1 Μαΐ 2011

"ΦΕΣΙΑ" ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
Οι θλιβερές επιπτώσεις στην τοπική τουριστική αγορά από τις πτωχεύσεις άλλοτε κραταιών τουριστικών εταιρειών από το έτος 2004 συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, αφού διαπιστώνεται αδυναμία ευδοκίμησης αγωγών που έχουν ασκήσει επιτηδευματίες για την είσπραξη οφειλόμενων από τουριστικούς κολοσσούς που τις διαδέχτηκαν ή τις εξαγόρασαν, λόγω διάταξης σε νόμο της Βουλής των Λόρδων της Μεγάλης Βρετανίας που προβλέπει ότι με την εξαγορά εταιρειών δεν μεταφέρεται και η υποχρέωση καταβολής των χρεών!!
Προάγγελο της πορείας που θα έχουν αγωγές του είδους αποτέλεσε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου μετά από αγωγή γνωστού ξενοδόχου σε βάρος της εταιρείας Allbury Travel Group και της Libra Holidays που έκρινε ότι δεν δικαιούται αποζημίωσης από την πρώτη παρότι είχε εξαγοράσει την δεύτερη που κατέρρευσε.
"Το όλο θέμα έχει προκαλέσει θόρυβο στην τουριστική αγορά που αναζητεί εναγωνίως τρόπο για τη ρύθμιση των χρεών", όπως δήλωσε χθες στη «δ», ο δικηγόρος κ Στέργος Λεβέντης.
Ο κ Λεβέντης έχει υποβάλει ανάλογη αγωγή για λογαριασμό εταιρείας που λειτουργεί τουριστικό κατάλυμα στο Φαληράκι η οποία έχει προσδιοριστεί για να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Θυμίζουμε ότι το 2008 η Βρετανική τουριστική εταιρεία Libra Holidays άφησε ακάλυπτους τους επιχειρηματίες, κυρίως μικρών τουριστικών καταλυμάτων. Την ίδια χρονιά εξαγοράζεται από την Allbury Travel Group. Αργότερα η νέα εταιρεία ανακοινώνει την τακτοποίηση μέρους των εκκρεμών λογαριασμών (το 50% του υπολοίπου ή το 1/3 του συνολικού ποσού σε τρεις δόσεις μία ανά χρόνο), πιέζοντας συγχρόνως τους ιδιοκτήτες να υπογράψουν νέα συμβόλαια με μειωμένες τιμές. Ορισμένοι συνάπτουν νέες συμφωνίες μη έχοντας εναλλακτική λύση.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 τέθηκε σε αναγκαστική διαχείρηση η Τουριστική Βρετανική εταιρεία XL Leisure Group. Μαζί της συμπαρασύρει τις XL Leisure Group, XL Airways UK, Excel Aviation, Explorer House, Aspire Holidays, Freedom Flights, Freedom Flights (Aviation), The Really Holiday Company, Medlife Hotels, Travel City Flights Limited και Kosmar Villa Holidays.
Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων βρίσκονται σε απόγνωση, διότι αδυνατούν να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλουν τα διάφορα τουριστικά πρακτορεία που τέθηκαν υπό αναγκαστική διαχείρηση.
Η θλιβερή αλλά και όχι απρόσμενη διάλυση της Allbury Travel Group σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Καθιερωμένα εμπορικά ονόματα όπως η Libra Holidays, Argo Holidays και Jetlife συμπαρασύρονται, μετά από 35 χρόνια στο κλάδο ταξιδίων του Ηνωμένου Βασιλείου, σε πτώχευση.
Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου έχουν υποβληθεί μεταξύ άλλων αγωγές σε βάρος της εδρεύουσας στο Λονδίνο εταιρίας με την επωνυμία "KΟSMAR HOLIDAYS-XL", θυγατρικής του XL Leisure Group, του τρίτου μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της βρετανικής αγοράς, που "έριξε κανόνι" τουλάχιστον 18,5 εκατ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις από τουριστικό πράκτορα της Ρόδου.

Ο ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου που λειτουργεί στον πρώην δήμο Λινδίων ζητεί, με αγωγή που υπέβαλε, να υποχρεωθεί δικαστικά η Kosmar, από σύμβαση έργου, να του καταβάλει το ποσό των 2.090.540 ευρώ, νομιμότοκα, σε εφαρμογή και των διατάξεων περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.
Στην αγωγή του κ Λεβέντη ζητείται από τις εταιρείες LIBRA HOLIDAYS GRP και ALLBURY TRAVEL GROUP LIMITED να καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον η κάθε μία, σε εταιρεία που λειτουργεί τουριστικό κατάλυμα στο Φάληρακι αποζημίωση ύψους 98.352 ευρώ.
Η Ροδίτικη εταιρεία είχε καταρτίσει με την πρώτη το 2007 σύμβαση για τη διάθεση δωματίων για ολόκληρη την θερινή σαιζόν και ο τουρ οπερέιτορ της άφησε «φέσι» ύψους 60.552 ευρώ. Επίσης άφησε ανεξόφλητο υπόλοιπο ποσό 37.800 ευρώ από την συνεργασία τους κατά την τουριστική σαιζόν 2004.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ





Εδώ και πολλές δεκαετίες οι Καλυθενοί εορτάζουν την εργατική Πρωτομαγιά με εξόρμηση στην μαγευτική περιοχή του Αγίου Ιωάννη. Τα τελευταία χρόνια το όμορφο περιβάλλον του Αγίου Ιωάννη έχουν ανακαλύψει και πολλοί κάτοικοι της πόλης της Ρόδου με αποτέλεσμα κάθε Πρωτομαγιά να επικρατεί το αδιαχώρητο.
*Οι φωτογραφίες είναι από παλιότερη Πρωτομαγιά (2007) στον Αγιο Ιωάννη Καλυθιών.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...