8 Ιαν 2010

ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΝ "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Τα τελευταία τρία χρόνια οι συνεδριάσεις στο δήμο Καλλιθέας χαρακτηρίζονται από κλίμα έντασης και σκληρή αντιπαράθεση. Αυτό έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση του 2009 με την παράταξη της δημοτικής μειοψηφίας «ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ» να καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2010 και να ασκεί έντονη κριτική στο δήμαρχο κ. Ιατρίδη.
Η τοποθέτηση της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται από σοβαρές αιχμές για λάθη, παραλείψεις και κακοδιαχείριση από τη δημοτική αρχή. Το πλήρες κείμενο που διαβάστηκε από το δημοτικό σύμβουλο κ. Αναστασά (και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις» δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα στην τοπική εφημερίδα «Η ΓΝΩΜΗ» (ενώ είχε προηγηθεί δημοσίευση στον ΤΟΠΟ ΜΑΣ) και μετέφερε σε όλα τα Δωδεκάνησα την… πολεμική που υπάρχει στην πολιτική σκηνή του τόπου μας.

«Γιατί η αντιπολίτευση καταψήφισε
τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2010

Συζητάμε και είναι υπό έγκριση ο προϋπολογισμός του δήμου για το έτος 2010. Ενός έτους που σύμφωνα με όλα τα οικονομικά δεδομένα και στοιχεία που υπάρχουν σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο θα είναι πολύ δύσκολο για όλους .
Επί πλέον σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα πορεία του δήμου δεν έχει σημασία για εμάς να επικεντρωθούμε στο τεχνικό κομμάτι της κατάρτισης του προϋπολογισμού αλλά πρέπει να σταθούμε στην ουσία που είναι ο τρόπος που εκτελείται,
Γιατί το ζητούμενο
Δεν είναι να συντάξεις έναν άρτιο προϋπολογισμό αλλά να εξετάσεις με ποιο τρόπο υλοποιείται, πως παίρνονται οι αποφάσεις και ποια η στόχευση και κατανομή των πόρων του δήμου σε συνδυασμό με τις πηγές . Ήμασταν οι πρώτοι που εδώ μέσα μιλήσαμε για προγραμματισμό και ισορροπίες με μακροπρόθεσμο στόχο κόντρα στο απλοϊκό επιχείρημα «είμαστε μάγκες παίρνουμε τα χρήματα του κράτους και της Ε.Ε και τα διανέμουμε όπου και όπως θέλουμε χωρίς να εξετάζουμε το κόστος και την ποιότητα των εκτελούμενων έργων και παρεχόμενων υπηρεσιών , χωρίς να εξετάζουμε την αποδοτικότητα των τοποθετήσεων τους. Και τώρα βλέπουμε έργα και δομές που ξεκίνησαν με επιχορηγήσεις να είναι τα βαρίδια στη λειτουργία του δήμου (Αστική, Κλειστό, Δημοτική Αστυνομία) και επί πλέον να σχεδιάζονται και νέες αποτυχίες όπως ο βιολογικός της Ψίνθου που ξεκίνησε με υπέρ-κοστολογημένη μελέτη αμφίβολης ποιότητας και θα καταλήξει σε υπέρ-κοστολογημένη κατασκευή.
Στα πλαίσια αυτά η προσφορά των συμβούλων στα κοινά δεν είναι ανάλογη με τον αριθμό των παραστάσεων τους στο ΔΣ , υπάρχουν πολλοί που η παρουσία τους στο δήμο είναι επιζήμια.
Κατηγορήσατε τον κ. Ψυλλάκη ότι με αντιγράφει .
Είναι κακό η καλό;,
Ποιον πρέπει να αντιγράψουμε δηλαδή;
Αυτούς που με τη στάση τους ώθησαν τους ξενοδόχους να διεκδικήσουν και να πετύχουν τελικά τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων.
Αυτούς που δείχνουν το δρόμο στους καταπατητές δημόσιων παραλιακών εκτάσεων.
Αυτούς που στο τέλος θα μας ζητήσουν να τους ανακηρύξουμε σε άγιους με τίτλο «αμάρτησα για το καλό του τόπου» ,
Αυτούς που νομίζουν ότι τα μόνα παιδιά που υπάρχουν στο κόσμο είναι τα δικά τους και των υπολοίπων είναι αποπαίδια.
Αυτούς που εξαγοράζουν και εξαγοράζονται με διορισμούς των παιδιών τους στο δήμο,
Αυτούς που εξαγοράζουν και εξαγοράζονται με μερικά κυβικά σκύρα ή μπετά ή με μερικά μέτρα άσφαλτο.
Αυτούς που ενόχλησε η μπανάνα αλλά αδιαφορούν για την χονδρεμπορία των ψήφων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση,
Αυτούς που εκτελούν έργα μόνο εκεί που έχουν περιουσία
Αυτούς που με τη πολιτική τους έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες περιούσιες στο Φαληράκι,
Αυτούς που εμποδίζουν τους ελέγχους στο δήμο επικαλούμενοι προσωπικά δεδομένα και δεν καταθέτουν στο ΔΣ δημόσια έγγραφα,
Αυτούς που αδιαφορούν για τη λειτουργία ρυπογόνων βιοτεχνιών εγκαταστάσεων στα όρια του δήμου παραλαμβανομένων και των λατομείων.
Αυτούς που δημιούργησαν έναν οργανισμό περιβάλλοντος μόνο και μόνο για να εξευτελίσουν τον όρο περιβαλλοντική ευαισθησία
Αυτούς που αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία στο δήμο χωρίς απολογιστικές συνελεύσεις και που σαν νέοι μεσαιωνικοί ηγεμόνες δεν επιτρέπουν τη χρήση προβολικών μηχανημάτων στο ΔΣ του δήμου επειδή δήθεν γίνεται κακή χρήση του εξοπλισμού,
Αυτούς που σε 3 χρόνια έχουν εκδώσει 2 φύλλα από την εφημερίδα του δήμου και παράλληλα αρνήθηκαν ενίσχυση της μόνης τοπικής εφημερίδας του δήμου επειδή ουσιαστικά θέλουν να κλείσει γιατί τους είναι ενοχλητική.
Αυτούς για τους οποίους ο δήμος πληρώνει προσωπικό δημοσιογράφο
Αυτούς που πληρώνονται για να μην καταλαβαίνουν και που άλλα ισχυρίζονται καθημερινά και άλλα τελικά ψηφίζουν στο ΔΣ
Αυτούς που διοικούν με συμψηφισμούς αυθαιρεσιών
Φυσικά τελευταία και οι επιχορηγήσεις από τον δήμο προς τους οργανισμούς και επιχειρήσεις εξαρτώνται κυρίως από την σχέση του δημάρχου με τους επικεφαλείς των.
Η κρητική στάση στη πορεία του δήμου τιμωρείται με διακοπή των χρηματοδοτήσεων. Σήμερα απουσιάζουν από τη συνεδρίαση 2 δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στη κατηγορία των δυσαρεστημένων και ο πρόεδρος της Αστικής καταθέτει τον πραγματικό προϋπολογισμό ομολογώντας ουσιαστικά ότι ο προηγούμενος που ψηφίστηκε στο ΔΣ ήταν "μαϊμού" .
Συγκεκριμένα ενώ είναι
Απαραίτητο για σύνταξη ρεαλιστικού προϋπολογισμού στις νέες δυσχερείς οικονομικές συνθήκες οι περικοπές δαπανών και εξεύρεση εσόδων σε συνδυασμό με δομικές και διαθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του δήμου.
Αντί να κινηθεί στη παραπάνω λογική και ο προϋπολογισμός που συζητάμε, βλέπουμε να παρουσιάζεται για ψήφιση ένας προϋπολογισμός που είναι αντιγραφή του προϋπολογισμού του 2009 με μόνη διαφορά τη ποσοστιαία μείωση των δαπανών για μέρος των έργων του τεχνικού προγράμματος, που στο τέλος μεταφράζεται σε φαινομενική συρρίκνωση του προϋπολογισμού κατά 10 εκ ευρώ σε σχέση με αυτόν του 2009, χωρίς να λαμβάνεται κανένα διαρθρωτικό μέτρο για τη βελτίωση των οικονομικών του δήμου.
Απόδειξη τον ισχυρισμών μας ότι ο προϋπολογισμός συνοδεύεται από τον προγραμματισμό των έργων του δήμου που όπως υποστηρίξαμε και στην συζήτηση του στη δημαρχιακή, όπου και το καταψηφίσαμε ,ενώ έπρεπε να είναι προϊόν διαλόγου και συζήτησης στα τοπικά συμβούλια, στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς σε συνεννόηση πάντα με τον αντιδήμαρχο για τα οικονομικά, Τελικά είναι μια στεγνή απαρίθμηση του τεχνικού προγράμματος χωρίς να υποδεικνύεται καμία προτεραιότητα, χωρίς να ιεραρχούνται τα αιτήματα των πολιτών και οι ανάγκες
Τα έσοδα του δήμου μειώνονται σημαντικά λόγο της μείωσης του τέλους παρεπιδημούνταν, μείωσης τζίρου επιχειρήσεων και δυσκολιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του κράτους.
Δεν έχω δει στο νέο προϋπολογισμό καμία προσπάθεια για μείωση των εξόδων και βελτίωση της λειτουργίας του δήμου
Ποια μέτρα έχετε υιοθετήσει για περιορισμό των δαπανών του δήμου;
Σας είχαμε προτείνει μέχρι και μείωση των αμοιβών των αιρετών ,
Περιμένουμε τη λήψη μέτρων στη κατανάλωση της ΔΕΗ που πρέπει σήμερα να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ στο δήμο συνολικά.
Ποιες ενέργειες κάνατε για αύξηση της παραγωγικότητας, έλεγχο αδειών προσωπικού -κοπάνες προσωπικού, ανενεργό προσωπικό.
Ποιες οι ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας έργων . Οι ελλείψεις των έργων είναι εμφανείς και τα κόστη συντήρησης τους αυξάνονται γεωμετρικά λόγο κακοτεχνιών.
Ποια μέτρα έχετε υιοθετήσει για αύξηση των εσόδων του δήμου?
Από μη διαγραφή χρεών προς το δήμο.
Από τέλη χρήσης παραλίας από το σύνολο των υπόχρεων και όχι επιλεκτικά
Από λατομικά τέλη
Από αναπροσαρμογή εμβαδών στη ΔΕΗ
Από σύνταξη άρτιων μελετών που δεν θα αναθεωρούνται προς τα κάτω ( βλέπε εργολαβία εθνικής οδού όπου τα 3 εκ ευρώ τελικά περιορίστηκε σε 1 εκ)
Από μισθώματα καντινών (μηδέν έσοδα για 2009 με τη δικαιολογία ότι δεν έγιναν πλειστηριασμοί).
Δεν έχετε κανένα σχέδιο και δεν έχει νόημα με τον τρόπο που λειτουργείτε καμία πρόταση από μέρους μας γιατί πάντα για εσάς προέχει το πολιτικό από το κοινό όφελος.
Δεν υπάρχουν οι πόροι για να εκτελεστεί το τεχνικό πρόγραμμα.
Δεν παίρνεται μέτρα για τη προστασία αιγιαλού και παραλίας ,γιατί δεν οριοθετείται.
Δεν μας λέτε την άποψη σας για την ιδιωτική πολεοδόμηση στα όρια του δήμου και την αξιοποίηση του γκολφ.
Δεν μας λέτε την άποψη σας για τα νέα πολυτελή ξενοδοχεία που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν στη περιοχή και που φτάνουν στο σημείο να ανταγωνίζονται σε τιμές αυτές των ενοικιαζομένων δωματίων;
Ποια τα μέτρα θα πάρετε για το περιορισμό της ρύπανσης στο δήμο από τα λατομεία, τα παρασκευαστήρια ασφαλτομίγματος, το βιολογικό και τις λοιπές εγκαταστάσεις;
Πως θα πραγματοποιηθεί βελτίωση της εικόνας του δήμου με μείωση της οπτικής ρύπανσης σε δημόσιους και σε ιδιωτικούς χώρους;
Ποια τα μέτρα για τους οικονομικούς μετανάστες και τα φαινόμενα γκετοποίησης;
Γιατί δεν διαπλατύνεται την οδό Αγ Νεκταρίου στο Φαληράκι όπου η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία επικαλούμενοι ότι πρέπει να εκπονηθεί νέα κυκλοφοριακή μελέτη, όταν στο αντίστοιχο πρόβλημα στο λαβύρινθο που μελετήσατε στη πλατεία των Καλυθιών η κατάργηση της κυκλοφοριακής μελέτης έγινε σε μια νύχτα?
Γιατί στην αναθεώρηση των εμβαδών των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, αυθαίρετα και χωρίς να παρουσιάζονται στοιχεία, περιοριστήκατε μόνο στα 30 μεγαλύτερα ξενοδοχεία κατά δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου;. Κανένα στοιχείο δεν έχει κατατεθεί επίσημα αλλά όλες οι αποφάσεις παίρνονται στα κρυφά.

Το μόνο που σχεδιάζετε να ολοκληρωθεί, χωρίς και εδώ να λέτε την αλήθεια, είναι το "κλειστό". Μερικές απορίες για την πορεία του.
Για το 2008 τα έσοδα από επιχορηγήσεις ήταν 300.000 ευρώ και οι πληρωμές 600.000 ευρώ .Οι υπόλοιπες 300.000 ευρώ ήταν από ιδίους πόρους. Για το 2009 έγινε εκταμίευση από το δάνειο 2.600.000 ευρώ και οι επιχορηγήσεις ήταν 473.000 ευρώ μέχρι σήμερα . Άρα αν για μέχρι τέλους του 2010 γίνει χρήση μόνο του υπόλοιπου του δανείου που είναι 400.000 ευρώ και ληφθούν άλλες 473.000 ευρώ επιχορήγηση ποια θα είναι η πορεία του έργου; Μήπως σχεδιάζετε χωρίς να το λέτε και τη λήψη συμπληρωματικού δανείου;
Φυσικά κανένας δεν μας απαντά στο αυτονόητο ερώτημα που είναι Μέχρι σήμερα πόσα κυβικά μπετόν έχουν χρησιμοποιηθεί για τη κατασκευή του κλειστού και με ποια τιμή .Εμείς εκτιμούμε με τα στοιχεία που έχουμε ότι η τιμή πρέπει να είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή της "πιάτσας".
Το όλα στο φως δεν φτάνει αν κάποιοι πληρώνονται ή εκλέγονται για να μην καταλαβαίνουν
Το όλα στο φως εμείς το έχουμε κάνει πράξη από τη πρώτη στιγμή που εκλεγήκαμε στο ΔΣ .Όμως ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας συμπεριλαμβανόμενων εκτός της περιφέρειας και της δικαστικής εξουσίας έχει παραχωρήσει άσυλο στις παράτυπες ενέργειες των δημάρχων με αποτέλεσμα να αυξάνει η αλαζονεία τους, κορύφωμα της οποίας, στο δήμο μας, είναι η διανομή προσκλητήριων γάμου συγγενικών προσώπων με δαπάνες του δήμου
Όλα στο φως επιλογή προεκλογική και όχι ευκαιριακή.
Τα παραπάνω ενισχύονται και από τη στάση που ακολουθήσαμε προεκλογικά, αντίθετη με των αντίπαλων μας, που μας δίνει το δικαίωμα να μην ¨σιχαινόμαστε για την καρέκλα που καθόμαστε στο ΔΣ του δήμου" γιατί τη καρέκλα την κερδίσαμε με έντιμο και ειλικρινή αγώνα χωρίς κτυπήματα κάτω από τη μέση και με δαπάνες ελεγχόμενες που δεν έχουν ανάγκη συνδρομών από οικονομικούς παράγοντες.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...