28 Ιαν 2011

ΓΗΠΕΔΑ-ΛΙΜΝΕΣ



Η συνεχόμενη βροχόπτωση της Παρασκευής από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα μετέτρεψε τα γήπεδα των Καλυθιών (βασικό και βοηθητικό) σε λίμνες με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιη η διεξαγωγή του Σαββατιάτικου αγώνα ανάμεσα στον Απόλλωνα και τον Κλεόβουλο Λίνδου (προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 3.00 μ.μ.).
Εξαιτίας των δυνατών βροχών οι δρόμοι σε Καλυθιές και Φαληράκι μετατράπηκαν σε χειμάρρους με πέτρες και λάσπες που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έκαναν επικίνδυνη την οδήγηση. Η Ρόδου-Λίνδου από το Φαληράκι μέχρι τα Κολύμπια είναι γεμάτοι "παγίδες" εξαιτίας των συνεχιζόμενων έργων.
Στην περιοχή μας έπεσαν την Παρασκευή μεγάλες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να φουσκώνουν σταδιακά τα ποτάμια. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι άσχημες καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ' όλους.

Ο ΑΓΩΓΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
Η πρώτη δοκιμασία για τη συνοχή της παράταξης της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου και ταυτόχρονα της λειτουργικότητας του «Καλλικράτη» στο νησί θα υπάρξει την προσεχή Δευτέρα οπότε και έχει προσδιοριστεί η συζήτηση του ακανθώδους θέματος της ολοκλήρωσης των εργασιών που υπολείπονται για τη σύνδεση των δήμων Αρχαγγέλου και Αφάντου στον βιολογικό στο «Βόδι» και της εκτέλεσης άλλων για την αναβάθμιση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων.
Προχθές το απόγευμα συνήλθε συγκεκριμένα σε συνεδρίαση η πλειοψηφία προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα, με συμμετοχή και των τοπικών συμβούλων Κοσκινού και Καλυθιών. Δικαίωμα ψήφου στη συζήτηση του θέματος τη Δευτέρα έχουν εξάλλου πέραν των 49 δημοτικών συμβούλων και οι 5 τοπικοί από τα Κοσκινού.
Εν πάση περιπτώσει ο Δήμαρχος Ρόδου, προς επιβεβαίωση σχετικών δημοσιευμάτων της "δ", κατέστησε σαφές ότι πρόθεση του είναι να προχωρήσει το έργο επισημαίνοντας ότι η παράταξη θα πρέπει να είναι ενωμένη στο ζήτημα και να μην υπάρξουν αρνητικές ψήφοι στην σχετική εισήγηση καθόσον μάλιστα μέσω του τομεακού προγράμματος του ΥΠΕΚΑ με τίτλο "ΕΠΕΡΑ" μπορεί να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του με 30 εκατ. ευρώ περίπου.
Ο κ. Κουσουρνάς επεσήμανε ότι έχουν ήδη υπάρξει σχετικές με το ζήτημα συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη ενώ σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσσεις των προερχόμενων από τον πρώην Δήμο Καλλιθέας συμβούλων του για την πρόοδο του έργου δεσμεύτηκε ότι η μελέτη που θα εφαρμοσθεί προβλέπει έργα που εξασφαλίζουν την ελάττωση της επιβάρυνσης της περιοχής.
Ο κ. Κουσουρνάς εξήγησε συγκεκριμένα ότι πέραν του αγωγού προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου κυτάρου κλειστού τύπου ενώ σταδιακά θα εξασφαλιστεί η κατάργηση του βιολογικού βοθρολυμάτων.
Κατέστησε επίσης σαφές ότι η χρηματοδότηση του έργου θα εξασφαλιστεί προτού ξεκινήσουν οι εργασίες για τη διέλευση του αγωγού προκειμένου να μην επαναληφθούν οι απίθανες καταστάσεις που βιώνουν οι πολίτες στην πρόοδο του έργου της Εθνικής Οδού Ρόδου - Λίνδου.
Οι σύμβουλοι από τα Κοσκινού και τις Καλυθιές δεν φέρονται ωστόσο να έχουν πεισθεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κκ Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου, Χωρικός Αντιδήμαρχος της περιοχής και Τσ. Αϊβάζης τοπικός στα Κοσκινού θα διαφοροποιήσουν τη θέση τους.
Αντιδράσεις αναμένεται ωστόσο να εκδηλωθούν και εκτός του δημοτικού συμβουλίου καθώς την έντονη διαφωνία της για την σύνδεση των περιοχών Αφάντου και Αρχαγγέλου με τον βιολογικό καθαρισμό εξέφρασε με επιστολή της προς τον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Καλλιθέας της Νέας Δημοκρατίας, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα την δημιουργία «Κινήματος Πολιτών».
Στην ανακοίνωση που είχαν εκδώσει επεσήμαναν μεταξύ άλλων και τα εξής ενδεικτικά για το τι θα ακολουθήσει:
"Δηλώνουμε απερίφραστα, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στον τόπο μας, ότι το ζήτημα δεν θα το αφήσουμε στην τύχη του. Θα ενεργοποιηθούμε - όπως άλλωστε έχουμε υποχρέωση - ως πολίτες της Δημοτικής Κοινότητας Καλλιθέας. Προτιθέμεθα δε, να οργανώσουμε «Κίνημα Πολιτών» για την προστασία του ήδη επιβεβαρημένου τόπου μας, με σκοπό να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή του"
Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο, τη συνέχιση του οποίου επιχειρούσε να μπλοκάρει ο τέως Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Γ. Ιατρίδης με προσφυγές και ενώπιον του ΣτΕ, έχει χαρακτηριστεί από τον Ιούνιο του 2010 ως έργο Εθνικού Επιπέδου με απόφαση της Δ6 Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που υπογράφει ο υπουργός κ. Δ. Ρέππας.
Μετά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης το έργο ουσιαστικά απεμπλέκεται από τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ και μπορεί να συνεχισθεί με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων χωρίς να απαιτείται η σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης.
Το υπουργείο μάλιστα αφού έλαβε υπόψη τις γνωστές ενστάσεις του δημάρχου Καλλιθέας κ. Γ. Ιατρίδη, με το έγγραφο του τις απορρίπτει και προχωρεί στις προβλεπόμενες μελέτες αναμένοντας μόνο σχετικά στοιχεία από τη ΔΕΥΑ Ρόδου.
Για τη σύνδεση των Δήμων Αρχαγγέλου και Αφάντου στον βιολογικό απαιτείται να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις του στο «Βόδι» πράγμα για το οποίο έχει δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεση του ο Δήμος Καλλιθέας, στα όρια του οποίου λειτουργούν οι εγκαταστάσεις.
Η τελική δε εμπειρογνωμοσύνη της φέρουσας ικανότητας των εγκαταστάσεων του βιολογικού ανοίγει θέμα κατασκευής και νέων πρόσθετων εγκαταστάσεων στο "Βόδι" για την αντιμετώπιση των φορτίων από τον Αρχάγγελο, τ' Αφάντου και το Δήμο Καλλιθέας, έργων συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 33 εκατ. ευρώ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...