12 Απρ 2013

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ


Αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση σχεδίου για μείωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε δημοτικά σχολεία της περιοχής. Το σχέδιο προβλέπει για το 1ο δημοτικό σχολείο Καλυθιών τη μείωση των δασκάλων (χωρίς να υπολογίζονται διευθυντής, υποδιευθυντής και ειδικότητες) από 12 σε 9. Αυτό σημαίνει πρακτικά τρία λιγότερα τμήματα. Το 1ο δημοτικό σχολείο Καλυθιών λειτουργεί φέτος με 12 τμήματα, δύο ανά τάξη.
Να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται αλλαγή στο 2ο δημοτικό σχολείο Καλυθιών που παραμένει εξαθέσιο, δηλαδή ένα τμήμα ανά τάξη.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών με πρόεδρο τον Θοδωρή Μάστορα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση διαμαρτυρίας:

Τα Μνημόνια και η «οικονομική εξυγίανση» ξαναβάζουν στο στόχαστρο την πολύπαθη Δημόσια Παιδεία, επαναφέροντας το θέμα των συγχωνεύσεων.  Με επείγουσα εγκύκλιο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων Π.Ε. & Δ.Ε. (44506/Δ4/2-4-2013) ζητείται από τους Περιφερειακούς Διευθυντές, εντός 2 ημερών, να καταγραφούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών «ενόψει της έκδοσης απόφασης σχολικών μεταβολών», οι οποίες είναι «δυσανάλογες με το μαθητικό δυναμικό»…
Από το συγκεκριμένο έγγραφο διαφαίνεται ότι ο ιδανικός αριθμός μαθητών για κάθε τάξη είναι το 25 και γι’ αυτό η ύπαρξη ενός εξαθέσιου σχολείου απαιτεί 126 μαθητές, ενώ σχολεία με κάτω από 100 μαθητές μετατρέπονται απευθείας σε τετραθέσια, ξυπνώντας μνήμες από τις αφηγήσεις της γιαγιάς μας για το σχολείο της κατοχής και της μεταπολεμικής Ελλάδας!
Αδιαφορώντας λοιπόν για την ιδιαιτερότητα των Δωδεκανήσων, τη νησιωτικότητα,  και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, μοιραία θα οδηγηθούμε στη δημιουργία Δημοτικών σχολείων, όπου θα συμπτύσσονται τάξεις που θα βολεύουν αριθμητικά. Εάν δηλαδή το σύνολο των μαθητών της τρίτης και της έκτης φτάνουν τους 25, αυτή η ένωση θα αποτελεί και τη νέα τάξη! Σε επόμενη φάση, φυσικά, θα αυξηθεί και ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη
Επιπλέον τα μεγαλύτερα σχολεία θα πιεστούν περισσότερο, δεδομένου ότι θα κληθούν να απορροφήσουν τους μαθητές των μικρότερων σχολικών μονάδων, τα οποία μοιραία θα οδηγούνται σε κλείσιμο. Αυτό θα δημιουργήσει σχολικές μονάδες με πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη, στις οποίες η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης θα υποβαθμίζεται
Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών, (όσο και άλλα σχολεία του νησιού) επιβαρύνει κατά τα λεγόμενα δυσβάσταχτα τον κρατικό προϋπολογισμό και πρέπει να υποβαθμιστεί σε 9θέσιο!! Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλές τάξεις θα λειτουργούν με 25 παιδιά ή και περισσότερα υποβαθμίζοντας την ποιότητα εκπαίδευσης των παιδιών μας.
Είναι επίσης προφανές ότι η συσσώρευση τόσο πολλών μαθητών σε μια τάξη, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των παιδιών (περίπτωση σεισμού κλπ)
Σημειώνουμε ότι η διαδικασία που ακολουθείται γίνεται κατά παράβαση της διαδικασίας συγχωνεύσεων, η οποία ορίζεται από τους νόμους 1566/85, 1966/91 και 3966/11. Με βάσει αυτούς απαιτείται:
·         Πρόταση του ΠΥΣΠΕ (δε ζητήθηκε στα Δωδεκάνησα!)
·         Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (δε ζητήθηκε)
·         Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (δε ζητήθηκε)

Η όλη διαδικασία κουρελιάζει τη νομιμότητα και κλονίζει την εμπιστοσύνη την πολιτών απέναντι στους θεσμούς.
Καλούμε τα μέλη μας, τα μέλη όλων των συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και συνολικά όλο τον κόσμο να αντισταθεί και να εμποδίσει μια τέτοια προοπτική. Η αδράνεια, ο φόβος και το μούδιασμα που νιώθουμε απέναντι σε όλη αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε τελευταία να σταματήσει τώρα. Τώρα που απειλείται ακόμα και το ελάχιστο που υποχρεούμαστε να παρέχουμε στα παιδιά μας ως κοινωνία , η Δημόσια δωρεάν παιδεία.
Ο σύλλογος μας θα συντονιστεί με τους υπόλοιπους συλλόγους γονέων του νησιού μας για να αποτρέψει μαζί τους οποιαδήποτε απόπειρα για υποβάθμιση-συγχώνευση σχολείου επιχειρηθεί στην περιοχή μας. Καλούμε τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να μη διανοηθούν να υλοποιήσουν ούτε ένα από τα εφιαλτικά για τους μαθητές μας σενάρια του Υπουργείου. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι παράνομη και το γνωρίζουν! Δε θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση το σχολείο μας να υποβαθμιστεί!
Καλούμε το Δήμο Ρόδου να συγκαλέσει άμεσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα αυτό και να ληφθούν αποφάσεις ενάντια σε αυτά τα σχέδια! Ο δήμος έχει ευθύνη να υπερασπιστεί τη λειτουργία των σχολείων.

 Καλούμε στις αρχές της επόμενης βδομάδας τους άλλους συλλόγους γονέων της Ρόδου σε συντονισμό για να μελετήσουμε κοινούς τρόπους αντίδρασης

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...