεται μετά και δυστυχώς όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο υπάρχων αγωγός και ο υπάρχων σχεδιασμός δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ανταπεξέλθουν και να σηκώσουν την ένταξη επιπροσθέτου πληθυσμιακού όγκου.
Να είστε πάντως σίγουρος ότι κανείς δημοτικός σύμβουλος και κανείς στο δήμο μας δεν θεωρεί τους γείτονες και φίλους πολίτες του Αφάντου ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

2ον : Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιθέας εξελέγη για να υπηρετεί πρώτιστα τους δημοτες και τα συμφέροντα του τόπου μας και του Δήμου μας και όχι για να στηρίζει τις δημόσιες σχέσεις με γειτονικούς δήμους ή τις εκάστοτε σκοπιμότητες της Διοίκησης, καθώς και πρόχειρες, βραχυπρόθεσμες, προσωρινές και αποσπασματικές λύσεις σαν την «όπως – όπως» σύνδεση των δήμων Αρχαγγέλου και Αφάντου με τον αποχετευτικό αγωγό μεταφοράς λημμάτων στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο Βόδι. Έναν Βιολογικό που ο αρχικός σχεδιασμός και η κατασκευή του έγινε μόνο για τους τρεις δήμους με υποπολλαπλάσια πληθυσμιακά κριτήρια από τα σημερινά. Ποια είναι αλήθεια, τα τεχνικά και επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν τώρα και μπορούν να αλλάξουν την επί σειρά ετών σταθερά αρνητική στάση όλων των δημοτικών συμβουλίων που υπηρέτησαν στον Δήμο Καλλιθέας; Δυστυχως συνάδελφε τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ούτε αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υπάρχει , ούτε αγωγός επιστροφής, ούτε ξεκάθαρες απαντήσεις για την προοπτική του αγωγού αυτού, για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στην περιοχή μας και για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν υπάρχουν καν καθαρές απαντήσεις, ακόμα και γι αυτήν την υποτιθέμενη [πραγματική] δυνατότητα του υπάρχοντος αγωγού, να ανταπεξέλθει στον σημερινό όγκο των λημμάτων του Βορείου τριγώνου (Ρόδος – Καλλιθέα – Ιαλυσός) όταν οι απαιτήσεις για νέες συνδέσεις αυξάνονται δυσανάλογα (νέα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πολεοδομήσεις, συγκροτήματα κατοικιών, αύξηση πληθυσμού).
Δεν είναι καθόλου εύκολο για τον Δήμαρχο και για το δημοτικό μας συμβούλιο να επιμένει σταθερά σε αρνητική στάση αλλά τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε μας οδηγούν στο να είμαστε αμετακίνητοι στη θέση μας.

3ον : Ρωτήσατε άραγε τους Κοσκινιάτες και τους κατοίκους ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής, τι γνώμη έχουν για το θέμα και ποιες είναι οι επιπτώσεις όταν φυσάει ο άνεμος από συγκεκριμένη κατεύθυνση, δηλαδή σε τακτά διαστήματα.
Ακούσατε άραγε ποτέ ότι όταν βρέχει και δημιουργείται όγκος εισερχομένων εντός του αγωγού όμβριων υδάτων, ασκείται στον αγωγό τεράστια υδραυλική πίεση την οποία ο αγωγός αδυνατεί να αντέξει και γίνεται ελεύθερη διοχέτευση προς τη θάλασσα. Αυτό συμβαίνει σήμερα, την ώρα που δεν έχει συνδεθεί πλήρως ο Δήμος Καλλιθέας και υπάρχει πλήθος μελλοντικών συνδέσεων μόνο στο βόρειο τρίγωνο;
Γιατί ακολουθείτε την εύκολη λύση, να ρίχνετε τα βάρη σε άλλους και συγκεκριμένα σε γειτονικό σας Δήμο, όταν, το μέγα μέρος της ευθύνης πέφτει σε εσάς τους ίδιους.
Μήπως υπήρχε δημοπρατημένος Βιολογικός στα Αφάντου πριν προκύψει το θέμα σύνδεσης με το «Βόδι» και για κάποιους λόγους που γνωρίζετε τον χάσατε;

4ον: Μήπως υπήρξε στο Δήμο Αφάντου, απραξία, αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα, απειρία και ανυπαρξία στρατηγικής τα τελευταία χρόνια; Για ποιο λόγο έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια, όταν ίσως υπήρχαν κάποια περιθώρια να αναζητηθεί μια διαφορετική λύση, να είναι συνδεμένος ο Δήμος Αφάντου με το άρμα άλλων… Επιτέλους ποιος πρεπει να βρει λύσεις και να επιλύσει το πρόβλημα για την περιοχή Αφάντου, ο Δήμος Καλλιθέας με τις εκάστοτε δημοτικές του παρατάξεις ή ο Δήμος Αφάντου;

Είναι αλήθεια και ισχύει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εντάξει στο ΕΠΠΕΡ τον Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Αφάντου; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για να λύσετε το πρόβλημα σας.

5ον : Είναι άδικο, αναληθές και καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα αυτό που ισχυρίζεσθε περί δήθεν «εμπάθειας και πλήρους απουσίας κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης» μας. Μάλλον ξεχάσατε ότι όταν δεν είχατε που να πετάξετε τα σκουπίδια από τα Αφάντου σας δεχθήκαμε πρόθυμα, στον ΧΥΤΑ Βορείου Τριγώνου δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευαισθησία μας. Δεν είμαστε εμπαθείς απλά εφαρμόζουμε την λαϊκή εντολή που έχουμε να προασπίσουμε το συμφέρον των δημοτών μας.

Θεωρώ πράγματι ατυχές το απόσπασμα της επιστολής του κ. Σπανού που αναφέρεται στο Δήμο Καλλιθέας αφού την αλήθεια την γνωρίζει καλά και δεν είναι άλλη από αυτήν που περιλαμβάνεται στην επισήμανση – ομολογία του: «υπάρχουν δικές μας ευθύνες, αφού ποτέ μέχρι σήμερα δεν ακολουθήσαμε μια σταθερή πολιτική διεκδίκησης». Συ είπας …
Ας σταματήσει επιτέλους το μήνυμα που πάει να περάσει προς τα έξω, ότι για το θέμα του αγωγού ευθύνεται ο Δήμος μας που όχι μόνο καμιά ευθύνη δεν έχει, αλλά αντίθετα δέχεται πίεση και πολύπλευρη επιβάρυνση από την λειτουργία των εγκαταστάσεων του Βιολογικού εντός των διοικητικών του ορίων, στα οποία δυστυχώς υπάρχουν και άλλες οχλούσες δραστηριότητες. Ας αναλάβουν όλοι τις δικές τους ευθύνες. Ο Δήμος Καλλιθέας προσέφερε και προσφέρει πολλά.
ΟΧΙ στην στοχοποίηση του Δήμου και του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Καλλιθέας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ






Σημερινές φωτογραφίες από τη λειτουργία των φαναριών στη Ρόδου - Λίνδου (13ο χλμ και στροφή για κέντρο Φαληράκίου) και από τις εργασίες κατασκευής του κλειστού και της παιδικής χαράς στις Καλυθιές.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...