4 Μαρ 2014

ΣΚΙΤΣΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ


Με έμπνευση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαθητές του Γυμνασίου Καλυθιών έστειλαν μήνυμα κάτα της σχολικής βίας.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας για τις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η ονοματολογία. Για το χωριό μας έχει γίνει γνωστό πως ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνου και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φλεβάρης θα είναι υποψήφιοι για το δήμο Ροδίων με το ψηφοδέλτιο του δικηγόρου Στράτου Καρίκη. Επίσης έγινε γνωστό πως ο ιατρός Θωμάς Σωτρίλλης μετακομίζει από τον δήμο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς θα είναι υποψήφιος στην παράταξη Χατζημάρκου.



Πηγή: www.dimokratiki.gr
Εντύπωση προκαλεί μάλιστα ότι ο “αρραβώνας” του κ. Στέργου Στάγκα και των υποψηφίων της παράταξης “Η Ρόδος Μπροστά” από την Ιαλυσό με τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο, περνά… κρίση. Ο κ. Στάγκας φέρεται να δέχεται πιέσεις από τον πρώην δήμαρχο Καλλιθέας κ. Γ. Ιατρίδη να μην συνταχθεί με τον κ. Χατζηδιάκο, προειδοποιώντας μάλιστα ότι δεν θα τον στηρίξει διότι στον ίδιο συνδυασμό μετέχει ο κ. Βασίλης Ψυλλάκης.
 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ









Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Στα πλαίσια της πρόληψης, έχουν εφαρμοστεί κάποια προγράμματα κατά του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας.
Η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών οφείλεται κυρίως στην υιοθέτηση της Κοινωνικής-Οικολογικής προσέγγισης, μιας ολιστικής προσέγγισης, που στοχεύει στην αλλαγή του κλίματος του σχολείου, ώστε να μην αναπαράγει τη βία. Στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης οι παρεμβάσεις αφορούν όλους: το σχολείο, την τάξη, τον εκπαιδευτικό, τους μαθητές, τους γονείς τους και ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας έχει ρόλο και ευθύνη για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ο βαθμός εμπλοκής κάθε μέλους, σχετίζεται τόσο με την ιδιότητά του, όσο και με τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την ένταση του περιστατικού εκφοβισμού. Άλλος είναι ο ρόλος και η ευθύνη του διευθυντή του σχολείου, άλλος του δασκάλου, άλλος των συμμαθητών, άλλος των γονιών.
Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο παράλληλων δράσεων, διότι, αφού η αιτιολογία του εκφοβισμού είναι πολυπαραγοντική και η αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη.
 Στο 2ο Δ. Σ. Καλυθιών, με την καθοδήγηση της υπεύθυνης συντονίστριας δράσεων πρόληψης κ. Συμονοπούλου Ευθυμίας, εκπαιδευτικοί και μαθητές υλοποίησαν πολυεπίπεδες δράσεις κατά της σχολικής βίας και εκφοβισμού.
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν  είχαν  τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:
  • Δημιουργία Αφίσας του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του  Εκφοβισμού
  • Προβολή ταινίας
  • Συζήτηση σε επίπεδο τάξης και σχολείου για τον ορισμό & τις μορφές της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
  • Συζήτηση για τις επιπτώσεις του εκφοβισμού
  • Ενημέρωση σχετικά με το γιατί η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτά από το σχολείο
  • Τρόποι & προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση από τους μαθητές: σύνταξη των κανόνων της τάξης ενάντια στη βία
  • Παροχή βοήθειας από μαθητές σε άλλους, για την επίλυση των συγκρούσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκφοβισμό
  • Προαγωγή των συνεργατικών αλληλεπιδράσεων (Βιωματικές ασκήσεις)
  • Παροχή ευκαιριών για θετική έκφραση της επιθετικότητας (π.χ. μέσω των αθλημάτων)
Οι παραπάνω δράσεις είχαν σαν  στόχο, τόσο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα βίας και εκφοβισμού, όσο και την ανάδειξη θετικών προτύπων συμπεριφοράς, καθώς και της αξίας της ανάπτυξης σχέσεων που στηρίζονται στο σεβασμό, την κατανόηση και την αποδοχή.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ



Σε άθλια κατάσταση είναι το οδόστρωμα στον δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι του Προφήτη Αμώς με την τοπική διοίκηση να αδιαφορεί για τις επικίνδυνες λακούβες. Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής πήραν την κατάσταση στα... χέρια τους και δημιούργησαν αυτοσχέδιες προειδοποιητικές πινακίδες για να ενημερώνουν τους ανυποψίαστους οδηγούς.
Η Ρόδος στην εποχή μνημονίου και Καλλικράτη.

ΟΙ ΚΑΛΥΘΙΕΣ ΤΟ 1912


Μία σπάνια φωτογραφία του 1912 από το εντυπωσιακό αρχείο του κ. Σταύρου Γεωργαλλίδη που εικάζεται ότι απεικονίζει τον εορτασμό της Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στις Καλυθιές.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...