17 Μαΐ 2020

ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΜΑΣ




Ασχημη εντύπωση προκάλεσε στους λουόμενους η εικόνα της παραλίας Τραουνού το πρωί της Κυριακής εξαιτίας "λιπαρού στρώματος" χρώματος καφέ στην επιφάνεια της θάλασσας. Πολλοί υπέθεσαν ότι προκλήθηκε από διαρροή λυμμάτων ή πετρελαίου και κατήγγειλαν το γεγονός σε εφημερίδες αλλά και το λιμεναρχείο.
Οι ψυχραιμότεροι κατάλαβαν ότι δεν ήταν λύμματα ή λάδια αλλά φυσικό φαινόμενο συγκέντρωσης μικροοργανισμών (πλαγκτόν) λόγω υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών κάτι που επιβεβαίωσαν και οι λιμενικοί μετά τον έλεγχο μιλώντας με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών κ. Αντωνά. 
Επίσης κάποιοι υποστήριξαν στο ξεκίνημα του καλοκαιριού γύρη από τα δέντρα συγκεντρώνεται στη θάλασσα και όταν επικρατεί άπνοια δημιουργεί κιτρινωπό στρώμα στην επιφάνεια του νερού.
Η "περίεργη" εικόνα στην παραλία Τραουνού οδήγησε τους περισσότερους λουόμενους να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλα σημεία. Η κεντρική παραλία Φαληρακίου ήταν γεμάτη σε όλο το μήκος της. Δυστυχώς κάποιοι λίγοι, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, κάνουν το μπάνιο τους αφήνοντας πίσω τους πολλά σκουπίδια.

Το απόγευμα της Κυριακής εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού σώματος:

Με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχουν παρατηρηθεί θαλάσσιες ρυπάνσεις στις ακτές Κιοταρίου και Τραγανού της ν. Ρόδου, καθώς  και σε ακτές του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, απο το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, διευκρινίζεται οτι κατόπιν επιτόπιων αυτοψιών που διενήργησαν στελέχη των οικείων Λιμενικών Αρχών, διαπιστώθηκε οτι πρόκειται για ποσὀτητες φυτοπλαγκτόν που εμφανίστηκαν στις εν λόγω ακτές, πιθανότατα λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται, για θαλάσσιες ρυπάνσεις.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...