11 Ιουλ 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΑΤΡΙΔΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΟΔΟΣ: Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ
«Να απολογηθούν οι υπεύθυνοι της αποτυχίας»

«Η δημοτική αρχή, καλείται να σύρει υπερωκεάνιο, με προδιαγραφές βαρκάρη! Η λειτουργία του δήμου χρειάζεται όραμα, τσαγανό και γενναίες πολιτικές αποφάσεις, προσόντα τα οποία, ακόμα δεν απέδειξε» τονίζει σε συνέντευξή του στην ΠΡΟΟΔΟ ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης, ο οποίος παράλληλα κάνει απολογισμό για το έργο του, ενώ καταθέτει την άποψή του για τη σημερινή πορεία του τόπου.
-Κύριε Ιατρίδη, ξεκινώντας με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, πώς βλέπετε την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ως έναν από τους μακροβιότερους δημάρχους ;

Αρχικά, θα πρέπει να θυμίσω, ότι ήμουν εντελώς αντίθετος στη διοικητική μεταρρύθμιση και την ενοποίηση των 10 πρώην δήμων, γεγονός που θα επιφέρει πολλά δεινά και τεράστιο λειτουργικό κόστος στους κατοίκους. Η παροχή υπηρεσιών είναι υποβαθμισμένη και ο πολίτης δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί στο περιβάλλον μιας απρόσωπης αυτοδιοίκησης. Δεν δικαιολογείται ακόμα μέχρι σήμερα, ο δήμαρχος να μην έχει επισκεφθεί τους πρώην δήμους, ώστε να έχει σαφή ενημέρωση. Προσπάθησε να ενημερωθεί, μέσα από έγγραφα και διαδικασίες υπηρεσιακών. Και το κενό αποδείχθηκε στην απογραφή, που δεν προσκλήθηκαν οι πρώην δήμαρχοι, με αποτέλεσμα, από το δημοτικό συμβούλιο, να προκύψει ότι και οι δέκα δήμοι «είναι στο ίδιο σακί». Αυτές είναι οι παρενέργειες, κανείς όμως δεν δικαιούται να σπιλώνει αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι έκαναν κατάθεση ψυχής και πάλεψαν για τον τόπο τους με ζήλο και αξιοπρέπεια. Λυπάμαι διότι μέσα στην πλειοψηφία είναι και πρώην συνάδελφοι, που τελικά δεν προσπάθησαν να οδηγήσουν τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ απαράδεκτο, το ότι έχουν χαθεί χιλιάδες εργατοώρες για την ανούσια, στατική και άγονη λειτουργία που ορίζει π.χ. ότι θα πρέπει να πάρουμε τον προϋπολογισμό οπωσδήποτε μέχρι 31 Μαρτίου, λόγω Καλλικράτη. Το σύστημα επέφερε δυσλειτουργία και σήμερα, αντιλαμβάνονται όλοι τα λάθη. Όμως ο νέος δήμαρχος, τηρώντας το γράμμα του νόμου, δεν αναπτύσσει πρωτοβουλίες, και δε μπορεί να ανταποκριθεί στα σημερινά, σύγχρονα δεδομένα. Αυτό φαίνεται και από τα έργα που έχουν μείνει στάσιμα. Παράδειγμα, το Παλαί Ντε Σπορ του Φαληρακίου, όπου έχουν εξοφληθεί οι λογαριασμοί από τα 3,5 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ο δήμος, παρΆ όλα αυτά, δεν έχει δοθεί ακόμα εντολή στον εργολάβο να προχωρήσει. Ας αφυπνισθούν επίτέλους και ας φανούν αντάξιοι των περιστάσεων! Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αυτό το έκτρωμα που συνεχίζεται, η μεταφορά δηλαδή όλων των υπηρεσιών στις Κυκλάδες και η ύπουλη «αποψίλωση» της Ρόδου, εν γνώσει και με συναίνεση των επικεφαλής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Απομάκρυναν ακόμα και το Στρατολογικό Γραφείο. Και ο Περιφερειάρχης, παραμένει απαθής ήρωας, χωρίς καμία μέριμνα για το τι απομένει στη Ρόδο. Κοροϊδεύουν κατάφωρα τον πολίτη! Κανένας πόνος για τον τόπο αυτό. Σκεφθείτε το που θα μας οδηγήσουν στο εξής! Πραγματικά, τους αξίζουν συγχαρητήρια για τα κατορθώματά τους!
-Η κακή οικονομική κατάσταση του ενιαίου δήμου της Ρόδου αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νησιού. Εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν – όπως υποστηρίζουν κάποιοι – είχαμε τρεις δήμους στο νησί αντί του ενός;
Η κακή οικονομική κατάσταση, αφορά δύο δήμους του νησιού και όχι όλους! Δεν δικαιολογείται αυτή η εξίσωση όλων και η ανάδειξη της κακής οικονομικής κατάστασης ως συνολικό αποτέλεσμα των 10 πρώην δήμων. Προσωπικά είμαι υπερήφανος, διότι πέραν των έργων, παρέδωσα υγιή οικονομία, χωρίς καθόλου οφειλές και με περιεχόμενο ταμείου 1 εκατ. ευρώ, βεβαιωμένα έσοδα 3 εκατ. ευρώ και εισφορά από τουριστικές επιχειρήσεις επίσης 3 εκατ. ευρώ. Επί πλέον είχαμε τη μοναδική ΔΕΥΑ του νησιού που δεν έχει ούτε ένα δάνειο. Εκτιμώ ότι η διαχείριση που αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται, οδεύει προς λάθος κατεύθυνση. Ας κατανοήσουν, ότι τραβούν ένα άρμα, με 120.000 χιλιάδες κόσμο και πρέπει να βάλουν μπροστά τις μηχανές. Σήμερα η δημοτική αρχή καλείται να οδηγήσει υπερωκεάνιο με προδιαγραφές βαρκάρη… Είναι εντελώς αναποτελεσματικό το εγχείρημα…
-Είναι ευχή ή κατάρα για εσάς η αποχή από τα κοινά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Η αποχή μου ήταν συνειδητή. Δεν πίστεψα σε αυτό το έκτρωμα που λέγεται Καλλικράτης και όταν σε κάτι δεν πιστεύω, δεν το υπηρετώ. Όσοι βροντοφώναζαν υπέρ του θεσμού, θα πρέπει να απολογηθούν για την αποτυχία.
-Η επιστροφή σας από τα κοινά, είναι κάτι που το σκέφτεστε; Τι είναι εκείνο που σας έχει λείψει περισσότερο;
Τίποτα δεν μου έλειψε, ελέγχω απόλυτα τις πολιτικές μου κινήσεις. Υπηρέτησα την αυτοδιοίκηση επί 24 χρόνια. Έκανα το καθήκον μου, την υπέρβαση στο δήμο μου, προσέφερα όσο μπορούσα. Αυτός ήταν ο αρχικός στόχος. Και η υπέρβαση ήταν οι Πηγές Καλλιθέας. Πήραμε ένα κατεστραμμένο κομμάτι από την ΕΤΑ και το μετατρέψαμε σε θαύμα της Ρόδου. Πήραμε ένα μνήμα και το μετατρέψαμε σε μνημείο. Αυτό ήταν το όραμα, πιστέψαμε και πετύχαμε. Εύχομαι και η σημερινή αρχή να αποκτήσει κάποια στιγμή όραμα.
-Τελικά ήταν επιλογή σας να μην είστε υποψήφιος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή αυτό ήταν το «τίμημα» για την εκλογή της κόρης σας, Μίκας Ιατρίδη στο Κοινοβούλιο;
Προβληματίστηκα επί του θέματος, όμως ο καθένας παίρνει τον δρόμο του κάποια στιγμή. Η Μίκα είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος, μια δυνατή προσωπικότητα, που επέλεξε έναν δρόμο, διαφορετικού πολιτικού επιπέδου. Η δική μου απόφαση ήταν απολύτως συνειδητή.
-Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας σας, υπάρχει κάτι το οποίο θα αλλάζατε ή δεν προλάβατε να υλοποιήσετε;
Το μοναδικό λάθος που καταλογίζω στον εαυτό μου, είναι το ότι δεν ολοκλήρωσα το Παλαί Ντε Σπορ. Θα έπρεπε να είχα προτείνει μεγαλύτερο δάνειο στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να επαρκούσαν τα χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου. Τώρα παραμένει στάσιμο. Αν όμως η νέα δημοτική αρχή θέλει, θα μπορέσει να το συνεχίσει. Είμαι ικανοποιημένος από την εξέλιξη της θητείας μου, διότι έγιναν πολλά και σοβαρά έργα, χωρίς να επιβαρύνω τους συμπολίτες μου με φόρους. Υπήρξα ο πρωταγωνιστής της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, του ΠΡΟΤΟΥΡ και δημιούργησα τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη με όραμα στον τόπο.
-Ποια η άποψή σας για την εξέλιξη της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ; Υπάρχει έντονη αμηχανία και αβεβαιότητα.
Επιτελείται σοβαρό λάθος επί του θέματος. Χρειάζεται γενναιότητα και πολιτική απόφαση που η δημοτική αρχή στερείται. Αν ο δήμαρχος ήθελε, θα είχε λύσει το πρόβλημα. Δεν φαίνεται να θέλει. Ας αναλογισθεί το μέγεθος της καταστροφής σε περίπτωση πυρκαγιάς, σε σχέση με το «οικονομίστικο» κόστος των υπαλλήλων που θα προσληφθούν και ας λειτουργήσουν επί τέλους πολιτικά!

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ BEACH SOCCER








Παρουσία του δημάρχου Ροδίων Στάθη Κουσουρνά διεξήχθη η 3η και τελευταία ημέρα του τουρνουά beach soccer στην παραλία Φαληρακίου. Οσοι παρακολούθησαν τους αγώνες έμειναν ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση και το θέαμα. Την ευθύνη του τουρνουά είχαν οι γυμναστές Θόδωρος Σαχινίδης και Θόδωρος Σκαρτάδος μέλη του Δημοτικού Οργανισμού Αθλησης ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια και του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών.
Την 1η θέση στο τουρνουά πήρε το Ιταλικό Απάτσι ομάδα που την αποτελούσαν κυρίως παίκτες από τ' αΦάντου. Στον τελικό νίκησαν τους Καλυθενούς του Απόλλων Άλτε Μπάνιο με σκορ 11-7 με πρωταγωνιστή τον Λευτέρη Μαυρομουστακο που έβαλε επτά από τα έντεκα γκολ. Στο μικρό τελικό η Κλίκα κέρδισε με 4-3 τους Βrazilian Boys.
* Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της εφημερίδας Η ΓΝΩΜΗ

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Συνελήθφησαν την Κυριακή στο Φαληράκι της Ρόδου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου δύο αλλοδαποί ηλικίας 27 και 23 ετών, για κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, χθες (10-7-2011) τις πρώτες πρωινές ώρες, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον 27χρονο αλλοδαπό, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, το οποίο όπως πρόεκυψε από την αστυνομική έρευνα προμηθεύθηκε από τον 23χρονο αλλοδαπό .
Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από προφορική εντολή του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...