23 Μαΐ 2014

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΤΜ ΤΟ ΧΩΡΙΟ




Χωρίς Αυτόματο Μηχάνημα Ανάληψης Μετρητών (ATM) έχουν μείνει οι Καλυθιές τους τελευταίους μήνες μετά το λουκέτο στην τράπεζα Δωδεκανήσου. Οι κάτοικοι του χωριού που δεν μπορούν να πάνε στο Φαληράκι δεν έχουν πρόσβαση σε μετρητά και πολλές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.
Η απουσία ATM δημιουργεί προβλήματα και στα καταστήματα του χωριού αφού οι κάτοικοι της Ψίνθου που εξυπηρετούταν στις Καλυθιές τώρα πάνε στ' Αφάντου ή το Φαληράκι με αποτέλεσμα να κάνουν τις αγορές τους στα εκεί καταστήματα.
Το ATM είναι απαραίτητο καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί επισκέπτες σταματάνε στο χωριό με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανάκια και ζητάνε μετρητά χωρίς όμως να τους δίνεται αυτή η δυνατότητα.
Η οικονομία των Καλυθιών "μαραζώνει" με τους έχοντες την ευθύνη να αδυνατούν να κατανοήσουν τα προβλήματα.
Οι τράπεζες πρέπει να πιεστούν από τη δημοτική αρχή ώστε να τοποθετήσουν ATM στις Καλυθιές και τρόποι υπάρχουν.
Σε συνεργασία με τις εκκλησιαστικές επιτροπές Καλυθιών και Φαληρακίου πρέπει να σταλούν έγγραφα στις τράπεζες ALPHA και Eurobank που στεγάζονται σε εκκλησιαστικά ακίνητα ώστε να τοποθετήσουν άμεσα ATM στις Καλυθιές καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αποκλειστούν οι χώροι πάρκινγκ.
Οι εκκλησιαστικές επιτροπές έχουν λογαριασμούς στα τοπικά υποκαταστήματα και οφείλουν να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση.
Ιδιαίτερη πίεση πρέπει να ασκηθεί στην ALPHA BANK (πρώην  Εμπορική) που έχει ATM σε κοινόχρηστο χώρο στο κέντρο Φαληρακίου και κανείς δεν γνωρίζει εάν πληρώνει (και σε ποιους) αντίτιμο.
Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους πρέπει να προχωρήσουν σε συγκέντρωση υπογραφών με προειδοποίηση για κλείσιμο λογαριασμών σε περίπτωση μη ικανοποίησης του καθολικού αιτήματος για τοποθέτηση ATM στις Καλυθιές. Οι επιχειρηματίες των Καλυθιών με υψηλές καταθέσεις στις τράπεζες θα πρέπει να πρωτοστατήσουν ώστε να πιεστούν οι τράπεζες.
Για την επίλυση του θέματος χρειάζεται κατανόηση του προβλήματος, διάθεση παρέμβασης και συνεργασία όλων των φορέων.

ΡΩΣΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ... ΛΙΓΟΥΣ


Η νέα τάση της τουριστικής αγοράς που κάνει δυναμικά την εμφάνισή της και στο Φαληράκι είναι οι Ρώσοι τουρίστες. Τα τελευταία χρόνια κερδίσουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στις αφίξεις με τον προσανατολισμό τους να εστιάζεται κυρίως στα πεντάστερα ξενοδοχεία της Λεωφόρου Καλλιθέας και σε κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια επιπέδου κοντά στη θάλασσα.
Η... απόβαση των Ρώσων τουριστών έχει φέρει αλλαγές και στον επαγγελματικό χάρτη του νησιού με κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία δεκάδων καταστημάτων με αντικείμενο την πώληση γούνας και ξεχωρίζουν για την πολυτελή κατασκευή τους σε κεντρικούς οδικούς άξονες.
Επιπλέον κάθε ,δραστηριότητα που εστιάζει στους καλοκαιρινούς επισκέπτες προσπαθεί να "δελεάσει" τους Ρώσους με ταμπέλες γραμμένες στη γλώσσα τους ενώ περιζήτητοι είναι οι εργαζόμενοι που μιλάνε τη δύσκολη γλώσσα.
Φέτος έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι Ρώσοι μέσα από οργανωμένα συμφέροντα κατευθύνονται σε συγκεκριμένα καταστήματα (κάθε είδους δραστηριότητας) των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρώνουν "ποσοστά" επί του τζίρου στους "κουβαλητές".
Γουναράδικα, χρυσοχοεία, εστιατόρια, θαλάσσια σπορ, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις συνεργάζονται με πρακτορεία τουρισμού που ειδικεύονται στους Ρώσους ενώ προσέλκυση γίνεται και με μεμονωμένους "κράχτες".
Τα Ρώσικα πρακτορεία βγάζουν περισσότερα κέρδη από τα ποσοστά που τους πληρώνουν οι επιχειρηματίες της Ρόδου παρά από την πώληση πακέτων μετακίνησης προς το νησί.
Από το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου ομάδες Ελλήνων από πρώην χώρες της Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσοπόντιοι, Γεωργιανοί κτλ) με μηχανάκια στους δρόμους αλλά και τραπεζάκια σε διάφορα σημεία σταματάνε τους Ρώσους τουρίστες και με όπλο την κοινή γλώσσα τους "πουλάνε" κάθε είδους υπηρεσία κατευθύνοντάς τους σε επιχειρήσεις από τις οποίες εισπράττουν ποσοστά επί των πωλήσεων.
Το blog γνωρίζει ότι πλησίασαν και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στο Φαληράκι ζητώντας υψηλά ποσοστά για να κατευθύνουν Ρώσους τουρίστες αλλά από τους... περισσότερους εισέπραξαν αρνητική απάντηση.
Οι Ρωσόφωνοι έχουν φτάσει στο σημείο να "πουλάνε"εκδρομές στο νησί με πολυτελή ιδιωτικά αυτοκίνητα χρεώνοντας υπερβολικές τιμές ανά άτομο προκαλώντας απώλειες εισοδήματος σε νόμιμα τουριστικά γραφεία και ιδιοκτήτες ταξί. .
Η εξάπλωσή τους έχει σημειωθεί σε τέτοιο βαθμό που επαγγελματίες στο Φαληράκι και άλλες περιοχές απειλούν ότι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και με... άγριο τρόπο θα τους διώξουν.
Τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες είναι υψηλά γι' αυτό φέτος στη Ρόδο οι Ρωσόφωνοι "κράχτες" έχουν πολλαπλασιαστεί.
Ο "κατευθυνόμενος" τουρισμός αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της παραοικονομίας με τον κρατικό μηχανισμό (ΕΟΤ, ΣΔΟΕ, αστυνομία) να αδυνατεί να λάβει μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων που αρνούνται να καταβάλουν παράνομες "μίζες" στους ισχυρούς μεσάζοντες.
Το κράτος επιβάλει στους συνεπείς επιχειρηματίες υψηλή φορολογία και τους απειλεί με δυσβάσταχτα πρόστιμα αλλά "κλείνει" τα μάτια στους παράνομους και την "μαύρη οικονομία" όπως άλλωστε έκανε εδώ και πολλά χρόνια με τους κατευθυνόμενους (από μπαρ σε μπαρ) νεαρούς Άγγλους τουρίστες και όπως εξακολουθεί να κάνει με παρασιτικές δράσεις της τουριστικής οικονομίας σε παραλίες (μασάζ από Κινέζους με την... ανοχή κάποιων ομπρελάδων) και δρόμους (αθίγγανοι που ενοχλούν και κλέβουν).
Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος θα αποδώσει κέρδη στην περιοχή μας μόνο όταν το κράτος "ξυπνήσει" και τερματίσει φαινόμενα παράνομου πλουτισμού από "μεσάζοντες" που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε λουκέτο νόμιμες επιχειρήσεις. 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...