6 Μαρ 2012

ΠΡΩΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ


«Εία τον κειδά στης Σμάρως με την αμπρέλλdα στο χέρι και τους γιακκάες σηκωμένους».
-Τι συμβαίνει, Σμάρω , με το Μιχάλη κι «ήρτεν που τις αβκές;»
-Περιμένει τον Τάσο, για να μιλήσει στο τηλέφωνο με το «γιαρένη του» στον Καναδά.
Έτσι εξηγούνται, όλα όσα έβλεπα.
Η  ώρα ήταν έξι το πρωί και μια συνεχής βροχή δεν άφηνε πολλά περιθώρια κίνησης. Είμασταν «μαεμένοι» στο κεντρικό καφέ για τα πρώτα καλημερίσματα. Ο Μιχάλης μόνος στο γωνιακό τραπέζι έσφιγγε την ομπρέλα και κοιτούσε συνεχώς έξω.  Σε μια στιγμή ακούστηκε να λέει: «Είπεμ με έξι και κόμα να ‘ρτει!» Τα φώτα του παραδοσιακού καφενείου ήταν σβηστά και «συντρώουνταν». « Ενας θεός ξέρει που ποιαν ώραν ήταν ννιωτός και λάμενε..»
Στο μεταξύ πλησίασε ο «Κάκος» στο τραπέζι μας και τον ξεχάσαμε για λίγο, ακούγοντας τις δικές του αστείες ιστορίες με γεγονότα της «Πλαγιάς» και κάποια άλλα…. ευχάριστα.
«Για πότε εμονόφυεν, μόλις είεν τα φώτα αναμμένα, εν  επήραμεν χαπάρι!»
………………………………………………………
Μη ζητάτε να μάθετε λεπτομέρειες της τηλεφωνικής υπερατλαντικής επικοινωνίας, γιατί κι εγώ κάτι λίγα έμαθα.
Με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός και το ότι στο «τελέφωνο» μίλησε και η πρωινή ψυχή της «πλατέας, το Ντωνί».
Κωστής

ΝΕΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΛΟΥΚΑ

Από την στιγμή που η τοπική κοινωνία δεν αντιδρά το κράτος εξακολουθεί να επιτρέπει περιβαλλοντικά εγκλήματα στην αγροτική και γεωργική περιοχή του βουνού Λούκα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις Καλυθιές και το Φαληράκι.
Με ημερομηνία 2 Μαρτίου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε στη δημοσιότητα την προκήρυξη για την παραχώρηση τριών εκτάσεων (συνολικά 58 στρέμματα με χαμηλότερο τίμημα τα 72 ευρώ ανά στρέμμα) για διάστημα 20 χρόνων προκειμένου να γίνεται εξόρυξη και εκμετάλλευση αδρανών υλικών.
Στην προκήρυξη αναφέρεται αίτηση της εταιρείας ΔΟΥΚΕΡΗΣ για επέκταση των εγκαταστάσεών του.
Το περιβαλλοντικό έγκλημα γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του δήμου Ροδίων. Δυστυχώς θα συνεχίσουμε να αναπνέουμε για πολλές δεκαετίες ακόμη σκόνη και πυρίτιδα αφού έτσι αποφασίζουν κάποιοι "ιθύνοντες". Και φυσικά όλες οι βλαβερές συνέπειες των λατομείων μεταφέρονται στη διατροφική αλυσίδα, από τα ζώα που βόσκουν στην περιοχή, από τα αγροτικά προϊόντα και την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Αναλυτικά στην προκήρυξη αναφέρονται τα εξής:

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕ ΧΑΛΑΖΙ!






Εντονα καιρικά φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή μας το βράδυ της Δευτέρας. Η καταιγίδα ξεκίνησε στις 9.00 το βράδυ με δυνατή βροχόπτωση, χαλαζόπτωση και κεραυνούς. Η βροχή συνεχίστηκε όλο το βράδυ και σταμάτησε στις 7΄.00 το πρωί όταν ο ήλιος ξεπρόβαλε από τα σύννεφα και έκανε αισθητή την παρουσία του. Μετά τις 8.30 το πρωί η βροχή ξανάρχισε και η πρόβλεψη είναι ότι θα βρέχει όλη μέρα...
Λόγω της έντονης βροχόπτωσης οι δρόμοι γέμισαν χώματα και πέτρες και σε συνδυασμό με τις πολλές λακκούβες οι οδηγοί ήταν εκτεθειμένοι σε μεγάλους κινδύνους

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...