5 Ιαν 2014

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ





Τα καλοκαίρια 2012 και 2013, κατά κοινή ομολογία, ήταν ικανοποιητικές τουριστικές χρονιές.
Όχι άριστες, αλλά ικανοποιητικές. Οι κλίνες στο Φαληράκι γέμισαν από Ιούνιο μέχρι Σεπτεμβρίο, σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μονάδες που παρέμεναν κλειστές επί πολλά χρόνια άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους έστω και για λίγες εβδομάδες.
Πλέον οι αφίξεις των τουριστών στα θέρετρα δεν εξαρτώνται μόνο από τις… διαθέσεις των τουριστικών πρακτορείων αφού το internet δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να πάνε εκεί που θέλουν, την εποχή που επιθυμούν και στις τιμές που αντέχουν.
Το τουριστικό μας θέρετρο πήρε το δικό του κομμάτι από την συνολική πίτα της αύξησης του ελληνικού τουρισμού που βέβαια δεν οφείλεται σε συντονισμένες ενέργειες της χώρας όπως θέλουν να καμαρώνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές αλλά σε διεθνείς παράγοντες όπως η επικινδυνότητα σε χώρες της Αφρικής (Τυνησία, Μαρόκο, Αίγυπτος) αλλά και η διάθεση των Ευρωπαίων να στηρίξουν τους Ελληνες στην περίοδο της κρίσης.
Μετά από πολλά χρόνια αναμονής οι τουρίστες επιστρέφουν δυναμικά στο Φαληράκι και πλέον δεν περιορίζονται μόνο σε νεαρούς Βρετανούς αφού μας επέλεξαν σχεδόν απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης και επισκέπτες όλων των ηλικιών. Το πρόβλημα με το all inclusive παραμένει και δύσκολα θα λυθεί αφού είναι ένας τρόπος διακοπών με μεγάλη ζήτηση και επίσης μεγάλη προσφορά από άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Το ερώτημα είναι αν καταφέραμε να κερδίσουμε αυτούς τους τουρίστες; Αν έφυγαν από το Φαληράκι και από τη Ρόδο ικανοποιημένοι ώστε να επιστρέψουν τα επόμενα χρόνια και να μας διαφημίσουν σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους τους;
Το Φαληράκι έχει πολλά μειονεκτήματα ως προορισμός που έχουν να κάνουν κυρίως με το κακό του όνομα που δημιουργήθηκε την περασμένη δεκαετία αλλά και με θέματα υποδομών και ανυπαρξίας παρέμβασης και παρουσίας από τις τοπικές αρχές.
Υπάρχουν όμως και πολλά πλεονεκτήματα που οφείλουμε και πρέπει να αναδείξουμε.
Σε σχέση με άλλα θέρετρα του νησιού (κεντρική και Νότια Ρόδος) το Φαληράκι είναι σε καλό σημείο αφού απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πόλη και το αεροδρόμιο. Οι τουρίστες μπορούν να εκμεταλλευτούν την συχνή συγκοινωνία και να μεταβούν στην πόλη της Ρόδου χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε ενοικίαση αυτοκινήτου ή μηχανής.
Το Φαληράκι προσφέρεται για όλες τις ηλικίες αφού η νεολαία θα βρει αρκετές και ικανοποιητικές επιλογές διασκέδασης ενώ οι μεγαλύτεροι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν την πανέμορφη παραλία και να δοκιμάσουν ελληνικές γεύσεις σε πολλά εστιατόρια. Πέρα από τα fast food που απευθύνονται στους νέους στο Φαληράκι υπάρχουν αρκετά εστιατόρια που προσφέρουν ελληνικό ποιοτικό φαγητό σε προσιτές τιμές κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες περιοχές όπως η Παλιά Πόλη και η Λίνδος όπου όλο είναι… τσιμπημένα.
Η παραλία στο Φαληράκι είναι… ατελείωτη, βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών απ’ όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και η αμμουδιά της σε τέτοια έκταση δεν υπάρχει αλλού.
Γύρω από το Φαληράκι υπάρχουν μοναδικές μικρές παραλίες όπως το Αντονι Κουίν, Λαδικό, Καλλιθέα, Καθαρά, Γυμνιστές που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα των επισκεπτών.
Στους δρόμους του Φαληρακίου υπάρχουν δεκάδες τουριστικά καταστήματα ώστε οι επισκέπτες να μπορέσουν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για περπάτημα και ψώνια, κάτι που έχουν ανάγκη όλοι οι τουρίστες στον πλανήτη.
Ακόμη και η ύπαρξη των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων επί της Λεωφόρου Καλλιθέας αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα αφού όσοι διαμένουν σε αυτές, έστω και με το σύστημα all inclusive, κάθε βράδυ περπατάνε στους δρόμους της περιοχής μας προσφέροντας εικόνες ζωντάνιας.
Με λίγες ακόμη πινελιές όπως οι τακτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, η άμεση συγκοινωνία με το αεροδρόμιο, η καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων, άμεση επικοινωνία με τους τουρίστες, η παροχή περισσότερων τοπικών προϊόντων και η προσφορά μικρών αναμνηστικών το Φαληράκι μπορεί να εδραιωθεί ξανά στον τουριστικό χάρτη και να κερδίσει, εκ νέου, τις καρδιές χιλιάδων τουριστών.
Εχουμε μάθει από τα λάθη μας και μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Σε μία Ελλάδα που με τη…  βοήθεια της Τρόικας έχει καταστρέψει κάθε έννοια οικονομίας ο τουρισμός μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Φυσικά με την σημείωση πως το μεγαλύτερο κομμάτι από τα κέρδη θα πηγαίνει για την αποπληρωμή παλιών χρεών των επιχειρήσεων, για την πληρωμή φόρων αλλά και για την πληρωμή των υπερβολικά μεγάλων κοστών λειτουργίας (προσωπικό, νερό, ΔΕΗ κτλ).
H παρουσία μας στον τουρισμό αποτελεί, τουλάχιστον για την περιοχή μας, μονόδρομο αν δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας όπως αναγκαστικά έκαναν πολλά μέλη της τοπικής μας κοινωνίας αναζητώντας σε μακρινους ηπείρους τη γη της επαγγελίας!

ΠΡΟΒΛΗΤΑ 72 ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΗΤΣΗ

  Ρεπορτάζ euro2day.gr https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2282280/neo-project-sto-falhraki-ths-rodoy-prostethhke-sti.html Την...