2 Απρ 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΡΑΟΥΝΟΥ


Εργασία του κ. Παπανικολάου (πρόεδρος του τοπικού τμήματος της σπηλαιολογικής εταιρείας Ελλάδος) για το σπήλαιο που βρίσκεται στην παραλία Τραουνού.
Το σπήλαιο βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του λόγου του Ερημόκαστρου ή Τραουνού, στο Βόρειο άκρο της μεγάλης παραλίας του όρμου Αφάντου. Η είσοδός του απέχει 5-6 μέτρα από τη θάλασσα, βρίσκεται στο ίδιο ύψος με την υπόλοιπη παραλία και είναι περίπου τριγωνική, με ύψος 5 μέτρα και πλάτος 6 μέτρα. Το δάπεδο του σπηλαίου καλύπτεται από κροκάλες και κατακλύζεται συχνά από κύματα που μεταβάλλουν τη μορφολογία του, στερώντας έτσι την ακρίβεια από τους υψομετρικούς υπολογισμούς. Πολλοί αναφέρουν ότι θυμούνται, σε περιόδους που η θάλασσα τραβούσε τα χαλίκια του δαπέδου, να υπήρχε πέρασμα προς το σπήλαιο Νεώσοικος 2 στην ανατολική πλευρά.
Η παραπάνω ονομασία είναι αυθαίρετη, καθώς δεν αναφέρεται από τους ντόπιους κάποια ιδιαίτερη ονομασία. Υπολείμματα κονιάματος σε αρκετά σημεία της εισόδου δείχνουν ότι κάποτε (μάλλον επί ιταλοκρατίας) επιχειρήθηκε το φράξιμο ή ο περιορισμός της. Μεταξύ των άλλων πιθανολογείται η χρήση της ως «ταρσανά» για τη φύλαξη βαρκών. Άλλωστε ο ορμίσκος υπήρξε αρχαίο λιμάνι ίσως και από τα Μυκηναϊκά ακόμη χρόνια. Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Φωτίου θεωρεί τον όρμο αυτόν ως ένα από τα λιμάνια του εκτεταμένου δήμου με κέντρο τον Σαραντάπηχο (μεταξύ Καλυθιών-Παστίδας), που πιστεύει πως ήταν η αρχαία Αχαϊα της Ρόδου.
Η ονομασία Τραουνού έχει δοθεί στον όρμο και στο λόφο του Ερημόκαστρου, με το κυκλώπειο τείχος στην κορυφή και τους μυκηναϊκούς τάφους στους πρόποδες Εδώ τοποθετείται ο αρχαίος δήμος Αστυπαλαιείς και η βυζαντινή πόλη Ερμεία ή Αρμία. Το Τραουνού δεν έχει ετυμολογηθεί με βεβαιότητα και ενδέχεται να προέρχεται είτε από το μυκηναϊκό TARANU (Φωτίου) είτε από το περιεκτικό τρα(γ)ο(β)ουνός (Παπαχριστοδούλου), ενώ ο Biliotti το αναφέρει Τραϊνού. Η ντόπια λαϊκή εκδοχή που το συνδέει με τον αυτοκράτορα Τραϊανό, φαίνεται μάλλον αβάσιμη. Παρόμοια ονόματα απαντούν στην Τήλο (Τραούνα) και στην Πάτμο (Ταρανήσι και Τραοβούναρο).
Μέρος του ευρύτερου δικτύου διακλαδώσεων, το σπήλαιο πρέπει να διευρύνθηκε ως το σημερινό του μέγεθος από τη δράση των κυμάτων. Τα τοιχώματα είναι γκρίζος ασβεστόλιθος, με πολλές σχισμές, χωρίς πεσμένα κομμάτια. Δεν υπάρχει διάκοσμος αλλά το χειμώνα υπάρχει αρκετή σταγονορροή, προφανώς υπεύθυνη για το ξεκίνημα απόθεσης σταλακτικού υλικού σε ορισμένα σημεία. Δεν υπάρχει πρασινάδα στα τοιχώματα αρ’ όλο ου το σπήλαιο φωτίζεται κανονικά από τον ήλιο, εκτός από την «Κρύπτη» (πρόκειται για έναν θαλαμίσκο διαστάσεων περ. 2Χ1,5Χ3 μ. αθέατο από την κυρία αίθουσα, 4 μέτρα από την είσοδο και στα αριστερά με σχετικά εύκολη πρόσβαση.

Η συχνή εισροή θαλασσίου νερού από τις θαλασσοταραχές φέρνει στο εσωτερικό πλήθος αντικειμένων με αποτέλεσμα τα νεκρά έντομα να μην αποτελούν ενδείξεις για τη μικροπανίδα του χώρου. Στην είσοδο όμως της Κρύπτης βρέθηκε τον Ιανουάριου του 1996 μικρή ποσότητα guano και στο εσωτερικό της ζωντανές αράχνες και πεταλούδες. Το βάθος του σπηλαίου είναι 16,4 μέτρα, το μέγιστο πλάτος 9 μέτρα και η επιφάνειά του στα 90 μέτρα

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ. Απόλλων Καλυθιών σας προσκαλεί στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 και ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού καταστήματος Καλυθιών ( πρώην Δημαρχείο ).
       Στη Γενική Συνέλευση θα συζητηθούν και θα παρθούν αποϕάσεις για τα παρακάτω θέματα:
 · Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός.
· Καθορισμός λειτουργίας του Συλλόγου.
· Καθορισμός στόχων του Συλλόγου για τα επόμενα χρόνια.
· Διενέργεια αρχαιρεσιών.

        Σε μία περίοδο που ο Σύλλογος προσπαθεί να αλλάξει σελίδα και να οργανωθεί σε όλα τα επίπεδα η παρουσία σας στη Γενική Συνέλευση αυτή αλλά και η συμμετοχή σας στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο θεωρείται επιβεβλημένη και θα δώσει νέα πνοή στην  ομάδα μας.
* Σήμερα Τετάρτη 2 Απριλίου ο Απόλλων θα αγωνιστεί στην Λίνδο κόντρα στον τοπικό Κλεόβουλο στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής των πλέι οφ. Ωρα έναρξης 5.00 μ.μ. 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ροδίων κ.Φώτης Χατζηδιάκος ανακοίνωσε, επίσημα, τρεις υποψηφίους για τη δημοτική ενότητα Καλλιθέας που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι υποψήφιοι στα τοπικά συμβούλια.
Πρόκειται για τους:
Εκλογική περιφέρεια Καλλιθέας:
 ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ του ΜΙΧΑΗΛ . ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΣ . ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΨΙΝΘΟΥ
ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ . ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ . ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΡΟΔΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤ/ΤΩΝ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
 ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΑΣ του ΜΙΧΑΗΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ . ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΤΕΛ – πρώην ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΤΕΛ
Είχε προηγηθεί και η ανακοίνωση του ονόματος της Ζωής Κιόττου από τον κ. Χταζηδιάκο.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα των Αθηνόδωρου Κωνσταντίνου - Μιχάλη Σταυρή ενώ προχωρημένες είναι οι συζητήσεις και με τον Γιάννη Φλεβάρη με τον τελευταίο πάντως να έχει δεύτερες σκέψεις και να δέχεται πιέσεις "μετακόμισης" στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Χατζημάρκου. 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...