8 Φεβ 2023

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Στον τόπο μας έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε ένα εντυπωσιακό κτίριο, ένα μοναδικό κόσμημα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Το πρώην Δημαρχείο Καλλιθέας, νυν έδρα του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του χωριού με πανοραμική θέα στον κύριο οικισμό.




Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '30 επι Ιταλικής κατοχής σε σχέδια Ιταλών Αρχιτεκτόνων. Εκείνη την περίοδο το κτίριο που είναι περίπου 450 τμ ήταν η έδρα της Ιταλικής Διοίκησης ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο. Η κεντρική του είσοδος ήταν αυτή που έβλεπε στο χωριό.
 Ξεχωρίζει το μπαλκόνι στην ταράτσα από το οποίο οι αξιωματικοί έβγαζαν λόγους στους κατοίκους που συγκεντρωνόταν στη μεγάλη αυλή.



Σύμφωνα με μαρτυρίες πριν την κατασκευή του στο χώρο λειτουργούσε νεκροταφείο.

Μετά την απελευθέρωση το εντυπωσιακό κτίριο ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως Δημοτικό Σχολείο. Οι χώροι του φιλοξενούσαν μαθητές μέχρι και τη δεκαετία του 90' όταν πλέον κατασκευάστηκε το νέο Δημοτικό Σχολείο στο δρόμο προς το βουνό Λούκα.
Οι ξύλινες πόρτες, τα διακοσμημένα διαχωριστικά, τα μάρμαρα, τα πλακάκια, οι κολώνες, οι καμάρες και τα μοναδικά βιτρό αναδεικνύουν τη μεγαλοπρέπεια του χώρου.




Όταν δημιουργήθηκε ο Δήμος Καλλιθέας επιλέχθηκε ως Δημαρχείο και από τότε ως σήμερα στεγάζει την τοπική διοίκηση, 
Πριν λίγα χρόνια σε μία από τις παλιές σχολικές αίθουσες με πρωτοβουλία του 3ου Νηπιαγωγείου Καλυθιών δημιουργήθηκε μουσείο εκπαίδευσης με παλιά σχολικά αντικείμενα. 



Τα τελευταία δώδεκα χρόνια με την ενσωμάτωση του Δήμου Καλλιθέας στον ενιαίο Δήμο Ρόδου έχουν απομείνει ελάχιστοι υπάλληλοι στο κτίριο κάτι που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα να επανασχεδιαστεί η χρησιμοποίησή του.
Το μεγαλοπρεπές κτίριο πρέπει να πάψει να αποτελεί έδρα της τοπικής διοίκησης (μπορούν να βρεθούν αλλού χώροι) και πρέπει να αξιοποιηθεί ως τόπος μνήμης και ιστορίας.
Το κτίριο πρέπει να παραδοθεί στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Τερψιχόρη και Φάρος για να σχεδιαστουν δράσεις που θα το παραδώσουν ανοικτό στην τοπική κοινωνία.
Εκεί μπορούν να διεξάγονται σεμινάρια, προβολές, ομιλίες, εργαστήρια, εκδηλώσεις. επισκέψεις σχολείων, τουριστών.
Το κτίριο είναι για τις Καλυθιές μνημείο πολιτισμού και ιστορίας και έτσι πρέπει να αξιοποιηθεί.
Επίσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο φιλοξενίας κάποιου μεταπτυχιακού Τμήματος ώστε το χωριό μας να γίνει κυψέλη υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου. 
Ηρθε η ώρα να... σπάσουμε αυγά, να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα και να αναζητήσουμε τρόπους ώστε ο τόπος μας να γίνει φάρος αξιών, γνώσεων, πολιτισμού. 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...