5 Νοε 2010

ΨΗΦΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

Ως διαχειριστής αυτής της ηλεκτρονικής γωνιάς που αποτελεί πηγή ενημέρωσης για όλους εδώ και δύο χρόνια (η προσπάθεια ξεκίνησε πριν 4 χρόνια με την έκδοση της τοπικής εφημερίδας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ) επιτρέψτε μου να έχω τον τελευταίο λόγο στην εκλογική μάχη και να εξηγήσω γιατί μετέχω στις Περιφερειακές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του Οικολογικού Ανέμου.
Αλλωστε, σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ούτε κάρτες τύπωσα, ούτε φυλλάδια έφτιαξα, ούτε τηλεοπτικά σποτ, ούτε έκανα αγώνα πόρτα-πόρτα "ενοχλώντας" φίλους και συγγενείς, ούτε μοίρασα σταυρωμένα ψηφοδέλτια. Ούτε ζήτησα από τους γονείς μου και τ' αδέλφια μου να βγουν στους δρόμους για να επιδοθούν σε ψηφοθηρία.
Ο μόνος τρόπος να κάνω γνωστές τις σκέψεις μου είναι αυτή η σελίδα και Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ.
Επέλεξα να δώσω μάχη με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ όταν απέσπασα τη δέσμευση του υποψήφιου Περιφερειάρχη κ. Νίκου Χρυσόγελου ότι μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα προωθηθεί στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος η λειτουργία δύο λατομικών μονάδων εντός δασικής ζώνης στο βουνό ΛΟΥΚΑ στα διοικητικά όρια της πρώην κοινότητας Καλυθιών. Για τον τρόπο λειτουργείας των λατομείων ούτε καν ενδιαφέρθηκαν ο νυν νομάρχης κ. Μαχαιρίδης ούτε ο τέως περιφερειάρχης κ. Κόκκινος.
Οταν ξεκίνησε η έκδοση του ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ παρακολουθούσα σε τηλεοπτικά δελτία αθηναϊκών καναλιών τη μάχη κατοίκων στο Μαρκόπουλο Αττικής προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία λατομικών μονάδων που βρισκόταν κοντά στα σπίτια τους. Εβλεπα το πάθος αυτών των ανθρώπων για αγώνα και αναρρωτιόμουν τι κάνουμε εμείς, στον τόπο μας.
Οι αγώνες των Καλυθενών σταμάτησαν πριν 25 χρόνια όταν ήρθαν τα λατομεία στη γειτονιά μας. Τότε ο κόσμος ξεσηκώθηκε, έδωσε μάχες, αλλά εγκατέλειψε γρήγορα τον αγώνα αφού ήρθαν τα "χρυσά" χρόνια του τουρισμού και οι προτεραιότητες άλλαξαν.
Ο "ύπνος" έδωσε το δικαίωμα στους λατόμους να κινούνται ανεξέλεγκτα καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις με την ανοχή των κρατικών μηχανισμών. Και όταν κάποιος κάνει λόγο για ανάπλαση περιβάλλοντος σφυρίζουν αδιάφορα... παρότι έχουν υποχρέωση από τη νομοθεσία.


Μετά τα πρώτα ρεπορτάζ στον ΤΟΠΟ ΜΑΣ με φωτογραφίες που παρουσίαζαν την καταστροφή του περιβάλλοντος είχα την ρομαντική ιδέα να οργανώσω μία πορεία διαμαρτυρίας.
Ως ημερομηνία ορίστηκε η 28η οκτωβρίου 2007, ημέρα των πρώτων γενεθλίων του ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. Από τον ρομαντισμό προσγειώθηκα στην πραγματικότητα. Ο καφές μετά την παρέλαση ήταν προτεραιότητα για τους περισσότερους με αποτέλεσμα στη διαμαρτυρία με τις μαύρες σημαίες να πάμε μόλις 20-25 άτομα στα λατομεία.
Ανάμεσα σε αυτούς και δύο συγχωριανοί μας υποψήφιοι στις εκλογές της Κυριακής, ο Στέφανος Κυριαζής και ο Τάκης Τοκούζης.
Τότε διαπίστωσα ότι η κοινωνία μας δίνει αγώνες μόνο στα λόγια και στα καφενεία.
Τα σχόλια πολιτικών και άλλων... παρατρεχάμενων για την ποσοτική αποτυχία της πορείας διαμαρτυρίας (λες και ήταν δική μου προσωπική αποτυχία και όχι της κοινωνίας) μου προκάλεσαν τεράστια απογοήτευση.
Εναν χρόνο μετά αποφάσισα ότι για να φύγουν τα λατομεία (ή σωστότερα για να λειτουργούν με βάση όσα αναφέρονται στις περιβαλλοντικές μελέτες) χρειάζεται συνεχής αγώνας προκειμένου να αφυπνιστεί η κοινωνία και να ενημερωθούν οι πολίτες.
Από τότε κατάφερα να πάω στο χώρο των λατομείων τηλεοπτικό συνεργεία του ΣΚΑΪ όπου προέβαλε την καταστροφή σε πανελλήνιο επίπεδο.

Επίσης απέστειλα την παρακάτω επιστολή σε όλους τους βουλευτές καλώντας τους να πάρουν θέση (ούτε καν απάντησαν).
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

"Μετά από χρόνια αδράνειας των πολιτών αυτού του τόπου, αλλά και της δημοτικής αρχής φέρνουμε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της λειτουργίας λατομείων κοντά στο δημοτικό διαμέρισμα Καλυθιών.
Με αυτό το ψήφισμα δημότες Καλλιθέας ζητάμε από τους εκπροσώπους της πολιτείας (Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμος), τις δικαστικές αρχές και κάθε άλλο υπεύθυνο να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ έλεγχοι για το αν τηρούνται οι όροι των περιβαλλοντικών υλικών και αν γίνεται από τις εταιρείες υπέρβαση της άδειας που έχουν.
Ζητάμε να σταματήσει η καταστροφή μιας πανέμορφης δασικής περιοχής και να δοθούν εξηγήσεις στους πολίτες γιατί το δασαρχείο δεν έχει παρέμβει.
Όσο τα πράγματα παραμένουν στάσιμα, όσο όλες οι πλευρές βολεύονται με την «αμηχανία» της δημόσιας διοίκησης, όσο ο χορός των σκοπιμοτήτων καλά κρατεί, έχουμε κάθε δικαίωμα να καταγγέλλουμε την ανικανότητα των διοικούντων. Και έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να καταγγέλλουμε, αλλά και να αντιδρούμε. Σκοπός της διαμαρτυρίας μας είναι:- Η ανακίνιση του ζητήματος της απομάκρυνσης, ο έλεγχος και η αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή των λατομείων, η αποκατάσταση της τάξης αλλά και της τιμής και της υπόληψης της δημόσιας διοίκησης.- Η γνωστοποίηση του θέματος σε όλα τα κλιμάκια των αρμοδίων, μέχρι και τον κ Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές. Επειδή αφορά την φθορά της υγείας αλλά και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής, το θέμα να δοθεί για έλεγχο στο Συνήγορο του Πολίτη καταθέτοντας τον πλήρη φάκελο των λατομείων.- Εφ’ όσον υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία παρανομίας, να κατατεθούν μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου - Τέλος, να κυκλοφορήσει κείμενο για τη συγκέντρωση υπογραφών για τη δημοσιοποίηση του θέματος, να γίνει αξιοποίηση των ΜΜΕ του νησιού μας και των αθηναϊκών ΜΜΕ
Γνωρίζετε κύριοι ότι καθημερινά τα φορτηγά που μεταφέρουν υλικά από και προς τα λατομεία περνάνε, για λόγους συντομίας, από δρόμους μέσα από τον οικισμό των Καλυθιών, αλλά και μπροστά από το δημοτικό σχολείο;
Γνωρίζετε ότι ένα σημαντικό κομμάτι του δρόμου από τις Καλυθιές προς τα λατομεία παραμένει χωμάτινο με αποτέλεσμα η σκόνη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, να δημιουργεί σύννεφα;
Γνωρίζετε ότι οι ιδιοκτήτες των λατομείων εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν καταβάλει στον δήμο τα κονδύλια που προβλέπονται από τους νόμους και τις άδειες λειτουργίας τους;
Απαιτούμε να απομακρυνθούν τα λατομεία από τη δασική περιοχή που γειτνιάζει με αρχαιολογικό χώρο, απαιτούμε να ελεγχθούν οι μονάδες παραγωγής ασφαλτομίγματος που λειτουργούν σε παρακείμενο χώρο, δίπλα στα σφαγεία, δίπλα σε μάντρα με κατσίκες, δίπλα στο χώρο εναπόθεσης μπαζών που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, δίπλα στο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρήνα που επίσης κάνει την καθημερινότητά μας βρώμικη".


Ο αγώνα συνεχίζεται και θα συνεχιστεί την Κυριακή.
Ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί όταν ξαναγίνει πορεία διαμαρτυρίας και οι 20-25 της πρώτης φοράς γίνουν 250. Ακόμα και αν οι ψήφοι είναι ελάχιστοι...
Αν πιστεύετε ότι ο αγώνας αυτός σας αφορά και μπορεί να γιγαντωθεί, την Κυριακή στις Περιφερειακές εκλογές επιλέξτε "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ", έστω και αν δεν βάλετε σταύρό στον ΚΩΣΓΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ. Η προσωπική επιτυχία δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό που μετράει είναι η κοινωνία μας να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στους διαχειριστές της εξουσίας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την στήριξη
ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
υπεύθυνος του www.kalithies.blogspot.com και της τοπικής εφημερίδας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ.

(Και επειδή τα προβλήματα του περιβάλλοντος στην περιοχή μας είναι τεράστια κάντε ένα "κλικ" και ξεφυλλίστε το ειδικό τεύχος του ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ το μακρινό 2007 τότε που δεν υπήρχε, καν, σκέψη για συμμετοχή σε εκλογές
http://content.yudu.com/Library/A1hlxt/53/resources/index.htm?referrerUrl=)

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...