29 Ιουν 2012

ΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΤΖΙΠ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ!

Ενταση επικράτησε το βράδυ της Παρασκευής στο λιμανάκι του Φαληρακίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του δημάρχου Ροδίων κ. Κουσουρνά για τον εσπερινό της εορτής του μοναστηριού των Αποστόλων Παύλων.
Οπως έμαθε το blog από αξιόπιστες πηγές, ο οδηγός-συνοδός του δημάρχου Ροδίων πάρκαρε το δημοτικό τζιπ πάνω στην στροφή με αποτέλεσμα να εμποδίζει την ομαλή ροή της κυκλοφορίας. Παρά τις συστάσεις που έγιναν δεν απομακρύνθηκε το δημαρχικό τζιπ με αποτέλεσμα ο δημοτικός αστυνόμος που είχε την ευθύνη να κόψει κλίση για παράνομο παρκάρισμα.
Η κλήση εξόργισε τον οδηγό-συνοδό του δημάρχου που ζήτησε, με έντονο ύφος, εξηγήσεις. Οπως μετέφεραν στο blog παρευρισκόμενοι επικράτησε ένταση με "γαλλικά" και σπρωξίματα...
Οσοι ήταν μπροστά στο περιστατικό σχολίασαν, αρνητικά, την συμπεριφορά του οδηγού του δημάρχου και την άκομψη συμπεριφορά του απέναντι στον δημοτικό αστυνόμο.
Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε εάν τελικά η κλήση θα σβηστεί ή θα πληρωθεί από το δήμαρχο Ροδίων!

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΙΑΣ


Ρεπορτάζ-παρουσίαση: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΡΟΔΙΑΚΑ (http://oikologicarodiaka.wordpress.com/)
Ολοκληρωμένη διαχείριση υποπροϊόντων ελιάς – Μια προσπάθεια που αν πετύχει θα έχει λύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του νησιού

Στο αφιέρωμα μας στον ελαιοπυρήνα στις 27 Οκτωβρίου 2011 σημειώναμε:
«Οι δύο κυριότεροι τύποι αποβλήτων από την επεξεργασία του ελαιόκαρπου και την εξαγωγή του ελαιολάδου είναι τα υγρά απόβλητα, που συνηθίζουμε να ονομάζουμε κατσίγαρο, και τα στερεά απόβλητα, δηλαδή ο ελαιοπυρήνας. Ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας ελαιολάδου (παραδοσιακή, 3 φάσεων και 2 φάσεων) τα στερεά υπολείμματα κυμαίνονται από 330 έως 800 κιλά ανά τόνο καρπού ενώ τα υγρά απόβλητα από 250 έως 600 λίτρα ανά τόνο καρπού. Τα υγρά απόβλητα είναι πιο επικίνδυνα και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ικανοποιητικός τρόπος διαχείρισης».
Από τα παραπάνω εύκολα συνάγεται πώς ένα προϊόν όπως το ελαιόλαδο με υψηλή διατροφική αξία για τον άνθρωπο και βασικό στοιχείο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής για χιλιετίες έχει και την άλλη του όψη. Ένας τόνος καρπού που θα μας δώσει από 200 έως 350 κιλά λάδι περίπου θα μας φορτώσει και με τα στερεά και υγρά απόβλητα που βλέπουμε πιο πάνω και τα οποία τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε και τα απορρίπτουμε ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον με τις ανάλογες συνέπειες.
Tα στερεά φυτικά υποπροϊόντα υποβάλλονται στη διαδικασία της κομποστοποίησης με συνεχή εμποτισμό με υγρά εκχυλίσματα ελαιοκάρπου (επεξεργασμένος κατσίγαρος)
Στο νησί μας ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες μια προσπάθεια για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υποπροϊόντων της ελιάς με την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (λίπασμα) και βιοτεχνολογικών καθαριστικών – απορρυπαντικών. Η προσπάθεια γίνεται από δύο εταιρείες που συστεγάζονται μαζί με το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού Καλυθιών στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καλυθιών – Ψίνθου. Η EKOCAL είναι εταιρεία ολοκληρωμένης διαχείρισης οργανικών αποβλήτων στην οποία συμμετέχουν κατά 51 % ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλυθιών, κατά 34 % ο Νίκος Ράμμος και κατά 15% ο κ. Βενετσιάνος και η ECOBALANCE είναι εταιρεία παραγωγής και εμπορίας βιοτεχνολογικών προϊόντων με συμμετοχή κατά 51% του Κώστα Παμπρή, 35% του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυθιών και 15% του κ. Βενετσιάνου.
Η διαδικασία
Τα Οικολογικά – Ροδιακά επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού Καλυθιών και είδαμε από κοντά τη διαδικασία που ακολουθείται.




Η εταιρεία παραλαμβάνει στο χώρο της διάφορα φυτικά υποπροϊόντα, κυρίως υποπροϊόντα της επεξεργασίας της ελιάς αλλά και άλλα φυτικά υλικά όπως τα κλαδιά των δέντρων, γκαζόν κλπ . Τα στερεά αυτά φυτικά υποπροϊόντα υποβάλλονται στη διαδικασία της κομποστοποίησης με συνεχή εμποτισμό με υγρά εκχυλίσματα ελαιοκάρπου (επεξεργασμένος κατσίγαρος) έως ότου χουμοποιηθούν με αερόβια συγκομποστοποίηση με τελικό σκοπό τη δημιουργία συσκευασμένου εδαφοβελτιωτικού προϊόντος.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους η διαδικασία αυτή επιτρέπει την απορρόφηση τόσο στερεών αποβλήτων ελιάς (πυρήνας) αλλά και άλλων φυτικών υποπροϊόντων που μέχρι τώρα θεωρούσαμε σκουπίδια, όσο και των υγρών αποβλήτων μετά από κατάλληλη επεξεργασία. Αυτά μετατρέπονται σε χρήσιμο λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην γεωργική παραγωγή ξανά. Είναι δηλαδή, σύμφωνα με το σχεδιασμό των υπευθύνων της παραγωγής, ένας κύκλος αειφορικότητας που αποτρέπει τη ρύπανση του περιβάλλοντος και προσφέρει προϊόντα υψηλής αξίας. Επιπλέον για όσους συνεισφέρουν με πρώτες ύλες (π.χ κήποι ξενοδοχείων & άλλων επιχειρήσεων) αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο marketing για τους tour operators που δείχνει υψηλή περιβαλλοντική ευαισθησία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πιστοποίηση των συστημάτων τους με περιβαλλοντικά πιστοποιητικά ( ISO 14001 , EMAS, GREEN GLOBE, ECO LABEL, the Green Key).

Η δεύτερη εταιρεία (ECOBALANCE) με κατάλληλη επεξεργασία των υγρών αποβλήτων παράγει βιοτεχνολογικά καθαριστικά και απορρυπαντικά κατάλληλα για χρήση κυρίως από επαγγελματίες αλλά και νοικοκυριά με την κατάλληλη συσκευασία και προώθηση. Σύμφωνα με την εταιρεία το βασικό πλεονέκτημα των προϊόντων που παράγονται είναι ότι αποτελούν μια καθαρή και αειφόρο επιλογή χωρίς όμως να υστερούν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η χρήση τους μπορεί να γίνει από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπου οι απαιτήσεις είναι αυστηρές, αλλά και σε καθημερινή βάση από τους οικιακούς χρήστες, όπου η ανάγκη για ποιοτικά αλλά και οικονομικά και ταυτόχρονα οικολογικά προϊόντα είναι πλέον επιβεβλημένη.
Τα πλεονεκτήματα
Είναι προφανή τα πλεονεκτήματα της προσπάθειας που περιγράφουμε σήμερα. Το πρόβλημα της διάθεσης των αποβλήτων των ελαιουργείων βρίσκει τη λύση συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας το κόστος διαχείρισης και προωθώντας την αειφορία. Αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα της πράσινης οικονομίας με δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Ο ΦΑΡΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ


Την Κυριακή 24 Ιουνίου του 2012, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός σύλλογος Καλυθιών «Ο ΦΑΡΟΣ» έφερε εις πέρας μια αποστολή που είχε ξεκινήσει τους δύο τελευταίους μήνες, το άνοιγμα του Λαογραφικού Μουσείου στις Καλυθιές...
Η τελική μορφή του μουσείου, η εκδήλωση των εγκαινίων, ο ενθουσιασμός των ανθρώπων που προσέφεραν αφιλοκερδώς τα πολύτιμα, γι’αυτούς, αντικείμενά τους, αλλά και των ανθρώπων που παραβρέθηκαν και τα θαύμασαν, ξεπέρασαν τις προσδοκίες του συλλόγου. Τα μέλη του Φάρου ένιωσαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, υπερηφάνεια αλλά και συγκίνηση όταν αντιλήφθηκαν το μέγεθος του θησαυρού που είχαν συγκεντρώσει δίνοντας μ’αυτό τον τρόπο την ευκαιρία να τον θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να τον γνωρίσουν οι νεότεροι.
Τα συγχαρητήρια που δόθηκαν απ’όλους όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση των εγκαινίων στα μέλη του συλλόγου, τους έδωσαν κουράγιο για να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο την προσφορά τους για τον τόπο τους.
«Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε οι άνθρωποι ψάχνουν σύμβολα να κρατηθούν. Και η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου είναι ένα τέτοιο σύμβολο.
Αυτά που θα δείτε δεν είναι απλά ένα κομμάτι της λαογραφίας μας, είναι κομμάτι του εαυτού μας.»
Τα μέλη του συλλόγου «Ο ΦΑΡΟΣ» ευχαριστούν ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο Μάστορα Θεόδωρο για την προσφορά του στο μουσείο. Ο κύριος Μάστορας εργάστηκε όσο κανείς άλλος γι’αυτόν το χώρο, θυσίασε χρόνο από την οικογένειά του, φρόντισε για τη συντήρηση του κάθε αντικειμένου χωριστά ώστε, και με τη συνεργασία των υπόλοιπων μελών, να μπορέσει να λειτουργήσει το μουσείο.
Πολύτιμη, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών στο χώρο του μουσείου, ήταν η παρουσία του κυρίου Σαββούλη Μιχαήλ, που ήταν συνεχώς δίπλα στα μέλη και πρόθυμος να βοηθήσει.
Για την εκδήλωση των εγκαινίων σημαντική ήταν η διαφήμιση που έγινε από τα blogs kalithies.blogspot.com και omfalos.blogspot.com, η βιντεοσκόπηση από τον κύριο Σαββούλη Στέργο, η λήψη φωτογραφιών από το διαφημιστικό site myislandlife.gr, η προσφορά της μικροφωνικής από τον κύριο Καραδημήτρη Βάιο, η προσφορά της εκκλησιαστικής επιτροπής Καλυθιών, του οβελιστηρίου «Αλώνια», του παραδοσιακού καφενείου «Ο Τόπος μας», του καταστήματος «Ηλεκτροφάση Δωδεκανήσου», του καταστήματος «Καραγιάννης Clean», του καταστήματος της Τσαμπίκας Αργυρού και της καφετέριας «Swedco Faliraki».
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ, από την Τρίτη 3 Ιουλίου :
Τρίτη : 18:00 – 21:00
Τετάρτη : 18:00 – 21:00
Πέμπτη : 18:00 – 21:00


Βραδιές θερινού σινεμά
Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καλυθιών «Ο ΦΑΡΟΣ» σας ενημερώνει πως από την Τετάρτη 4 Ιουλίου και κάθε Τετάρτη στις 21:00 θα πραγματοποιεί προβολές θερινού σινεμά στην οδό Αθανασίου Διάκου, πλησίον Λαογραφικού Μουσείου, με ταινίες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο.


Επίσης, η επιτυχημένη ποδηλασία του χειμώνα θα συνεχιστεί και την καλοκαιρινή περίοδο, από το Σάββατο 7 Ιουλίου και θα πραγματοποιείται ανά δύο εβδομάδες με σημείο συνάντησης το λιμανάκι των Αγίων Αποστόλων στο Φαληράκι, στις 20:00.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...