Από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας και πρώτο πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Περιβάλλοντος κ. Φλεβάρη λάβαμε την παρακάτω επιστολή:
Αγαπητοί συνδημότες
Σας καλωσορίζω στην πρώτη Συνεδρίαση του Οργανισμού περιβάλλοντος του Δήμου μας, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό κατάστημα Καλλιθέας στις 10.11.2008 και ώρα 12.30, με αναφορά στις εργασίες του 20ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΔΚΕ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες από 24 έως 25 Οκτωβρίου 2008, και με την ευχή στο επόμενο συνέδριο να εκπροσωπηθεί και ο δικός μας οργανισμός περιβάλλοντος και ο Δήμος μας.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, «η χώρα μας, είναι ιδιαίτερα ευνοημένη από πλευράς φυσικών οικοσυστημάτων και τοπίων, αλλά σημειώνει σοβαρές αποτυχίες σ’ ότι αφορά την προστασία και διατήρησή τους λόγω μεγάλων νομοθετικών ελλειμμάτων και ακόμη μεγαλύτερων αδυναμιών εφαρμογής της υπάρχουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που εντείνονται λόγω του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο ευνοεί τη ραγδαία ανάλωση των φυσικών πόρων.
Η ιδιαιτέρως πλούσια χλωρίδα (5500 είδη) και πανίδα (422 πουλιά, 116 θηλαστικά 20.000 ασπόνδυλα) της χώρας μας καθώς και το ασυνήθιστα πλατύ εύρος των τοπίων και οικοσυστημάτων της - που προστατεύονται από το Σύνταγμά μας, αλλά και Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις καθώς και από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία - αποτελούν σοβαρότατο πλεονέκτημα.
Η διατήρησή τους είναι ευθύνη κράτους και πολιτών και πρώτιστο καθήκον της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Πράγματι:
• Η κατάσταση των φυσικών οικοτόπων της χώρας επιδεινώνεται εξαιτίας των πυρκαγιών, της υπερβόσκησης, του παράνομου κυνηγιού, της οικιστικής επέκτασης, της απόρριψης στερεών και υγρών αποβλήτων, της παράνομης αποψίλωσης, της υλοποίησης αλόγιστων επεμβάσεων, της προώθησης μη αειφορικών επενδύσεων, της επιβάρυνσης από την χρήση αγροχημικών.
• Σημαντικά είναι ακόμη και τα νομοθετικά ελλείμματα : αρκετές από τις προστατευόμενες περιοχές δε διαθέτουν ειδικό νομοθετικό καθεστώς προστασίας (ΚΥΑ ή Π.Δ.) παρ’ ότι τούτο είναι υποχρέωση της Πολιτείας, ενώ καμιά νομοθετική πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί για να γίνουν θαλάσσια καταφύγια.
• Παρατηρείται τεράστια υστέρηση στην εφαρμογή της κείμενης γενικής και - σε όποιες περιπτώσεις υπάρχει - ειδικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
• Η απορροφητικότητα των περιβαλλοντικών κονδυλίων από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης είναι από τις χαμηλότερες.
• Oι ελεγκτικοί θεσμοί, για το περιβάλλον, αδυνατούν να φέρουν επαρκώς σε πέρας το έργο τους, λόγω επίσης σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και μέσων, με αποτέλεσμα, πρακτικά, να μην ελέγχεται η τήρηση των αποφάσεων περιβαλλοντικών όρων και γενικά να μην πατάσσεται επαρκώς το περιβαλλοντικό έγκλημα.
• Οι Υπηρεσίες περιβάλλοντος είναι ισχνές και αδύναμες.
• Η Δασική Υπηρεσία, υστερεί σε μέσα και προσωπικό.
Πρέπει χωρίς καθυστέρηση:
• Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας ιδίως στους τομείς της διαχείρισης και καταπολέμησης της μόλυνσης, της ανάταξης καμένων περιοχών και υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων.
• Να ενταθούν οι διαδικασίες για τη βελτίωση της απορρόφησης περιβαλλοντικών κονδυλίων από τα ΚΠΣ.
• Σε ότι αφορά στους Φορείς Διαχείρισης είναι επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστούν μεταξύ των άλλων, η άμεση - έστω και μερική - χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η δυνατότητα υλοποίησης έργων με αυτεπιστασία, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η εξασφάλιση κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής.
• Να στελεχωθούν επαρκώς η Δασική Υπηρεσία και οι Υπηρεσίες ελέγχου Περιβάλλοντος.
• Να αναβαθμιστεί, με θεσμοθετημένο τρόπο, ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ της Διοίκησης και των πολιτών για ζητήματα Περιβάλλοντος, τόσο σε ότι αφορά την ευαισθητοποίηση των πολιτών, όσο και σε ότι αφορά τη συμβολή τους στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.
• Τέλος, πρέπει να τεθεί επί τάπητος το θεμελιώδες αίτημα για την ίδρυση αυτοτελούς Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Με αυτές τις σκέψεις, πιστεύω ότι ο νέος οργανισμός αποτελεί μια θετική εξέλιξη στη ενίσχυση της περιβαντολογικής μας ευαισθησίας και θα βάλει έστω και ένα μικρό λιθαράκι στην προστασία του τόπου και του περιβάλλοντος μας.
Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε.
Προτείνω ως άμεση δράση για να περάσουμε στην πράξη και στην δράση, τον καθαρισμό του βυθού της θαλάσσιας περιοχής του δήμου μας σε συνεργασία με εθελοντές που έχουν επαρκή ικανότητα στην ελεύθερη κατάδυση, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες.
Ρόδος 3/11/2008
Με εκτίμηση
Γιάννης Φλεβάρης
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Πρόεδρος Οργανισμού Περιβάλλοντος
Δήμου Καλλιθέας Ρόδου
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ
Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...
-
Μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων ξεκίνησε η μάχη για την εκλογή Δημάρχου Ρόδου με τις πρώτες εκλογές να είναι στις 8 Οκτωβρίου ενώ αν ο π...
-
Με την κοπή βασιλόπιτας και ομιλίες ξεκίνησε στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών η νέα πενταετία διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση...
-
Στο κορυφαίο επίπεδο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ανεβαίνει ο Καλυθενός Ιατρός Στέφανος Κορφιάς. Ο κορυφαίος Νευροχειρούργος, Μέλος της Δι...