28 Νοε 2022

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΘΕΝΟΣ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

 Στο μακρινό Χονγκ Χονγκ βγάζει το ψωμί του ως επαγγελματίας ποδοσφαριστής, τους τελευταίους μήνες, ο Καλυθενός επιθετικός Μιχάλης Μανιάς. Από τον Οκτώβριο ανήκει στην ομάδα Κίτσε (Kitchee) που αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας και βρίσκεται στη 2η θέση της βαθμολογίας μετά από 7 αγωνιστικές. 



Ο Μιχάλης Μανιάς μετά το πέρασμά του από την Κύπρο (Ανόρθωση και Ολυμπιακό Λευκωσίας) δεν βρήκε το συμβόλαιο που αναζητούσε σε Ελλάδα η Ευρώπη και τελικά αποδέχθηκε την πρόταση να μετακομίσει στην Ασία λίγο πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος.
Μία εξέλιξη που σίγουρα δεν ήταν αυτή που περίμενε σε ηλικία 32 ετών, αλλά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πλέον είναι άθλημα χωρίς σύνορα. Και σίγουρα η εμπειρία ζωής σε μία κοινωνία με διαφορετική κουλτούρα από την ευρωπαϊκή πρέπει να είναι μοναδική. 




Με την ομάδα της Κίτσε αγωνίστηκε σε τρία παιχνίδια πετυχαίνοντας δύο τέρματα, αλλά στα τελευταία τρία ματς βρίσκεται εκτός αποστολής χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν αυτό συμβαίνει λόγω τραυματισμού ή αποτελεί απόφαση του προπονητή. 


Ο Μιχάλης Μανιάς που ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες των Καλυθιών έχει αγωνιστεί ως επαγγελματίας στον Απολλωνα Σμύρνης, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Αστέρα Τρίπολης, τον Αρη Θεσσαλονίκης ενώ έχει περάσματα και από ομάδες στα πρωταθλήματα Βελγίου (Βέστερλο), Πολωνίας (Πογκόν) και Κύπρου (Ανόρθωση, Ολυμπιακός). Στην κορυφαία στιγμή η καριέρας του η συμμετοχή, ως βασικός, σε παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος. 










ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΑΚΙΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΡΟΔΟ

Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου όταν στο Φαληράκι φιλοξενήθηκε το final four μπάσκετ με την συμμετοχή Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Κολοσσού, Προμηθέα σε ανάρτηση στο facebook γράφτηκε το παρακάτω σχόλιο:  

"Το κλειστό Φαληρακίου που φιλοξενεί το Super Cup μπάσκετ είναι η μοναδική αθλητική εγκατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από το μηδέν, στο νησί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Τα δέκα χρόνια του ενιαίου Δήμου γίνονται μόνο παρεμβάσεις και βελτιώσεις σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παρότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες όπως κολυμβητήριο, σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου, ποδηλατοδρόμιο, κλειστό γυμναστήριο για στίβο κ.α.
Ο πρώην Δήμος Καλλιθέας με μπροστάρη τον Γιάννη Ιατρίδη αποφάσισε, σχεδίασε και υλοποίησε το σύγχρονο κλειστό κάτι που δεν κατάφερε κανένας άλλος στο νησί παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες.
Αθλητική εγκατάσταση από το μηδέν με ανεύρεση χώρου, μελέτες, εξασφάλιση χρηματοδότησης και υλοποίηση.
Φυσικά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο (αν και τότε φτιάχτηκε για τις ανάγκες του δήμου Καλλιθέας και όχι του Κολοσσού αφού ο δήμος Ρόδου είχε εξαγγελει παλέ ντε σπορ), θα μπορούσε να έχει περισσότερα αποδυτήρια, θα έπρεπε να έχει εξ αρχής ψύξη.
Όμως εδώ στη Ρόδο είναι η μοναδική αθλητική εγκατάσταση που έφτιαξε η τοπική αυτοδιοίκηση.
Το κλειστό του δήμου Καλλιθέας είναι η έδρα του Κολοσσού αφού το Βενετόκλειο είναι άλλης εποχής και το Παλέ ντε Σπορ της Ρόδου παραμένει έργο υποσχέσεων.
Το κλειστό του δήμου Καλλιθέας φιλοξενεί το Super Cup, φιλοξένησε final four volleyball, διοργανώσεις μαχητικών αθλημάτων ενώ για πολλούς μήνες χρησιμοποιήθηκε ως το κεντρικό εμβολιαστικό κέντρο του νησιού.
Ήρθε η στιγμή η Ρόδος να αποκτήσει και άλλες σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και να μην περιορίζεται το νησί σε συντηρήσεις.
Σήμερα στη γιορτή του μπάσκετ έπρεπε στις πολυθρόνες των επισήμων να είναι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας".

Τα παραπάνω ισχύουν στο ακέραιο και μετά τη φιλοξενία στο Φαληράκι των δύο αγώνων της Εθνικής Γυναικών μπάσκετ κόντρα σε Εσθονία και Μεγάλη Βρετανία. Η αθλητική κληρονομιά του δήμου Καλλιθέας εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη παρκαταθήκη στο νησί και δίνει τη δυνατότητα στα πολιτικά στελέχη του ενιαίου Δήμου και της Περιφέρειας να διεκδικούν και να απολαμβάνουν τις δάφνες των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις εντυπωσιακές Πηγές Καλλιθέας που ο δήμος Καλλιθέας παρέλαβε εγκαταλελειμμένες και τις παρέδωσε ως στολίδι του νησιού. 



ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΩΝ ΚΑΛΥΘΙΩΝ

 Ολοκληρώθηκε η έρευνα που διεξήγαγε η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την καταγραφή των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στα νησιά με σκοπό την προστασία και την ανάδειξή τους ως στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εντοπίστηκαν υπεραιωνόβια δέντρα και στην ύπαιθρο των Καλυθιών με πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκονται δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά.

Από την έρευνα προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα όπως το γεγονός ότι εντοπίστηκε ελαιόδεντρο ηλικίας πάνω από 2.000 χρόνια που θεωρείται το παλαιότερο στα νησιά της Δωδεκανήσου. 
Το συγκεκριμένο ελαιόδεντρο, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης βρίσκεται στην περιοχή «Λαμπρά» στο χωριό Ασκληπειό στη νότια Ρόδο ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκονται και άλλα ελαιόδεντρα ηλικίας εκατοντάδων ετών. «Είναι πιθανό ότι έχουμε να κάνουμε με ελαιώνα υπεραιωνόβιων δένδρων» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης.
Όπως σημειώνει ο κ. Ζαννετίδης, έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο που είναι η διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ώστε «να ξέρουμε πού ανήκουν αυτά τα ελαιόδεντρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που θα είναι η προστασία τους με την αναγκαία περίφραξη και η αποτύπωση πληροφοριών που θα υπάρχουν σε ειδικές πινακίδες, καθώς και η σήμανση στους τουριστικούς χάρτες της περιοχής μας».
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο αριθμός των ελαιοδέντρων που δηλώθηκε στα Δωδεκάνησα ήταν πάνω από 500 ενώ έγινε εκτίμηση σε 166 από τα οποία τα 71 ελαιόδεντρα φαίνεται να έχουν σημασία, με ηλικία πάνω από 400 έτη. Από τα 71 τα 9 είναι ιδιαίτερα σημαντικά με ηλικία που ξεπερνάει τα 800 έτη, ενώ μια περίπτωση από τις 9, ενδεχομένως να αφορά ελαιόδεντρο άνω των 2.000 ετών .
Ο κ. Ζαννετίδης αναφερόμενος στις δυσκολίες δήλωσε ότι κάποια δέντρα είχαν πολύ πυκνές και πολυάριθμες παραφυάδες. Κάποια δέντρα ήταν σε δασωμένες πλέον περιοχές με πυκνή βλάστηση που η προσέγγισή τους ήταν δύσκολη, ενώ ορισμένα δέντρα είχαν κοπεί μερικώς άρα έπρεπε να γίνουν υποθέσεις για την περίμετρο.
Σύμφωνα με την έρευνα παρατηρήθηκε ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία ελαιόδεντρα βρέθηκαν κοντά σε θρησκευτικούς χώρους λατρείας, εκκλησίες, μονές (Καλυθιές, Σιάννα, Ασκληπειό, Θεολόγος), σε κάποιους παλιούς, αρχαίους οικισμούς (Σιάννα, Ασκληπειό) και σε όχθες ποταμών (Βάτι, Ασκληπειό).
Μάλιστα, στο χωριό Βάτι εντοπίστηκαν αρκετά σημαντικά ελαιόδεντρα που η ηλικία τους εκτιμάται ότι είναι άνω των 700 ετών ενώ για τις 9 περιπτώσεις που ξεχωρίζουν, η υπηρεσία θα προχωρήσει σε πιο εμπεριστατωμένη μελέτη προκειμένου να δει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία των δέντρων και να δώσει τα τελικά αποτελέσματα.
Παρόμοια προσπάθεια καταγραφής βρίσκεται σε εξέλιξη και για τα νησιά των Κυκλάδων και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της.

Τα τελευταία χρόνια ο Καλυθενός ξενοδόχος Διαμαντής Σωτηράκης με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθεί την ομορφιά της υπαίθρου του τόπου μας φωτογραφίζοντας υπέροχα ελαιόδεντρα με τον σχολιασμό "Κάθε κορμός ένας ζωντανό γλυπτό, κάθε ελιά μια ιστορία"






Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...