18 Δεκ 2008

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ




ΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΟΡΤΗ













Μετά την γιορτή του νηπιαγωγείου σας παρουσιάζουμε και την γιορτή των μαθητών της 1ης τάξης του δημοτικού μας σχολείου. Ολα τα παιδιά ήταν αγγελούδια...




ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ

"Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην χώρα είναι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ανακοινώνοντας σειρά μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού, καθώς όπως σημείωσε σε αυτή την προσπάθεια ο τουρισμός έχει "μεγάλο ειδικό και ουσιαστικό βάρος", αποτελεί "στρατηγικό τομέα" στην ανάπτυξη.
"Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να διασφαλίσουμε ό,τι με θυσίες πετύχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Καραμανλής ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες προβολής της χώρας κατά 50%, ενώ θα μειωθεί το ΕΤΑΚ σε 0,33 τοις χιλίοις για τα κτίρια και τα οικόπεδα για τα έτη 2009 και 2010.
Επίσης αναστέλλεται για ένα έτος η εισφορά δανείων τουριστικών επιχειρήσεων.
Ακόμα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν μέσω του προγράμματος Ενίσχυσης της Ρευστότητας της Οικονομίας και μέσω του Δ' ΚΠΣ.
Επίσης θα μειωθεί το τέλος επιβάρυνσης παρεπιδημούντων σε 0,5% και οι ΟΤΑ θα αντικαταστήσουν αυτούς τους πόρους με αύξηση κατά 20% από το κονδύλι για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα επιστραφεί άμεσα ο οφειλόμενος ΦΠΑ από τις ΔΟΥ προς τουριστικές επιχειρήσεις και πως οι τουριστικές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ για ποσά έως 350 χιλιάδες ευρώ.
Ακόμη, θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα για την καταβολή επιχορηγήσεων από τα κοινοτικά προγράμματα, ενώ θα αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το εποχικό επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα ανεργίας, πως θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του ΟΕΚ για τουριστικά προγράμματα, σημειώνοντας ότι πέρυσι ήδη είχε αυξηθεί κατά 41%, ενώ οι τουριστικές μονάδες στο πρόγραμμα κατάρτισης προσωπικού θα υποχρεούνται να απορροφούν το 30%.
Τέλος, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση των ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η διεθνής κρίση επηρεάζει άμεσα την οικονομία, αλλά σημείωσε ότι μέχρι τώρα οι επιπτώσεις είναι μικρές, τονίζοντας, όμως, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται έξω και πέρα από τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και συμπληρωματικά μέτρα εάν χρειαστεί, ενώ τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το κεκτημένο από το 2004, όπου η Ελλάδα ήταν και είναι ασφαλής και φιλόξενος προορισμός. Προτάσεις για μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση του τουριοσμού είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Κυβερνητική Επιτροπή ο αρμόδιος υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν τέθηκε το θέμα της κατάργησης του σπατόσημου, η οποία θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα έδινε ανάσα στην τουριστική κίνηση του νησιού μας, εξέφρασε με δηλώσεις του στον ΠΑΛΜΟ ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης. Σχετικά με το τέλος παρεπιδημούντων ο κ. Ιατρίδης τόνισε πως σύμφωνα με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, βγαίνουν πλέον εκτός οι προϋπολογισμοί κυρίως των τουριστικών δήμων. χαρακτηριστικά ανέφερε πως από το τέλος θα εισέπραττε ο δήμος 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τώρα με τη μείωση του τέλους, θα πάρει 700 χιλιάδες ευρώ, μια απώλεια ιδιαίτερα μεγάλη.

"ΑΔΥΝΑΜΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ"

Οι υπεύθυνοι για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού έχουν δεχθεί τα πυρά για την αδυναμία τους να αντιδράσουν στην πτώση κατά 20% των κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Travel Mole.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook, Manny Fontenla-Novoa, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που υποφέρουν περισσότερο από την "αδύναμη" λίρα, η ισοτιμία της οποίας τώρα έχει φτάσει στο 1:1 έναντι του ευρώ.
Δήλωσε όμως ότι αυτοί που δεν έχουν αντιδράσει σωστά είναι οι κρατικοί φορείς. "Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού έχει εμφανιστεί αδύναμος", είπε.
"Βρίσκεται όντως υπό πίεση, αλλά να έρθει στην World Travel Market για τρεις ημέρες και να είναι τόσο πολύ απασχολημένος ώστε να μη συναντηθεί με τη βρετανική βιομηχανία ταξιδίων είναι κάτι το εξωφρενικό".
Ο κ. Fontenla-Novoa δήλωσε επίσης ότι και η Ισπανία έχει επίσης πληγεί πολύ σοβαρά, λόγω της ενίσχυσης του ευρώ έναντι της βρετανικής λίρας, αλλά επαίνεσε τους Ισπανούς για τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τον αριθμό των επισκεπτών τους.
Ο κ. Fontenla-Novoa ανέφερε ακόμη ότι παρόλη την αποδυνάμωση της λίρας έναντι του ευρώ, οι τουριστικοί πράκτορες ήλπιζαν να εξασφαλίσουν καλύτερες συμφωνίες με τους ξενοδόχους στην Ισπανία και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές των διακοπών σε χαμηλά επίπεδα.
"Η ισπανική αγορά είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ζήτηση για κλίνες εξασθενεί. Υπάρχουν ευκαιρίες για να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές".
Ο κ. Fontenla-Novoa είπε ότι οι βρετανικές κρατήσεις για την Τουρκία αυξήθηκαν έως και 20%, καθώς οι πελάτες στρέφονται προς χώρες εκτός ευρωζώνης. Και ο all-inclusive τομέας είχε ικανοποιητικές επιδόσεις, καθώς οι πελάτες ψάχνουν τρόπους πιο αποτελεσματικού προϋπολογισμού.
Δήλωσε τέλος ότι η πτώση κατά 25% στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. "Δεν πιστεύω πλέον ότι οι τιμές μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω".

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...