20 Σεπ 2010

ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ


Η εικόνα της Παναγιάς που βρίσκεται στο τέμπλο της εκκλησίας μας κρύβει ένα παράδοξο που ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί. Το χέρι της Παναγίας που κρατάει τον Χριστό έχει περισσότερα από πέντε δάκτυλα (οκτώ ή εννέα). Για να μην δημιουργηθούν... παρεξηγήσεις η λογική εξήγηση που δίνεται είναι ότι υπήρχε άλλη εικόνα πάνω στην οποία δημιουργήθηκε η μορφή της Παναγίας ή έγινε κάποιο λάθος από τον αγιογράφο που το διόρθωσε αφήνοντας τα δάχτυλα της πρώτης εικόνας.

Αυτά θα είναι τα νέα χρώματα της εκκλησίας μας μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αγιογράφησης των τοίχων. Ηδη το συνεργείο έχει προχωρήσει την αγιογράφηση στον χώρο του ιερού. Τα νέα χρώματα είναι διαφορετικά από αυτά που υπήρχαν πριν ξεκινήσουν, πέρσι, οι εργασίες ανακαίνισης της εκκλησίας μας.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ


Την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή το πανηγύρι για την Υψωση του Τιμίου Σταυρού, χιλιάδες πιστοί απ' όλη τη Ρόδο επισκέφτηκαν το χωριό μας και την εκκλησία μας. Οταν πρωτοκτίστηκε η εκκλησία στις Καλυθιές (γύρω στο 1700 όπως μαρτυρούν ημερομηνίες σε εξαπτέρυγα) ήταν αφιερωμένη στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου). Την πρώτη δεκαετία του 1800 όταν οι πρόγονοί μας αποφάσισαν να κτίσουν νέα, μεγαλύτερη εκκλησία (στο χώρο της σημερινής) βρέθηκε ένας παλιός σταυρός στα θεμέλια με αποτέλεσμα να θεωρηθεί σημάδι και από τότε το χωριό μας και η εκκλησία να εορτάζει κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου την Υψωση του Τιμίου Σταυρού. Ο σταυρός που βρέθηκε στα θεμέλια της εκκλησίας φυλάγεται και κάθε χρόνο τον προσκυνούν οι πιστοί που συρρέουν στο χωριό μας.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...