25 Ιαν 2011

ΚΟΨΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ... ΜΠΟΡΕΙΣ...





Σε παλιότερες αναρτήσεις το blog είχε παρουσιάσει την κοπή πεύκων στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη. Σήμερα παρουσιάζονται δύο βίντεο και φωτογραφίες από μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που συμβαίνει στην περιοχή ανάμεσα στα λατομεία Λούκα και τον Αρχαιολογικό χώρο του Σαραντάπηχο (στο δρόμο που τα συνδέει).
Το δασαρχείο αδυνατεί να ελέγξει την παράνομη κοπή δέντρων σε δάση με αποτέλεσμα ο χαρακτήρας των περιοχών να αλοιώνεται.
Οι ασυνείδητοι αντί να πάνε στην κεντρική Ρόδο όπου επιτρέπεται η κοπή δέντρων σε περιοχές που κάηκαν "βολεύονται" με τα ζωντανά δάση της περιοχή μας και καταστρέφουν δέντρα που συμβάλουν στην ανανέωση των εκτάσεων με τους σπόρους που δίνουν στη φύση.
Εάν δεν μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη κοπή πεύκων σε λίγα χρόνια η Ρόδος και η περιοχή μας θα θυμίζουν... Αφρικανικές εκτάσεις.
* Τα βίντεο και οι φωτογραφίες είναι από δύο διαφορετικά σημεία στην ίδια περιοχή.

ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ;


Το blog απευθύνει ερωτήματα στους πολιτικά υπεύθυνους (πρώην και νυν) της περιοχή μας και τους προϊσταμένους των τεχνικών υπηρεσιών:
* Ο εργολάβος που εκτέλεσε την πλακόστρωση των Καλυθιών έχει εξοφληθεί για τις εργασίες;
* Η πληρωμή του έγινε με βάση τον προϋπολογισμό του έργου ή έγιναν περικοπές για τις κακοτεχνίες;
* Το έργο εκτελέστηκε με βάση την τεχνική μελέτη και αν όχι υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν θα πληρωθεί ο εργολάβος;
* Εγινε ορισρτική παραλαβή του έργου και ποιος υπέγραψε;
* O ισχυρισμός του εργολάβου ότι ήταν λάθος η μελέτη και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν έχει βάση;
* Πως θα αντιμετωπιστεί το μόνιμο πρόβλημα με τις σπασμένες πλάκες και ποιος πληρώνει το κόστος αντικατάστασής τους;
Κάθε απάντηση δεκτή στο kalithies@gmail.com

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ Ρόδος, 24/1/2010
ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ Αρ.Πρωτ. 21
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 88-90
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΛΤΕΖΟΥ
Τ.Κ.85100 ΡΟΔΟΣ
ΤΗΛ.:2241039302 ΦΑΞ:2241021514
e-mail : info@blueislands.gr


Προς: Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Δωδ/σου
Κοινοποίηση: ΜΜΕ

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κοινοβούλιο
Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για τον χωρίς όρια εμπαιγμό από την κυβέρνηση αφού γι’ άλλη μια φορά απέδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την προκλητική της αδιαφορία απέναντι στους επιχειρηματίες του κλάδου μας, αποκλείοντάς μας από τον αναπτυξιακό νόμο παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαξίωσε πλήρως το δίκαιο των αιτημάτων μας και αποφάσισε να στηρίξει για άλλη μια φορά τα συμφέροντα των μεγάλων και ισχυρών έναντι των χιλιάδων επιχειρηματιών του κλάδου μας που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Ζητάμε να μας στηρίξετε στον αγώνα που δίνουμε για την ένταξή μας στον αναπτυξιακό νόμο και να βοηθήσετε τις χιλιάδες επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου να επιβιώσουν με παρέμβασή σας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης έστω και την τελευταία στιγμή.
Σας καλούμε να υπερασπιστείτε ως εκπρόσωποί μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το δικαίωμά μας να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας που όπως πολύ καλά γνωρίζετε είναι εκείνες που στηρίζουν την τοπική οικονομία.
Έστω και την τελευταία στιγμή ζητάμε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσετε από τον κ. Χρυσοχοΐδη να εντάξει τις επιχειρήσεις μας στον νέο αναπτυξιακό νόμο και να αποκαταστήσει την κατάφορη αδικία που συνετελέσθη εις βάρος μας με δική του απόφαση και παρά του περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
Ακόμα και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ζητάμε από εσάς και τους πέντε εκπροσώπους μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο να καταψηφίσετε τον αναπτυξιακό νόμο δείχνοντας έτσι την συμπαράστασή σας στο δίκαιο αίτημά μας.
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ο αγώνας μας για επιβίωση είναι ακόμα πιο σκληρός και το μέλλον μας πιο αβέβαιο από ποτέ. Παρόλα αυτά η στήριξη που τυγχάνουμε από την κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη και το μόνο που εισπράττουμε είναι αδιαφορία και εμπαιγμός.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός» το οποίο όπως αποδείχθηκε στην πράξη είναι ουσιαστικά ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα καθώς ο όρος για την ένταξη επιτάσσει πως το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών / ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά το οικονομικό έτος 2009 την ίδια στιγμή που ενισχύονται έργα ύψους επένδυσης από 15.000 - 400.000 €.
Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ουσιαστικά φούσκα και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει
• Στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των εμπλεκόμενων στην τουριστική διαδικασία και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων.
• Στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων.
• Στην δημιουργία υποδομών και σχεδίων δράσεων που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, οι προϋποθέσεις για την ένταξή μας σε αυτό το καθιστούν μη ρεαλιστικό και μη εφαρμόσιμο.
Στρεφόμαστε σε εσάς και ζητούμε την παρέμβασή σας, ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που μας έχει οδηγήσει όχι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και οι αστοχίες της κυβέρνησης και απαιτούμε τη συνδρομή σας ώστε οι δεκάδες εκατοντάδες οικογένειες του κλάδου μας στα Δωδεκάνησα να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τα λουκέτα και την ανεργία.

Ο Πρόεδρος
κ. Τοκούζης Παναγιώτης

"ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΑΠΛΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ"

Γράφει ο Βασίλης Σωτρίλλης
Όλη αυτή η ιστορία με τον Καλλικράτη, τις θεσμικές αλλαγές, τους πόρους, τη διαχείρηση του προσωπικού κ.λ.π αρχίζει ήδη στα μάτια του κόσμου να γίνεται ολοένα και πιο απογοητευτική, ολοένα πιο σκοτεινή και απομακρυσμένη, για τις καθημερινές ανάγκες του Δημότη.
Η ευθύνη για μια καθημερινή αναγκαιότητα,μεταφέρεται από τον τοπικό σύμβουλο (καμία αρμοδιότητα) στον Τοπικό πρόεδρο(αρμοδιότητα χωρίς κίνητρο και πόρους) από κει στον Χωρικό Αντιδήμαρχο(φέξε μου και γλύστρισα από αρμοδιότητες), από κει στον Θεματικό Αντιδήμαρχο (από την πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλλα)και τέλος στο Δήμαρχο(δεν ήξερε ο άνθρωπος, όλα από το χέρι του να τα έχει, τι τους κάνει τόσους χαραμοφάηδες).
Αν θέλετε, τα παίρνουμε και ανάποδα μέχρι μια απλή απόφαση να γυρίσει εγκεκριμένη πίσω. Εκτός κι αν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι τα "τμήματα" της εξουσίας λειτουργούν αυτόνομα,γιατί τότε δεν θα υπήρχε ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος για την ύπαρξη του Καλλ/τη.
Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο δια ταύτα. Απλές επιτροπές θα καταλήξουν να είναι στην πράξη και ο Νομοθέτης το ήξερε καλά αυτό,αλλά δεν το ανέφερε γιατί ήξερε πως σ΄αυτές τις εκλογές δε θα συμμετείχε κανείς. Όπως ήξερε πως αυτές οι εκλογές έγιναν για χάριν της επιρροής των 2 μεγάλων κομμάτων και της ανάγκης τους για επιβίωση και γνωρίζει καλά πως οι επόμενες δεν θα γίνουν με την ίδια μορφή. Το γνωρίζουν καλά κι αυτοί που συμμετείχαν.
Απλά έπρεπε να έχουν την "επαφή " με την εξουσία. Εμείς από την άλλη σαν Δημότες είτε της μικρής μας κοινωνίας είτε αυτού του ενιαίου Δήμου,οφείλουμε συνταγματικά να προσπαθούμε να πετύχουμε να ορίζουμε εμείς τις τύχες του τόπου μας. Η προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τη καθημέρινότητά μας θα πρέπει να είναι συνεχής και ο στόχος ένας. Να είμαστε εμείς που παίρνουμε τις αποφάσεις για τον τόπο μας. Το σύστημα, αφού φρόντισε να κατηγορήσει συλλίβδιν τους πρώην Δημάρχους για κακοδιαχείρηση,αρπαγή και κλοπή του Δημοσίου χρήματος, μας παρουσίασε πως μόνη καθαρή διέξοδος είναι η ανάληψη του μέλλοντός μας από τους Δημάρχους- κομματικούς υποτελείς (είμαστε πράγματι για γέλια) χωρίς ποτέ να μας παρουσιάσει σε Οικονομικά μεγέθη, το αρνητικό πρόσημο που είχαν οι Δημάρχοι να διαχειριστούν την καθημερινότητα του Δημότη.
Η σχέση πόρων-αναγκών δεν είχε σχεδόν ποτέ θετικό πρόσημο αλλά οι Δήμαρχοι ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν σε πέρας τη διαχειριστική τους θητεία και να έχουν θετικό πρόσημο για να είναι πετυχημένοι.
Η σχέση αυτή εξακολουθεί και στον Καλλ/τη να είναι η ίδια, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχει διάθεση αυτό ν΄αλλάξει. Εμείς σα Δημότες έχουμε χρέος να αγωνιζόμαστε μέχρι οι τοπικές μας κοινωνίες αποκτήσουν πρώτ ΄απ΄όλα την αυτονόητη οικονομική αυτοτέλεια. Οι πόροι και εννοώ τον συνολικό πλούτο που παράγεται σ΄αυτόν τον τόπο,να παραμένουν σ΄αυτόν τον τόπο, αποδίδοντας το ανάλογο ποσοστό τους στη Κεντρική εξουσία, οι τοπικές κοινωνίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για το πως θα τους διαθέσουν, η συμμετοχή των Δημοτών να είναι ουσιαστική ακόμα ακόμα συμμετοχή πέραν των εκλεγμένων και με κλήρωση από τους Δημότες, με συγκεκριμένη θητεία και εναλλαγή τους για να πάρει σάρκα και οστά η συμμετοχική Δημοκρατία του Παπανδρέου που τόσο πολύ ευαγγελίστηκε αλλά ποτέ δεν εφάρμοσε.
Αποφάσεις που αφορούν την πορεία στο μέλλον να παίρνονται με τοπικά Δημοψηφίσματα έτσι ώστε να μετρά ο Δημότης το μέγεθος της ευθύνης του και το εύρος της ωφέλειας που είχε ο τόπος του.
Όταν και μόνον τότε ο Δήμος, μικρός ,μεγάλος, μικρομέγαλος αποκτήσει Οικονομική αυτοτέλεια και θα είναι σε θέση να μετρήσει τα κουκιά του, θα είναι σε θέση να μετρήσει και το ύψος του.
Μέχρι τότε θα ζει με το επίδομα του Ο.Α.Ε.Δ που του προσφέρει απλόχερα η Κεντρική εξουσία. Ζει είν΄αλήθεια μια οικογένεια κουτσά στραβά με το επίδομα του Ο.Α.Ε.Δ. Όνειρα για το μέλλον της όμως δε μπορεί να κάνει.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...