13 Απρ 2014

ΟΙ ΑΥΓΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ








Το έθιμο της παραδοσιακής αυγούλας αναβίωσε ο ΦΑΡΟΣ το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Καλυθιών. Γιαγιάδες, μαμάδες και μικρά παιδιά ζύμωσαν κουλούρες και στόλισαν αυγά για να προετοιμάσουν τον εορτασμό της Αναστάσεως. Φτιάχτηκαν, όπως παλιά δύσκολα σχήματα (καθρέπτες, φίδια, σαύρες κτλ) και τελικά ψήθηκαν στους φούρνους Λεβέντη στο Φαληράκι προκειμένου να μοιραστούν σε οικογένειες στις Καλυθιές αλλά και σε ιδρύματα του νησιού.
Κάθε χρόνο, σε κάθε σπίτι, λίγο πριν το Πάσχα οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τις αυγούλες, περίτεχνα σχήματα κουλουριών με ψημένα κόκκινα αυγά, τις οποίες μοιράζουν στους στενούς συγγενείς αλλά και στα βαφτιστήρια τους.

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός σύλλογος Καλυθιών "Ο Φάρος", ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν στην παρασκευής της <<αυγούλας>> στα πλαίσια της εκδήλωσης "εκμάθηση παραδοσιακών φαγητών". Ακόμα ευχαριστεί τους υπεύθυνους της Αγίας Παρασκευής, το φούρνο Λεβέντη, το σούπερ μάρκετ Τσαμπίκος, τις οικογένειες Ζάσπα και Μπούκλα και τις κυρίες Βιτσέντζου Μαρία και Ταχραμάνη Σμαράγδη.

Καλό Πάσχα!! Και του χρόνου!!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην σελίδα του Φάρου στο facebook

ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ








To έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσαν οι μαθητές των δύο δημοτικών σχολείων Καλυθιών  το μεσημέρι του Σαββάτου. Με την συνοδεία μελών και των δύο συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Καλυθιών περίπου νεαροί μαθητές και μαθήτριες ντυμένοι με άσπρες στολές και μαργαρίτες στο λαιμό (λαζαράκια) γύρισαν όλα τα σπίτια του χωριού και τραγούδησαν τους παρακάτω στίχους προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, τον ερχομό της Μεγάλης Εβδομάδας.
Πού 'σαι Λάζαρε Πού είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδελφή σου.
-Ήμουνα στη γη στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.
Βάγια, βάγια των Βαγιών τρώνε ψάρια τον κολιόν
και την άλλη Κυριακή ψήνουν το παχύ τ' αρνί.

Σύμφωνα με το έθιμο, οι νοικοκυρές γέμισαν το καλάθι των παιδιών με αυγά, κουλούρια και άλλα καλούδια.
Ανάμεσα στα παιδιά υπήρχε και ένα που παρίστανε τον Λάζαρο που αναστήθηκε, έχοντας το πρόσωπό του καλυμμένο με γάζες.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...