21 Δεκ 2011

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Προσφυγή για τις αυξήσεις που αποφασίστηκαν πρόσφατα στην τιμή του νερού, κατέθεσαν χθες στελέχη της παράταξης «Μπροστά» του κ. Γ. Χατζημάρκου σε συνεργασία με επιχειρηματίες της περιοχής Φαληρακίου.
Όπως αναφέρει σήμερα Η ΡΟΔΙΑΚΗ η προσφυγή κατατέθηκε στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φ. Χατζημιχάλη και ζητείται η ακύρωση της σχετικής απόφασης.
Την προσφυγή υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Φλεβάρης και Στέργος Στάγκας, καθώς επίσης και οι κ.κ. Θαρρ. Τσούλος από τη Ψίνθου, Δημήτρης Περίδης,Σάββας Παγωνάκης, Αναστάσιος Κώστας και Στεφάνος Κυριαζής από τις Καλυθιές, οι οποίοι επικαλούνται μια σειρά από λόγους ακύρωσης της απόφασης.
Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία, δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα στα επιβαλλόμενα τέλη, ότι οι αυξήσεις έρχονται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν κλήθηκαν και δεν παρέστησαν νόμιμα τα μέλη των τοπικών συμβουλίων κ.ά.
Ειδικότερα, στην προσφυγή αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα εξής:

« Πιστεύουμε ότι η προσφυγή μας αυτή ως πολιτική και νομική πράξη εκφράζει δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες και συνδημότες μας που διαφωνούν με την τιμολογιακή πολιτική των αλόγιστων αυξήσεων του νερού την ώρα που και ο Ροδιακός λαός όπως άλλωστε και το σύνολο των Ελλήνων συμπατριωτών μας δοκιμάζεται από την λυσαλέα οικονομική και δημοσιονομική κρίση που
σε συνδυασμό με τα πρωτόγνωρα και ανελαστικά φοροεισπρακτικά μέτρα έχουν γονατίσει τους πάντες.
Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τον χρόνο και τον τρόπο που επέλεξε η δημοτική αρχή να επιβάλλει αυξήσεις στην τιμή του νερού, θεωρώντας αυτές προφανώς ως χριστουγεννιάτικο μποναμά για τους ατυχείς δημότες που παίρνουν ήδη μια πρώτη γεύση των «αγαθών» του Καλλικράτη.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ: Οι Δημότες διαμαρτύρονται και απαιτούν ανατροπή και ανάκληση της απόφασης άλλως την ακύρωση της με προσφυγή. Η απόφασή μας για την Προσφυγή αυτή προέκυψε από τα ερωτήματα δεκάδων διαμαρτυρομένων πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν τα υπέρογκα ποσά των αυξήσεων που απαιτεί η Δημοτική Επιχείρηση και που συνιστούν μετά το «χαράτσι της ΔΕΗ» και «χαράτσι του νερού»
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου που συμπεριέλαβε μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ του νησιού της Ρόδου, χωρίς όμως να έχει εκπροσώπους τους στην σύνθεσή της πήρε αψυχολόγητα ή κατόπιν υποδείξεων κάποιων στελεχών της που αντί να λάβουν υπόψιν το συμφέρον του δοκιμαζομένου λαού πρόσταξαν ως φαίνεται την «βελτίωση των οικονομικών της ΔΕΥΑΡ» ακολουθώντας την πεπατημένη των αυξήσεων και της αύξησης του «μνημειακού» φορτίου που έχει μετακυλιστεί στις πλάτες του λαού.
ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ: Είμαστε δημότες του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, Έλληνες Πολίτες, Νησιώτες που για νησιωτικότητα ακούμε και νησιωτικότητα δεν βλέπουμε από τους Διοικούντες και παροικούντες στο Κράτος των Αθηνών και τέλος μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Ρόδου καικαταναλωτές του νερού του οποίου την αύξηση αποφάσισε η ΔΕΥΑΡ και η παράταξη της πλειοψηφίας και καμιά θεωρία, κανένας νομικισμός, καμιά «σιωπηλή απόρριψη» και καμιά προγραφή δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να διεκδικούμε και να υποστηρίζουμε την ακύρωση τέτοιων αποφάσεων ή την αξίωση των δικαιωμάτων μας και την αναγνώριση του αυτονοήτου, πηγαίου και θεμελιώδους εννόμου συμφέροντος μας.
ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ – ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ και ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ
1ος Λόγος: Μη νόμιμη η διαδικασία που ακολουθήθηκε: Οι αλλαγέςχρεώσεων, κόστους ανά κυβικό, έπρεπε να εγκριθούν πρώτα από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και όχι πρωθύστερα και μη σύννομα, χωρίς να έχει τέτοια εξουσία το Διοικητικό Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ αποφάσισε για
τις αυξήσεις με τον κομψό τίτλο «Τιμολογιακή Πολιτική ΔΕΥΑΡ 2011.
Το ερώτημα το θέτουν οι πολίτες: Μπορεί να αποφασίζει ένα Δ.Σ. Δημοτικής Επιχείρησης χωρίς άλλη ενημέρωση των δημοτών καταναλωτών,να προχωρά σε αναπροσαρμογή τιμών, χωρίς να ακολουθηθεί η
προβλεπόμενη διαδικασία έγκρισης από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου;
Δεν έχει υποχρέωση να υπολογίσει με πραγματικά στοιχεία μετά την ένταξη και των περιοχών των πρώην δήμων που δεν είχαν ΔΕΥΑ, τα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης;
Το πρόβλημα προέκυψε για όλους τους καταναλωτές που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς, χωρίς να γνωρίζουν γιατί πληρώνουν παραπάνω; Γιατί να γίνει αύξηση της τιμής του νερού;
Μήπως τους παρέχονται τώρα καλύτερες υπηρεσίες από ότι το 2010 που λειτουργούσαν οι ΔΕΥΑ των πρώην Δήμων ή τώρα;
Είναι νόμιμο να χρεώνεται με αυξήσεις, η κατανάλωση νερού στο Δήμο χωρίς να έχουν αποφασίσει τα τοπικά συμβούλια σχετικά;
Πως θα υποστηρίξουμε τον τουρισμό στο νησί της Ρόδου που ως «ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού» κατά τα λεγόμενα και πολλών φίλων μας εξ Αθηνών φιλοξενεί μεγάλα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα
δωμάτια, διαμερίσματα, πισίνες κ.ο.κ.
Καλούμε τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές να υποστηρίξουν την Προσφυγή μας αυτή. Η μεσοσταθμική αύξηση της τιμής του νερού κατά 12%, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ, εν μέσω οικονομικής κρίσης και όταν οι δημότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα διαβίωσης.
2ος Λόγος: Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα των επιβαλλόμενων τιμών.
Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων αποσκοπεί στην αύξηση της ρευστότητας της ΔΕΥΑ και όχι σε κάλυψη πραγματικών αναγκών της. Το κόστος άντλησης ενός κυβικού νερού έχει μειωθεί με την συνεχιζόμενη
συρρίκνωση του προσωπικού με την «υποχρεωτική συνταξιοδότηση», την «εφεδρεία» τις αμφισβητούμενης νομιμότητας απολύσεις των δεκάδων συμβασιούχων των ΔΕΥΑ που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, αλλά και την οικονομία κλίμακος λόγω ενοποίησης προμηθειών και χρησιμοποιουμένου υλικού και αναλωσίμων. Κι ενώ η τιμή του νερού να μείνει σταθερή, αδικαιολόγητα αυξάνεται.
3ος Λόγος: Οι αυξήσεις στην τιμή του νερού έρχονται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί αφορούν κοινό αγαθό απαραίτητο για τη ζωή των ανθρώπων. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι αυξήσεις ξεπερνούν σε ποσοστό το 12% ενώ λέγεται από ότι. Οιαυξήσεις στην τιμή του νερού, θα φθάσουν σε ορισμένες δημοτικές ενότητες, όπως η Καλλιθέα πάνω από το 12%.
4ος Λόγος: Δεν έχει εγκριθεί πρόγραμμα ανάπτυξης υδατικών πόρων ή σχέδιο διαχείρισής τους από την ενιαία ΔΕΥΑΡ και δεν είναι σύννομη η αύξηση της τιμής του νερού. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου που διανεμήθηκε και από την εισήγηση ότι
πριν από την έκδοση των προσβαλλομένων πράξεων είχε εγκριθεί σχετικό πρόγραμμα αναπτύξεως υδατικών πόρων.
5ος Λόγος: Οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και τα τοπικά συμβούλια δεν κλήθηκαν και δεν παραστάθηκαν νόμιμα στη συνεδρίαση στην οποία είχαν δικαίωμα ψήφου, δεν κλήθηκαν ποτέ όπως θα έπρεπε στην προηγηθείσα συνεδρίαση της ΔΕΥΑΡ, δεν τους διανεμήθηκε ποτέ η εισήγηση, δεν έφεραν ποτέ το θέμα στα τοπικά συμβούλια των Κοινοτήτων τους, δεν τους εδόθη ο λόγος και δεν ενημερώθηκαν όπως θα έπρεπε για την ακολουθούμενη στη συνεδρίαση διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα προέδρου Κοινότητας ο οποίος έστειλε επιστολή για να εκφράσει την διαφωνία του με τις αυξήσεις του νερού, θεωρώντας προφανώς ότι έχει το δικαίωμα
«επιστολικής ψήφου». Σε αυτό το σημείο έφθασε η αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη για να λαμβάνονται αποφάσεις για τις Κοινότητες μέσω της πολυδιαφημισμένης με αερολογίες «αναβίωσης και ενίσχυσης του θεσμού των Κοινοτήτων». Φθάσαμε στο σημείο να λαμβάνονται αποφάσεις για μας χωρίς εμάς, δηλαδή για τις Κοινότητες χωρίς τη γνώμη των Κοινοτήτων.
Τούτος είναι και ισχυρότερος λόγος ακυρώσεως.
6ος Λόγος: Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» το νησί της Ρόδου πρέπει να έχει μια ΔΕΥΑ, ως εκ τούτη η απόφαση αυξήσεων είναι μη σύννομη καθώς η ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σήμερα όμως η λειτουργία της ΔΕΥΑΡ δεν καλύπτει ολόκληρο το νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Δημάρχου στην συνεδρίαση κατά την οποία ελήφθη η προσβαλλόμενη την οποία παραθέτω πιο κάτω, η συγχώνευση των υπολοίπων τεσσάρων Δήµων που δεν είχαν ΔΕΥΑ µε την
ενιαία ΔΕΥΑΡ, θα γίνει μέχρι την 1η Ιουλίου του 2012. Ο μέσος συνετός πολίτης και δημότης απορεί και εξίσταται με την άκαιρη, άκυρη και πολιτικά και κοινωνικά εσφαλμένη απόφαση της τοπικής ηγεσίας; «Πως είναι δυνατόν να γίνονται αυξήσεις πριν την ενοποίηση της ΔΕΥΑΡ και πριν την σύνταξη σχετικής μελέτης για όλα τα θέματα τιμολογιακής πολιτικής της ενιαίας ΔΕΥΑΡ;»
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ: Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του χωρικού αντιδηµάρχου Καλλιθέας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Δίνουμε το δικαίωμα σε κάθε πολίτη να µας κατηγορήσει για άνιση μεταχείριση.
Έντονα επικριτική απέναντι στην πολιτική που ακολουθείται, ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, κ. Μπάµπη Ευθυµιάδη, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να σηκώσει τέτοια βάρη «έξω» και να του αποδίδουν ευθύνες. «Γιατί οι πρόεδροι δεν συµµετέχουν ενώ σήμερα είναι ισότιμοι και ψηφίζουν;», είπε, στη συνέχεια, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στον κ. Ρουσάκη, πρόεδρο του τοπικού Αρχαγγέλου που δεν ήταν παρών αν και ψηφίστηκε εκεί η μεγαλύτερη μείωση. Τα παραπάνω αναγράφονται και σε δημοσιεύματα στο τοπικό τύπο.
Είναι επίσης ενδεικτική της κατάστασης η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Ο κ. Χατζηµάρκος, ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο 2011, ψηφίστηκε η ένταξη του Αρχάγγελος-Βόδι στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ µε φερόμενη χρηματοδότηση 100%, και η παράταξή του το είχε καταψηφίσει επειδή είχαν προβλέψει ότι, όταν θα γινόταν η συνένωση, το έργο θα γίνει µε 25% ίδιους πόρους και μίλησε για «εξαπάτηση της κοινής γνώμης».
Ο κ. Δήμαρχος Ρόδου δικαιολόγησε τα πράγματα λέγοντας ότι εκείνη την εποχή δεν είχε γίνει ακόμη η ενοποίηση ενώ η ενιαία ΔΕΥΑ κατάφερε να κάνει πρόταση την τελευταία μέρα του προγράµµατος. Ανέφερε, ακόμη, ότι η συγχώνευση των υπολοίπων τεσσάρων Δήµων µε την ενιαία ΔΕΥΑΡ, θα έχει γίνει μέχρι την 1η Ιουλίου του 2012.
Τελικά, η εισήγηση της αύξησης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, και από τους Προέδρους δέκα Κοινοτήτων που φέρεται να ήταν παρόντες (σ.σ. Ρόδου, Αφάντου, Καλυθιών, Παραδεισίου, Κρεμαστής, Δαµατριάς, Παστίδας, Μαριτσών, Αρχίπολης και Κοσκινού) ενώ δεν παρέστησαν της Ιαλυσού, του Αρχαγγέλου, της Μαλώνας και των Μασσάρων, ενώ κάποιοι από αυτούς ακούστηκε ότι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους.
Η εισήγηση καταψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Στο σημείο αυτό και πάντα στον ίδιο (5ο Λόγο ακύρωσης) επικαλούμαστε και ακυρότητα λόγω μη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας καθώς στα πρακτικά της συνεδρίασης στη θέση που υπογράφουν οι Πρόεδροι των Τοπικών η αρίθμηση είναι από το ένα (1) έως το έξι (6) ενώ από την καταμέτρηση των υπογραφών φαίνεται αυτές να είναι επτά (7), χωρίς όμως να προκύπτει σε ποιον ανήκει η υπογραφή αυτή. Η σοβαρότητα του θέματος και η λαϊκή απαίτηση για τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, οδηγεί στην ευδοκίμηση της παρούσας μας και στην αποδοχή της προσφυγής μας.
Επειδή για τα ζητήματα που συναρτώνται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας, αν δεν έχει εγκριθεί πρόγραμμα ανάπτυξης υδατικών πόρων ή σχέδιο διαχείρισης, δεν επιτρέπεται αύξηση.
- Επειδή έχουμε σαφές έννομο συμφέρον ως δημότες και μόνιμοι
κάτοικοι Ρόδου, εμπρόθεσμα, νόμιμα και βάσιμα προσφεύγουμε κατά της προσβαλλομένης.
- Επειδή η Προσφυγή μας είναι νόμιμη βάσιμη και αληθινή.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Και όσα νόμιμα θα συμπληρώσουμε με υπομνήματα μας και με υπόμνημα Προσθήκης στους λόγους ακύρωσης με ρητή επιφύλαξη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματος μας
ΑΥΤΟΥΜΕΘΑ
- Να εξαφανισθεί και να ακυρωθεί η προσβαλλομένη Απόφαση του Δήμου Ρόδου.
- Να ανασταλεί από τη Διοίκηση σύμφωνα με το άρθρο 228 του Ν.3852/2010 η εκτέλεση της προσβαλλομένης.
- Να ασκηθεί αυτεπάγγελτος έλεγχος νομιμότητας για την ακύρωση αποφάσεως αυτής.
- Να γίνει αυστηρή σύσταση στους αρμοδίους όπως, όταν φέρνουν τέτοια σοβαρά θέματα όπως η αύξηση της τιμής του νερού, να προηγείται αληθής διαβούλευση με τις Κοινότητες».

To blog σημειώνει ότι στην επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με την πλειοψηφία που προέρχονται από τον πρώην δήμο Καλλιθέας (Κωνσταντίνου - Ψυλλάκης) και οι προέδροι των τοπικών συμβουλίων Καλυθιών (Μιχάλης Σταυρής), Κοσκινού (Τσαμπίκος Αϊβάζης) ψήφισαν ΝΑΙ στην αύξηση του νερού. Τους εκλέξαμε για να μας αδειάζουν ακόμη περισσότεροι το πορτοφόλι...

ΚΟΝΔΥΛΙ 1,7 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση:Τις κατανομές για την εξόφληση έργων που εκτελούνται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτούνται από αμιγώς Εθνικούς πόρους υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Στην λίστα των έργων που δόθηκε στη δημοσιότητα υπάρχει και η χρηματοδότηση του τέως δήμου Καλλιθέας Ρόδου για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή Φαληρακίου με ποσό 1,775.045 ευρώ.
Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες αλλά εκτιμάται πως είναι τα χρήματα που είχε ανακοινώσει πριν λίγους μήνες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και τα έκανε αποδοχή ο δήμος Ροδίων. Σύμφωνα με όσα είχαν ειπωθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέρος των χρημάτων θα δοθεί για εξόφληση δόσεων του δανείου ύψους 3 εκ. ευρώ που είχε πάρει ο δήμος Καλλιθέας από την τράπεζα Eurobakn και τα υπόλοιπα στους εργολάβους για εξόφληση εργασιών που έχουν ήδη γίνει. Το θέμα είναι πότε θα ολοκληρωθεί το κλειστό που έχει τεράστια ανάγκη ο Κολοσσός που πραγματοποιεί καταπληκτική πορεία στο πρωτάθλημα της Α1 και χρειάζεται νέα σύγχρονη έδρα για να μπορέσει να δηλώσει συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το κλειστό Φαληρακίου υπήρχε ως κωδικός στον προϋπολογισμό του 2012 και ως κύρια αναφορά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ενιαίου δήμου.

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ ΜΑΣ

Οι μικροί μαθητές και το προσωπικό του 1ου νηπιαγωγείου Καλυθιών εύχονται σε όλο τον κόσμο χαρούμενες γιορτές, υγεία και ευτυχία. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...