22 Απρ 2010

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Υπέρ των ισχυρών ΟΤΑ, τάσσεται ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης ενόψει της συζήτησης που διεξάγεται για την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης.
Ο κ. Γιάννης Ιατρίδης είναι κάθετα αντίθετος με το μοντέλο του ενός δήμου ανά νησί που επιχειρείται να εφαρμοσθεί και στη δική μας περιοχή και θα καταθέσει δυναμικά τις απόψεις του, στην συνεδρίαση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου που θα διεξαχθεί σήμερα. Σύμφωνα με το δήμαρχο Καλλιθέας, η πρόταση που πάει να επιβληθεί, «είναι ένα κοστούμι που έχει ραφτεί για την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά δεν ταιριάζει σε περιοχές του διαμετρήματος της Ρόδου».
Τόσο ο κ. Γιάννης Ιατρίδης όσο και άλλοι δήμαρχοι της περιοχής μας είναι αποφασισμένοι, να αντιδράσουν δυναμικά στην προοπτική της δημιουργίας ενός και μόνο δήμου που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στη Ρόδο καθώς και στα άλλα νησιά. Η πρόσφατη συνάντηση των δημάρχων στο γραφείο του κ Χατζηευθυμίου δεν ήταν τυχαία και αποτελεί προάγγελο των σφοδρών αντιδράσεων, που υπάρχουν στις τάξεις της αυτοδιοίκησης για όσα προγραμματίστηκαν ήδη από την κυβέρνηση, ερήμην των πολιτών.
Μια από τις στρεβλώσεις του "Καλλικράτη" αφορά τον τουρισμό αφού η διαχείριση της προβολής, δεν μένει στους δήμους γεγονός που σημαίνει, πως δεν αποκλείεται να τιναχτούν στον αέρα οι προσπάθειες που έχουν γίνει, μέχρι τώρα. Μαζί με τις προσπάθειες προβολής στον αέρα θα βρεθεί στο τέλος ακόμη και η λειτουργία του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ Γιάννης Ιατρίδης ζητά από τον πρωθυπουργό της χώρας να στηρίξει τον τουρισμό, ο οποίος είναι στυλοβάτης της οικονομίας .
"Λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης πρέπει να στηρίξουν τη βαριά βιομηχανία που λέγεται τουρισμός ο οποίος συνεισφέρει πολύ στο ΑΕΠ. Και όχι να κονταίνουμε τους ψηλούς για να φτάνουν οι κοντοί. Αυτά είναι απαράδεκτα" είπε ο κ Ιατρίδης στέλνοντας τα δικά του μηνύματα σε τοπικούς παράγοντες που με τα κατορθώματα τους πάνε να δημιουργήσουν καταστάσεις οπισθοδρόμησης για τον τόπο.
Αναφορικά με τον Καλλικράτη ο κ. Ιατρίδης επεσήμανε πως η υπερβολή, για τη γεωγραφία των δήμων με βάση τα θεσμικά και τα οικονομικά δεν έχει όριο.
"Δεν μπορεί το νησί μας να γίνει ένας δήμος. Ξεκαθάρισα πως δεν μπορούμε να ράβουμε ένα κοστούμι για όλη τη χώρα και να το μεταφέρουμε σε κάθε περιοχή. Η νησιωτικότητα έχει ιδιαιτερότητες. Άρα εμείς οι αυτοδιοικητικοί τώρα πρέπει να ράψουμε το κοστούμι που μπορεί να λειτουργήσει με βάση τη νησιωτικότητα . Είναι μεγάλη η ευθύνη μας για αυτό. Δεν είμαι υπέρ του ενός αλλά των ισχυρών δήμων" ξεκαθάρισε ο κ. Γιάννης Ιατρίδης.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ο δήμαρχος Καλλιθέας είπε ότι δεν μπορεί ο δήμος που θα προκύψει να μην έχει την ευθύνη προβολής του νησιού. Από την άλλη πλευρά ο κ Γιάννης Ιατρίδης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις και για τα οικονομικά των ΟΤΑ . "Έχω επιφυλάξεις πάρα πολλές για τα οικονομικά. Αυτή τη στιγμή η διοικητική μεταρρύθμιση χρειάζεται ποσό της τάξεως των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν αναφέρουν από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα . Δεν μας έχουν κοστολογήσει δηλαδή τις αρμοδιότητες για να ξέρουμε και πως θα εκχωρηθούν αυτά τα χρήματα στην αυτοδιοίκηση . Είναι πολλά τα θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν. Θέλει προσοχή και ουσιαστική συζήτηση ώστε η όποια πρόταση μας να είναι τεκμηριωμένη" επεσήμανε ο κ Ιατρίδης.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...