13 Απρ 2021

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΦΟΡΤΙΟ ΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Λεπτομέρειες για μετρήσεις με αυξημένο ιικό φορτίο κορονοϊού στην περιοχή μας δημοσιεύει η τοπική εφημερίδα Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ.  Τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις στα λύματα έδωσε στoυς δημοσιογράφουε η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ.
Οι κάτοικοι των Καλυθιών ανησυχούν ιδιαίτερα αφού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου νοσηλεύονται, με κορονοϊό, άτομα από το χωριό και το Φαληράκι (ευτυχώς σε ελεγχόμενη κατάσταση) ενώ σε κρίσιμη κατάσταση, διασωλημένος σε νοσοκομείο των Αθηνών παραμένει εδώ και 10 ημέρες 49χρονος ελεύθερος επαγγελματίας.
Χθες η οικογένειά του ενημερώθηκε ότι ο 49χρονος ανταποκρίθηκε, για πρώτη φορά, στις προσπάθειες των ιατρών για επαναφορά στην κανονικότητα, ξύπνησε, μίλησε και ζήτησε νερό κάτι που αποτελεί θετική ένδειξη για την πορεία της υγείας του. Οι ευχές όλων των Καλυθενών τον συνοδεύουν στον δύσκολο και μακρύ δρόμο για να επιστρέψει υγιής και χαμογελαστός στον τόπο του, την οικογένειά του και τους φίλους του. 


Διαβάστε το ρεπορτάζ:

https://www.dimokratiki.gr/13-04-2021/epikindyni-ayxisi-sto-nisi-toy-iikoy-fortioy-sta-lymata/

Κατακόρυφα ανέβηκαν οι τιμές στο ιικό φορτίο των λυμάτων στο νησί της Ρόδου σε σχέση με έναν περίπου μήνα πριν!

Αυτό υπογράμμισε χτες, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργος Υψηλάντης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, ενώ διαβεβαίωσε πως οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται συστηματικά και τακτικά από τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι πιο επιβαρυμένες πάντως περιοχές είναι οι Καλυθιές μέχρι Τραουνού αλλά και η πόλη της Ρόδου:
«Όπως είναι γνωστό, οι αναλύσεις των λυμάτων από την ΔΕΥΑΡ γίνονται με πρωτοβουλία και δαπάνες της. Δεν υπάρχει η δυνατότητα των αναλύσεων σε τοπικό επίπεδο με συνέπεια να αποστέλλουμε τα δείγματα στην Αθήνα. Αυτό ξεκίνησε από τον Νοέμβριο με συχνότητα ανά εβδομάδα ενώ διακόψαμε για λίγο κατά τις περιόδους όπου σημειώθηκε ύφεση. Όποτε αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει έξαρση, ξεκινάμε πάλι τις δειγματοληψίες.
»Σε κάθε δείγμα που λαμβάνεται, η ανάλυση προσδιορίζει ιικά αντίγραφα ανά λίτρο λύματος. Εάν τα ιικά αντίγραφα είναι κάτω από το όριο της τιμής 2000 μονάδες αυτό σημαίνει πως το δείγμα είναι μη ανιχνεύσιμο. Μπορεί να υπάρχει, δηλαδή, ιικό φορτίο αλλά πολύ λίγο. Μέχρι πρότινος, αυτές οι τιμές ίσχυαν για το νησί της Ρόδου. Η αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα, άρχισε να γίνεται εμφανής πριν από δύο εβδομάδες σε ένα – δύο δείγματα γι αυτό εκτιμούσαμε ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Το γεγονός όμως πως μπήκαμε στο ‘βαθύ κόκκινο’ δεν είναι τυχαίο, καθώς οι τελευταίες αναλύσεις σε δείγματα που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν πολύ αυξημένες τιμές, με την εικόνα να είναι επιβαρυντική.
»Επιλέξαμε να λάβουμε δείγμα από πέντε διαφορετικά σημεία: από την γραμμή των αντλιοστασίων που ξεκινούν από την Τραουνού και φτάνουν μέχρι τον Βιολογικό (δίκτυο που δέχεται λύματα από Καλυθιές και Φαληράκι), όπου είδαμε μια μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου. Επίσης, λάβαμε δείγματα από το αντλιοστάσιο στα Κρητικά (για λύματα που έρχονται από την περιοχή της Ιαλυσού) όπου το ιικό φορτίο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Λάβαμε δείγματα από την είσοδο του Βιολογικού όπου έρχονται μικτά λύματα από την Ιαλυσό και την πόλη της Ρόδου. Δεδομένου ότι η Ιαλυσός δεν παρουσίαζε ιικό φορτίο, το δείγμα αυτό είχε επίσης υψηλό δείκτη που σημαίνει ότι η αύξηση σημειώνεται στην πόλη. Ομοίως, αύξηση του ιικού φορτίου παρουσιάζεται και στα δείγματα από την Κρεμαστή (Παστίδα, Κρεμαστή, Παραδείσι) ενώ στον Βιολογικό Σορωνής, το δείγμα είναι κάτω από το όριο ανίχνευσης. Βέβαια, την Τρίτη και την Τετάρτη, θα επαναλάβουμε την δειγματοληψία και αναμένουμε τα αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα. Αυτή την φορά δεν θα πάρουμε πέντε δείγματα αλλά πολύ περισσότερα (12-14) για να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα –από τους Βιολογικούς της Δαματριάς, του Θεολόγου, της Έμπωνας, της Λίνδου και τους τρεις κόμπακτ Βιολογικούς (Γεννάδι, Ασκληπειό και Απολακκιά)».
Ο κ. Υψηλάντης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα νούμερα που δείχνουν την ανοδική τάση του ιικού φορτίου, απευθύνοντας έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για να περιοριστεί το πρόβλημα με τον κορωνοϊό στο νησί της Ρόδου.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο να καταγραφούν κρούσματα με βάση τις τιμές από το ιικό φορτίο, δήλωσε πως δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό, υπογραμμίζοντας πως η εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, αποτυπώνεται και με αυτό τον τρόπο.
«Το στοιχείο μπορεί να το βγάλεις με κάποια μαθηματικά μοντέλα, όταν έχεις ακριβή ποσότητα πόσα κυβικά μέτρα έρχονται την ημέρα και σε πόσους κατοίκους αντιστοιχούν και να βγει μια εκτίμηση. Δεν δίνει πολύ ακριβή στοιχεία, αλλά την ‘τάση’ του επιδημικού φαινομένου –παρά την απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ των αντιγράφων ανά λίτρο λυμάτων και πιθανόν, φορέων ή ασθενών».
Να σημειωθεί πως οι τιμές έχουν εκτιναχτεί στις προαναφερθείσες περιοχές, όπου ενώ ήταν κάτω του ορίου των 2000 μονάδων, ανέβηκαν από 8000, 9000 έως και 35000 μονάδες (!)
Με αυτές τις μετρήσεις επιβεβαιώνεται αφενός η εικόνα που δίνει την Ρόδο σε ‘βαθύ κόκκινο’ και αφετέρου, πως απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

ΠΡΟΒΛΗΤΑ 72 ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΗΤΣΗ

  Ρεπορτάζ euro2day.gr https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2282280/neo-project-sto-falhraki-ths-rodoy-prostethhke-sti.html Την...