21 Μαρ 2021

ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΠΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΑΜΩΣ










Με αφορμή την Κυριακάτικη οικογενειακή βόλτα στο μοναστήρι του Προφήτη Αμώς στο Φαληράκι (κωδικός μετακίνησης 6) και την "συνάντηση" με τα πανέμορφα παγώνια (ανάμεσά τους και τέσσερα πανέμορφα λευκά της οικογένειας Παπαγεωργίου) αναζητήσαμε πληροφορίες για τα πτηνά με τα πολύχρωμα φτερά.
Τα παγώνια στην περιοχή μας ήρθαν πριν πολλές δεκαετίες όταν ο στρατός τα χρησιμοποίησε ως "φρουρούς" σε στρατόπεδα (Παναγία Ελεούσα) και φυλάκια (Προφήτης Αμώς) και πλέον ο πληθυσμός του έχει ξεφύγει από τα όρια ελέγχου.

10 πληροφορίες που κανείς δε σου είπε για τα παγώνια.
Η φωνή του παγωνιού θεωρείται από τους πιο δυνατούς συναγερμούς της φύσης
Από Ευθύμης Κάλφας

Η φανταχτερή ομορφιά τους, το αρχοντικό παράστημα και ο γεμάτος αυτοπεποίθηση βηματισμός τους εντυπωσίαζαν ανέκαθεν τους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που τα παγώνια πρωταγωνιστούσαν σε μύθους κατά τους οποίους τους αποδίδονταν  συμβολικές ιδιότητες. Τα παγώνια κατάγονται από τα δάση της Νότιας Ινδίας, στην Ευρώπη ήρθαν από την αρχαιότητα και εξημερώθηκαν με άγνωστο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, ήταν γνωστά στη Μεσοποταμία, στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που κανείς δε σου είπε για τα παγώνια
1. Τα παγώνια παρουσιάζουν έντονο φυλετικό διμορφισμό, καθώς το αρσενικό έχει διαφορετική εμφάνιση από το θηλυκό. Το αρσενικό έχει μήκος 1,25 μ. χωρίς την ουρά του, η οποία του διπλασιάζει το μήκος. Το χρώμα του είναι πράσινο ή μπλε στο στήθος, την κοιλιά και το κεφάλι. Αντίθετα το θηλυκό δεν έχει αυτή την εντυπωσιακή όψη, δεν διαθέτει μακριά ουρά και το χρώμα του είναι καστανόγκριζο με σκούρες λωρίδες.
2. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μανιτόμπα στον Καναδά έκαναν μια απρόσμενη ανακάλυψη. Διαπίστωσαν ότι τα υπέροχα φτερά του παγωνιού παράγουν υποηχητικούς «θορύβους». Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αρσενικά παγώνια παράγουν θορύβους σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τα θηλυκά αλλά και να εκφοβίσουν άλλα αρσενικά ώστε να μην πλησιάσουν στην περιοχή που θεωρούν ότι τους ανήκει.
3. Τα παγώνια γονιμοποιούνται και γεννούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο της κότας. Γεννάνε μέχρι 5 αυγά, τα οποία κλωσάνε για χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Τα παγώνια ζευγαρώνουν κατά την περίοδο των βροχών.
4. Σχετικά με το χρώμα των φτερών, ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό δεν παράγεται από χρωστικές ουσίες, αλλά πιθανότατα από μικροσκοπικές, περίτεχνες και δισδιάστατες κρύσταλλο – δομές. Μάλιστα όταν υπάρξουν μεταβολές στην απόσταση των εν λόγω δομών προκαλούν ανάκλαση σε διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός, δημιουργώντας έτσι πολλές μεταβλητές ιριδίζουσες αποχρώσεις και προκαλώντας στον θεατή ένα μοναδικό και εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα.
5. Το θηλυκό παγώνι βλέπει διαφορετικά τα αρσενικά που φλερτάρουν μαζί του ανοίγοντας διάπλατα τα πλούσια ιριδίζοντα φτερά τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι υποδοχείς των ματιών των θηλυκών συλλαμβάνουν κυρίως την υπεριώδη ακτινοβολία. Ετσι δεν βλέπουν το εντυπωσιακό πολύχρωμο θέαμα που βλέπουμε εμείς, παρά μόνο μια έντονη μωβ ιριδίζουσα απόχρωση.
6. Τα φτερά της ουράς του αρσενικού παγωνιού είναι μακριά και μπορούν να φτάσουν τα 150 εκατοστά. Ο ρόλος τους είναι περισσότερο διακοσμητικός και είναι χρωματισμένα με ένα λαμπερό, μεταλλικό ιριδίζον πράσινο χρώμα. Η ουρά του αρσενικού αποτελείται από πάνω από 200 αστραφτερά φτερά, το κάθε ένα δε από αυτά στο τελείωμά του κλείνει με έναν ιριδίζοντα σχηματισμό που μοιάζει με μάτι.
7. Τα παγώνια ζουν έως 25 χρόνια αλλά με ιδανικές συνθήκες, υγιεινή και περιποίηση μπορεί να ζήσουν σε φάρμες μέχρι και 40 χρόνια.
8. Εξαιτίας της βαριάς τους κορμοστασιάς, τα παγώνια δεν πετάνε παρά μόνο εάν υπάρξει κίνδυνος, και μόνο σε μικρές αποστάσεις. Πολλές φορές μάλιστα συνδυάζουν το φτερούγισμα με το περπάτημα. Η απόσταση στην οποία μπορούν να φτάσουν εναερίως είναι το πολύ στα 150 μέτρα από την αρχική τους θέση.
9. Το κάλεσμα του παγωνιού είναι δυνατό και τραχύ, περιλαμβάνει φθόγγους “μει – ου” μαζί με διακεκομμένες κραυγές “κα – αν” που επαναλαμβάνονται γρήγορα. Όταν αντιληφθεί πως υπάρχει στα πέριξ κάποιο αρπακτικό, σημαίνει άμεσα συναγερμό και έτσι ειδοποιεί όλα τα ζώα της περιοχής για τον κίνδυνο αυτόν.
10. Τα παγώνια ανήκουν στην οικογένεια των φασιανιδών, της τάξης των ορνιθόμορφων και τα πρώτα δείγματα ήρθαν στην Ευρώπη από τις Ανατολικές Ινδίες, απ’ όπου και κατάγεται το συγκεκριμένο είδος, ενώ σήμερα σμήνη σε άγρια κατάσταση εξακολουθούν να βρίσκονται στα νησιά της Ιάβας και της Κεϋλάνης.

"ΙΚΑΝΟΣ, ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΣ, ΕΥΦΥΗΣ, ΝΙΚΗΤΗΣ"

Αποθέωση στα media για τον Καλυθενό πρωταγωνιστή του Survivor


Ούτε μπράτσα, ούτε six pack: Τον νικητή του φετινού Survivor τον λένε Τζέιμς Καφετζή…
Ο παίκτης - σύμβολο του φετινού Survivor.
Γράφει ο Θάνος Ιατρόπουλος
https://menshouse.gr/mediahouse/139692/tzeims-kafetzis-o-nikitis-toy-fetinoy-survivor-den-tha-chei-oyte-mpratsa-oyte-six-pack

Κάθε ριάλιτι που κάνει επιτυχία, έχει από πίσω του μια σειρά από παράπλευρες αναγνώσεις που μπορούν να αποτυπώσουν τι είναι αυτό που ζητάει το κοινό σε αυτή τη συγκεκριμένη εποχή.
Το Survivor 4 που βλέπουμε από τον Δεκέμβριο στο ΣΚΑΪ κάνει επιτυχία που αν τη συγκρίναμε με τα νούμερα που έκαναν το 2ο και το 3ο, κανείς δεν θα την περίμενε. Η εποχή όμως, το γεγονός πως θα προβαλλόταν στο επίκεντρο ενός αυστηρού lockdown και σε μια πορεία κάποιων μηνών που ο κόσμος είχε μάθει με τους περιορισμούς και είχε αυξήσει τη διάθεση του για κατανάλωση περιεχομένου, έδιναν ένα μεγάλο προβάδισμα στο Survivor.
Η θεωρία όμως απέχει αρκετά από την πράξη και στην πράξη η παραπάνω ανάγνωση είναι μόνο η μεγάλη ομπρέλα, αλλά από κάτω της υπάρχουν μια σειρά από μικρά πράγματα που όλα μαζί συντελούν στην αποδοχή του κοινού και στον τρόπο με τον οποίο βλέπει και παθιάζεται με το ριάλιτι.
Φυσικά δεν μπορεί να τεθεί σύγκριση με το πρώτο του 2017, αλλά κι εκείνο είχε έρθει πραγματικά από το πουθενά και απευθυνόταν σε διαφορετικά ένστικτα του κοινού.
Μια πρώτη και ξεκάθαρη ανάγνωση έχει να κάνει με τα σώματα. Στο πρώτο είχαμε Σπαλιάρα, Βασάλο, Βαλαβάνη, Bo, Ντάνο, Κοκκινάκη, ανθρώπους δηλαδή που είχαν αυτό που θα λέγαμε απολλώνια σώματα και προσέφεραν την ψευδαίσθηση στον θεατή ότι μπορεί να είναι αυτός. Σε μια εποχή που φαινόταν ότι φτάναμε στο τέρμα μιας δεκαετούς κρίσης, εκείνο το Survivor ικανοποιούσε αυτή την επιθυμία του κοινού.
Τώρα, η κοινωνιολογική προσέγγιση κοιτάζει άλλα χαρακτηριστικά: ένας κόσμος που έχει κλειστεί για μήνες σπίτι του, που προσπαθεί να διατηρήσει το σώμα του, αλλά η ψυχολογική φθορά δεν του το επιτρέπει και ενδεχομένως να του δημιουργεί μια ανασφάλεια ή μια γκρίνια γύρω από το σώμα του, εμφανίζονται παίχτες που δεν είναι «χτιστοί» και καθορίζουν το παιχνίδι.
Κεντρική φιγούρα σε όλο αυτό, ο παίχτης-σύμβολο του Survivor, είναι ο Τζέιμς Καφετζής. Άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας για τον χαρακτήρα του ή πόσο επικροτεί ή αποδοκιμάζει την στρατηγική του, δε μπορεί κανείς να μην του αναγνωρίσει ότι αποτελεί τον πιο δυνατό παίχτη.
Ούτε μπράτσα, ούτε six pack: Τον νικητή του φετινού Survivor τον λένε Τζέιμς Καφετζή…

Ένας τύπος που στα πρώτα επεισόδια τον βλέπαμε να τυλίγει το κεφάλι του με ύφασμα και να μοιάζει με γιαγιά ή τη Μαρινέλα στο Άνοιξε Πέτρα, που φαινόταν να μην αντέχει επειδή είχε γίνει κατακόκκινος από τον ήλιο, έδειξε αρκετά γρήγορα ότι δε χρειάζεται να διαθέτεις ένα φουλ γραμμωμένο κορμί για να είσαι νικητής.
Σε αυτή την πορεία των τριών μηνών ο Καφετζής έχει γίνει ανίκητος για παίχτες όπως ο Κορόμι ή και ο Μπόγδανος, οι οποίοι είναι τα πιο καλλίγραμμα κορμιά του Survivor. Ο συμβολισμός αυτής της εικόνας επικουρείται από τον τρόπο που έχουν φτιαχτεί τα παιχνίδια στο Survivor, αλλά αυτό δεν μειώνει ούτε παύει την ισχύ του.
Ένας μέσος άνθρωπος χωρίς κάποιο σωματικό χαρακτηριστικό που να «συναρπάζει», γίνεται αρχηγός σε μια ομάδα, τον επιλέγουν να παίξει το γύρο που θα φέρει την τελική νίκη, κι ας μην είναι ο πιο αθλητικός της ομάδας και χάνει πάνω-κάτω 1 στις 5-6 φορές που θα παίξει.
Πέραν του ότι, έστω ασυνείδητα, επιφέρει μια αλλαγή στην εικόνα που έχουμε για το σώμα και ενισχύει το body positivity, ο Τζέιμς Καφετζής δίνει υπόσταση στην ανάγκη του μέσου θεατή να νιώσει νικητής χωρίς να πρέπει σώνει και ντε να μοιάζει σε ένα «ινσταγκραμικό πρότυπο».
Το αιώνιο δίπολο Δαυίδ-Γολιάθ δεν είναι απλά μια χριστιανική παραβολή. Είναι ένας ψυχολογικός τόπος, όπου ο καθένας θέλει να γίνει Δαυίδ και να νικήσει τον Γολιάθ, περισσότερο από το να είναι ο Γολιάθ.
Χωρίς να ξέρουμε αν αυτό είναι κάτι που το έχουν επεξεργαστεί σε τέτοιο βαθμό οι άνθρωποι στην παραγωγή του Survivor, είναι κάτι που εμάς προσωπικά μας εξιτάρει σε επίπεδο κουβέντας και ανάλυσης γιατί δηλώνει πράγματα για τον τηλεθεατή και σε σχέση με την ευρύτερη κοινωνική συνθήκη της καραντίνας. Δείχνει δηλαδή πώς διαμορφώνονται οι ψυχολογικές του ανάγκες σε συνάρτηση με τα όσα προσδιορίζουν και εν προκειμένω καθορίζουν την καθημερινότητα του.
Σε μια εποχή που ο καθένας μπορεί να πει αυτό το αμερικάνικο «i can’t catch a break», φιγούρες όπως του Καφετζή ή του Μπάρτζη, έρχονται να δηλώσουν ότι μπορούμε να catch a break και να διεκδικήσουμε με μεγάλες πιθανότητες ένα έπαθλο.
Αναγεννάται δηλαδή ένα τραϊμπαλίστικο ορμέμφυτο, ένα γονίδιο προαιώνιο από εποχές όπου ο δυνατότερος μιας φυλής έπαιρνε το τοτέμ μετά τη νίκη στη μάχη για τη θέση του φύλαρχου. Στο τώρα, στο Survivor, δεν είναι ο δυνατότερος, αλλά ο πιο ικανός, ο πιο διορατικός και σαφώς ο ευφυής. Κι όσο και αν δε συμπαθείς τον Καφετζή, αυτό δε γίνεται παρά να του το αναγνωρίσει κανείς.


ΚΟΜΒΟΣ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΡΟΔΙΑΚΗ 

https://www.rodiaki.gr/article/454805/ektetamenes-parembaseis-tha-ginoyn-sto-falhraki 

Εκτεταμένες παρεμβάσεις θα γίνουν στο Φαληράκι
Εγκρίθηκε σχετική μελέτη για έργα ύψους 750.000 ευρώ


 
Σε εκτεταμένες παρεμβάσεις στις οδούς και στα πεζοδρόμια του Φαληρακίου, ύψους 750.000 ευρώ, πρόκειται να προβεί ο δήμος Ρόδου. Η έγκριση της μελέτης και η κατάρτιση των όρων διακήρυξης ανοικτού διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε ήδη από την οικονομική επιτροπή του δήμου Ρόδου.
Τα έργα
Τα έργα που θα εκτελεστούν, όπως περιγράφονται στην τεχνική έκθεση είναι τα εξής:
«Η παρούσα μελέτη συντάχθηκε με σκοπό την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση τουριστικής περιοχής στο Φαληράκι.
Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση κόμβου στη συμβολή των οδών Αγίου Νεκταρίου και Απόλλωνος στο Φαληράκι, την πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Απόλλωνος, την πλακόστρωση πεζοδρομίων και τον ηλεκτροφωτισμό τμήματος της οδού Αγίου Νεκταρίου, τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή, καθώς και την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.
Η δημιουργία κόμβου στη συμβολή των οδών Αγίου Νεκταρίου και Απόλλωνος κρίνεται απαραίτητη, καθώς στο σημείο αυτό συμβάλλουν δύο διασταυρούμενες οδοί και έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς πολλά ατυχήματα. Σχέδιο χάραξης κόμβου στη συμβολή των οδών Αγίου Νεκταρίου και Απόλλωνος.
Η χάραξη του κόμβου έχει γίνει σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και έχει ελεγχθεί από το Τμήμα Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας του Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου.
Κατασκευάζεται κεντρική νησίδα του κυκλικού κόμβου (ROUND ABOUT) καθώς και νησίδες διαχωρισμού της κυκλοφορίας σε κάθε οδό που συμβάλλει στον κόμβο.
Το υλικό επίστρωσης του κόμβου θα είναι από κυβόλιθους. Ο πρώτος περιμετρικός δακτύλιος θα επιστρωθεί με κυβόλιθο πορφυρίτη, ο δεύτερος και ο τρίτος με γκρι κυβόλιθο. Περιμετρικά του δακτυλίου και μέχρι τις διαβάσεις, οι οποίες θα είναι κατασκευασμένες από λευκό (συννεφόπετρα) και μαύρο κυβόλιθο, θα γίνει επίστρωση με γκρι κυβόλιθο Καβάλας.
Τμήμα της οδού Απόλλωνος και συγκεκριμένα από τη συμβολή με την Ερμού και μέχρι τον κυκλικό κόμβο θα πεζοδρομηθεί
Όσον αφορά την πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Απόλλωνος, αυτή θα πραγματοποιηθεί με επιστρώσεις κυβόλιθων, σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα που ακολουθεί.
Σχεδιάγραμμα πλακόστρωσης τμήματος της οδού Απόλλωνος που καταλήγει στον κόμβο θα πραγματοποιηθεί επίστρωση με γκρι κυβόλιθους Καβάλας και θα έχει 6 νησίδες των δυο μέτρων πλάτους (ισομοιρασμένες στο μήκος της οδού) με κυβόλιθο μπορντό Πορφυρίτη.
Όλοι οι κυβόλιθοι (γκρι Καβάλας, πορφυρίτης, συννεφόπετρα) θα είναι διαστάσεων 10x1 Οχ 5 εκ. πάχος. Οι κυβόλιθοι θα τοποθετηθούν πάνω σε υπόστρωμα από σκυρόδεμα, σε πάχος μεγαλύτερο από 15cm, οπλισμένο με δυνατό δομικό πλέγμα. Η συγκόλληση τους θα γίνει με την χρήση λάσπης τσιμέντου.
Οι αναλογίες των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της πρέπει να ενδείκνυνται για τον σκοπό αυτό και επίσης να έχουν, όπου αυτό απαιτείται, την σήμανση ΟΕ. Η αρμολόγηση (το συμπλήρωμα των κενών μεταξύ των γρανιτοκυβόλιθων) θα γίνει με την ίδιο: λάσπη.
Οι αρμοί δεν πρέπει να έχουν σχισμέςπή οπές γιατί μπορεί μέσα από αυτές να εισχωρήσει νερό και με την διάβρωση και τη διαστολή να προκληθούν φθορές και αποκολλήσεις στο πλακόστρωτο. Η τοποθέτηση των γρανιτοκυβόλιθων θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένους έμπειρους τεχνίτες πέτρας.
Όσον αφορά την πλακόστρωση των πεζοδρομίων επί της οδού Αγίου Νεκταρίου, αυτή θα γίνει με πλάκα Καβάλας ορθογωνισμένη πλευράς άνω των 25 εκ., και με μπορντούρα από κίτρινο κυβόλιθο διαστάσεων 22X11X6 cm έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία με τα υφιστάμενα πεζοδρόμια της περιοχής.
Επίσης κατασκευάζεται νέο πεζοδρόμιο μήκους 50,00 μ., περίπου και πλάτους 1,50 μ., περίπου στη συμβολή των οδών Αγ. Νεκταρίου και Απόλλωνος με κατεύθυνση προς την οδό Ποσειδώνος.
Αντικαθίσταται υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης από σωλήνα αμιάντου με νέο αγωγό διαμέτρου Φ200 (βλ. σχέδιο Τ - 1 θέση Α- 1’).
Επίσης κατασκευάζεται νέο δίκτυο ύδρευσης με αγωγό Φ125 από την συμβολή της οδού Ερμού με την οδό Απόλλωνος και κατά μήκος της οδού Απόλλωνος μέχρι την συμβολή της με την οδό Ποσειδώνος.
Από τη συμβολή της οδού Αγίου Νεκταρίου με Ε.Ο. Ρόδου Λίνδου και σε απόσταση περίπου 55 μέτρων προς Ρόδο υπάρχει ρέμα σχεδόν παράλληλα με την οδό Αγίου Νεκταρίου. Το ρέμα αυτό καταλήγει σε ένα τεχνικό έργο κάθετα στην οδό 7 Απόλλωνος που στη συνέχεια υπογείως της οδού αυτής πηγαίνει στην πλατεία μπροστά από το περίπτερο και κάτω από την πλατεία και υπογείως κάτω από την οδό Αγίου Νεκταρίου όπου εκβάλει στη θάλασσα.
Κατασκευάζεται νέο δίκτυο αποχέτευσης όμβριων με αγωγό Φ 630 παράλληλα με τον υφιστάμενο, και κατά μήκος της οδού Απόλλωνος με ροή από τη συμβολή της οδού Ήρας μέχρι την πλατεία όπου θα γίνει ο κυκλικός κόμβος. Ο αγωγός αυτός θα καταλήγει στο ανωτέρω ρέμα που διέρχεται κάτω από την πλατεία και καταλήγει στη θάλασσα.
Κατασκευάζεται αγωγός λυμάτων Φ 200 με κατεύθυνση από τη συμβολή της οδού Απόλλωνος με την οδό Ερμού (Φρεάτιο A 13.3 σχέδιο ΔΕΥΑΡ) όπου συνδέεται με το φρεάτιο A 13.0 στην πλατεία στην οδό Απόλλωνος.
Επίσης κατασκευάζεται νέος αγωγός λυμάτων όπως παρουσιάζεται στο σχέδιο της ΔΕΥΑΡ από το φρεάτιο Α11.16.7 επί της οδού Απόλλωνος με κατεύθυνση προς την οδό Ποσειδώνος μέχρι το φρεάτιο Α11.16».

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΘΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

 Εξαιρετική προβολή απέσπασε η δύσκολη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποίησε ομάδα ιατρών στον νοσοκομείο Ευαγγελισμό Αθηνών στον εγκέφαλο ασθενή που είχε διαγνωσθεί με κορονοϊό. Επικεφαλής της  ομάδας ήταν ο νευροχειρούργος Στέφανος Κορφιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Καλυθιές. Ο κ. Κορφιάς θεωρείται από τους κορυφαίους νευροχειρούργους της Ελλάδας κάτι που αποτελεί εξαιρετική τιμή για τον τόπο μας. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που προσέφερε τις υπηρεσίες του και σε ασθενείς από τη Ρόδο και τις Καλυθιές. Ο πατέρας του Ιωάννης Κορφιάς με καταγωγή από την Κάλυμνο και η μητέρα του Θεοδοσία Σπανού από τις Καλυθιές είχαν διακρίνει την κλίση του στην εκπαίδευση από πολύ μικρή ηλικία, όταν ήταν μαθητής του δημοτικού σχολείου Καλυθιών, τα χρόνια που οι τάξεις φιλοξενούταν στον χώρο του πρώην δημαρχείου Καλλιθέας και ως εκπαιδευτικοί φρόντισαν να του δώσουν τα εφόδια για να φτάσει στην κορυφή.
Οι συμμαθητές του, εδώ στις Καλυθιές, τον θυμούνται σαν ένα συνεσταλμένο ευγενικό παιδί που είχε ιδιαίτερη λατρεία για το διάβασμα.
 

https://www.tovima.gr/2021/02/06/science/sotiria-neyroxeirourgiki-epemvasi-se-astheni-me-covid-19-ston-eyaggelismo/ 

Σωτήρια νευροχειρουργική επέμβαση σε ασθενή με COVID-19 στον Ευαγγελισμό

Εν μέσω πανδημίας σύνθετη ιατρική ομάδα αντιμετώπισε χειρουργικά ασθενή με επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου τηρώντας πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας για την COVID-19

Τσώλη Θεοδώρα
ΤΟ ΒΗΜΑ 06.02.2021, 09:10

Σωτήρια νευροχειρουργική επέμβαση σε ασθενή με COVID-19 στον Ευαγγελισμό | tovima.gr

Ενώ βρισκόμαστε στο «μάτι του πανδημικού κυκλώνα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατροί στο μεγαλύτερο δημόσιο ελληνικό νοσοκομείο, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», προσφέρουν ελπίδα σε ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι όμως πάσχουν και από άλλα, άκρως σοβαρά, υποκείμενα νοσήματα τα οποία χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης. Διότι ο νέος κορωνοϊός δεν μπορεί να περιμένει αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν μπορούν να περιμένουν και άλλες σοβαρές νόσοι όπως ο καρκίνος.

Καθ’ οδόν προς καθολικό εμβόλιο για τους κορωνοϊούς – Φόβοι για νέες πανδημίες
Επέμβαση για επιθετικό όγκο στον εγκέφαλο

Ετσι προσφάτως ειδικοί της Α΄ Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής (διευθυντής ο καθηγητής Δαμιανός Σακάς) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Στέφανο Κορφιά διεξήγαγαν πολύωρη και πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης γλοιοβλαστώματος (επιθετικός καρκίνος του εγκεφάλου) σε έναν 57χρονο ασθενή που είχε διαγνωσθεί και με COVID-19 και ο οποίος χωρίς την επέμβαση αυτή θα είχε ελάχιστο χρόνο επιβίωσης.

Η ισχύς διαφορετικών τμημάτων εν τη ενώσει

Η επέμβαση, όπως σημειώνει στο ΒΗΜΑ-Science ο κ. Κορφιάς, δεν θα μπορούσε ποτέ να καταστεί δυνατή χωρίς να αποτελεί γνώμονα το «η ισχύς εν τη ενώσει». Ετσι η συνεργασία με το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Ευαγγελισμού (διευθύντρια η κυρία Κωνσταντίνα Ρωμανά) και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (διευθύντρια η καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κυρία Αναστασία Κοτανίδου) ήταν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του δύσκολου εγχειρήματος.

Ασθενής διαγνωσμένος και με COVID-19

Η σωτήρια επέμβαση που κλήθηκαν να διεξαγάγουν οι νευροχειρουργοί του Ευαγγελισμού ήταν μια κρανιοτομία για αντιμετώπιση κακοήθους όγκου του εγκεφάλου. Μια επέμβαση λεπτή και πολύωρη η οποία ξεπέρασε συνολικά τις τέσσερις ώρες σε διάρκεια. Η ειδοποιός διαφορά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αντίστοιχες επεμβάσεις που η έμπειρη αυτή νευροχειρουργική ομάδα φέρνει συχνά εις πέρας ήταν ότι ο ασθενής είχε διαγνωστεί με τον νέο κορωνοϊό (η διάγνωση για COVID-19 είχε επιβεβαιωθεί μέσω επανειλημμένων μοριακών τεστ), γεγονός που εννοεί κάποιος εύκολα, «γέννησε» ακόμη μεγαλύτερες ιατρικές προκλήσεις.

Προγραμματισμένο χειρουργείο με επείγοντα χαρακτήρα

Ο κ. Κορφιάς εξηγεί ότι «η επέμβαση αυτή δεν ήταν μια έκτακτη επέμβαση όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά ένα επείγον περιστατικό, όπως π.χ. ένας ασθενής που χρειάζεται άμεσα χειρουργείο μετά από ατύχημα. Ηταν ένα προγραμματισμένο χειρουργείο το οποίο όμως είχε επείγοντα χαρακτήρα υπό την έννοια του ότι χωρίς την επέμβαση η πρόγνωση του ασθενούς θα ήταν πολύ κακή. Και αισθανόμαστε ευτυχείς που ενώ σε άλλες χώρες οι οποίες πλήττονται από τον νέο κορωνοϊό τέτοια περιστατικά θα αφήνονταν στην τύχη τους καθώς λόγω πίεσης του συστήματος δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, εδώ στην Ελλάδα, μέσα στην πανδημία, μπορέσαμε με συντονισμό, συνεργασία, διαθέτοντας τις κατάλληλες υποδομές αλλά και τους απαραίτητους πόρους να δώσουμε ελπίδα ζωής σε έναν ασθενή μας που την είχε τόση ανάγκη».

Τα αυστηρά πρωτόκολλα για τον νέο κορωνοϊό

Ο ειδικός περιγράφει ότι για να καταστεί μια τέτοια επέμβαση δυνατή απαιτείται αυστηρή εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων για την COVID-19, τα οποία είναι πολλά και αυστηρά. «Οι ασθενείς εννοείται ότι νοσηλεύονται πριν από την επέμβαση σε Μονάδα COVID-19. Η μεταφορά στο χειρουργείο γίνεται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ακολουθεί αποκλεισμός του ασθενούς αλλά και του προσωπικού που θα συμμετάσχει στην επέμβαση εντός του χειρουργείου. Υπάρχουν μάλιστα διπλές ομάδες νοσηλευτών: μια ομάδα παραμένει όλη την ώρα της επέμβασης εντός του χειρουργείου και μια δεύτερη μεταφέρει επιπλέον υλικά που μπορεί να χρειαστούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης χωρίς ωστόσο να έλθει ποτέ επαφή με το προσωπικό του χειρουργείου».

Στολές… αστροναύτη

Οσο για τις ειδικές στολές που φορά το προσωπικό, αυτές θυμίζουν… αστροναύτη. «Εντός του χειρουργείου το προσωπικό φορά διπλά γάντια και μάσκες καθώς και ειδικές στολές. Ακρως σημαντικό για την ασφάλεια όλων είναι και το αναισθησιολογικό πρωτόκολλο το οποίο απαιτείται να τηρείται κατά γράμμα. Και αυτό διότι η διασωλήνωση του ασθενούς είναι μια δύσκολη διαδικασία η οποία, αν δεν διεξαχθεί με πολύ μεγάλη προσοχή, μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση του νέου κορωνοϊού μέσα στο χειρουργείο. Στην επέμβαση λοιπόν που διεξαγάγαμε η συμβολή της αναισθησιολόγου Βασιλικής Καραμέρη ήταν πολύτιμη». Αυστηρό είναι το πρωτόκολλο και μετά το τέλος της επέμβασης. Οπως λέει ο κ. Κορφιάς «αφαιρούνται οι στολές και ο υπόλοιπος εξοπλισμός με συγκεκριμένη σειρά και απορρίπτονται σε ειδικούς κάδους που απομακρύνονται άμεσα. Κατόπιν ο ασθενής μεταφέρεται και πάλι με πλήρη ασφάλεια σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID-19».

Εφαρμογή προηγμένων τεχνικών εντός του χειρουργείου

Κλείνοντας ο κ. Κορφιάς επιθυμεί να δηλώσει ότι είναι σημαντικό πως στην Ελλάδα της πανδημίας «πριν από περίπου 15 ημέρες, οπότε και διεξήχθη η συγκεκριμένη επέμβαση, οι υγειονομικές συνθήκες επέτρεψαν ώστε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας να υπάρχει τόσο η διαθεσιμότητα του προσωπικού όσο και οι πόροι για τη διεκπεραίωση επεμβάσεων υψηλής χειρουργικής ακρίβειας και ρίσκου σε ασθενείς με πολύ σοβαρά ιατρικά προβλήματα και συγχρόνως θετικούς στην COVID-19. Χρησιμοποιήσαμε προηγμένες τεχνικές νευροπλοήγησης οι οποίες μας επέτρεψαν να προσεγγίσουμε τον όγκο με ακρίβεια χιλιοστού καθώς και τεχνικές νευροπαραμέτρησης ώστε να ελέγξουμε σε πραγματικό χρόνο τις επιδράσεις που έχει η παρέμβασή μας στον εγκέφαλο σε σημαντικές νευρολογικές παραμέτρους όπως η κινητικότητα».

Εξασφάλιση της βέλτιστης επιβίωσης και πρόγνωσης

Ολα αυτά, κατά τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ, επιτρέπουν στους γιατρούς του Ευαγγελισμού να εξασφαλίσουν στους ασθενείς «τη βέλτιστη δυνατή επιβίωση και πρόγνωση υπό συνθήκες πανδημίας χωρίς να γίνεται καμία έκπτωση στα όσα τους προσφέρουμε. Και αυτό μας κάνει όλους να αισθανόμαστε ότι η πρωτόγνωρη αυτή πανδημία δεν αποτελεί – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – εμπόδιο στο να φροντίσουμε τους ασθενείς μας με άλλα σοβαρά νοσήματα με τον καλύτερο τρόπο». Διότι, όπως είπαμε και στην αρχή, η COVID-19 δεν είναι η μόνη νόσος που δεν μπορεί να περιμένει… 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΦΙΑΣ

Διαβάστε την εξαιρετική πορεία του Καλυθενού ιατρού στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα.

 http://hermes.the-bikini.gr/articles/prosopiko/neuroxeirourgoi/stefanos-korfias.html 

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΘΙΕΣ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη διάνοιξη δρόμου που θα ενώσει τους δρόμους που οδηγούν στον οικισμό Καλυθιών από την ΕΟ Ρόδου - Λίνδου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ανοιχθεί νέος δρόμος από το ύψος του Καλυθιές Παλάς με κατεύθυνση τον δρόμο που οδηγεί προς Φαληράκι προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στους παλιούς, στενούς, δρόμους που καταλήγουν στον οικισμό. Μελλοντικά ενδέχεται να μονοδρομηθούν οι δρόμοι από Καλυθιές Παλάς προς πλατεία και από παλιό βενζινάδικο προς Φαληράκι.

Το kalithies blog δημοσιοποιεί μέρος της απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου που αναφέρεται στην αναγκαιότητα διάνοιξης του νέου δρόμου.
Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του δήμου Ρόδου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.rhodes.gr/apofasis-dim-symvouliou/?filter_9%5Bstart%5D=&filter_9%5Bend%5D=&filter_2=&filter_7=&filter_10=%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%85%CE%B8%CE%B9%CF%8E%CE%BD&mode=all



"Με το με αρ. πρωτ. 16/20798/18-5-2020 έγγραφο της Δνσης Τεχν. Έργων και Υποδομών, ζητείται από το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών η γνωμοδότηση και λήψη απόφασης σχετικά με την επίσπευση της ολοκλήρωσης της μελέτης πράξης εφαρμογής σε τμήμα της πολεοδομικής μελέτης οικισμού Καλυθιών, εντός των Ο.Τ. 61,Ο.Τ. 67, Ο.Τ. 68 και Ο.Τ. 83, προκειμένου να διανοιχθεί η οδός η οποία διέρχεται αυτών. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η διάνοιξη της συγκεκριμένης οδού η οποία προβλέπεται από την εγκεκριμένη μελέτη του οικισμού, θεωρείται επείγουσα διότι όπως αναφέρεται θα  αποσυμφορήσει   κυκλοφοριακά τον οικισμό και   θα   διευκολύνει την σύνδεση με τον οικισμό του Φαληρακίου.
76. Με την με αρ. 15/11-3-2020 απόφασή της, η Δημοτική Κοινότητα Καλυθιών αποφασίζει ομόφωνα την έγκριση της επίσπευσης της ολοκλήρωσης Μελέτης πράξης εφαρμογής σε τμήμα της πολεοδομικής μελέτης οικισμού Καλυθιών, εντός των Ο.Τ. 61, Ο.Τ. 67, Ο.Τ. 68 και Ο.Τ. 83. Ως αιτιολογία προτείνεται το γεγονός ότι η νέα οδός θα συνδέσει τις δύο επαρχιακές οδούς που οδηγούν από την Εθνική Οδό Ρόδου Λίνδου στον οικισμό Καλυθιών στο ύψος του Καλυθιές Palace και θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία που τώρα περνάει μέσα από το χωριό
77.Μετά από έρευνα της Δνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, διαπιστώθηκε ότι για την μερική εκτέλεση της πράξης εφαρμογής, τα εμπλεκόμενα Ο.Τ. είναι τα 61-67-68-83 και 66, έτσι ώστε να τακτοποιηθούν πλήρως όλες οι εμπλεκόμενες ιδιοκτησίες με απώτερο σκοπό την πλήρη αποδέσμευση των παραπάνω Ο.Τ. και των νέων ιδιοκτησιών που θα προκύψουν μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής.  
78.Μετά από διαλογική συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών, η εκπρόσωπος των μελετητών Μαριέττα Σωτρίλλη και μηχανικοί της Δνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, διατυπώθηκε η εξής άποψη: Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στο βόρειο όριο του σχεδίου πόλης Καλυθιών και αφορά μικρό αριθμό μερίδων. Είναι στην διασταύρωση τριών επαρχιακών οδών της Καλυθιών- Παστίδας, της Ρόδου- Καλυθιών- Ψίνθου, και της Φαληρακίου- Καλυθιών (από Εθνική Οδό Ρόδου – Λίνδου). Επί των παραπάνω οδών βρίσκονται το 1ο Δημοτικό σχολείο, το Γυμνάσιο, Νηπιαγωγείο και Παιδικός Σταθμός. Τα παραπάνω Εκπαιδευτήρια και κτήριο πρόνοιας εξυπηρετούν όχι μόνο τους κατοίκους του οικισμού αλλά και αυτούς του Φαληρακίου και όλης της εκτός σχεδίου περιοχής. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών κινούνται υποχρεωτικά με Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα μεγαλύτερα παιδιά με υπεραστική συγκοινωνία.   Παράλληλα,   λόγω   της   επαγγελματικής   δραστηριοποίησης,   ύπαρξης μεγάλου  αριθμού χώρων  αναψυχής,  εμπορικών  δραστηριοτήτων    και  άθλησης  στο Φαληράκι, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του οικισμού μετακινούνται πολλές φορές την ημέρα για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Είναι γνωστό ότι Καλυθιές και Φαληράκι είναι ουσιαστικά ένα ενιαίο πολεοδομικά σύνολο που ανήκει και εξυπηρετεί τον ίδιο πληθυσμό. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κυκλοφορίας ΙΧ και ΜΜΜ γίνεται από το παλαιό οδικό δίκτυο, περιορισμένου πλάτους που διέρχεται μέσα από το πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού με διασταυρώσεις περιορισμένης ορατότητας. Η προτεινόμενη προς διάνοιξη δημοτική οδός που διέρχεται ανάμεσα στα ΟΤ 61, 67, 68,83 έγινε για να αποσυμφορήσει το τμήμα αυτό  του οδικού δικτύου, με ικανοποιητικό πλάτος 12μ. και ασφαλή χάραξη και σύνδεση με τις επαρχιακές οδούς. Ακόμη λόγω του μεγάλου μεγέθους μερίδας που βρίσκεται εκεί εξασφαλίζεται άμεσα έκταση που παραχωρείται στον Δήμο για κοινωφελείς λειτουργίες. Για την εξασφάλιση της συνολικής έκτασης που παραχωρείται στον Δήμο η Υπηρεσία προτείνει να περιληφθεί και το Ο.Τ.66 που είναι μόνο μία ιδιοκτησία και συμμετέχει με την εισφορά της στην δημιουργία του κοινωφελούς χώρου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...