17 Μαρ 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ

Η παράταξη της μειοψηφίας στο δήμο Καλλιθέας εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρεται στην κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στο Φαληράκι.

Με την παρούσα θέλουμε ν’ αποκαταστήσουμε την αλήθεια για τα επιχειρήματα που εκφράσαμε κατά την λήψη της απόφασης για την σύναψη δανείου προκειμένου να ολοκληρωθεί το Κλειστό Γυμναστήριο στο Φαληράκι. Στην επιστολή του κ Ιατρίδη και των συμβούλων της πλειοψηφίας, η οποία δημοσιεύτηκε στον τύπο στις 13/3/09, εμπεριέχονται μια σειρά από ανακρίβειες για τα επιχειρήματα μας και γίνεται συστηματική απόκρυψη των πραγματικών δεδομένων για την χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) όπου τελικά εντάχθηκε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατασκευή του κλειστού είναι απαραίτητη για το νησί της Ρόδου. Εμείς σαν μέλη του ΔΣ του δήμου Καλλιθέας επιχειρηματολογήσαμε με γνώμονα μόνο το συμφέρον των δημοτών και όχι υπολογίζοντας προσωπικές προβολές προσδοκώντας κομματικά ή άλλα οφέλη .

Η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου μας και στα τρία διαμερίσματα Καλυθιές , Κοσκινού και Ψίνθο είναι τέτοια που απαιτείται άμεση βελτίωση και επέκταση με σωστή χωροθέτηση για την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση των αθλουμένων. Στο Φαληρακι δε, δεν υπάρχει καμιά αθλητική εγκατάσταση . Για τους παραπάνω λόγους κατά τη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του δήμου υποστηρίξαμε ότι προτεραιότητα του δήμου πρέπει να είναι η βελτίωση και επέκταση των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα με μικρότερης κλίμακας κλειστά γυμναστήρια.

Το κόστος του «κλειστού» είναι προϋπολογισμού 6.714.912 ευρώ εκ των οποίων τα 545.112 ευρώ αφορούν αναθεώρηση .
Η χρηματοδότηση του έργου σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του δήμου αρχικά προβλεπόταν από το ‘Ελλάδα 2004’ .
Κατά την συζήτηση εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για το αν το έργο χρηματοδοτηθεί από το ‘Ελλάδα 2004’ και καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για την σκοπιμότητα του έργου ,σε σχέση πάντα κόστος – όφελος για τους δημότες , και την δυνατότητα ένταξης του στο ‘Ελλάδα 2004’.
Στην επιστολή της η Δημοτική Αρχή ομολογεί ότι είχαμε δίκιο, και το έργο τελικά εντάχθηκε στο ΣΑΕΠ167 με δυνατότητα πολύ μικρής χρηματοδότησης για το μέγεθος του έργου. Αυτό απαιτεί χρηματοδότηση και από το δήμο μέσω δανείου. Στη συζήτηση για τη σύναψη του δανείου υποστηρίξαμε τα ίδια και επί πλέον, ότι με δάνεια μπορούμε να εκτελέσουμε έργα μόνο ανταποδοτικά που θα προάγουν , θα βελτιώνουν και θα προστατεύουν την τουριστική υποδομή στο Φαληράκι. Εφόσον βέβαια η Δημοτική αρχή θεωρεί ότι το έργο έχει ενταχθεί στο κατάλληλο πρόγραμμα ας είναι η πορεία του ανάλογη της χρηματοδότησης .

Η πραγματικότητα της πορείας του έργου μέχρι σήμερα:

• Η σύμβαση έργου έχει υπογραφεί στις 16/10/07 με προθεσμία περαίωσης 790 ημερολογιακές ημέρες δηλαδή την 16/12/2009 .
• Έγινε αναθεώρηση για την εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης , κλιματισμού και βελτιώσεις των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων συνολικού ύψους 545.112 ευρώ !!!!
• Τα ποσά που έχουν εισρεύσει στο δήμο μέχρι σήμερα είναι περίπου 350.000 ευρω δηλαδή το 5,3 % του προϋπολογισμού !!!
• ΄Εχει παρέλθει σχεδόν το 65 % του συμβατικού χρόνου για την ολοκλήρωση, 16 μήνες από τους 26 και το σημαντικότερο το έργο είναι ακόμα στη θεμελίωση.

Για το 2009 δε η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη. Σύμφωνα με την κατανομή του υπουργείου οικονομίας για το ΠΔΕ, για μη ενταγμένα σε κοινοτικά προγράμματα έργα, και για το σύνολο των έργων του Ν. Αιγαίου που είναι ενταγμένα στον κωδικό ΣΑΕΠ167 προβλέπεται χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ. Συνεπώς το αντιστοιχούν ποσό στο «κλειστό» ευκόλως αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα είναι, στη καλύτερη περίπτωση, 300.000ε περίπου ,όσο δηλαδή και το 2008.
Φυσικά εδώ προκύπτει το ερώτημα που μπορεί να απαντήσει μόνο ο περιφερειάρχης για το ποσά χρόνια απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου με την τρέχουσα χρηματοδότηση .

Ακούστηκε το επιχείρημα «μα πρέπει να προλάβουμε γιατί με τον νέο Καποδίστρια δεν θα έχουμε δυνατότητα εκτέλεσης έργων τέτοιου μεγέθους ή δεν πειράζει θα πληρώσει το δάνειο ο νέος μεγάλος δήμος στον οποίο θα ανήκουμε » απαντήσαμε ότι ο νέος δήμος είναι ευκολότερο να βάλει σε προτεραιότητα ένα τέτοιου μεγέθους έργο που είναι σίγουρο ότι λείπει από τη Ρόδο παρά μια σειρά από έργα αθλητικής υποδομής στα διαμερίσματα του δήμου μας. Παράλληλα αρνηθήκαμε να μπούμε στη λογική να χρεώσουμε με δάνεια ένα μελλοντικό (νεοσύστατο) δήμο στον οποίο θα ανήκουμε και εμείς. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα αυτά με επωφελέστερο για τους δημότες μας τρόπο .

Ο πραγματικός στόχος της Δημοτικής Αρχής, κατά την γνώμη μας είναι να εκτελεστεί ένα έργο υψηλού προϋπολογισμού που συνδεεται παραλληλα με μια πολύ υψηλου κοστους ,αλλα ελλειπη , μελετη χωρις να την ενδιαφέρει η σχέση κόστους ωφέλειας για την περιοχη και οι απαιτησεις σε αθλητικες υποδομες των διαμερισματων του δημου.
Προφανώς επιλέγεται για άλλη μια φορά η προσωπική προβολή που θεωρείτε από τους περισσότερους, αλλά όχι ορθά, ανάλογη του μεγέθους των έργων που θεμελιώνει η εγκαινιάζει, ο εκάστοτε άρχοντας. Αλήθεια ως πότε οι απολογισμοί των διοικούντων θα εξαντλούνται στους οικονομικούς απολογισμούς χωρίς κανείς ν’ απολογείται για σημαντικότερα θέματα. Πως άραγε η δημοτική αρχή παρέλαβε την παραλία Φαληρακίου και πως την παραδίδει; Τι έκανε άραγε με το σχέδιο πόλεως στο Φαληράκι για τον απ' εγκλωβισμό των εκατοντάδων εγκλωβισμένων επιχειρηματιών - δημοτών και της καταπάτησης του αιγιαλού; Αυτά προφανώς είναι ήσσονος σημασίας για την δημοτική αρχή.

Εμείς θέλουμε ο δήμος να είναι ο ρυθμιστής της ζωής στην πόλη με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών με ξεκάθαρες σχέσεις δήμου – πολιτών, χωρίς συμψηφισμούς αυθαιρεσιών και δημότες που δεν θα εκλιπαρούν αιρετούς και υπηρεσίες για τα αυτονόητα . Επειδή στον τομέα αυτό η Δημοτική αρχή απέτυχε, προβάλλει το λανθασμένο μοντέλο ‘δήμου εργολάβου’ χωρίς και αυτό να το πετυχαίνει αφού και η ποιότητα των έργων στο δήμο είναι χαμηλή αλλά και το ύψος των έργων που εκτελούνται σε σύγκριση με άλλους δήμους ,ως προς τα τακτικά έσοδα , δεν απέχει από το μέσο όρο .
Τέλος ευελπιστούμε ότι, η όποια χρηματοδότηση του ‘κλειστού’ δεν θα σταματήσει με το πέρας των επόμενων εκλογών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και την στέρηση των δημοσίων εσόδων.

Με εκτίμηση
Γ. Κώστας
και οι
Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μειοψηφίας
Δήμου Καλλιθέας

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...