18 Αυγ 2008

ΜΑΣ... ΘΑΒΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Τα δημοσιεύματα στον αγγλικό τύπο για το Φαληράκι συνεχίζονται. Ο IAN MAYHEW έγγραψε πριν τρεις ημέρες στην εφημερίδα Mirror για την φυσική ομορφιά της Ρόδου καο άφησε πολλές ειρωνίες για τους ντόπιους κατοίκους και επιχειρηματίες του Φαληρακίου. Ασχολούνται λέει με τις νέες Μερσεντές και σχεδιάζουν την επόμενη κρουαζιέρα τους στον κόσμο. Αν αυτό δεν είναι παραποίηση της πραγματικότητας τι είναι;

Visiting Rhodes,

IAIN MAYHEW finds the natural beauty that boozy party-lovers miss out on

It's 11am and I am driving down the main street of Faliraki, the 18-30s holiday Mecca of fish-bowl cocktails, foam parties and furtive fumblings on the Greek island of Rhodes.

I had planned to stop and chat to some likely lads and ladettes but there is no one about.

Everyone is still curled up, presumably in their own beds, sleeping off last night's intake of Greek Nipple (Southern Comfort and Malibu) and Foreplay (tequila, curacao and triple sec) at the Liquid Club or Tokyo Joe's.

Nothing much will stir here for another hour at least and, even then, it will take a full English breakfast and several cans of Red Bull to get tongues on nodding terms with brains, so I decide to leave them to their slumbers.

After all, there is a lot more to see on Rhodes than the underside of a taverna table.

Perhaps this is being a little unfair. The local tourist board is understandably a tad nervous about the goings-on in Faliraki - there have been one or two nasty "incidents" over the years which haven't helped to enhance the island's reputation.

But the owners of bars, cafes and apartments in this seaside village are thumbing through Mercedes brochures and planning their next round-the-world cruise while the young punters themselves are generally having one long, lazy, boozy beach party, even if they can't remember much about it by the time they arrive back at Luton or Dusseldorf.

Faliraki is not for families or boring old duffers like me. But the rest of Rhodes certainly is...

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΒΑΛΕΙ ΟΥΤΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ



Σήμερα ήταν να ξεκινήσει η εφαρμογή των κυκλοφοριακών μέτρων γύρω από την πλατεία του χωριού, αλλά η δημοτική αρχή πιάστηκε απροετοίμαστη αφού δεν έχουν καν τοποθετηθεί όλες οι πινακίδες. Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες δεν έχουν μπει τα απαγορευτικά στους δύο δρόμους που θα οδηγούν ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ.
Οι δημοτικοί αστυνόμοι αρκέστηκαν να μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια κάτι που θα κάνουν όλη την εβδομάδα. Η εφαρμογή των ρυθμίσεων μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.
Οταν ο δήμος ανακοινώνει εφαρμογή ρυθμίσεων για την Δευτέρα 18 Αυγούστου, θα πρέπει τουλάχιστον να έχει βάλει τις απαραίτητες πινακίδες.

ΥΨΗΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ



Παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ιταλίας και Μελίττης (Μάλτας) Γεννάδιου διεξήχθη η θεία λειτουργία της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στο Φαληράκι.
Ο σεβασμιώτατος Γεννάδιος έχει καταγωγή από την Κρεμαστή.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Διαβάστε την παρακάτω συνέντευξη του δημάρχου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ και σχολιάστε την (χωρίς βρισιές παρακαλώ, η ελληνική γλώσσα έχει πολλές λέξεις κατάλληλες και για σκληρή κριτική)


Eντονη κριτική για τη λειτουργική ανεπάρκεια της ETAIΠPOΦYKA και τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς ασκεί ο δήμαρχος Kαλλιθέας κ. Γιάννης Iατρίδης, σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική» και ζητεί «να δοθούν απαντήσεις στην κοινή γνώμη για το ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος έχει την πολιτική ευθύνη και ποιος την ευθύνη για τον συντονισμό».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γ. Iατρίδης εκφράζει για μια ακόμα φορά τις θέσεις του για την διοικητική μεταρρύθμιση, αναφέρεται στην Kαλλιθέα και στα εν εξελίξει έργα στο Δήμο του και στην πορεία της σεζόν, ενώ σπεύδει με την ευκαιρία να διαβεβαιώσει ότι «το Φαληράκι βρήκε το βηματισμό του και αυτό που απ’ εδώ κι εμπρός απομένει είναι να καταλάβουν και οι επιχειρηματίες ότι μόνο η ποιότητα θα μας δώσει ώθηση μπροστά».
Κύριε Ιατρίδη, πριν από λίγες ημέρες φωτιά έπληξε και το δικό σας δήμο κ. Ιατρίδη. Τι μπορεί να συμβαίνει φέτος;
Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η μεγάλη ανομβρία δημιουργεί προϋποθέσεις εύκολης ανάφλεξης γι αυτό πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και σε μεγάλη ενεργοποίηση. Φέτος ξέσπασαν 35 πυρκαγιές στη Ρόδο η μία ξέφυγε, δυστυχώς, δημιουργώντας μεγάλη καταστροφή.
Πως σχολιάζετε το ρόλο της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ; Δεν επιτελεί επαρκώς το έργο για το οποίο συστήθηκε η εταιρεία;
Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργίας της δεν έχει σχέδιο ούτε την ανάλογη ενεργοποίηση και πρόληψη με δεδομένο ότι η πρόληψη είναι ο πρώτος της στόχος. Πληροφορούμαι τελευταία ότι προσελήφθη και διευθυντής στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Ούτε κάποια ενημέρωση έχουμε γι αυτό ούτε γνωρίζουμε ακριβώς το ρόλο του. Εγώ στις μεγάλες φωτιές εκτός από τον κ. Κωνσταντινίδη δεν είδα κανέναν άλλο και δεν γνωρίζω καν ποιος έχει την πολιτική και ποιος τη διοικητική ευθύνη. Δεν μπορεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν ότι τα αυτοκίνητά τους είναι ασυντήρητα, οι αντλίες δεν λειτουργούν και ακόμη χειρότερα ότι φοβούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες κατάσβεσης. Και γι αυτά υπάρχουν μαρτυρίες.
• Εντοπίσατε εσείς λάθη ή παραλείψεις τις μέρες που η Ρόδος καιγόταν;
Για μένα το μεγαλύτερο ερώτημα είναι γιατί δεν προλάβαμε τη φωτιά στον ʼγιο Ισίδωρο. Πού ήταν οι παρατηρητές, ποιος ειδοποίησε και εν κατακλείδι ποιος είχε την ευθύνη από την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ για την κατάσβεση στον ʼγιο Ισίδωρο. Και δεν μπορώ να δεχτώ να καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ότι οι μισοί από τους προσληφθέντες δεν είναι μάχιμοι. Γι αυτά όλα πρέπει να δοθούν απαντήσεις όχι σε μένα, στην κοινή γνώμη για το ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος έχει την πολιτική ευθύνη και ποιος την ευθύνη για τον συντονισμό.
Έντονα ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες ότι το δασάκι της Καλλιθέας είναι ένα εργοτάξιο κι επομένως εύκολα θα μπορούσε κι εκεί να ξεσπάσει φωτιά. Τι απαντάτε;
Αυτή τη στιγμή στο δασάκι βρίσκεται εργολαβία σε εξέλιξη προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ. Η εργολαβία πέρα από την περίφραξη και την κατασκευή των εσωτερικών δρόμων περιλαμβάνει και την αναμόχλευση, τη δεντροφύτευση, το κεντρικό δίκτυο υδροδότησης το οποίο ολοκληρώθηκε και βεβαίως τον καθαρισμό του δάσος. Ο χρόνος αποπεράτωσης των εργασιών είναι το τέλος του 2008.
Ποια άλλα σημαντικά έργα έχετε δρομολογήσει ακόμα για την αξιοποίηση της Καλλιθέας;
Ολοκληρώνουμε τις μελέτες που αφορούν το υπαίθριο θέατρο το οποίο θα είναι χωρητικότητας περίπου 2.000 καθήμενων, την ολοκλήρωση της σπηλιάς και του τρούλου ενώ παράλληλα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο στις επαφές με την ΕΤΑ για τη λειτουργία Ιαματικού Κέντρου.
• Τι προβλέπεται να συμβεί μ’ αυτό;
Λειτουργία σε ήπια μορφή του Κέντρου Ιαματικότητας με βάση τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει το νερό της Καλλιθέας. Πρέπει να σημειώσω εδώ ότι έχει γίνει η σύμβαση για την πιστοποίηση της πηγής.
• Δηλαδή θα λειτουργήσουν ιαματικά λουτρά στην Καλλιθέα;
Η πρότασή μας στην ΕΤΑ κι αυτό που συζητήσαμε στην πρώτη συνάντηση μαζί τους, αυτό σημαίνει.
• Ποια άλλα μεγάλα έργα εκτελούνται ή θα εκτελεστούν στο δήμο σας;

Υπεγράφη η σύμβαση, ύψους 6.700.000 ευρώ για τη δημιουργία Παλαί ντε Σπόρ στο Φαληράκι. Είμαστε στη διαδικασία ελέγχου της μελέτης εφαρμογής και πιστεύω ότι στους επόμενους τρεις μήνες θα ξεκινήσουν τα έργα με χρόνο αποπεράτωσης τα 2 χρόνια. Επίσης ολοκληρώνονται τα έργα της Εθνικής Οδού αλλά και ο δρόμος Ψίνθος- Αρχίπολη. Το νέο δημοτικό σχολείο Καλυθιών θα είναι έτοιμο για λειτουργία στο τέλος του 2008 όπως και όλα τα έργα που σας προανέφερα.. Το σημαντικότερο όμως έργο το οποίο περιμένει ο κόσμος γιατί θα αναπνεύσει όλη η περιοχή είναι η αποχέτευση Καλυθιών-Φαληρακίου όπου οι εργασίες γίνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η δοκιμή λειτουργίας θα γίνει εντός του Νοεμβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου το έργο θα παραδοθεί.
Μιλήστε μας για τον απολογισμό του δήμου που ψηφίσθηκε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο;
Ο δήμος Καλλιθέας κατέθεσε έναν ισολογισμό που θα τον ζήλευαν όλοι οι δήμοι της Ελλάδας με αποθεματικό 1.800.000 ευρώ και με περιουσιακά στοιχεία τα οποία, πλην της Καλλιθέας, δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα. Για παράδειγμα το Πλανητάριο στο Τσαΐρι που είναι το μοναδικό έργο στη Δωδεκάνησο το οποίο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση ωριμότητας του φακέλου στο πρόγραμμα Θησέας και τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Τι βλέπετε να γίνεται στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση; Ποια θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη για το δικό σας δήμο;
Ο δήμος Καλλιθέας όποια διοικητική μεταρρύθμιση κι αν γίνει δεν υπάρχει περίπτωση να βρει καλύτερο χώρο απ’ αυτόν που έχει. Κι αυτό ισχύει για όλα τα επίπεδα και τις λειτουργίες του. Με οποιασδήποτε μορφής συνένωση, είτε γίνει ένας δήμος το νησί είτε πέντε, σίγουρα ο δήμος μας θα κάνει βήματα οπισθοχώρησης. Γι αυτό εμμένω στην αρχική μου πρόταση που είναι να εφαρμοστούν για τα νησιά μας οι μητροπολιτικές λειτουργίες ανά επαρχείο. Δηλαδή το μοντέλο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων.
Ο Δήμος Καλλιθέας είναι και πάλι ο πρώτος δήμος σε Γαλάζιες Σημαίες στη χώρα. Τι σημαίνει αυτό για σας;
Αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση που μπορεί να μας γίνει από την εταιρεία προστασίας της φύσης. Η Ρόδος, ως τουριστικός προορισμός πρέπει να πρωταγωνιστεί και πρέπει να αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις φυσικές του ομορφιές και να κρίνεται για τις εφαρμογές που κάνει έτσιι ώστε τεκμηριωμένα να προβάλει το προϊόν του που είναι οι παραλίες του. Γιατί πιστεύω ότι τίποτα δεν πουλάει περισσότερο από τον ήλιο και τη θάλασσα όποιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού κι αν εμφανιστούν.
Αν και στο Φαληράκι για μία ακόμη φορά η σαιζόν κυλά ομαλά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα κι αλλού αναφέρονται σ’ αυτό όταν θέλουν να μιλήσουν για ανάρμοστη συμπεριφορά νεαρών άγγλων. Γιατί πιστεύετε ότι το κάνουν;
Είναι γεγονός ότι το Φαληράκι πουλάει τόσο στα εγχώρια μέσα όσο και σ’ αυτά του εξωτερικού. Δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά μου ζητούν δηλώσεις απ’ όλη την Ελλάδα αλλά κι όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες μου τηλεφώνησε ο κ. Αναστασιάδης που εκπροσωπεί το BBC στην Αθήνα για μια συνέντευξη τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι το Φαληράκι βρήκε το βηματισμό του κι αυτό που από εδώ και πέρα απομένει να καταλάβουν κι οι επιχειρηματίες είναι ότι μόνο η ποιότητα θα μας δώσει ώθηση μπροστά.
• Υπάρχει όμως κάποια γκρίνια. Πως είναι οι πληρότητες στα δωμάτια; Απ’ ότι φάνηκετις ημέρες της φωτιάς δεν υπάρχουν άδεια δωμάτια αφού παρά το ότι τα αναζητήσαμε για να φιλοξενήσουμε τουρίστες τους στείλαμε τελικά στο «Ρόδος Παλλάς», στο «Καψής» και στο «Ηλέκτρα». Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Φαληράκι δέχεται πλέον επισκέπτες απ’ όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν έρχονται πια μόνον από την αγγλική αγορά και δεν είναι πια μόνον νεανικός προορισμός.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΕΟΥΣΑ











Τελικά καταφέραμε να βάλουμε τη φωτογραφική μηχανή στο στρατόπεδο και αποτυπώσαμε εικόνες από την Παναγία Ελεούσα. Θα πρέπει η εκκλησιαστική επιτροπή να ασχοληθεί σοβαρά και επιστημονικά με την σωτηρία των τοιχογραφιών σε όλα τα μοναστήρια καθώς χωρίς να υπάρχει καμμία λογική ο κάθε πιστός παίρνει έναν κουβά ασβέστη και εξαφανίζει κειμήλια αιώνων. Ειδικά το 1791 που είναι γραμμένο με μαύρη και μπλε μπογιά δείχνει πόσο ευαισθησία υπάρχει στην ιστορία του τόπου μας. Προσέξτε στις φωτογραφίες την τοιχογραφία που υπάρχει πίσω από την ασυντήρητη εικόνα της Παναγίας.
Κάποτε στην Παναγιά υπήρχαν τρεχούμενα νερά, η "βουστέρνα" ήταν γεμάτη, όπως και το ενυδρείο με τα ψαράκια. Τώρα ξεραίλα...

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ;

Τα έγκυρα ΝΕΑ γράφουν σήμερα τα εξής:

Σε κατάσταση βρασμού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αναμένει παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος αρχίζει από σήμερα κύκλο επαφών με κορυφαίους υπουργούς, αρχής γενομένης με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο. Οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούν ότι διέξοδος μπορεί να δοθεί πλέον μόνο με την παραίτηση του κ. Παυλίδη και την αναπλήρωσή του από τον πρώτο επιλαχόντα στα Δωδεκάνησα, ώστε να μείνει αλώβητη η πλειοψηφία των 152 εδρών, ενώ στους κυβερνητικούς και κομματικούς διαδρόμους αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί ανασχηματισμού ή ακόμη και πρόωρων εκλογών.
Παρά τις πιέσεις, ο πρώην υπουργός Αιγαίου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα αλλά ούτε και να ανεξαρτητοποιηθεί,


Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνο στη βουλή θα βρεθεί η Μίκα Ιατρίδη, πρώτη επιλαχούσα στο Νομό Δωδεκανήσου.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...