17 Φεβ 2012

ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΝΕΡΟΥ


Εδώ και τέσσερις ημέρες στο δρόμο ανάμεσα στο βιβλιοπωλείο Τρενάκι και το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ του χωριού έχει σπάσει σωλήνας νερού με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή νερού. Η ΔΕΥΑΡ και το τοπικό συμβούλιο ενημερώθηκαν για το πρόβλημα χωρίς όμως να γίνει παρέμβαση. Το Σαββατοκύριακο το δημόσιο "κοιμάται" όποτε καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν βρεθούν υλικά, η ζημιά θα αποκατασταθεί τη Δευτέρα και ενώ θα έχουν χαθεί, αδικαιολόγητα, πολλά κυβικά νερού.
Πως να μην εκνευρίζονται οι πολίτες όταν ειδικά η πολιτική ηγεσία της ΔΕΥΑΡ με ελαφρά την καρδία αποφάσισε να επιβάλει σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του νερού;



Κάποια στιγμή θα ξεσπάσει η οργή του κόσμου...

"ΑΡΑΞΑΝ" ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ


Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο νησί μας "ανάγκασαν" εφτά πλοία μεταφοράς προϊόντων να βρουν καταφύγιο στο θαλάσσιο όρμο Φαληρακίου. Ας ελπίσουμε οι καπετάνιοι να δείξουν οικολογική ευαισθησία και να μην... αδειάσουν στην περιοχή μας κάθε είδους απόβλητα και σκουπίδια. 

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ"


Ρεπορτάζ: ΤΑ ΝΕΑ
Στην αρχή πίστεψαν ότι επρόκειτο για το ναυάγιο κάποιου γερμανικού πλοίου. Το ωκεανογραφικό σκάφος «Ναυτίλος» που μετέφερε την επιστημονική ομάδα του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Rhode Island Ρόμπερτ Μπάλαρντ, είχε ελαττώσει ταχύτητα ευρισκόμενο βορείως της Σύμης, κοντά στην τουρκική χερσόνησο της αρχαίας Κνίδου.
Το σύστημα ακουστικής διασκόπησης που αποτύπωνε το ανάγλυφο του πυθμένα, έστειλε στις οθόνες του πλοίου το ξεκάθαρο περίγραμμα ενός ναυαγίου. Τα δύο τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ στο ωκεανογραφικό σκάφος, «Ηρακλής» και «Αργώ», καταδύθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά φθάνοντας σε βάθος 486 μέτρων.
Οι προβολείς τους φώτισαν το βυθισμένο πλοίο, αλλά κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει με ακρίβεια ποιο ήταν αυτό το καράβι. Δεν ήταν πολεμικό πλοίο αλλά ούτε αρχαίο ναυάγιο. Ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ, περισσότερο γνωστός από την ανακάλυψη του «Τιτανικού» και του γερμανικού θωρηκτού «Βίσμαρκ« στον Ατλαντικό Ωκεανό, είχε μεριμνήσει ώστε η εξερευνητική αποστολή να μεταδίδεται απευθείας στο Διαδίκτυο μέσα από ειδική ιστοσελίδα (www.nautiluslive.org).
Η αποστολή γινόταν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος New Frontiers in Ocean Exploration 2011, με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Ηταν Αύγουστος της περασμένης χρονιάς.
Μερικές ημέρες αργότερα, ο συνεργάτης του Ρ. Μπάλαρντ Μάικλ Μπρέναν θα εκμυστηρευτεί ότι «ένας ηλικιωμένος από την Κέρκυρα μας διαφώτισε, λέγοντάς μας για ένα μικρό επιβατηγό πλοίο που είχε βουλιάξει στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1950 όταν έπεσε σε τυφώνα και πως είχαν χαθεί πάνω από 20 άνθρωποι. Επρόκειτο για ναυτική τραγωδία».
Ηταν το μότορσιπ «Δωδεκάνησος», που στις 22 Μαρτίου 1958 βούλιαξε κοντά στις τουρκικές ακτές. Κατευθυνόταν από τη Ρόδο προς την Κω. Συνάντησε σφοδρή θαλασσοταραχή και θυελλώδεις ανέμους. Ορισμένοι από τους επιβάτες που διεσώθησαν μετά τη βύθιση του πλοίου αφού κολύμπησαν επί ώρες προς τις ακτές, είχαν πει ότι τα κύματα ήταν θεόρατα λόγω των θυελλωδών ανέμων.
Οι επιβάτες του πλοίου είχαν βγει στο κατάστρωμα, ορατότητα δεν υπήρχε και ένα μεγάλο κύμα χτύπησε με δύναμη την πλώρη αναγκάζοντας το καράβι να γείρει. Οι άνθρωποι που χάθηκαν ήταν 25, ανάμεσά τους και μια μητέρα με τα τέσσερα παιδιά της.
Η ερευνητική αποστολή υπό τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ κινήθηκε κοντά στα τουρκικά παράλια αναζητώντας, μεταξύ των άλλων, αρχαία ναυάγια ή ενδείξεις καταποντισμένων πόλεων. Στη συνέχεια έκανε γεωλογικές έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης.
Το θέμα της ανακάλυψης του «Δωδεκάνησος» θα δημοσιευθεί στο περιοδικό «Oceanography». Τις φωτογραφίες παραχώρησε στα «ΝΕΑ» η δρ γεωλόγος ωκεανογράφος Παρασκευή Νομικού (λέκτορας, ΕΚΠΑ), υπεύθυνη αποστολής της ερευνητικής ομάδας του Ρόμπερτ Μπάλαρντ στον ελληνικό χώρο.


http://www.nautiluslive.org/video/2011/08/26/dodekanisos-shipwreck-dive-highlights




Καλυθενός ναυτικός στο πολύνεκρο ναυάγιο

Στις 22 Μαρτίου 1958 η Ελλάδα συγκλονίστηκε από το ναυάγιο του πλοίου Δωδεκάνησος που εκτελούσε το δρομολόγιο Κως – Ρόδος. Το ναυτικό ατύχημα σημειώθηκε κάτω από συνθήκες τυφώνα στο ακρωτήρι Κρίος, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Σύμη. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 25 πνιγμένοι, ανάμεσά τους μία μητέρα με τέσσερα παιδιά.
Τα πτώματα, μετά από έρευνες ωρών βρέθηκαν στα τουρκικά παράλια όπου παρασύρθηκαν από τα τεράστια κύματα.
Συνολικά στο πλοίο επέβαιναν 31 άτομα (19 επιβάτες, 12 πλήρωμα). Σώθηκαν μόλις έξι άτομα, τρεις επιβάτες και τρία μέλη του πληρώματος.
Ανάμεσα στα θύματα βρισκόταν και ο μόλις 20 ετών (γεννημένος το 1938) ναυτικός Σάββας Γιαννακλής του Ευαγγέλου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Καλυθιές.
Ηταν στα πρώτα βήματα της παρουσίας του σε πλοία και την ημέρα του ναυαγίου είχε συμπληρώσει μόλις 91 μέρες ως ναυτικός.  
Μετά από αίτηση των συγγενών τους η ελληνική πολιτεία χαρακτήρισε το ναυάγιο ατύχημα και το Ναυτικό Απομαχικόν Ταμείο ενίσχυσε με μηνιαία σύνταξη 37 δραχμών.  
To  blog πέρα από την απόφαση για την συνταξιοδότηση, βρήκε και παρουσιάζει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με ημερομηνία Τρίτη 25 Μαρτίου που έχει ρεπορτάζ με τις λεπτομέρειες του ναυαγίου.


ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ


Ενα δύσκολο παιχνίδι δίνει το απόγευμα του Σαββάτου, στο γήπεδο Καλυθιών, ο αγαπημένος μας Απόλλων. Η ομάδα μας που βρίσκεται στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα θα υποδεχθεί τον φορμαρισμένο Ακουσίλαο Φανών.
Η διοίκηση, ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές ζητάνε από τον κόσμο να δώσει βροντερό παρών και να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται για παραμονή στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.
Φέτος ο Απόλλων στηρίζεται, σε μεγάλο ποσοστό, σε ποδοσφαιριστές από τις Καλυθιές.
Το Σαββατιάτικο παιχνίδι Απόλλων-Ακουσίλαος ορίστηκε να ξεκινήσεις στις 3.15 μ.μ. και διαιτητής θα είναι ο Βαγγέλης Κατσιδώνης.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...