4 Απρ 2013

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΧΑΡΑ!











Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου οι μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Καλυθιών συμμετείχαν σε ειδική εκδήλωση και έμαθαν την αξία των συγγραφικών κειμένων.



«ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΑ» ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966. Εκτότε, κάθε χρόνο ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Για το 2013 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των ΗΠΑ. Το μήνυμα έγραψε η πολυβραβευμένη συγγραφέας Pat Mora,που γεννήθηκε στο El Paso του Τέξας και έχει  γράψει πολλά βιβλία για παιδιά τόσο στα αγγλικά όσο και στα ισπανικά. Στην Ελλάδα το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παρότρυνε τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία  να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
«Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ.
Τα γράμματα γίνονται λέξεις
Κι οι λέξεις έπειτα , όλες μαζί,
Γίνονται βιβλία να διαλέξεις.
Άκου πως ψιθυρίζουν!
Ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν ,
Αρκούδες τραγουδούν
Όταν το φεγγάρι αντικρίζουν.
Μπαίνουμε σε κάστρα φοβερά.
Δέντρα σκαρφαλώνουμε ως τα σύννεφα.
Γενναία κορίτσια πετούν θαρρετά,
Αγόρια ψαρεύουν άστρα λαμπερά.
Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί,
«βιβλιοχαρά» σε όλη τη γη.
Pat Mora(ΗΠΑ, Μεταφ. Λότη –Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου)
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών με σεβασμό στην αγάπη που θρέφει η παιδική ψυχή για το ταξίδι στη φαντασία και  με διάθεση να διαδώσει το μήνυμα της «Βιβλιοχαράς» και στα δικά  μας παιδιά, διοργάνωσε ανάγνωση  παιδικού βιβλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων . Σε συνδυασμό με τον ιστότοπο του Μικρού Αναγνώστη  και την εφαρμογή «Να σου πω μια ιστορία» αφηγήθηκαν στα παιδιά των τάξεων  Α,Β, Γ την ιστορία « Η Αρήτη της Ροδιάς» της Κική Δημητριάδου και στα παιδιά των τάξεων Δ,Ε, Στ την ιστορία «Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» της Μαρίας Πετκανοπούλου.
Στη συνέχεια τα παιδιά βγήκαν στον προαύλιο χώρο όπου είχαν στηθεί τραπέζια  στα οποία εκφράστηκαν καλλιτεχνικά αποτυπώνοντας τις αγαπημένες τους εικόνες σε χαρτί ενώ από τα μεγάφωνα του σχολείου ακουγόταν χαρούμενη παιδική μουσική. Τα παιδιά ζωγράφισαν , τραγούδησαν και το ευχαριστήθηκαν με την καρδιά τους.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...