30 Απρ 2012

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟ ΨΗΛΑ





Νέες μοναδικές αεροφωτογραφίες του χωριού μας που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τον Μανώλη Κώστα. Ευτυχώς από ψηλά δεν φαίνονται τα... στραβά του τόπου μας.

ΑΥΡΙΟ ΠΑΜΕ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ


ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ



Στο Φαληράκι στις αρχές της δεκαετίας του 70, υπήρχαν καλύβες από ψαράδες και διάφορους άλλους άτακτα σκορπισμένες κατά μήκος της παραλίας (φωτογραφία), στοίβες από ξύλα και κάθε λογής αντικείμενα που έβγαζε έξω με τις τρικυμίες του χειμώνα η θάλασσα και γενικά ο επισκέπτης αντίκριζε μια χαώδη κατάσταση. Είναι περιττό να τονισθεί ότι δεν υπήρχε ούτε νερό ούτε αποδυτήρια ούτε τουαλέτες , ούτε καντίνες ούτε ομπρέλες και παραθεριστικός εξοπλισμός, ούτε κανενός είδος άνεση και εξυπηρέτηση. Υπήρχε μόνο ένα εγκατελειμένο λεωφορείο του ΚΤΕΛ απροσδιόριστης χρονολογίας κατασκευής και φυσικά εκτός λειτουργίας  το οποίο σιγά –σιγά μετέτρεψε σε θερινή κατοικία και στη συνέχεια σε καφενείο, ο πρώτος κατ΄ ουσία κάτοικος της παραλίας των Καλυθιών Παναγιώτης Στατιού
            Μάλιστα ο απλός αυτός Καλυθενός που αγαπούσε τόσο την παραλία, την θάλασσα και τη φύση υπήρξε εν αγνοία του μια σημαντική προσωπικότητα  από την άποψη της διαμόρφωσης της ιστορίας του τόπου.
 Κάποτε όπως λέγεται, κατά τη δεκαετία του 50, ο Παναγιώτης Στατιού ταξίδεψε στην Αθήνα και φιλοξενήθηκε από φιλικό του πρόσωπο. Είχε πνεύμα ανήσυχο και περιηγητικό γι΄ αυτό και του άρεσε να κάνει βόλτες στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα περίχωρα με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, λεωφορεία, τραμ, ή ηλεκτρικό.

Μια μέρα πήρε το λεωφορείο και βρέθηκε στο νέο Φάληρο το οποίο ίσως και λόγο θάλασσας που υπεραγαπούσε του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Του άρεσε και τον συγκίνησε. Τότε έκανε τον συνειρμό και σκέφτηκε ότι η περιοχή εκείνη, δηλαδή το νέο Φάληρο, έμοιαζε με την παραλία Καλυθιών και έιπε : « Αφού εδώ είναι το νέο Φάληρο, εγώ θα ονομάσω την περιοχή δίπλα στο λεωφορείο μου το μικρό νέο Φάληρο, το Φαληράκι».
      
            Έτσι απλά, όμορφα και συγκινητικά γεννήθηκε η ονομασία Φαληράκι η οποία έμελλε να γίνει θρύλος της Ρόδου και πασίγνωστο στα πέρατα του κόσμου. Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος και ήταν ο ανάδοχος τoυ Φαληρακίου είχε και το προσωνύμιο «κώλος» και με αυτό ήταν ευρύτερα γνωστός στις Καλυθιές. Με το αυτοσχέδιο καφενείο του που ήταν εγκατεστημένο εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η κεντρική παραλία του Φαληρακίου ανάμεσα στα καταστήματα Τσάπλινς και Ποσειδώνας. 
Αργότερα άνοιξαν δυο εστιατόρια στην ευρύτερη περιοχή του Φαληρακίου και συγκεκριμένα το «Δήμητρα» του κ. Βασίλη Δημητρά και το «Ακρογιάλι» του κ. Σταμάτη Ιατρίδη. Έτσι ξεκίνησε το Φαληράκι.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...