2 Απρ 2010

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ







Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ





Και φέτος στολίστηκε ο επιτάφιος του χωριού μας, ως αναπαράσταση του θανάτου του Ιησού. Τις προηγούμενες δεκαετίες τον επιτάφιο στόλιζαν οι κυρίες που ξενυχτούσαν ψέλνοντας τα εγκώμια τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής αφού κάθε οικογένεια έπαιρνε λουλούδια από τον κήπο της. Τα τελευταία χρόνια το στόλισμα αναλαμβάνουν ανθοπωλεία μετά από εντολή πιστών που επιλέγουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Σύμφωνα με το έθιμο ο κάθε πιστός, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, πρέπει να περάσει τρεις φορές κάτω από τον στολισμένο επιτάφιο. Το έθιμο εξακολουθούν να τηρούν κυρίως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένες κυρίες. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο πένθιμη ημέρα του χρόνου για την εκκλησία μας και οι καμπάνες κτυπούν μεγαγχολικά στέλοντας το μήνυμα θανάτου του Ιησού.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΣΧΑ 2010














Συνηθίζεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή να γίνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ παλαιμάχων ποδοσφαιριστών. Εδώ στις Καλυθιές έχουμε καθιερώσει τουρνουά μεταξύ φίλων των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ελλάδος.
Ετσι και φέτος συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού περίπου 250 άτομα που παρακολούθησαν το τουρνουά μεταξύ Παναθηναϊκών, Ολυμπιακών, Αεκτζήδων και Παοκτζήδων. Είναι εντυπωσιακή η δύναμη του ποδοσφαίρου που μπορεί, απλά για κάποιες ωραίες στιγμές, να φέρει πολύ κόσμο στα γήπεδα.
Τα αποτελέσματα
Παθηναϊκός-ΠΑΟΚ 6-3
ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0
ΠΑΟΚ-Ολυμπιαςκός 3-1 (μικρός τελικός)
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0, 4-3 πέναλτι (τελικός).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...