23 Νοε 2010

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ


Το καμπαναριό της εκκλησίας μας κτίστηκε το 1959 με δωρεές Καλυθενών της Αμερικής όπως ενημερώνει η σχετική μαρμάρινη πλάκα που έχει τοποθετηθεί στην εκκλησία του χωριού.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΛΥΘΙΩΝ




Ξεκίνησε η λειτουργεία του συνεταιριστικού ελαιουργείου Καλυθιών για την φετινή ελαιοκομική περίοδο. Επειδή η παραγωγή είναι μικρή το ελαιουργείο θα λειτουργεί μόνο απογευματινές ώρες, τρεις φορές την εβδομάδα. Φέτος η παραγωγή λαδιού δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 5 τόνους όταν πέρσι είχε φτάσει τους 200 τόνους.
Το ρεκόρ παραγωγής λαδιού στο ελαιουργείο του Συνεταιρισμού Καλυθιών (στην παλιά μονάδα) είναι 500 τόνοι τις χρονιές 1993 και 2003.
Φέτος τις πρώτες ημέρες λειτουργίας το ελαιουργείο συγκεντρώνει παραγωγούς από γειτονικά χωριά όπως Αφάντου-Ψίνθο (δεν λειτουργούν τα εκεί ελαιοτριβεία) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από πέρσι που εκσυχγρονίστηκε το προτιμούν ελαιοπαραγωγοί απ' όλο το νησί της Ρόδου ακόμη και από μακρινά χωριά της Νότιας Ρόδου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ...


Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ υπήρχε σαν ιδέα πολλά χρόνια. Η ιδέα έγινε πράξη στις 26 Οκτωβρίου 2006 όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το εβδομαδιαίο ενημερωτικό έντυπο με αντικείμενο τους πολίτες και τις δράσεις στο δήμο Καλλιθέας (η φωτογραφία είναι από την εκτύπωση του πρώτού φύλλου).
Τότε Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ είχε μεγάλο σχήμα και κυκλοφορούσε κάθε Σάββατο. Ηταν ένα φιλόδοξο και ακριβό, για τα δεδομένα του, εγχείρημα.
Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ, με ένα τρίμηνο διακοπής το καλοκαίρι του 2008, κυκλοφορεί μέχρι σήμερα, σε μικρότερο σχήμα και έκδοση κάθε Τρίτη. Σε διάστημα τεσσάρων ετών κατάφερε να κυκλοφορήσει 177 φορές. Και η προετοιμασία της εφημερίδας με την συλλογή ειδήσεων, διαφημίσεων, η σχεδίασή της μέχρι της εκτύπωση είχε πάντα πολλές δυσκολίες.
Αυτή την Τρίτη Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ δεν θα βρίσκεται στα περίπτερα. Την επόμενη Τρίτη 30 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει για τελευταία φορά πριν πάει στο... συνεργείο για δίμηνο σέρβις και ανανέωση.
Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα του Καλλικράτη με τον ενιαίο δήμο και την κατάργηση του δήμου Καλλιθέας. Ισως μεγαλώσει, ίσως διαφοροποιηθεί, ίσως παραμείνει ίδιος.... Οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον του θα παρθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Η ενημέρωση θα συνεχίσει να προσφέρεται μέσα από το blog που επίσης το 2011 θα αλλάξει μορφή και θα εξελιχθεί περισσότερο επαγγελματικά.
Υ.Γ. Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ είναι ένα εγχείρημα μοναδικό αφού γράφεται από ένα άτομο. Και το άτομο αυτό αποφάσισε να "κρεμαστεί" μετά από πολλά χρόνια αναβολών. Αρα η δίμηνη αναστολή της έκδοσης είναι αναγκαία για να μπορεί να προετοιμάσει και να απολαύσει το ιερό μυστήριο της... κρεμάλας. Και μετά να ξεκουραστεί ελάχιστα με ένα ταξιδάκι...

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...