6 Απρ 2010

ΛΑΜΠΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ




ΕΔΩ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΒΡΩΜΑ




Τις 12 ημέρες που βρέθηκα στον Καναδά, έψαχνα αλλά δεν έβλεπα σκουπίδια σε κάδους, δρόμους, πεζοδρόμια. Εκεί το σύστημα δουλεύει άψογα και οι κάτοικοι έχουν συνείδηση.΄
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα οι γνωστές εικόνες. Παντού σκουπίδια... Κάδοι που ξεχειλίζουν και σκουπίδια σε κάθε γωνιά, δρόμο, πεζοδρόμιο, ποτάμι, δάσος. Νόμοι υπάρχουν και εδώ (π.χ. ο δήμος Καλλιθέας έχει ψηφίσει έναν αυστηρό κανονισμό καθαριότητας), όργανα παρακολούθησης υπάρχουν (δημοτική αστυνομία), αλλά τελικά η βρωμιά κυριαρχεί. Τι φταίει;
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για εφαρμογή σκληρών αποφάσεων και η έλλειψη πολιτισμού από πλευράς πολιτών.
Οι τρεις εικόνες τραβήχτηκαν το πρωί της Λαμπρής Τρίτης (λίγο μετά τις 10) στο Φαληράκι.
Ειδικά η εικόνα με τους τουρίστες να περιμένουν σε στάση λεωφορείου (χωρίς να υπάρχει σοβαρός πίνακας ενημέρωσης δρομολογίων) και δίπλα να υπάρχουν σκουπίδια είναι απαράδεκτη για έναν τουριστικό προορισμό.
Τα συνεργεία αποκομιδής απαρτίζονται από κουρασμένους εργάτες, χωρίς πραγματική συνείδηση καθαριότητας. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο να αδειάζονται οι κάδοι και όσα σκουπίδια δεν μπαίνουν στο απορριμματοφόρο να παρεμένουν πεταμένα στους δρόμους. Πόσο δύσκολο είναι οι εργάτες να έχουν μαζί τους μία σκούπα και ένα φαράσι για τα σκουπίδια που πέφτουν; Πως στο εξωτερικό μόνο ο οδηγός βρίσκεται στο όχημα και συλλέγει αυτόματα τους κάδους χωρίς να προκαλεί άλλη ρύπανση; Εδώ με οδηγούς και δύο εργάτες γίνεται μισή δουλειά.
Αλήθεια τι συνείδηση έχουμε όλοι εμείς που γεμίζουμε ασφυκτικά τους κάδους και αφήνουμε σακκούλες δίπλα από αυτούς αντί να περπατήσουμε λίγα μέτρα και να αφήσουμε τα σκουπίδια μας σε άλλους, άδειους, κάδους; Εχουμε χάσει το μεράκι μας και την αγάπη γι' αυτόν τον τόπο.
Εχουμε επιτρέψει στον κακό μας εαυτό να βρωμίζει τις γειτονιές και έχουμε ανεχτεί οικονομικούς μετανάστες που αδιαφορούν για την καθαριότητα και απλά είναι χειρότεροι από εμάς.
Ας κοιτάξουμε καλά αυτές τις εικόνες και ας κάνουμε κάτι να εξαφανιστούν.
Το σύστημα έχει πολλά κενά και πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Για να παρθούν όμως αποφάσεις πρέπει οι υπεύθυνοι να παραδεχθούν τα προβλήματα και να πάψουν να αντιμετωπίζουν παρόμοιες εικόνες ως φυσιολογικές.
Ολοι εμείς που ζούμε σε αυτόν τον τόπο πρέπει να αλλάξουμε, ριζικά, πορεία. Ας αναλογιστούμε τις συμπεριφορές μας, τα λάθη μας και ας προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε τις Καλυθιές και το Φαληράκι. Και αν χρειαστεί ας γίνουμε ΚΑΚΟΙ με όλους εκείνους που χαλάνε την αισθητική μας.
ΤΑΣΟΣ

ΚΑΝΑΔΑΣ: ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΧΩΡΑ


Εικόνες από το Εντμοντον, τη βιομηχανική πόλη με το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Καναδά. Επίσης εικόνες από τις τεράστιες παγωμένες εκτάσεις (φάρμες), το ατελείωτο χιόνι, τις παγωμένες λίμνες στις οποίες μπορείς και να περπατήσεις και να ψαρέψεις, αλλά και να οδηγήσεις ειδικές μηχανές!

Βόλτα σε γειτονιά του Windsor, μία μικρή πόλη στα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ όπου κατοικούν πολλές οικογένειες με καταγωγή από τις Καλυθιές. Στις γειτονιές του Καναδά, στα σπίτια απουζιάζουν κάγκελα και διαχωριστικά τοιχία. Σκουπίδια δεν υπάρχουν πουθενά αφού οι κάτοικοι βγάζουν τους κάδους συγκεκριμένες ώρες και ημέρες. Σε αυτές τις γειτονιές έγινε άριστη εφαρμογή πολεοδομικού σχεδιασμού και οι ιδιοκτήτες των κτιρίων έχουν την ευθύνη καθαριότητας ακόμη και των πεζοδρομίων.

Ο αθλητισμός είναι αληθινή διασκέδαση για όλες τις οικογένειες. Αγώνας χόκεϊ στον πάγο στην πόλη Windsor και αγώνας μπάσκετ (NBA Raptors-Nicks) στην πόλη Τορόντο με το μάρκετινγκ να κυριαρχεί.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...