4 Αυγ 2011

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
Διαβούλευση επί της εισηγήσεως μελετητών και επί της υπ΄αριθμ. 148/2010 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του πρώην δήμου Καλλιθέας με την οποία είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής, εισάγοντας νέους περιορισμούς στη δόμηση και απελευθερώνοντας άλλες περιοχές από σχετικές προβλέψεις για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, ξεκίνησε η δημοτική αρχή Ρόδου.
Θυμίζουμε ότι η ως άνω απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του καποδιστριακού δήμου ακυρώθηκε μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από κατοίκους της περιοχής κυρίως για το γεγονός ότι επέτρεπε τη δόμηση σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις Πηγές Καλλιθέας αλλά και για το γεγονός ότι περιόριζε σημαντικά τη δόμηση σε αγροτικές εκτάσεις στις Καλυθιές.
Η επιτροπή του άρθρου 152 είχε κρίνει ότι ο Δήμος Καλλιθέας παρά τις ρητές προβλέψεις του νόμου προχώρησε στην τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου χωρίς να έχει εξασφαλιστεί με οιονδήποτε τρόπο η συμμετοχή των ενδιαφερομένων πολιτών στη διαδικασία. Οι πολίτες, όπως αναφέρεται στην απόφαση της επιτροπής, ενημερώθηκαν εκ των υστέρων, ενώ δεν είχαν προσκληθεί γενικώς ή ειδικώς οι φορείς προς διαβούλευση.
Οι κάτοικοι επεσήμαναν μεταξύ άλλων στην προσφυγή τους ότι ο μελετητής που εκπόνησε το πολεοδομικό σχέδιο έχει εκφράσει με πραγματογνωμοσύνη την αντίθεσή του σ' όσα υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο.
Το όλο θέμα έγινε μάλιστα αφορμή να υπάρξει έντονη φημολογία για συμφωνίες με μεγαλο-ιδιοκτήτες "κάτω από το τραπέζι" και όχι μόνο.
Εν πάση περιπτώσει την 28η Ιουλίου 2011 ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Χριστοδούλου διαβίβασε τον φάκελο της Β1 φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το συμπληρωματικό τεύχος που κατέθεσε ο μελετητής και την υπ' αριθμ. 148/2010 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων Καλυθιών, Κοσκινού και Ψίνθου και ζητά τις απόψεις τους μέχρι την 28η Αυγούστου 2011.
Το όλο θέμα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και καχυποψία από τους κατοίκους. Η πρώτη ένστασή τους αφορά τη γεωργική μέχρι πρότινος περιοχή περιμετρικά του οικισμού Καλυθιών. Τα ακίνητα αυτά, άρτια και οικοδομήσιμα με το Πολεοδομικό Σχέδιο που είχε περάσει από το δημοτικό συμβούλιο χαρακτηρίστηκαν ως περιοχές προστασίας της γεωργικής γης με τη δυνατότητα επέκτασης μόνο κτηνοτροφικών μονάδων!
Η αρτιότητα στην περιοχή αυτή, εκατοντάδων στρεμμάτων, υφίσταται μόνο σε ιδιοκτησίες που έχουν κατ΄ελάχιστον 8 στρέμματα στη διάθεσή τους!
Οι επιτρεπόμενες δε χρήσεις είναι γεωργικές αποθήκες, υδατοδεξαμενές, θερμοκήπια, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Αποτέλεσμα ήταν να καθίστανται εκατοντάδες ιδιοκτησίες μη οικοδομήσιμες για τις χρήσεις που προβλέπει μέχρι σήμερα η κείμενη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση και να χάνουν κατά ποσοστό τουλάχιστον 90% της σημερινής τους εμπορικής αξίας.
Κάτοικοι ισχυρίζονται παραπέρα ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει το σχέδιο υπέπεσε σε πλείστα σφάλματα, όπως για παράδειγμα να θεωρήσει την περιοχή του Φαληρακίου ως οικισμό. Τονίζουν δε ότι εξαιρουμένων των τριών οικισμών ιδιωτικής πολεοδόμησης που προβλέπονται στο σχέδιο καταργείται στην ουσία η οικοδόμηση σε όλη την έκταση του Δήμου Καλλιθέας ακόμη και σε περιοχές που εφάπτονται επαρχιακών οδών και ισχύει σήμερα η κατά παρέκκλιση αρτιότητα, αφού προτείνει ως ελάχιστο εμβαδόν για την αρτιότητα τα 8 στρέμματα.
Σημειώνεται δε ότι ήδη ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων που υπάγονται στις ζώνες περιορισμού της δόμησης έχει οικοδομηθεί και κατοικηθεί.
Χαρακτηρίζουν δε εξωφρενικό το γεγονός, με το συγκεκριμένο ΓΠΣ να χωροθετείται περιοχή 30.000 στρεμμάτων για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων εντός δηλαδή του πλέον τουριστικού δήμου στο νησί της Ρόδου με μηδενική σχεδόν κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Θυμίζουμε ακόμη ότι παρότι οι μελετητές που συνέταξαν το ΓΠΣ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους η δημοτική αρχή του καποδιστριακού δήμου είχε προχωρήσει επιλεκτικά στη δημιουργία - επέκταση δύο οικισμών στην περιοχή Κοσκινού!
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η πολεοδόμηση περιοχής συνολικής έκτασης 711.300 στρεμμάτων με χρήση αμιγούς κατοικίας και εντός της ζώνης των 1000μ από την πηγή των λουτρών της Καλλιθέας παρότι οι μελετητές έκριναν ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια δεύτερη πόλη ανταγωνιστική αυτής των Κοσκινού συνολικής έκτασης 1.281 στρεμμάτων σε έναν ιδιαίτερο χώρο, όπως είναι η παράκτια ζώνη της Καλλιθέας και επισημαίνουν ότι η πρόταση δεν θα εγκριθεί από τον ΕΟΤ.
Οι μελετητές κατέστησαν επιπλέον σαφές ότι δεν συμφωνούν σε καμία περίπτωση για την ανάπτυξη τουρισμού - παραθερισμού σ' όλο το παράκτιο μέτωπο του Δήμου Καλλιθέας.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...