12 Νοε 2008

ΣΤΗΝ "ΚΑΤΑΨΥΞΗ" Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Στις καλένδες παραπέμπεται από την κυβέρνηση το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας («Καποδίστριας 2»).
Η κυβέρνηση επικαλείται εν προκειμένω αδυναμία εξασφάλισης των αναγκαίων οικονομικών πόρων για τη στήριξη του εγχειρήματος λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οποίοι κατά την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) ανέρχονται στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ και κατά το υπουργείο Εσωτερικών στα 3,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο είναι φανερό ότι έχει προσμετρηθεί και το πολιτικό κόστος (σε μια δύσκολη για το κυβερνών κόμμα συγκυρία), καθ' ότι για τις συνενώσεις των δήμων εκδηλώθηκαν αντιδράσεις από αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές αλλά κυρίως από το σύνολο σχεδόν των Τοπικών Ενώσεων Δήμων - Κοινοτήτων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της αναβολής του σχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης «έκλεισε» στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο.

Η αναβολή εφαρμογής του σχεδίου «Καποδίστριας 2» προαναγγέλθηκε ουσιαστικά από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ (και δήμαρχο Αθηναίων) Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ενημερώνοντας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης έκανε γνωστό ότι ουδέποτε έφθασαν στην ΚΕΔΚΕ οι θέσεις της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε δεσμευτεί να τις καταθέσει μέχρι την 7η Νοεμβρίου.

Μάλιστα ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι από τις επαφές που είχε ο ίδιος με κυβερνητικά στελέχη αντελήφθη ότι το υπουργείο Οικονομίας αδυνατεί να εγγυηθεί τη διάθεση των απαιτούμενων κονδυλίων για την οικονομική στήριξη του «Καποδίστρια».

"ΠΑΓΩΝΟΥΝ" ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΚ

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και ΡΟΔΙΑΚΗ) η είδηση ότι η ΔΕΥΑΚ θα προχωρήσει στην πρόσληψη 19 μόνιμων υπαλλήλων διάφορων ειδικοτήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα τηλέφωνα της εταιρείας από ενδιαφερόμενους απ' όλη την Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και έναν χρόνο υπήρχε ο σχεδιασμός να γίνουν αυτές οι 19 προσλήψεις και κατατέθηκε το σχετικό αίτημα στο ΑΣΕΠ. Στις 30 Οκτωβρίου 2008 το ΑΣΕΠ ενέκρινε τις προσλήψεις ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες δημοσίευσης της προκήρυξης. Αυτή ήταν η πληροφορία που είχαν οι εφημερίδες και την δημοσίευσαν.
Η πραγματικότητα είναι όμως ότι ο δήμος Καλλιθέας έχει αποφάσει να "παγώσει" τις 19 προσλήψεις.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο σχεδιασμός που είχε γίνει ήταν ότι με αυτές τις 19 θέσεις θα μονιμοποιούταν 14 άτομα, διάφορων ειδικοτήτων, που εργάζονται εδώ και χρόνια στην ΔΕΥΑΚ με συμβάσεις.
Ομως η διαδικασία του ΑΣΕΠ δεν εγγυάται την πρόσληψή τους ως μόνιμους, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος αυτά τα άτομα να χάσουν τη δουλειάς του και να προσληφθούν άλλοι ακόμη και εκτός Ρόδου. Αν γινόταν αυτό θα δημιουργούταν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας και οι νεοπροσληφθέντες θα μπορούσαν μετά από μερικούς μήνες να ζητήσουν μετάθεση σε άλλη περιοχή.
Πλέον αναζητείται άλλη φόρμουλα,χωρίς να αποκλείεται και το "ξεπάγωμα" του διαγωνισμού σε μελλοντικό χρονικό διάστημα.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Στα πλαίσια της καταγραφής των προβλημάτων που απασχολούν τους νέους της περιοχής μας το ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ του Δ. Καλλιθέας Ρόδου έχει προχωρήσει στη σύνταξη ενός ερωτηματολογίου όπου ζητάει από τους νέους της περιοχής, να πουν ποια είναι τα θέματα που σας απασχολούν περισσότερο αλλά και ποια εικόνα έχουν για την λειτουργία του ΤΟΣΥΝ ως θεσμό.

Κάθε πρόταση, σκέψη ή παρατήρηση θα είναι πολύτιμη για τον μελλοντικό σχεδιασμό. Για αυτό τον λόγο σας ζητάνε να αφιερώσετε 5 λεπτά από τον χρόνο σας και να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο που βρίσκετε στην ιστοσελίδα του δήμου www.kalithea.gov.gr. Αφού το συμπληρώσετε στείλτε το με email στο tosyn@kalithea.gr .

ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της μειοψηφίας στο δήμο Καλλιθέας, Γιώργο Κώστα, και ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις για όσα περιέχονταν στον φάκελο που παραδόθηκε το περασμένο Σάββατο.
Αν αυτές οι πληροφορίες επαληθευτούν σημαίνει ότι ο υπουργός (ή πιθανότατα κάποιος σύμβουλός του) διάβασε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παραβάσεις του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, για "περίεργες" αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που καλύπτουν τη δημοτική αρχή, αλλά και την άρνηση παροχής δημοσίων εγγράφων σε εκλεγμένουν δημοτικούς συμβούλους.
Εξελίξεις προσεχώς.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...