12 Απρ 2011

ΒΙΝΤΕΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

«Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να μεταφέρετε την αγωνία σας αυτή για τους νησιώτες και τη νησιωτικότητα και στους υπόλοιπους Υπουργούς» είπε η Μίκα Ιατρίδη στον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ Γιώργο Νικητιάδη, στα πλαίσια ενημέρωσης για θέματα του Τουρισμού που έγινε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε να πληροφορηθεί για την αξιοποίηση συγκεκριμένων ακινήτων στο νομό Δωδεκανήσου, για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τουριστών που αναμένονται για φέτος, τονίζοντας ότι από τους τουρίστες που έρχονται με το καθεστώς του all inclusive δεν επωφελείται συνολικά η αγορά, ενώ σημείωσε ως θετικό το γεγονός της επικείμενης διεξαγωγής δυο συνεδρίων στη Ρόδο και την Κω.


Ακολουθεί η ομιλία:

«Θα ήθελα να μας πει ο κ. Υπουργός, όσον αφορά στα ακίνητα, τα οποία έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα στο νησί της Ρόδου, και γενικότερα στα Δωδεκάνησα, και μιλώ συγκεκριμένα για το Πρασονήσι και για το γκολφ Αφάντου, για το πώς, τελικά, θα γίνει η αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων.

Δεύτερον, συνεχίζοντας από εκεί που τελείωσε η κυρία Κεφαλογιάννη, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια στοιχεία για το ποια είναι τελικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών που θα έλθουν τη νέα σεζόν, και τουλάχιστον για το δικό μου νομό η αγωνία πάντοτε είναι πόσους επισκέπτες με βραχιόλια, και εννοώ τους all inclusive, θα έχουμε, διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, η πεποίθηση είναι ότι από τους συγκεκριμένους επισκέπτες, τελικά πέρα από τους ξενοδόχους, οι οποίοι γίνονται δέκτες και υποδέχονται τους συγκεκριμένους τουρίστες, η υπόλοιπη αγορά δεν έχει να λαμβάνει σχεδόν τίποτα. Οπότε, δεν ξέρω εάν έχετε κάποια στοιχεία για να μας πείτε τι θα γίνει φέτος και τι έχουμε να περιμένουμε για τη νέα τουριστική σεζόν.



Επίσης, θέλω να πω, το γεγονός ότι θα γίνουν τα δύο συνέδρια στη Ρόδο και στην Κω, που είμαι βεβαία ότι δεν έχει να κάνει με τοπικιστικό θέμα, είναι πολύ ενθαρρυντικό και πολύ σημαντικό για τα νησιά μας, απλά, θεωρώ, πως ως νησιώτης και εσείς έχετε δείξει πραγματικό ενδιαφέρον και κατανόηση στο τι θα πει νησιωτικότητα, γι' αυτό το λόγο έχετε δώσει αυτό το βάρος και εγώ δεν έχω παρά να εκδηλώσω και να εκφράσω την ευχαρίστησή μου για το συγκεκριμένο γεγονός.

Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να μεταφέρετε την αγωνία σας αυτή για τους νησιώτες και τη νησιωτικότητα και στους υπόλοιπους Υπουργούς. Διότι το να γινόμαστε, απλώς, δέκτες τουριστών είτε από κρουαζιερόπλοια, όπου δεν έχουμε λιμάνια, είτε με το να πηγαίνουμε σε εκθέσεις και να κάνουμε παρουσιάσεις, όπως είχε γίνει προ δύο ετών με τον «Προτούρ», που ήθελε να γίνει δέκτης αθλητών, χωρίς να έχουμε τις ανάλογες εγκαταστάσεις και γενικότερα, χωρίς να έχει μια συνέχεια όλο αυτό και χωρίς υποδομές, νομίζω, ότι τελικά, γίνεται μια προσπάθεια χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ να το διαβιβάσετε και να εκφράσετε και εσείς αυτή την αγωνία, ότι θα πρέπει, επιτέλους, να λάβουν υπόψη τους το τι θα πει να είσαι νησιώτης και το τι θα πει να αγωνιάς και να ζεις κατά 80%, όπως είναι ο νομός Δωδεκανήσου, από τον τουρισμό. Αυτό είναι και το μήνυμα το οποίο λαμβάνω από τους συμπολίτες μας και τους συμπατριώτες μας, διότι χθες έκανα μια βόλτα στην παλιά πόλη της Ρόδου και η αίσθηση η οποία επικρατεί, είναι ότι πρώτον, προφανώς θα πρέπει να περιμένουμε, δυστυχώς, γεγονότα που συμβαίνουν σε άλλες χώρες όπως είναι η Λιβύη, για να γίνουμε δέκτες περισσότερων επισκεπτών και δεύτερον, ακόμα και αν κάνουμε τις προσπάθειες, που σας τις αναγνωρίζουν οι συμπολίτες μας, θα έχουν συνέχεια;

Έχουμε υποδομές προκειμένου να έλθουν οι τουρίστες και να ξαναέλθουν, όπως γινόταν στη δεκαετία του '70, όπου οι τουρίστες που έρχονταν τους τιμούσαν οι δήμοι και έτσι αυτοί ερχόντουσαν κάθε χρόνο επί 30 χρόνια; Αυτούς τους τουρίστες πλέον, δεν τους βλέπουμε στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα και φαντάζομαι, το ίδιο ισχύει και για τις άλλες περιοχές.

Είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό, το ότι γίνονται αυτές οι προσπάθειες και τα συνέδρια στο νομό Δωδεκανήσου, απλά, νομίζω, ότι θα πρέπει να αποκτήσουν την ίδια ευαισθησία και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι Υπουργοί, διότι ο τουρισμός δεν είναι ένας τομέας και δεν μπορεί να στηριχθεί μόνος του, αλλά θα πρέπει να συμβάλουν όλοι. Γιατί αν δεν υπάρχει καράβι να πας από τη Ρόδο στην Κω ή από την Ρόδο στην Κάλυμνο, δεν μπορούμε να στηρίζουμε τις ελπίδες μας μόνο στις προσπάθειες που κάνετε εσείς μεμονωμένα. Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για τα συνέδρια που θα γίνουν, αλλά σας λέω ξανά ότι θα πρέπει να δούμε και τα υπόλοιπα θέματα πολύ σοβαρά».

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...