24 Ιαν 2011
ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΣΤΑ ΜΑΡΙΤΣΑ
Σοβαρές ζημιές προκάλεσε στα γειτονικά Μαριτσά της Ρόδου ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή το μεσημέρι της Δευτέρας.
Ο ανεμοστρόβιλος ήταν εξαιρετικά ισχυρός και στο πέρασμά του ξερίζωσε δέντρα, σκότωσε ζώα και προκάλεσε πολλές υλικές ζημιές τρομοκρατώντας τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι κάνουν λόγο για πρωτοφανές περιστατικό.
Δείτε το ρεπορτάζ της τηλεόρασης ΚΟΣΜΟΣ
ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας χαρακτηριζόταν από πρωτοφανή ένταση και καταστάσεις «ροκ». Η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη έδειξε ότι η πολιτική στην περιοχή μας επιστρέφει σε… ήρεμα νερά.
Το παρών στην συνεδρίαση πέρα από τα πέντε μέλη (Σταυρής, Πολυχρόνης, Αντωνάς, Κώστας, Συρτσάκος) έδωσαν ο χωρικός αντιδήμαρχος Καλλιθέας Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου και οι δημοτικοί σύμβουλοι προερχόμενοι από τον πρώην δήμο Καλλιθέας, Βασίλης Ψυλλάκης, Θωμάς Σωτρίλλης, Γιάννης Φλεβάρης και Γιώργος Ιατρίδης.
Όπως φάνηκε στην συνεδρίαση το κύριο μέλημα του τοπικού συμβουλίου είναι να αναληφθούν δράσεις ώστε το Φαληράκι να αποκτήσει τη χαμένη του αίγλη και να σταματήσει η δυσφήμισή του που ξεκίνησε το 2001 με την προβολή reality σε τηλεοπτικό κανάλι της Μεγ. Βρετανίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το τοπικό συμβούλιο να αποκτήσει πόρους και αρμοδιότητες από τη διεύθυνση Τουρισμού που θα δημιουργηθεί στον ενιαίο δήμο. Κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο αφού η πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής είναι να υπάρξει ενιαία προβολή του νησιού.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών Μιχάλης Σταυρής σημείωσε ότι: «Το Φαληράκι πρέπει να το βλέπουμε με 12μηνη βάση αφού πλέον στην περιοχή μένουν και τον χειμώνα πολλοί κάτοικοι. Θα ζητήσουμε ξεχωριστή προβολή για το Φαληράκι αφού δεν μας καλύπτει η ενιαία προβολή του νησιού. Θέλουμε το Φαληράκι να ξαναγίνει η ναυαρχίδα του τουρισμού. Να το ξαναπάμε ψηλά».
Αποφάσεις-εισηγήσεις
Το τοπικό συμβούλιο, ομόφωνα, αποφάσισε να εισηγηθεί στον κεντρικό ενιαίο δήμο τα παρακάτω:
Πρόσληψη τεσσάρων οδοκαθαριστών για τις Καλυθιές και το Φαληράκι (τώρα υπάρχει μόνο μία καθαρίστρια)
• Ανανέωση των συμβάσεων για τους δημοτικούς χώρους πάρκινγκ με την προσθήκη οικοπέδου και απέναντι από το ταχυδρομείο
• Σύναψη δέκα δίμηνων συμβάσεων (Μάρτιος-Απρίλιος για την προετοιμασία της τουριστικής ζώνης) με εργάτες για τους τομείς καθαριότητας και πρασίνου.
• Δημιουργία διεύθυνσης δημοτικής αστυνομίας με έδρα το Φαληράκι
* Αίτημα στον κεντρικό δήμο για ολοκλήρωση των εργασιών στο 2ο δημοτικό σχολείο Καλυθιών (ο εργολάβος υποστηρίζει ότι δεν ολοκληρώνει τα έργα γιατί είναι απλήρωτος αλλά οι υπηρεσίες σημειώνουν ότι έχει εξοφληθεί πλήρως από τον πρώην δήμο Καλλιθέας)
* Αίτημα στη Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας Ρόδου για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων σκουπιδιών στην οδό Ερμού και στη Λεωφόρο Καλλιθέας, στο Φαληράκι.
* Δημιουργία γραφείου πληροφοριών για τους τουρίστες στο Φαληράκι.
* Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις Καλυθιές με βάση τις εισηγήσεις της δημοτικής αστυνομίας.
Η υλοποίηση των παραπάνω θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του κεντρικού δήμου.
Τοποθετήσεις τοπικών και δημοτικών συμβούλων
Μιχάλης Σταυρής: Πρέπει όλοι να γίνουμε μία ομάδα για να διεκδικήσουμε για τις Καλυθιές και το Φαληράκι. Η καθημερινότητα τρέχει και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ’ ότι τα φανταζόμασταν. Ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνου είναι δίπλα μας και δεν μας έχει αρνηθεί τίποτα. Αν και μη μισθωτοί είμαστε καθημερινά στο δημαρχείο από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους πολίτες. Πρέπει συνεχώς να διεκδικούμε και να απαιτούμε από το δημοτικό συμβούλιο. Οι ανάγκες μας, λόγω Φαληρακίου, είναι αυξημένες και αυτό πρέπει να μεταφερθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Έχουμε αγωνία για το αν θα προλάβουμε να ετοιμάσουμε την τουριστική ζώνη για την καλοκαιρινή περίοδο. Χωρίς τον εθελοντισμό το χωριό μας θα αποτύχει και αυτό πρέπει να το περάσουμε στον κόσμο. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Ο κόσμος πρέπει να ξεχάσει το δήμο που είχε τη δυνατότητα να του παρέχει τα πάντα. Ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει για τον καθαρισμού του χωριού και την ανάδειξη του Φαληρακίου.
Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου: Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου δίνουν καθημερινά αγώνα για το χωριό παρά τις πενιχρές αρμοδιότητες. Εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό θα φέρουμε εις πέρας το έργο μας. Η περιοχή μας είναι δύσκολη για το καλοκαίρι έχουμε πληθυσμό 60 χιλιάδες. Ο μεγάλος βραχνάς είναι το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος που πρέπει να γίνει η προετοιμασία για το άνοιγμα του Φαληρακίου. Δεν υπάρχει προσωπικό για την καθαριότητα και το πράσινο. Ισα-ίσα βγαίνουν οι υποχρεώσεις του χειμώνα. Η δημοτική ενότητα Καλλιθέας έχει εφτά φορές μεγαλύτερη έκταση από τον πρώην δήμο Ροδίων και οκτώ φορές μεγαλύτερη από τον πρώην δήμο Ιαλυσού. Οι ανάγκες μας σε ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα είναι πολύ μεγάλες. Πριν είχαμε τις δημοτικές εταιρείες και βρίσκαμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Τώρα αυτό δεν είναι εφικτό. Τώρα πρέπει να εισηγούμαστε στα αρμόδια τμήματα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Έχουν παρουσιαστεί τάσεις φυγής από μέρος του προσωπικού αφού κάποιοι θέλουν να υπηρετούν δίπλα στα σπίτια τους. Πρέπει να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε. Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη. Τώρα πρέπει να παρακαλάμε συνεχώς. Δεν θα επιτρέψω να φύγει κανένα μηχάνημα χωρίς την έγκρισή μου. Ο στόχος μας πρέπει να είναι κοινός. Δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι, δεν υπάρχει συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Δυστυχώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το οικονομικό κομμάτι και οι αρμοδιότητες, αλλά εγώ θα διεκδικώ για το καλό των κοινοτήτων μας. Ο τόπος μας προσφέρει πολλά στον κουρβανά του ενιαίου δήμου και θα διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Δεν θα ανεχτώ να μας βλέπει ο κόσμος στο δρόμο και να μας φτύνει.
Θωμάς Σωτρίλλης: Η ευχή μου είναι να πετύχουμε αφού ομονοήσουμε μεταξύ μας και πείσουμε τον κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο κόσμος δεν είναι άμοιρος για αυτά που θα συμβούν τα επόμενα χρόνια. Ο κόσμος πρέπει να ασχολείται με τα κοινά, να μην είναι αδιάφορος για τα σκουπίδια που βρίσκονται έξω από την αυλή του. Τα δέντρα που είναι έξω από τα μαγαζιά μας πρέπει να τα ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό.
Γιάννης Φλεβάρης: Τώρα ξεκινάει η πραγματική πολιτική που είναι η μάχη με την καθημερινότητα. Ο δήμος Καλλιθέας είχε όλα τα μέσα γι’ αυτή τη μάχη και αποτελούταν από τρεις σημαντικές κοινότητες που πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και πρέπει όλοι να συστρατευτούμε. Είναι σημαντικό να υπάρχει εθελοντισμός και συμμετοχή στα κοινά.
Βασίλης Ψυλλάκης: Εδώ και τέσσερα χρόνια πέρα από Κοσκινιάτης αισθάνομαι και Καλυθενός. Πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις δημοτικές κοινότητες και να υπάρχει αλληλοβοήθεια.
Γιώργος Ιατρίδης: Και εγώ συστρατεύομαι στην κοινή προσπάθεια και υπόσχομαι να είμαι δίπλα στο τοπικό συμβούλιο μεταφέροντας τις προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Για να ξαναγίνει το Φαληράκι ναυαρχίδα του τουρισμού θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένο πλάνο προτάσεων.
ΔΥΣΚΙΝΗΤΟΣ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"
Το σχέδιο Καλλικράτης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και η καθημερινή διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής μας αποτελεί αντικείμενο αποφάσεων του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών.
Η Δημοτική Κοινότητα Καλυθιών όπως είναι η επίσημη ονομασία στην εποχή Καλλικράτη αποτελεί ένα κομμάτι του ενιαίου δήμου Ροδίων. Το πενταμελές συμβούλιο, πρακτικά, εισηγείται στα κεντρικά διοικητικά όργανα και περιμένει τις αποφάσεις τους για να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στο χωριό και το Φαληράκι. Χωρίς την έγκριση των κεντρικών οργάνων του ενιαίου δήμου ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν και αυτά αφορούν μόνο δράσεις για την καθημερινότητα (σκουπίδια, λακκούβες, φωτισμός κτλ).
Ο Καλλικράτης, στις πρώτες του ημέρες μοιάζει να είναι «δυσκίνητος» και εγκλωβισμένος στην ατέλειωτη δημόσια γραφειοκρατία. Τα πρώτα συμπεράσματα φανερώνουν ότι τα τοπικά συμβούλια μπορούν να κάνουν μόνο «συντήρηση» στα όρια αρμοδιότητά τους.
Πέρα από το Τοπικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Μιχάλη Σταυρή και μέλη τους Σάββα Πολυχρόνη, Παναγιώτη Αντωνά (από την πλειοψηφία του Στάθη Κουσουρνά), Σάββα Κώστα, Κώστα Συρτσάκο (από τη μειοψηφία του Γιώργου Χατζημάρκου) ρόλο στην περιοχή μας θα παίξει και ο χωρικός αντιδήμαρχος Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου που έχει την εύθυνη για τις Δημοτικές Κοινότητες Καλυθιών, Κοσκινού, Ψίνθου. Βέβαια οι αρμοδιότητές του δεν είναι ξεκάθαρες και μέχρι στιγμής χρειάζεται να παίρνει έγκριση από κεντρικά όργανα και θεματικούς αντιδημάρχους για θέματα που ξεφεύγουν από τη διαχείριση της καθημερινότητας.
Το μεγάλο πρόβλημα στην εποχή Καλλικράτη είναι η έλλειψη κονδυλίων για την περιοχή μας. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου έχει στη διάθεσή του ένα ποσό 2.000 ευρώ το οποίο μπορεί να ξοδέψει για άμεσες και έκτακτες ανάγκες και στην συνέχεια θα πρέπει να αιτηθεί στην οικονομική υπηρεσία του κεντρικού ενιαίου δήμου για την ανανέωση του ποσού.
Τις πρώτες ημέρες παρουσιάστηκαν φαινόμενα με υπαλλήλους να μετακινούνται σε κεντρικές υπηρεσίες και φεύγοντας να παίρνουν μαζί τους από φακέλους μέχρι και υπολογιστές-εξοπλισμό που άνηκαν στο δήμο Καλλιθέας. Επίσης μηχανήματα που παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα μετακινήθηκαν σε συνεργεία στην πόλη της Ρόδου για επισκευή και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα επιστρέψουν στη βάση τους, παρά τις διαβεβαιώσεις του αντιδημάρχου κ. Κωνσταντίνου ότι «κανένα μηχάνημα δεν θα φύγει από τον πρώην δήμο Καλλιθέας».
Ο Καλλικράτης ήρθε για να «νοικοκυρέψει» την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να βάλει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη σπατάλη των αιρετών. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ότι οι μικρές κοινότητες του νησιού κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν αφού η γραφειοκρατία και η οικονομική στενότητα δεν αφήνουν περιθώρια για υλοποίηση έργων υποδομών και αναγκαίων παρεμβάσεων.
Η Δημοτική Κοινότητα Καλυθιών όπως είναι η επίσημη ονομασία στην εποχή Καλλικράτη αποτελεί ένα κομμάτι του ενιαίου δήμου Ροδίων. Το πενταμελές συμβούλιο, πρακτικά, εισηγείται στα κεντρικά διοικητικά όργανα και περιμένει τις αποφάσεις τους για να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στο χωριό και το Φαληράκι. Χωρίς την έγκριση των κεντρικών οργάνων του ενιαίου δήμου ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν και αυτά αφορούν μόνο δράσεις για την καθημερινότητα (σκουπίδια, λακκούβες, φωτισμός κτλ).
Ο Καλλικράτης, στις πρώτες του ημέρες μοιάζει να είναι «δυσκίνητος» και εγκλωβισμένος στην ατέλειωτη δημόσια γραφειοκρατία. Τα πρώτα συμπεράσματα φανερώνουν ότι τα τοπικά συμβούλια μπορούν να κάνουν μόνο «συντήρηση» στα όρια αρμοδιότητά τους.
Πέρα από το Τοπικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Μιχάλη Σταυρή και μέλη τους Σάββα Πολυχρόνη, Παναγιώτη Αντωνά (από την πλειοψηφία του Στάθη Κουσουρνά), Σάββα Κώστα, Κώστα Συρτσάκο (από τη μειοψηφία του Γιώργου Χατζημάρκου) ρόλο στην περιοχή μας θα παίξει και ο χωρικός αντιδήμαρχος Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου που έχει την εύθυνη για τις Δημοτικές Κοινότητες Καλυθιών, Κοσκινού, Ψίνθου. Βέβαια οι αρμοδιότητές του δεν είναι ξεκάθαρες και μέχρι στιγμής χρειάζεται να παίρνει έγκριση από κεντρικά όργανα και θεματικούς αντιδημάρχους για θέματα που ξεφεύγουν από τη διαχείριση της καθημερινότητας.
Το μεγάλο πρόβλημα στην εποχή Καλλικράτη είναι η έλλειψη κονδυλίων για την περιοχή μας. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου έχει στη διάθεσή του ένα ποσό 2.000 ευρώ το οποίο μπορεί να ξοδέψει για άμεσες και έκτακτες ανάγκες και στην συνέχεια θα πρέπει να αιτηθεί στην οικονομική υπηρεσία του κεντρικού ενιαίου δήμου για την ανανέωση του ποσού.
Τις πρώτες ημέρες παρουσιάστηκαν φαινόμενα με υπαλλήλους να μετακινούνται σε κεντρικές υπηρεσίες και φεύγοντας να παίρνουν μαζί τους από φακέλους μέχρι και υπολογιστές-εξοπλισμό που άνηκαν στο δήμο Καλλιθέας. Επίσης μηχανήματα που παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα μετακινήθηκαν σε συνεργεία στην πόλη της Ρόδου για επισκευή και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα επιστρέψουν στη βάση τους, παρά τις διαβεβαιώσεις του αντιδημάρχου κ. Κωνσταντίνου ότι «κανένα μηχάνημα δεν θα φύγει από τον πρώην δήμο Καλλιθέας».
Ο Καλλικράτης ήρθε για να «νοικοκυρέψει» την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να βάλει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη σπατάλη των αιρετών. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ότι οι μικρές κοινότητες του νησιού κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν αφού η γραφειοκρατία και η οικονομική στενότητα δεν αφήνουν περιθώρια για υλοποίηση έργων υποδομών και αναγκαίων παρεμβάσεων.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ
Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...
-
Μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων ξεκίνησε η μάχη για την εκλογή Δημάρχου Ρόδου με τις πρώτες εκλογές να είναι στις 8 Οκτωβρίου ενώ αν ο π...
-
Με την κοπή βασιλόπιτας και ομιλίες ξεκίνησε στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών η νέα πενταετία διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση...
-
Στο κορυφαίο επίπεδο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ανεβαίνει ο Καλυθενός Ιατρός Στέφανος Κορφιάς. Ο κορυφαίος Νευροχειρούργος, Μέλος της Δι...