16 Απρ 2013

ΠΡΑΣΙΝΙΣΕ Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
















Οικονομία και ανακύκλωση μαζί.
    Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών, με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και των εκπαιδευτικών  του σχολείου, συνεχίζοντας τη δράση «Πρασινίζω την αυλή του σχολείου μου» και δείχνοντας την ευαισθησία τους σε θέματα περιβαλλοντικά –ανακύκλωσης προσπάθησαν να αξιοποιήσουν άχρηστα υλικά και να φτιάξουν κατασκευές χρήσιμες, οικολογικές και ταυτόχρονα αισθητικά αποδεκτές.
    Ως γνωστό τα ελαστικά των αυτοκινήτων μετά την κανονική χρήση τους καίγονται ή θάβονται σε χωματερές. Το γεγονός αυτό οδήγησε όλους τους συμμετέχοντας στη δράση αυτή, δηλαδή στην κατασκευή γλαστρών από άχρηστα ελαστικά, βάφοντάς τα και φυτεύοντας σ’ αυτά λουλούδια, αλλά και κάθε είδους φυτά (καλλωπιστικά, βότανα, αρωματικά).  Η πρωτοτυπία και οι πολύπλευρες πτυχές της δράσης διέγειραν τη φαντασία όλων των συμμετεχόντων και τους οδήγησαν στην εκτέλεση μιας πρωτότυπης κατασκευής που αν εφαρμοσθεί σε κάθε κήπο θα είναι χρήσιμη στην κοινωνία, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και τους εκπαιδευτικούς στόχους (οικονομία και ανακύκλωση).
    Εξ’ άλλου τα παιδιά είχαν την ευχάριστη εμπειρία να φυτέψουν –το καθένα ξεχωριστά και στο δικό του ποτηράκι-  σπόρους και έτσι το ταξίδι …ξεκίνησε!
    Οι σπόροι , της ντομάτας, της πιπεριάς, της μελιντζάνας , τα γεράνια ,ο βασιλικός, ο ηλίανθος αναπτύσσονται γρήγορα και έτσι θα παρακολουθούν καθημερινά την ανάπτυξή τους. Χώμα, νερό, σκάλισμα, πότισμα, εκτόνωση, εξερεύνηση, πληροφορίες,... σπόρος - φυτό, αιτία - αποτέλεσμα, εποχές, ημέρες... υπομονή, επιμονή, ικανοποίηση, αυτοσεβασμός, συναισθήματα ...
   Προκαλούνται οι αισθήσεις τους, διακρίνουν τα φυτά από την μυρωδιά, πιάνουν το χώμα και τελικά προσεγγίζουν τη φύση βιώνοντας την αρμονία, την ισορροπία αλλά και την πειθαρχία στους κανόνες.
  Κι αν στο τέλος της διαδικασίας η συγκομιδή είναι φτωχή δεν πειράζει! Η προσπάθεια είναι που μετράει, το ταξίδι με άλλα λόγια...
Με τη δράση τους αυτή οι μικροί μαθητές καλούν όλους τους κατοίκους της περιοχής να την υιοθετήσουν, κάνοντας το ίδιο στις δικές τους αυλές. Για το σκοπό αυτό στέλνουν ένα μήνυμα:

«Ομορφαίνουμε τις αυλές των σπιτιών μας με ανακυκλώσιμα υλικά. Τίποτα δεν πάει χαμένο!!»





Ευχαριστήριο
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών , νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν δημόσια για την ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχία της συγκεκριμένης δράσης, όλους όσοι συμμετείχαν (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς), τον Αντιδήμαρχο κ. Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου  για την προμήθεια χώματος, τις κ.κ. Χριστίνα Καραγιάννη και Άννα Χατζηνικήτα (υπεύθυνες του Δήμου Ρόδου του συγκεκριμένου προγράμματος) για τη προμήθεια λουλουδιών , και τους παρακάτω ιδιώτες για την προσφορά τους:
·        τον κ. Αργυρού Σταμάτη (ελαστικά)
·        τον κ. Μαλωνά Κυριάκο, (λουλούδια)
·        τον κ. Κρητικό Θεόφιλο (λίπασμα και σπόρους)
·        τον κ. Σταυρή Αντώνιο ( χρώματα και πινέλα)
·        τον κ. Σαββιού Κυριάκο (μεταφορά λουλουδιών από φυτώριο)

ΚΑΙ Ο ΦΑΡΟΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ!









Δυναμική παρουσία στην εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού είχαν και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλυθιών Ο ΦΑΡΟΣ.
Με σκληρή δουλειά καλλώπισαν τον χώρο που βρίσκεται τοποθετημένη μία μεγάλη άγκυρα επί της Λεωφόρου Καλλιθέας στην περιοχή Καστρί και τοποθέτησαν ξύλινες πινακίδες με ονόματα χωρών της Ευρώπης προς τιμή των επισκεπτών που κάθε καλοκαίρι επιλέγουν το Φαληράκι για τις διακοπές τους.
Επίσης καθαρισμός έγινε και στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ένα σημείο που καθημερινά δεκάδες άτομα απολαμβάνουν τη μοναδική θέα των παραλιών της περιοχής μας.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ... ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ







Τα μέλη του Χορευτικού Εργαστηρίου Καλυθιών Η ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Καλυθιών συμμετείχαν στην εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού του νησιού στα πλαίσια του προγράμματος LET'S DO IT συγκεντρώνοντας σκουπίδια και όχι μόνο από την παραλία Τραουνού.
Δυστυχώς στην παραλία βρέθηκαν μέχρι και σύριγγες που παραπέμπουν σε χρήση ναρκωτικών.
Αυτά τα "τρομακτικά" ευρήματα ευαισθητοποίησαν την Τσαμπίκα Αργυρού που έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω κείμενο με στόχο τον προβληματισμό όλων μας:

"
Όπως όλοι γνωρίζετε, η χτεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στον εθελοντισμό. Μια μέρα που έδινε το δικό της μήνυμα για την ανάγκη της συμμετοχής στα κοινά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Για εμάς όμως κατέληξε να  είναι μια μέρα που μας έδωσε τροφή για σκέψη.
           Αφορμή για τις σκέψεις μας ήταν μια εικόνα, την οποία θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας. Γιατί μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.  Κάτω από τους σωρούς των σκουπιδιών που μαζέψαμε, βρήκαμε την προσωποποίηση του θανάτου. Σύριγγες και χάπια πεταμένες στο στολίδι της περιοχής μας, σε μια από τις ομορφότερες παραλίες μας. Πράγματα που φωνάζουν μια απλή, μικρή λέξη: ναρκωτικά . Μια λέξη που ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο γεμάτο πόνο, εξάρτηση και κρυμμένες αλήθειες.
         Είναι γεγονός και είμαστε όλοι ενήμεροι για αυτό. Τα ναρκωτικά έχουν διεισδύσει εδώ και χρόνια, και στην δική μας κλειστή κοινωνία. Δεν θέλουν συστάσεις ούτε πολυσέλιδες αναφορές. Μόνο ένα μήνυμα με πολλούς παραλήπτες.
           Στο χωριό μας δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια πολλοί αξιόλογοι σύλλογοι με μεγάλο φάσμα ενδιαφερόντων. Κάθε ένα παιδί που θα μπορέσει με την βοήθεια των γονέων και της κοινωνίας να ανακαλύψει την αξία της συμμετοχής σε έναν από αυτούς τους συλλόγους, μπορεί να θέσει ένα λιθαράκι στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Γιατί τα ναρκωτικά χτυπούν στους χαρακτήρες που ψάχνουν ολοκλήρωση. Η ενασχόληση με οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει χαρά στα παιδιά μας, συντελεί στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του και μπορεί να το κάνει αρκετά δυνατό ώστε να μπορεί να πει όχι στον πειρασμό. Αν έστω και ένα παιδί ακολουθήσει τον δρόμο της κοινωνικής δράσης και όχι των ναρκωτικών, τότε θα έχουμε καταφέρει και εμείς κάτι μικρό αλλά σημαντικό. 
         Ας προστατεύσουμε λοιπόν τα παιδιά μας, ας τους παροτρύνουμε να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει πριν κάποιος άλλος τους σπρώξει στο σκοτάδι των ναρκωτικών. Ας το πούμε όλοι μαζί .. ΟΧΙ στα ναρκωτικά!" 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ


     3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) θα διεξαχθεί φέτος και στη Ρόδο παράλληλα με διάφορες άλλες πόλεις, όπως η Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, η Κέρκυρα, η Λάρισα, η Μυτιλήνη και τα Χανιά. Ως ημερομηνίες  παράλληλης διεξαγωγής του ορίζονται η Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου 2013. Στην πόλη της Ρόδου το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου.

Άμεση ανάγκη για Φωτογραφικό υλικό από τα Χωριά και τα αξιοθέατα της Ρόδου για τους μαθητές (ΣΤ1 Τάξης) του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών.
    Αγαπητοί φίλο,ι οι μαθητές της ΣΤ1 Τάξης του Δημοτικού Σχολειού Καλυθιών Ρόδου συμμετέχουν στο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας δημιουργώντας Ιστοσελίδα που παρουσιάζει τη Ρόδο και τα 42 Χωριά της με πλούσιο κείμενο και εικόνες. Για το έργο μας χρειαζόμαστε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλα τα Χωριά της Ρόδου. Θα θέλαμε να στηρίξετε την προσπάθεια μας στέλνοντας μας μέσω e-mail φωτογραφίες από χωριά της Ρόδου (π.χ. Φωτογραφίες που να εμφανίζουν τους οικισμούς, κάποια τόπια και αξιοθέατα της Ρόδου και των Χωριών μας). Οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμείτε να μας αναφέρετε και είναι καλό να την αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Στην Ιστοσελίδα μας υπάρχει η επιλογή Ευχαριστίες και ο καθένας/μια που θα συμβάλει στο έργο μας με τον οποιαδήποτε τρόπο ...... θα αναφερθεί στο συγκεκριμένο σημείο το όνομα του καθώς και η ιδιότητα του.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Ομάδα Εργασίας Στ1 Τάξης - 1o Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών Ρόδου
Το e-mail της ομάδας είναι: omada_ergasias_kalyth1@yahoo.gr
Η ιστοσελίδα της ομάδας είναι η: www.rhodes-villages.webnode.gr

 Άμεση ανάγκη για Φωτογραφικό υλικό από τα Νησιά και τις Νησίδες της Δωδεκανήσου για τους μαθητές (ΣΤ2 Τάξης) του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών.
    Αγαπητοί φίλοι, οι μαθητές της ΣΤ2 Τάξης του Δημοτικού Σχολειού Καλυθιών Ρόδου συμμετέχουν στο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας δημιουργώντας Ιστοσελίδα που παρουσιάζει τα Νησιά της Δωδεκανήσου με πλούσιο κείμενο και εικόνες. Για το έργο μας χρειαζόμαστε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλα τα Νησιά και τις Νησίδες της Δωδεκανήσου. Θα θέλαμε να στηρίξετε την προσπάθεια μας στέλνοντας μας μέσω e-mail φωτογραφίες από χωριά της Ρόδου (π.χ. Φωτογραφίες που να εμφανίζουν τους οικισμούς, κάποια τόπια και αξιοθέατα της Ρόδου και των Χωριών μας). Οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμείτε να μας αναφέρετε και είναι καλό να την αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Στην Ιστοσελίδα μας υπάρχει η επιλογή Ευχαριστίες και ο καθένας/μια που θα συμβάλει στο έργο μας με τον οποιαδήποτε τρόπο ...... θα αναφερθεί στο συγκεκριμένο σημείο το όνομα του καθώς και η ιδιότητα του.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Ομάδα Εργασίας Στ2 Τάξης - 1o Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών Ρόδου
Το e-mail της ομάδας είναι: omada_ergasias_kalyth2@yahoo.gr
 Η ιστοσελίδα της ομάδας είναι η: www.dodecanese-islands.webnode.gr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ



Ημέρα εκδήλωσης: Κυριακή 21 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 10:30 - 21:00
Τιμή εισόδου: Είσοδος Ελεύθερη
Μέρος: 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών
Διοργάνωση: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Καλλιμάθειου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών
Επικοινωνία: 2241085265
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

- Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχίπολης "Ο Άγιος Μηνάς"
- Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακομακεδόνων "Ο Μέγας Αλέξανδρος"
- Πολιτιστικός Σύλλογος Έμπωνας "Ο Αττάβυρος"
- Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας "Καμάρι"
- Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλώνας "Ο Φερακλός"
- Πολιτιστικός Σύλλογος Λάρδου "Ο Ταξιάρχης"
- Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανίων "Ο Πλάτανος"
- Σύλλογος Γυμνασίου Καλυθιών
- Σύλλογος 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών
- Σύλλογος 2ου & 3ου Νηπιαγωγείου Καλυθιών
- Φιλαρμονική Καλυθιών - Σύλλογος Γυναικών "Η Μεσόγειος"
- Χορευτικό Εργαστήρι "Τερψιχόρη"
- Πολιστικός και Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος "Ο Φάρος"
- Λέσχη Μηχανοκίνητων "Ίκαρος"
- Σύλλογος 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών
- Σχολή Χορού "Βίκυ Φερδεκλή"
- Σύλλογος Πυγμαχίας "Ο Σταυρός"
- Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου
- Έντεχνο Συγκρότημα
- Σύλλογος Κομμωτών Ρόδου
- Τυχερές Πατούσες

ΠΟΛΛΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ

2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με αναπηρίες , Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την οικονομική ενίσχυσή του διοργανώνει
 ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ 
με δημιουργίες των ίδιων των παιδιών.
Το παζάρι θα πραγματοποιηθεί  στο χώρο
του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών,
 την Παρασκευή 19 /4/ 2013 από 08.00 έως 11.00.
Παρακαλούνται οι μαθητές , οι γονείς , οι εκπαιδευτικοί και όποιος άλλος επιθυμεί, όπως στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.
Με εκτίμηση
Ο Δντής του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών
Παναγιώτης Σαββαΐδης

Λίγα λόγια για το Σύλλογο
Στο Δωδεκανησιακό Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες, Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ», συμμετέχουν καθημερινά 21 άτομα με ιδιαιτερότητες. Απασχολούνται για 4 ώρες (09:00-13:00)  με τη συνεχή υποστήριξη του τακτικού προσωπικού (Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, Νοσηλευτής, Φυσικοθεραπευτής, λογοθεραπεύτρια, Γραμματέας, Οδηγός), αλλά και εθελοντών (Υπεύθυνη Θεάτρου, δάσκαλος Καράτε, δασκάλα χορού, Καθηγήτρια Μουσικής και φοιτήτριες μεταπτυχιακών σπουδών) σε δραστηριότητες αθλητικές, μαθησιακές, εργοθεραπευτικές, καλλιτεχνικής έκφρασης, κοινωνικής εκπαίδευσης και κοινωνικής ενσωμάτωσης, ψυχαγωγικές, επαγγελματικής κατάρτισης κ.λ.π.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...