21 Φεβ 2012

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
Με σκεπτικισμό και καχυποψία αντιμετωπίζεται από τους κατοίκους του πρώην Δήμου Καλλιθέας η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής από τη δημοτική αρχή μετά και την άσχημη εμπειρία που είχαν με "γρηγοράδες" που έγιναν προεκλογικώς από το πρώην δημοτικό συμβούλιο που αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μετά τη γενική κατακραυγή.
Στα γραφεία του δημοτικού διαμερίσματος Καλλιθέας έχει ήδη αναρτηθεί νέα εισήγηση η οποία φέρεται να δίνει λύση στο μείζον θέμα που είχε ανακύψει με τη χρήση της γεωργικής περιοχής περιμετρικά του οικισμού Καλυθιών.
Τα ακίνητα αυτά, άρτια και οικοδομήσιμα με το πολεοδομικό σχέδιο που είχε εγκριθεί από το πρώην δημοτικό συμβούλιο χαρακτηρίστηκαν ως περιοχές προστασίας της γεωργικής γης με τη δυνατότητα επέκτασης μόνο κτηνοτροφικών μονάδων. Η αρτιότητα στην περιοχή αυτή, εκατοντάδων στρεμμάτων θα υφίστατο δηλαδή μόνο σε ιδιοκτησίες που έχουν κατ΄ελάχιστον 8 στρέμματα στη διάθεσή τους! Οι επιτρεπόμενες δε χρήσεις ήταν γεωργικές αποθήκες, υδατοδεξαμενές, θερμοκήπια, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Αποτέλεσμα ήταν να καθίστανται εκατοντάδες ιδιοκτησίες μη οικοδομήσιμες για τις χρήσεις που προβλέπει μέχρι σήμερα η κείμενη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση και να χάνουν κατά ποσοστό τουλάχιστον 90% της σημερινής τους εμπορικής αξίας.
Με τη νέα εισήγηση μια τεράστια περιοχή μεταξύ Καλυθιών και Φαληρακίου χαρακτηρίζεται ως περιοχή γενικής κατοικίας εκτός σχεδίου ενώ αποτρέπεται ο περιορισμός στα ως άνω ακίνητα.
Με την ίδια εισήγηση παραμένει το παλαιό πολεοδομικό σχέδιο στο Φαληράκι ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι με τη νέα εισήγηση παραμένει η πρόβλεψη για τη δημιουργία - επέκταση δύο οικισμών στην περιοχή Κοσκινού.
Συγκεκριμένα προτείνεται η πολεοδόμηση περιοχής συνολικής έκτασης 711.300 στρεμμάτων με χρήση αμιγούς κατοικίας και εντός της ζώνης των 1000 μέτρων από την πηγή των λουτρών της Καλλιθέας παρότι οι μελετητές είχαν κρίνει ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια δεύτερη πόλη ανταγωνιστική αυτής των Κοσκινού συνολικής έκτασης 1.281 στρεμμάτων σε έναν ιδιαίτερο χώρο, όπως είναι η παράκτια ζώνη της Καλλιθέας και επεσήμαναν ότι η πρόταση δεν θα εγκριθεί από τον ΕΟΤ.
Στη νέα εισήγηση λαμβάνεται συγκεκριμένα δέσμευση για την απαγόρευση της οικοδόμησης σε ό,τι είναι ορατό από το μνημείο, προβλέπεται η δημιουργία χώρου πρασίνου και επιτρέπεται η πολεοδόμιση σε 230 περίπου στρέμματα γης της εταιρείας "Ιντερπλάζα" (30 με 40 στρέμματα φέρεται να είναι ορατά από το μνημείο). Επιτρέπεται επιπλέον η οικοδόμηση σε ακίνητο έκτασης 340 στρεμμάτων που βρίσκεται πέραν του ενός χιλιομέτρου από το μνημείο εκτός μιας μικρής λωρίδας, ιδιοκτησίας της οικιστικής των Μηχανικών.
Προβλέπεται επιπλέον με πολεοδόμιση η δημιουργία κατοικιών στον οικισμό "Ηριννα" και στον οικισμό οικονομολόγων, καθηγητών, δασολόγων, έκτασης 200 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός του ορίου του ενός χιλιομέτρου αλλά δεν είναι ορατός από το μνημείο.
Εν πάση περιπτώσει στην εισήγηση που προκρίνουν οι τοπικές κοινότητες αναφέρεται ότι η μελλοντική επέκταση του οικισμού Φαληρακίου προς τα νότια περιλαμβάνει τμήμα για χρήση αστικού πράσινου και κοινωνικών εξυπηρετήσεων. Επισημαίνεται ότι στην περιοχή γύρω από το εκκλησάκι Προφήτης Αμμώς να μπορούν να αναπτυχθούν υποδομές για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών και κοινωφελών δραστηριοτήτων.
Σε ό,τι αφορά τον κόλπο του Λαδικού και την ευρύτερη περιοχή μεταξύ ΓΠΣ Φαληρακίου και αρχαιολογικού χώρου Ερημόκαστρου τονίζεται ότι είναι μεν ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και πρέπει να προστατευθεί πλην όμως περιλαμβάνει και τμήμα επίπεδο, κατάλληλο για την ανάπτυξη ήπιων υποδομών υποστήριξης των τουριστικών δραστηριοτήτων.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...