14 Οκτ 2011

ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
Διαστάσεις πραγματικού θρίλερ για τη δημοτική αρχή Ρόδου τείνει να προσλάβει υπόθεση εσφαλμένου υπολογισμού του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε 900 περίπου ιδιοκτησίες στο δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας (αφορά εκτός σχεδίου ακίνητα στο Φαληράκι) που κινδυνεύουν να κληθούν οσονούπω να καταβάλουν στο δημόσιο διπλάσιο έκτακτο ειδικό τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ!!
Το θέμα χειρίζεται με απόλυτη μυστικότητα, προσωπικά, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, που επιδιώκει σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου και υπηρεσιακούς παράγοντες να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη περιοχή το έκτακτο "χαράτσι" θα επιβληθεί στις επιφάνειες που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι με το Ε9.
Ταυτόχρονα η αρμόδια υπηρεσία του δημοτικού διαμερίσματος Καλλιθέας έχει προχωρήσει σε διόρθωση των πινάκων που θα αποσταλούν στη ΔΕΗ με αίτημα την αναπροσαρμογή των χρεώσεων στους λογαριασμούς της.
Από τον έλεγχο που έχει διενεργηθεί προέκυψε εξάλλου ότι από το έτος 2000 και εδώ 900 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα κατέβαλαν στον πρώην δήμο Καλλιθέας διπλάσιο τέλος ακίνητης περιουσίας. Το τέλος αυτό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 2-3 ευρώ περίπου ανά κατοικία δεν "ενοχλούσε" τους ιδιοκτήτες οι οποίοι και δεν επεδίωξαν μέχρι σήμερα τη "διόρθωση" των λογαριασμών ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είχαν αντιληφθεί καν το σφάλμα...
Ορισμένοι θορυβημένοι από την εξαγγελία για την επιβολή του ειδικού τέλους ανέτρεξαν στους λογαριασμούς τους και διαπίστωσαν το λάθος με αποτέλεσμα να συρρέουν εκνευρισμένοι στα γραφεία του πρώην Δήμου Καλλιθέας και να ζητούν την αποκατάστασή τους.
Ανάλογα προβλήματα έχουν διαπιστωθεί και σε χρεώσεις που έγιναν στον πρώην Δήμο Αρχαγγέλου, μικρότερης όμως έκτασης, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο αν ο υπολογισμός του ΤΑΠ ήταν ορθός στους υπόλοιπους καποδιστριακούς δήμους.
Θυμίζουμε ότι το ειδικό τέλος θα επιβληθεί για διετία εφάπαξ άμεσα, ώστε ταμειακά να εμφανιστεί στα έσοδα έως το Φεβρουάριο. Για το 2012 το τέλος θα καταβληθεί σε δόσεις. Το ύψος του τέλους θα εξαρτηθεί από την περιοχή και την τιμή ζώνης, τη χρήση και άλλα κριτήρια, όπως την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ κλπ. Θα κινείται μεταξύ 0,5 έως 10 ευρώ.
Το ΤΑΠ υπολογίζεται επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας των δήμων και κοινοτήτων και ο συντελεστής του τέλους καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου από 0,25 τοις χιλίοις ως 0,35 τοις χιλίοις και είναι ενιαίος για όλη τη διοικητική τους περιφέρεια.
Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα η αξία καθορίζεται από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο.
Ο υπολογισμός του ΤΑΠ γίνεται με τον εξής τρόπο:
* (Τιμή Ζώνης ανά τ.μ.) Χ συντελεστή οικοπέδου = Τιμή Οικοπέδου
* (Τιμή Οικοπέδου) Χ συντελεστή οικοπέδου = Τιμή Εκκίνησης
* (Τετραγωνικά) Χ Τιμή Εκκίνησης Χ συντελεστή οικοπέδου = Τελική Αντικειμενική Αξία για το ΤΑΠ
* (Τελική Αντικειμενική Αξία για το ΤΑΠ) Χ συντελεστή ΤΑΠ = ΤΑΠ.
Στον πρώην δήμο Καλλιθέας αντί να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία υπολογισμού του ΤΑΠ, κάποιος "φωστήρας" ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν υπηρετεί πλέον στο δήμο, ζήτησε να καθοριστεί το ΤΑΠ διαφορετικά!
Στον πρώην δήμο Καλλιθέας συγκεκριμένα για ακίνητα που υπάρχουν σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια ο ΤΑΠ υπολογιζόταν στο διπλάσιο του εμβαδού του κτίσματος ανεξάρτητα από το εμβαδόν του αγροτεμαχίου κατά παράβαση των όσων προβλέπει το άρθρο 24, ν. 2130/1993(ΦΕΚ 62 Α΄).
Στο υπουργείο Οικονομικών φέρονται να έχουν καταλήξει ότι θα φορολογηθούν μόνο τα ακίνητα που εμφανίζονται στα αρχεία της ΔΕΗ ως ηλεκτροδοτούμενα, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η παλαιότητα όπως ακριβώς συμβαίνει και στο ΤΑΠ. Έτσι, όσο πιο παλαιό είναι το ακίνητο τόσο χαμηλότερος φόρος θα προκύψει.
Σε ό,τι αφορά τα εκτός σχεδίου ακίνητα, ο υπολογισμός του νέου φόρου θα βασιστεί στα τετραγωνικά του ακινήτου καθώς και στους κατά περίπτωση «εκτός ζώνης συντελεστές» που καθορίζουν οι Δήμοι ώστε η επιβάρυνση να μην ξεπεράσει τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...