7 Σεπ 2011

Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΡΑΜΜΗ

Ο νέος ενιαίος δήμος Ροδίων φαίνεται ότι βάζει στην άκρη τις θέσεις του πρώην δήμου Καλλιθέας σχετικά με την ένταξη των πρώην δήμων Αφάντου και Αρχαγγέλου στον βιολογικό στην περιοχή Βόδι. Ο πρώην δήμος Καλλιθέας είχε πάρει ομόφωνες αποφάσεις για να μπλοκάρει την ένταξη των άλλων δήμων καταθέτοντας δικαστικές προσφυγές. Οπως φαίνεται όμως ο νέος δήμος χαράζει άλλη γραμμή όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ η τοπική εφημερίδα Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ. Πλέον αναμένονται με ενδιαφέρον οι θέσεις που θα πάρουν οι προερχόμενοι από τον πρώην δήμο Καλλιθέας δημοτικοί σύμβουλοι (Ψυλλάκης, Φλεβάρης, Ιατρίδης, Σωτρίλλης) και κυρίως ο αντιδήμαρχος Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του τέως δημάρχου Καλλιθέας Γιάννη Ιατρίδη.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ έχει ως εξής:
Την παραίτηση του δήμου Ρόδου από την αίτηση - προσφυγή του πρώην δήμου Καλλιθέας κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου για την επέκταση του αποχευτευτικού αγωγού από τον Αρχάγγελο ως το «Βόδι» εισηγήθηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή ο νομικός σύμβουλος κ. Θ. Παπαγεωργίου.
Την 10η Ιανουαρίου 2011 είχε αναβληθεί εξάλλου η εξέταση της ως άνω προσφυγής ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς προτίθεται να φέρει το όλο θέμα προς συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος την λήψη απόφασης για την πρόοδο των εργασιών που υπολείπονται για τη σύνδεση των δήμων Αρχαγγέλου και Αφάντου με τον βιολογικό στο «Βόδι», αφού εξασφαλιστεί και η εκτέλεση των εργασιών για την αναβάθμιση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων.
Θυμίζουμε ότι με την προσφυγή που είχε ασκήσει ο Δήμος Καλλιθέας ζητήθηκε η ακύρωση της υπ'αριθμ. 9/7.5.2004 απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 2839/2000, με την οποία απορρίφθηκε η από 13.2.2004 προσφυγή που άσκησε ο Δήμος κατά της υπ'αριθμ. 2/2.2.2004 απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου περί έγκρισης της οριστικής μελέτης του έργου «Αγωγός μεταφοράς λυμάτων των Δήμων Αρχαγγέλου, Αφάντου και των Κοινοτήτων Καλυθιών, Κοσκινού στο κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Ρόδου, στη θέση Βόδι, (Β΄φάση)», προϋπολογισμού δαπάνης 10.192.600 ευρώ και της τελευταίας ως άνω 2/2.2.2004 απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου.
Ως γνωστόν το συγκεκριμένο έργο, τη συνέχιση του οποίου επιχειρούσε να μπλοκάρει ο τέως Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Γ. Ιατρίδης με προσφυγές και ενώπιον του ΣτΕ, έχει χαρακτηριστεί από τον Ιούνιο του 2010 ως έργο Εθνικού Επιπέδου με απόφαση της Δ6 Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που υπογράφει ο υπουργός κ. Δ. Ρέππας.
Στην εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου στην Οικονομική Επιτροπή αναφέρονται τα εξής:
"Θέμα : Προσφυγή (πρώην) Δήμου Καλλιθέας κατά της έγκρισης οριστικής μελέτης του έργου «Αγωγός μεταφοράς λυμάτων του Δήμου Αρχαγγέλου, Αφάντου και των Κοινοτήτων Καλυθιών, Κοσκινού στο κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Ρόδου, στη θέση Βόδι, (Β' φάση)» προϋπολογισμού 10.192.600 ευρώ.
Ο συνενωθείς στο Δήμο Ρόδου, Δήμος Καλλιθέας Δωδεκανήσου (άρθρο 1 παρ. 2 εδ. 10.Α.1 του Ν. 3852/2010) άσκησε ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου την από 21-7-2004 προσφυγή του με την οποία ζητείται η ακύρωση: α) της υπ'αριθμ. 9/7.5.2004 απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 2839/2000, με την οποία απορρίφθηκε η από 13.2.2004 προσφυγή που άσκησε ο προσφεύγων Δήμος κατά της υπ'αριθμ. 2/2.2.004 απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου περί έγκρισης οριστικής μελέτης του έργου «Αγωγός μεταφοράς λυμάτων των Δήμων Αρχαγγέλου, Αφάντου και των Κοινοτήτων Καλυθιών, Κοσκινού στο κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Ρόδου, στη θέση «Βόδι» (Β' φάση)», προϋπολογισμού 10.192.600 ευρώ και β) της τελευταίας ως άνω 2/2.2.2004 απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου.
Επί της παραπάνω προσφυγής εκδόθηκε η υπ'αρ. 308/2010 απόφαση του 1ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία κηρύχθηκε άκυρη η συζήτηση της υπόθεσης που έγινε στις 19-4-2010 και διατάχθηκε η επανάληψή της προκειμένου να κλητευθεί νόμιμα στη δίκη και το Ελληνικό Δημόσιο.
Έτσι η δίκη θα επαναληφθεί στις 19-9-2011 ύστερα, από αναβολή που δόθηκε στις 10-1-2011.
Προκειμένου ο νέος Δήμος Ρόδου και ο υπογράφων νομικός σύμβουλος ως πληρεξούσιος δικηγόρος του (Αποφ. 4/2011 Δημάρχου Ρόδου) να νομιμοποιηθούν επί της παραπάνω εκκρεμούς δίκης (άρθρο 283 παρ. 1 Ν. 3852/2010) θα πρέπει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 1 εδ. ιγ του Ν. 3852/2010 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, ως αρμόδιο πλέον όργανο να εγκρίνει:
Α) Τον διορισμό του υπογράφοντος νομικού συμβούλου πληρεξουσίου δικηγόρου και
Β) Την παραίτηση από την παραπάνω προσφυγή του πρώην Δήμου Καλλιθέας, η οποία κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να γίνει, εξαιτίας του πολυπληθέστερου των πρώην Δήμων Αφάντου και Αρχαγγέλου και των προβλημάτων δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουν οι δημότες και οι κάτοικοί τους, λαμβάνοντας υπόψη δηλαδή ότι στο Δήμο Ρόδου δεν ανήκει μόνο ο πρώην Δήμος Καλλιθέας αλλά και οι λοιποί με αντίθετα συμφέροντα εξυπηρετούμενοι από την εκτέλεση του έργου πρώην Δήμοι Αρχαγγέλου και Αφάντου και το γεγονός ότι και κατά το νόμο η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών είναι για τους δημοτικούς συμβούλους πρώτιστη υποχρέωση (άρθρο 68 παρ. 2 του Ν. 3852/2010).
Σε αντίθετη περίπτωση που ήθελε εκτιμηθεί ότι θα πρέπει να μην γίνει παραίτηση και να συνεχισθεί η δίκη, τότε θα πρέπει να αιτιολογηθεί πλήρως για ποιόν λόγο θα πρέπει να συνεχισθεί η δίκη και ότι αυτό δεν είναι σε βάρος του συμφέροντος του ενιαίου πλέον Δήμου Ρόδου".

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...