19 Οκτ 2011

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Το blog αποκαλύπτει την εισήγηση της επιτροπής για τα τέσσερα πιθανά οικόπεδα. Στην εισήγηση της επιτροπής αναφέρονται τα πολλά μειονεκτήματα της έκτασης στο βουνό Λούκα και προκαλεί απορίες γιατί ο κ. Κουσουρνάς βιάστηκε να ανακοινώσει την επιλογή του πριν συζητηθούν όλες οι περιπτώσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης στην εισήγησή της ξεκάθαρα η επιτροπή αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες κάτι που αγνόησε ο κ. Κουσουρνάς και έκανε σύσκεψη μόνο με εκπροσώπους φορέων. Αναλυτικά τι αναφέρει η εισήγηση της επιτροπής:
Πρέπει να επισημανθεί ότι ο νέος χώρος εγκατάστασης θα αποτελεί χώρο προσωρινής εγκατάστασης, όπου οι κατοικίες θα μισθώνονται στους ενοίκους για χρονικό διάστημα ικανό να τους επιτρέψει να αναζητήσουν μονιμότερη στεγαστική λύση. Το συμφωνητικό θα πρέπει να θέτει αυστηρούς όρους για την προστασία του οικισμού και του περιβάλλοντος χώρου και θα πρέπει να καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε παραβίαση των όρων θα δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη, που θα είναι ο Δήμος, να καταγγείλει τη σύμβαση μίσθωσης και να απαιτήσει την άμεση εκκένωση της οικίας.
Για την επιλογή της καταλληλότερης θέσης αναζητήθηκαν χώροι, οι οποίοι είναι ιδιοκτησίας Δήμου ή Δημοσίου και πληρούν τα κάτωθι κριτήρια:
1. Βρίσκονται κοντά στο Βόρειο τρίγωνο του νησιού
2. Βρίσκονται κοντά στο οδικό δίκτυο
3. Έχουν έκταση 20-30 στρέμματα
Από το σύνολο των ακινήτων αυτά που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι:
1. Στο πρώην στρατόπεδο 299 στους Τρεις, ιδιοκτησίας Δήμου Ρόδου
2. Στο πρώην στρατόπεδο 542 στο Τσαΐρι, ιδιοκτησίας Δήμου Ρόδου
3. Στο ακίνητο Δημοσίου με Κ.Μ. 297Α Γαιών Ασγούρου, το οποίο βρίσκεται κοντά στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου, στην περιοχή Ασγούρου.
4. Σε ακίνητο Δημοσίου που βρίσκεται στην περιοχή των «Λούκα Βουνό» εκτός των υφιστάμενων λατομικών ζωνών και συγκεκριμένα στην περιοχή που ορίζεται από τις Κ.Μ. 5040 και 5041.

Για την καλύτερη αξιολόγηση των παραπάνω ακινήτων η επιτροπή μετέβη σε κάθε ένα από αυτά προκειμένου να καταλήξει στο καταλληλότερο. Η αξιολόγηση για κάθε ένα από τα παραπάνω ακίνητα έχει ως εξής:
7.1 Ακίνητο στο πρώην στρατόπεδο 299 στους Τρεις
Το παραπάνω ακίνητο βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο σε σχέση με τους οδικούς άξονες του νησιού, διαθέτει έτοιμες υποδομές γεγονός που θα διευκόλυνε την διαμόρφωση του χώρου. Ταυτόχρονα όμως βρίσκεται σε μία περιοχή αυξανόμενης οικιστικής ανάπτυξης, γεγονός που αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την αποδοχή της πρότασης από την τοπική κοινωνία.
7.2 Ακίνητο στο πρώην στρατόπεδο 542 στο Τσαΐρι
Το ακίνητο αυτό έχει πρόσβαση στην οδό Ανατολικών- Δυτικών Ακτών μέσω δευτερεύουσας οδού και βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από την πόλη της Ρόδου. Ακόμη ο κοντινότερος οικισμός της Αγίας Βαρβάρας δεν έχει οδική σύνδεση με το ακίνητο αλλά και ούτε οπτική επαφή. Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι περιμετρικά βρίσκονται βιοτεχνίες καθώς και ενεργό στρατόπεδο, η πρόσβαση στο οποίο καλό θα είναι να αποκλειστεί. Επίσης αποτελεί πλεονέκτημα η ύπαρξη υφιστάμενων υποδομών του στρατοπέδου.
7.3 Ακίνητο Δημοσίου με Κ.Μ. 297Α Γαιών Ασγούρου
Το ακίνητο αυτό βρίσκεται δίπλα από τον ήδη αποκατεστημένο ΧΑΔΑ Ρόδου και είναι καταπατημένο, ιδιοκτησίας Δημοσίου. Έχει ευχερή πρόσβαση στην οδό Ρόδου- Λίνδου. Περιμετρικά του ακινήτου υπάρχουν κατοικίες και βιοτεχνικές χρήσεις, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο οικισμός Ασγούρου.
7.4 Ακίνητο Δημοσίου εκτός των λατομικών ζωνών στην περιοχή «Λούκα Βουνό»
Το ακίνητο αυτό έχει πρόσβαση στην οδό Ανατολικών- Δυτικών Ακτών μέσω δευτερεύουσας οδού. Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι περιμετρικά βρίσκονται βιοτεχνίες και άλλα ενεργά λατομεία. Επίσης αποτελεί μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κοντά υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι εντός των ακινήτων υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι παραπάνω χώροι θα πρέπει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου, πέραν της γνώμης της επιτροπής, το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει υπόψη και τις γνώμες των πολιτών στην τελική του απόφαση. Είναι πιθανό να υπάρχει και κάποιος άλλος πιθανός χώρος για την εγκατάσταση του καταυλισμού σε περίπτωση που τεθούν επιπρόσθετα κριτήρια για την επίλυση του προβλήματος.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ



ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (αντιδήμαρχος Καλλιθέας): Με ενημέρωσε ο κ. Κουσουρνάς πως η θέση δεν είναι οριστική και πρόκειται απλά για μια πρόταση. Θεωρώ ότι υπάρχει πρόχειρος και ανεπαρκής σχεδιασμός. Αναρωτιέμαι αν κάποιος από αυτούς που πήραν την απόφαση και μετείχε στην σύσκεψη έχει επισκεφτεί τον χώρο. Γνωρίζουν πόσο επικίνδυνη είναι η περιοχή. Ο κόσμος δεν Καλυθιών πλέον δεν έχει ούτε αντοχές, ούτε ανοχές. Απόφάσεις για εμάς χωρίς εμάς δεν θα δεχθούμε από κανέναν. Επρεπε πρώτα να ρωτήσουν την τοπική κοινωνία. Η περιοχή έχει γενικό πολεοδομικό σχέδιο που προβλέπει μόνο κτηνοτροφικές υποδομές. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τι προβλέπεται.
Καθημερινά βλέπουμε και βιώνουμε τις κλεψιές και την παραβατικότητα αυτών των ανθρώπων. Ζούνε σε γκέτο και ούτε η αστυνομία δεν μπορεί να τους ελέγξει. Κανείς σε αυτό το νησί δεν θα τους δεχθεί κοντά τους. Αν θέλουν να τους εντάξουν στο κοινωνικό σύνολο ας τους βάλουν σε κατοικίες στην πόλη και σε όλα τα χωριά.
Να τους πάνε στ’ Απόλλωνα στο χωριό του κ. Χατζηδιάκου να δούμε πως θα αντιδράσουν εκεί οι κάτοικοι. Εμείς είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την κοινωνία μας.
Δεν θα ήθελα να βρίσκεται κανένας στη θέση μου, όχι μόνο για τους ΡΟΜΑ αλλά και για τα κεκτημένα του πρώην δήμου Καλλιθέας. Δεν θα χάσουμε ως Καλυθενοί την υπερηφάνεια μας. Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Αν εγκριθεί η εγκατάσταση καταυλισμού τσιγγάνων θα παραιτηθώ από χωρικός αντιδήμαρχος και θα ανεξαρτητοποιηθώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ (τέως δήμαρχος Καλλιθέας): Μπράβο στον αντιδήμαρχο που υπηρετεί τον λαό των Καλυθιών. Είμαι υπερήφανος που υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης μου. Το θέμα είναι σοβαρό για την περιοχή μας και τα παιδιά μας. Ολοι μαζί να μείνουμε ενωμένοι για να μην περάσουν οι σκέψεις του Κουσουρνά. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν αντέχουμε άλλες τέτοιες καταστάσεις στην περιοχή μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ (δημοτικός σύμβουλος Ροδίων): Χαιρετίζω τον ξεσηκωμό της νεολαίας των Καλυθιών. Ποιος είναι αυτός που έκανε μελέτη και αποφάσισε πως στη ναυαρχίδα του τουρισμού στη Ρόδο πρέπει να δημιουργηθεί καταυλισμός τσιγγάνων; Ο Καλλικράτης αδιαφορεί για τις τοπικές κοινωνίες και τα ισοπεδώνει όλα. Πήραν μία τόσο σοβαρή απόφαση με κουβέντες λίγων λεπτών. Σε μία τουριστική περιοχή είναι ανεπίτρεπτο να δημιουργείται καταυλισμός τσιγγάνων. Πρόκειται για αυθαίρετη απόφαση για εμάς χωρίς εμάς. Φωνή λαού, οργή Θεού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ (επικεφαλής μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου): Θα αντιμετωπίσουμε αυτή την αυθαίρετη απόφαση του Κουσουρνά. Είμαι μαζί σας και όταν έρθει η ώρα θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
ΜΟΣΧΗΣ (πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Παστίδας): Συγχαρητήρια στους Καλυθενούς για την αγωνιστικότητά τους. Δεν δεχόμμαστε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Με λυπή η απαξίωση του κ. Κουσουρνά προς τους χωρικούς αντιδήμαρχους αφού ανακοίνωσε τις προθέσεις του χωρίς να τους ενημερώσει.
ΖΕΡΒΟΣ (πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Μαριτσών): Αιφνιδιαστήκαμε και εμείς. Δεν έγινε από λάθος όπως λένε κάποιοι. Δεν υπάρχουν λάθη. Οι τσιγγάνοι πρέπει να μοιραστούν για να μην υπάρχουν γκέτο. Για τα Μαριτσά η δημιουργία καταυλισμού στο συγκεκριμένο σημείο αποτελεί αιτία πολέμου. Ολοι μαζί ενωμένοι θα παλέψουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ (τοπικός σύμβουλος Καλυθιών): Δεν υπάρχει συζήτηση. Υπάρχει μόνο το ΟΧΙ.
Πάτερ Μιχαλή Κουτσονούρης: Δεν χρειαζόμαστε λόγια. Πορεία στη Ρόδο και κατάληψη του δημαρχείου. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σωθεί το χωριό μας. Μπαίνω μπροστά για την κατάληψη. Θα δώσουμε και τη ψυχή μας.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ (τέως κοινοτάρχης Καλυθιών): Εχει καταλυθεί η δημοκρατία. Δεν θα το επιτρέψουμε. Λυπάμαι για την επιτροπή που έκανε αυτή την εισήγηση γιατί δεν σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη και στέλνει μικρά παιδιά να ζήσουν πάνω στα βουνά. Εάν δεν μπορεί να παρέμβει ο εισαγγελέας, μπορεί να δώσει τη λύση ο Καλυθενός λαός
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (μελισσόκόμος): Δεν είμαστε ρατσιστές, απλά προσπαθούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας. Να φύγουν και τα λατομεία που βγάζουν στον αέρα καρκινογόνες ουσίες. Εδώ στις Καλυθιές είχαμε μάθει να κοιμόμαστε με ανοικτές τις πόρτες και τώρα καθημερινά έχουμε κρούσματα κλοπών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΓΙΑΝΟΣ (τέως δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας): Οι τσιγγάνοι κάνουν κατάχρηση δημοκρατίας. Είναι γκάγκστερ και στο καρνάγιο λεηλατούν καθημερινά τους τουρίστες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥ (λογιστής, ξενοδόχος): Δεν είμαστε πολίτης 5ης κατηγορίας, Θέλουμε καθαρό περιβάλλον για τα παιδιά μας. Ξεσηκωμός
ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΣΑΝΑΚΗΣ (συνταξιούχος): Αντί για τουρίστες πάμε να φέρουμε τσιγγάνους. Μάχη μέχρι θανάτου. Θα χυθεί αίμα μέχρι να δικαιωθούμε/
ΚΩΣΤΑΣ ΣΥΡΤΣΑΚΟΣ (τοπικός σύμβουλος Καλυθιών): Αυτή η δημοτική αρχή δεν υπολογίζει την τοπική κοινωνία. Είναι αδιαπραγμάτευτη η αντίθεσή μας για τη δημιουργία καταυλισμού τσιγγάνων.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΑΡΡΗΣ (τέως Νομαρχιακός σύμβουλος): Υπάρχει πλήρη απαξίωση της ζωής μας. Διαπιστώνουμε ότι αποφάσεις δυστυχώς έχουν ληφθεί. Δεν εμπιστεύομαι κανέναν πολιτικό παρά μόνο τον απλό πολίτη των Καλυθιών. Η κοινωνία των Καλυθιών δεν είναι ρατσιστική, είναι ανεχτική. Μόνο με αγώνα θα αποτρέψουμε τις αποφάσεις.
ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (δημοσιογράφος): Αφού ο δήμαρχος Ροδίων δεν υπολογίζει την τοπική κοινωνία και παίρνει αποφάσεις εναντίον της ακυρώνοντας τις αντιστάσεις του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, τότε μέσω του τοπικού συμβουλίου ή επιτροπής αγώνα να κηρυχθεί ανεπιθύμητος για το χωριό μας, όπως και όλοι όσοι ψηφίσουν υπέρ της δημιουργίας καταυλισμού.

ΟΡΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ



Επανάσταση ξεκίνησε απόψε εναντίον της αυθαίρετης και "κρυφής" απόφασης του δημάρχουν Ροδίων κ. Κουσουρνά να προτείνει την περιοχή του βουνού Λούκα Καλυθιών (κοντά στα λατομεία) για τη δημιουργία πρότυπου καταυλισμού τσιγγάνων.
Απόψε στο πρώην δημαρχείο Καλλιθέας περισσότεροι από 300 κάτοικοι των Καλυθιών αντέδρασαν με δυναμικό τρόπο στα σχέδια Κουσουρνά και έστειλαν το μήνυμα πως η ανοχή τελείωσε. Πλέον με τις ενέργειές του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Κουσουρνάς είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ για το χωριό μας. Μάλιστα το πλήθος δεν δίστασε να φωνάξει και υβριστικά συνθήματα εναντίον του δημάρχου Ροδίων αφού επικρατεί η άποψη πως εμπαίζει τους Καλυθενούς.
Οργή υπάρχει και εναντίον του αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηδιάκου που όπως και ο δήμαρχος Ροδίων κλήθηκε αλλά δεν παρέστη στην σύσκεψη των Καλυθιών.
Στην ανοικτή σύσκεψη στην οποία έδωσαν το παρών ο χωρικός αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Κωνσταντίνου, τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών κ. Πολυχρόνης, Αντωνάς, Κώστας, Συρτσάκος (ο πρόεδρος κ. Σταυρής απουσιάζει στο εξωτερικό), ο τέως δήμαρχος κ. Ιατρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ροδίων κ Φλεβάρης και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Χατζημάρκος ομόφωνα εκφράστηκε η αντίθεση στη δημιουργία καταυλισμού τσιγγάνων.
Παρόντες και σύμφωνοι στις αποφάσεις και οι προέδροι των τοπικών συμβουλίων Μαριτσών και Παστίδας κ. Ζεβός και Μοσχής που επίσης κατέκριναν τις ενέργειες Κουσουρνά.
Σχεδόν όλοι οι ομιλητές επισήμαναν το απαράδεκτο των ενεργειών του κ. Κουσουρνά που κρυφά, χωρίς να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της αποφάσισε και διάταξε την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής και ενώ η επιτροπή που έκανε την έρευνα είχε επιλέξει ακόμα τρία σημεία στο νησί (πρώην στρατόπεδο 299 στην Ιξιά, πρώην στρατόπεδο 542 στο Τσαϊρι και έκταση στα παλιά σκουπίδια στ' Ασγούρου).
Από τους ομιλητές εκφράστηκε η απορία γιατί ο κ. Κουσουρνάς παίρνει συνεχώς αποφάσεις εναντίον των Καλυθιών (επέκταση ΧΥΤΑ, λύματα Αφάντου και Αρχαγγέλου) αδιαφορώντας για τις θέσεις των τοπικών εκπροσώπων.
Η απόφαση που πάρθηκε είναι να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα αποτελούμενη από τα μέλη των τοπικών συμβουλίων Καλυθιών - Μαριτσών και Παστίδας που θα διατρανώσει προς κάθε κατεύθυνση την αντίθεση στη δημιουργία καταυλισμού τσιγγάνων κοντά στους τρεις οικισμούς.
Στο τέλος της ανοικτής σύσκεψης ο χωρικός αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Κωνσταντίνου ανακοίνωσε πως αν το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση Κουσουρνά τότε ο ίδιος θα υποβάλει την παραίτησή του από αντιδήμαρχος και επίσης θα ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη που εκλέχτηκε.
Αποφασισμένοι να παραιτηθούν δήλωσαν και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του blog αργά το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Κουσουρνά - Κωνσταντίνου με τον αντιδήμαρχο Καλλιθέας προφορικά να υποβάλλει την παραίτησή του.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες προφορική παραίτηση υπέβαλλαν και οι τοπικοί σύμβουλοι Πολυχρόνης και Αντωνάς.

Ο κ. Σάββας Πολυχρόνης δήλωσε θιγμένος από τη διευκρίνηση του κ. Κουσουρνά στις εφημερίδες "για να μην υπάρξει παρεξήγηση δεν εννοώ τα λατομεία Κοσκινού αλλά τα νέα λατομεία στο βουνό Λούκα". Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρόνη ο δήμαρχος Ρόδου σέβεται και φοβάται τους Κοσκινιάτες αλλά αδιαφορεί για τους Καλυθενούς.
*Επιστολή υπέρ του αγώνα των Καλυθενών απέστειλε ο δημοτικός σύμβουλος Ροδίων κ. Θωμάς Σωτρίλλης.

ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ - "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΜΑΧΑΛΑ










ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...