3 Ιαν 2014

ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ


Η πρώτη ισχυρή βροχόπτωση του 2014 έφερε και πάλι στην επιφάνεια το επικίνδυνο πέρασμα του ποταμού Ποτού. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ενώ υπάρχουν και κατοικίες χωρίς όμως να έχουν παρθεί μέτρα για την ασφαλή πρόσβαση πεζών και αυτοκινήτων.
 Το 1992 στο συγκεκριμένο σημείο πνίγηκαν τρία στελέχη του Ελληνικού στρατού αλλά παρότι πέρασαν 22 χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί μία γέφυρα που θα διευκόλυνε το πέρασμα στην απέναντι πλευρά. Επίσης δεν υπάρχει μέριμνα ώστε να κλείνει το πέρασμα όταν ξεσπάει καταιγίδα και είναι θέμα... χρόνου να θρηνήσουμε νέα θύματα. Οσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή καταγγέλουν τις τοπικές αρχές για αδιαφορία αφού σε κάθε βροχόπτωση δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους αφού και ο χωμάτινος δρόμος από τη Ρόδου-Λίνδου (στο ύψος της μεταφορικής Τσιμενίδης) είναι σε κακή κατάσταση.
Να σημειωθεί ότι και μετά το πέρας των βροχοπτώσεων το συγκεκριμένο πέρασμα παραμένει επικίνδυνο αφού ο ποταμός συνεχίζει να κατεβάζει ποσότητες νερού.
Τεχνικά υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να δημιουργηθεί ασφαλές πέρασμα στον Ποτό, απομένει να φανερωθεί η ύπαρξη πολιτικής βούλησης.
* Το βίντεο δημοσιοποίησε ο Βασίλης Πελαρδής από την Αρτοποιία Πελαρδής που δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια δίπλα στον ποταμό Ποτός. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΣΚΟΤ...


Παρέα με την Κολοσσάρα, την μασκότ της ομάδας μπάσκετ του Κολοσσού Ρόδου φωτογραφήθηκε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών Μιχάλης Σταυρής. Λέτε με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Απόλλωνα Καλυθιών να ετοιμάζεται να ιδρύσει ομάδα μπάσκετ; 

Ο ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ... ΑΡΕΣΕΙ!


Με ισχυρή βροχόπτωση ξεκίνησε το 2014 για το νησί της Ρόδου. Από νωρίς το πρωί της 2ας Ιανουαρίου στο βόρειο τρίγωνο του νησιού οι ουρανοί έριχναν μεγάλες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα το απόγευμα οι δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Η κινητοποίηση της Αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές αφού σε πολλά σημεία (και στη Ρόδου-Λίνδου στο Φαληράκι) οι δρόμοι να κλείνουν όταν το νερό είχε ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας.
Στην ευρύτερη περιοχή Καλυθιών-Φαληρακίου δεν δημιουργήθηκαν ζημιές από τις μεγάλες ποσότητες νερού αλλά για άλλη μία φορά αποδείχθηκε πως οι κεντρικοί οδικοί άξονες έχουν κατασκευαστεί λάθος με αποτέλεσμα να είναι αδιάβατοι σε κάθε νεροποντή. 


Η Ρόδου-Λίνδου θυμίζει ποτάμι και είναι χαρακτηριστικό πως αρκετές ημέρες μετά από κάθε βροχόπτωση η δεξιά λωρίδα (προς Λίνδο) έχει μεγάλες ποσότητες νερών στο κομμάτι από το σούπερ μάρκετ ΑΒ μέχρι τα φανάρια για το κέντρο Φαληρακίου εξαιτίας καθίζησης που έχει υποστεί ο ασφαλτοτάπητας. 
Οι μικρές λίμνες θυμίζουν σε όλους μας ότι στην Ελλάδα τα χρήματα των δημοσίων έργων είναι κυριολεκτικά πεταμένα. 


Αλλο ένα σημείο με πυκνή κυκλοφορία που είναι επικίνδυνο σε κάθε νεροποντή είναι αυτό της εισόδου των Καλυθιών από Φαληράκι. Ο δρόμος γεμίζει χαλίκια, χώματα και πέτρες από παρακείμενα οικόπεδα και πρόχειρες παρεμβάσεις των δημοτικών συνεργείων με αποτέλεσμα να είναι τεράστιος ο κίνδυνος για πρόκληση ατυχημάτων ακόμα και μετά από πολλές ώρες ηλιοφάνειας.
Οι υπεύθυνοι γνωρίζουν τα σημεία που χρήζουν ΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ παρεμβάσεων αλλά αδιαφορούν και προτιμούν να ρίχνουν τις ευθύνες στον... ΘΕΟ επειδή στέλνει στη Ρόδο μεγάλες ποσότητες νερού.
Τις προηγούμενες δεκαετίες όταν ήταν ορατός ο εφιάλτης της λειψυδρίας οι υπεύθυνοι "παρακαλούσαν" για τις ευεργετικές βροχές. Τώρα που ο καιρός... άλλαξε και οι καταιγίδες είναι σύνηθες φαινόμενο παρακαλάνε για καλοκαιρία. Αλλοι καιροί, ίδια μυαλά!

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...