27 Δεκ 2014

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ


Το Σάββατο 20/12/2014 πραγματοποιήθηκε η βράβευση της μαθήτριας της Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών, Κόκκαλη Αικατερίνη, στις Πηγές Καλλιθέας.
Η μαθήτρια πήρε το πρώτο βραβείο συμμετοχής στον διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργάνωσαν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ρόδου Μ.Α.Ε στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 2014 -2015 των Πηγών Καλλιθέας. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν: Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά στις ιαματικές πηγές Καλλιθέας Ρόδου. Η ζωγραφιά της με τίτλο "Η μαγεία των Χριστουγέννων" τυπώθηκε στο εξώφυλλο του εντύπου με το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων. 
Συγχαρητήρια στη μαθήτρια!!!
* Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 έγινε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και ανακοινώθηκε η νέα σύνθεσή του:

Πρόεδρος: ΓΑΛΑΤΑ-ΙΑΤΡΙΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ         
Αντιπρόεδρος: ΔΗΜΗΤΡΑΔΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΟΥ     
Γραμματέας: ΨΙΜΟΥΛΑΚΗ-ΔΗΜΗΤΡΑΔΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ      
Ταμίας: ΜΟΣΧΗΔΙΟΥ-ΣΚΑΡΤΑΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
Μέλη: ΤΣΟΥΡΔΙΟΥ ΘΑΡΡΕΝΟΣ, ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΕΛΛΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, ΓΙΑΛΛΟΥΣΗ –ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
Αναπληρωματικά μέλη:, ΔΗΜΗΤΡΑΔΙΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ, ΤΟΚΟΥΖΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Στη Σχολική Επιτροπή Δήμου Ρόδου αποφασίσθηκε να εκπροσωπείται από την Μοσχηδιού-Σκαρτάδου Ειρήνη
·        Την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, ώρα 17.30, θα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Όλοι οι γονείς μπορούν να παρευρίσκονται, είτε για να υποβάλουν κάποιες προτάσεις, είτε για να εκφράσουν κάποιον προβληματισμό τους.

Χαιρετισμός στο νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δ.Σ Καλυθιών.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί του 2ου  Δ.Σ. Καλυθιών, χαιρετίζουμε το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, και ευχόμαστε καλή δύναμη στο σπουδαίο έργο που καλείται να επιτελέσει στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης και να συνεχίσει με επιτυχία το έργο του απερχόμενου Δ.Σ, με τη διαβεβαίωση ότι  θα προσπαθήσουμε  να είμαστε δίπλα του, όποτε μας χρειαστεί.
Τη δύσκολη αυτή περίοδο με τα πολλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η δημόσια παιδεία και το Σχολείο μας, η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή των Γονέων & Κηδεμόνων είναι εξαιρετικά απαραίτητη.
Το σχολείο μάς χρειάζεται ΟΛΟΥΣ!
Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΑ ΤΙΜΙΑ ΔΩΡΑ








Τα τίμια δώρα των Μάγων που προσφέρθηκαν στον μικρό Χριστούλη λίγες ώρες μετά τη γέννησή του υποδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Δεκεμβρίου η εκκλησία των Καλυθιών. Η υποδοχή έγινε με μεγαλοπρέπεια υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Καλυθιών ενώ τιμές απέδωσε τμήμα του ελληνικού στρατού. Εκατοντάδες πιστοί βρέθηκαν στην εκκλησία των Καλυθιών και προσκύνησαν με ευλάβεια τα τίμα δώρα των μάγων που ήρθαν στη Ρόδο από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Αγιο Ορος.
Ανάμεσα στους πιστούς, στην εκκλησία των Καλυθιών και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος αλλά και ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζηδιάκος.
Το ανεκτίμητο κειμήλιο της Ορθοδοξίας μας συνόδευαν δύο μοναχοί του Αγίου Ορους που ενημέρωσαν τους Καλυθενούς πιστούς για την ιστορία των τιμίων δώρων και πως έφτασαν, μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης στην μονή του Αγίου Παύλου.

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΑΓΩΝ
Ανεκτίμητο κειμήλιο  της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου
«Και ελθόντες εις την οικίαν είδον το παιδίον μετά Μαρίας της μητρός αυτού, και πεσόντες προσεκύνησαν αυτώ, και ανοίξαντες τους θησαυρούς αυτών προσήνεγκαν αυτώ δώρα, χρυσόν και λίβανον και σμύρναν» (Ματθ.β' 11).
Μεταξύ των ποικίλων θησαυρών και πολυτίμων κειμηλίων που με πολλή ευλάβεια φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος, χωρίς αμφιβολία την πρώτη θέσι καταλαμβάνουν τα Τίμια Δώρα που προσέφεραν οι τρεις εξ Ανατολών Μάγοι στον ως Βρέφος ενανθρωπήσαντα Κύριο. Τα Δώρα αυτά ως γνωστόν είναι χρυσός, λίβανος1 και σμύρνα2. Ο χρυσός βρίσκεται υπό την μορφήν εικοσιοκτώ επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων (παραλληλογράμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κτλ.) και διαστάσεων περίπου 5 εκ. x 7 εκ. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής μικροεπεξεργασίας. Ο λίβανος  και η σμύρνα  διατηρούνται ως μείγμα υπό την μορφή εξηνταδύο περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς.
Επειδή κυρίως η πνευματική αλλά και η υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο θησαυροφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες, μόνο μέρος δε αυτών εκτίθεται εις προσκύνησιν των επισκεπτών της Ιεράς Μονής ή μεταφέρεται προς αγιασμόν εκτός Αγίου Όρους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.
Γράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς για την Παναγία ότι «διετήρει πάντα τα ρήματα ταύτα εν τη καρδία αυτής» (Λουκ. β' 19, 51). Πιστεύεται δε από τους θεολόγους ερμηνευτές ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα «ρήματα», τα λόγια και τα γεγονότα δηλαδή της ζωής του Κυρίου, η Θεοτόκος τα εκμυστηρεύθηκε στον Άγιο Απόστολο Λουκά ο οποίος και τα συμπεριέλαβε στο Ευαγγέλιό του. Δεν χωρεί καμμιά αμφιβολία ότι παράλληλα με τα άγια «ρήματα» του Κύριου, η Υπεραγία Θεοτόκος «διετήρει» και ό,τι άλλο σχετικό με την επίγεια ζωή του Κυρίου, και φυσικά, και τα Τίμια Δώρα.
Σύμφωνα με την ιστορικοθρησκευτική μας παράδοσι, προ της Κοιμήσεώς της η Παναγία Μητέρα του Κυρίου τα παρέδωσε μαζί με τα Άγια Σπάργανα του Χριστού, την Τιμία Εσθήτα και την Αγία Ζώνη της στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων όπου και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 μ.Χ. περίπου. Κατά το έτος τούτο ο αυτοκράτωρ Αρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολι προς αγιασμόν του λαού και προστασία και προβολή της Βασιλευούσης. Εκεί παρέμειναν μέχρι και της αλώσεως της πόλεως από τους Φράγκους το έτος 1204 μ.Χ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας μαζί με άλλα ιερά κειμήλια στη Νίκαια της Βιθυνίας, προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου, όπου και παρέμειναν για εξήντα περίπου χρόνια. Με την υποχώρησι των Σταυροφόρων επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Παλαιολόγου επεστράφησαν στην Κωνσταντινούπολι μέχρι της υποδουλώσεώς της στους Τούρκους το 1453 μ.Χ.
Μετά την Άλωσι η ευλαβεστάτη Μάρω, χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β' (1421-1451) και μητρυιά του Μωάμεθ Β' του Πορθητού, τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος. Η Μονή αυτή της ήταν γνωστή καθόσον ο πατέρας της Γεώργιος Βράγκοβιτς, δεσπότης της Σερβίας, έκτισε το καθολικό της εις τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Κατά την αγιορείτικη παράδοσι, καθώς η Μάρω ανήρχετο από τον αρσανά (λιμάνι) στην Μονή, η Κυρία Θεοτόκος την εμπόδισε με υπερφυσικό τρόπο να πλησίαση στη Μονή και έτσι να παραβίαση το άβατον του Αγίου Όρους. Αυτή υπήκουσε και παρέδωσε ταπεινά τα Τίμια Δώρα στους ευλαβείς μοναχούς και πατέρες, οι οποίοι και έστησαν στο σημείο εκείνο της θεομητορικής παρουσίας ένα Σταυρό που σώζεται μέχρι σήμερα και λέγεται «Σταυρός της Βασιλίσσης». Το σουλτανικό έγγραφο με τις σχετικές πληροφορίες παραδόσεως των Τιμίων Δώρων φυλάσσεται στο αρχείο της Μονής του Αγίου Παύλου.
Η αυθεντικότητα των Τιμίων Δώρων στηρίζεται κατά ένα μέρος στην προφορική παράδοσι και κατά το υπόλοιπο στην ιστορία. Εκείνο όμως που ακράδαντα βεβαιώνει την αυθεντικότητα των Τιμίων Δώρων είναι η άρρητη ευωδιά που ωρισμένα απ' αυτά αδιαλείπτως και ωρισμένα κατά καιρούς αναδίδουν και η πλούσια ιαματική και θαυματουργική χάρις που μέχρι τις μέρες μας αναβλύζουν.
 1) κοινώς λιβάνι ή λιβανωτός: αρωματική ελαιώδης ρητίνη του δένδρου βοσουελλίας της καρτερείου, που φύεται στις αμμώδεις εκτάσεις της Αραβίας, της Σομαλίας, των Ινδιών και του Λιβάνου. Χρησιμοποιήθηκε σαν θυμίαμα για κοσμική και λατρευτική χρήσι από τα πανάρχαια χρόνια (Αιγύπτιοι, Βαβυλώνιοι, Εβραίοι).

 2)  Kοινώς μύρον ή μύρρα: αρωματική υδατοδιαλυτή ρητίνη του φυτού μύρρας της κομμιοφόρου και άλλων συγγενών που φύονται στην Αραβία και την Αιθιοπία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...