11 Ιαν 2012

ΝΙΚΗ ΜΕ ΓΚΟΛ ΣΤΟ '90







Με το... δεξί ξεκίνησε το 2012 για τον Απόλλωνα που στο πρώτο παιχνίδι της νέας χρονιάς και τελευταίο του πρώτου γύρου στην Α' κατηγορία Δωδεκανήσου νίκησε 2-1 τον Ηρακλή Λάρδου στο γήπεδο Μαλώνας.
Η ομάδα μας με τη νίκη αυτή παρέμεινε στη 2η θέση της βαθμολογίας έξι βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο ΑΟ Δικαίου. Ο Απόλλων δυσκολεύτηκε πολύ και πανηγύρισε την τελευταία στιγμή αφού πέτυχε το γκολ της νίκης ακριβώς στο τελευταίο λεπτό.
Ο Απόλλων προηγήθηκε στο 12' με γκολ του Αρχοντούλη και δέχθηκε την ισοφάριση στο 75' σε μία φάση που οι παίκτες της ομάδας μας διαμαρτυρήθηκαν έντονα για οφσάιντ.
Ο Απόλλων  προς το τέλος του αγώνα ζήτησε πέναλτι σε χέρι αμυντικού με τον διαιτητή Κατσιδώνη να μην σφυρίζει την παράβαση.
Στο 89' ο Γιώργος Καντιμοίρης με κοντινό πλασέ μετά από κεφαλιά πάσα του Μαυρομούστακου λύτρωσε τον Απόλλωνα και έδωσε στην ομάδα μας τη νίκη.
Ο προπονητής Δημήτρης Δογιάμας χρησιμοποίησε τους: Καραγιάννη, Φυλακούρη, Σταυρή, Συμεωνίδη, Στάθη (76' Χατζηγεωργίου), Δεληγιάννη (57' Ανδρ. Ορφανός), Δημητρά, Μαυρομούστακο, Αρχοντούλη, Καντιμοίρη 



Το βίντεο είναι από την ιστοσελίδα xxsports.gr

Η... ΛΙΜΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΡΑΟΥΝΟΥ




Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μετά τις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις η περιοχή Τραουνού μετατράπηκε σε... λίμνη. Το νερό που κατεβάζει ο ποταμός Ποτός δυσκολεύεται να βρει διέξοδο προς τη θάλασσα όπου είναι η φυσική του ροή και κατάληξη.
Στην περσινή πλημμύρα που είχε προκαλέσει καταστροφές σε σπίτια αρκετοί είχαν υποστηρίξει πως ο ποταμός Ποτός δεν θα είχε ξεπεράσει τα όριά του εάν είχε καθαριστεί το άνοιγμα προς τη θάλασσα αφού υπήρχαν μεγάλες πέτρες που τοποθετήθηκαν παράνομα για να εμποδίζουν την κάθοδο οχημάτων 4Χ4 στην παραλία. 

ΤΑ ΠΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΑΜΩΣ







Πέρα από ετοιμόρροπα κτήρια η περιοχή του Προφήτη Αμώς έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τα δεκάδες παγώνια που τριγυρίζουν στο μικρό δάσος και με τους ήχους τους "μαγεύουν" όλους εκείνους που αγαπούν τη φύση. Υπολογίζεται προς στην περιοχή υπάρχουν περισσότερα από 80 παγώνια με πολύχρωμα φτερά.
Το παγώνι ή παγόνι (επιστ. λατ. Pavo, ελλ. ταώς) είναι πτηνό της οικογένειας των φασιανιδών, της τάξης των ορνιθόμορφων. Κατάγεται από τα δάση της Νότιας Ινδίας. Στην Ευρώπη ήρθε από την αρχαιότητα και εξημερώθηκε με άγνωστο τρόπο. Ήταν γνωστό στηΜεσοποταμία, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Ήταν πιστευτό ότι το προστάτευαν οι Θεοί και ήταν συνηθισμένο να βρίσκεται στους ναούς και στις αυλές των πλούσιων σπιτιών. Σήμερα στην Ινδία το παγώνι είναι προστατευόμενο είδος.
Το παγώνι παρουσιάζει έντονο φυλετικό διμορφισμό, καθώς το αρσενικό έχει διαφορετική εμφάνιση από το θηλυκό. Το αρσενικό έχει μήκος 1,25 μ. χωρίς την ουρά του, η οποία του διπλασιάζει το μήκος. Το χρώμα του είναι πράσινο ή μπλε στο στήθος, την κοιλιά και το κεφάλι, έχει κοντές φτερούγες που του επιτρέπουν περιορισμένη πτήση και ένα λοφίο στην κορυφή του κεφαλιού. Έχει πολύ εντυπωσιακή ουρά με μακριά πηδαλιώδη φτερά με πράσιναμπλεμαύρα και πορτοκαλί οφθαλμοειδή στίγματα, που την ανοίγει σε σχήμα βεντάλιας.
Αντίθετα το θηλυκό δεν έχει αυτή την εντυπωσιακή όψη, δεν διαθέτει μακριά ουρά και το χρώμα του είναι καστανόγκριζο με σκούρες λωρίδες. Γεννάει μέχρι 5 αυγά, τα οποία κλωσσάει για χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Τα παγώνια ζευγαρώνουν κατά την περίοδο των βροχών.
Το παγώνι ζει στα ανοιχτά δάση και αναζητεί την τροφή του είτε στο χάραμα της ημέρας είτε αμέσως πριν από το ηλιοβασίλεμα. Είναι φυτοφάγο και σαρκοφάγο και η διατροφή του περιλαμβάνει σιτάριμούρασύκα καθώς επίσης και έντομα, μικρά θηλαστικά και ερπετά. Ζει έως 25 χρόνια.
Γενικά τα παγώνια είναι πολύ ανθεκτικά πτηνά και με ιδανικές συνθήκες, υγιεινή και περιποίηση μπορεί να ζήσουν και 40 χρόνια.Το πιο διακοσμητικό στοιχείο του παγωνιού είναι η φτερωτή μακριά ουρά του αρσενικού, που αναπτύσσεται στο τελικό της μήκος μετά το τρίτο έτος του. Για να προσελκύσει τις θηλυκές την άνοιξη, την σηκώνει και την αναπτύσσει σαν βεντάλια. Κάθε τέλος καλοκαιριού, μετά την αναπαραγωγική περίοδο, η ουρά τους πέφτει και ξαναφυτρώνει το φθινόπωρο. 

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ









Πριν 25 χρόνια μετά από απαίτηση και πίεση της τοπικής κοινωνίας ο στρατός έφυγε από την περιοχή του μοναστηρίου Προφήτης Αμώς στο Φαληράκι.
Παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια για αξιοποίηση των κτιρίων και τις μελέτες που έγιναν, στην πράξη δεν προχώρησε κάτι με αποτέλεσμα η ο χώρος γύρω από το μοναστήρι να παραμένει σε κακή κατάσταση. Τα ετοιμόρροπα κτίρια δείχνουν πως η τοπική εξουσία του χωριού μας (κοινότητα, δήμος, εκκλησία) δεν κατάφεραν επί 20 χρόνια να αποφασίσουν πως και με ποιο τρόπο θα γινόταν η εκμετάλλευση των κτιρίων και της ευρύτερης περιοχής.  

Να σημειωθεί πως ένα κτίριο, με απόφαση της εκκλησιαστικής επιτροπής, έχει παραχωρηθεί σε άτομα που ασχολούνται με το άθλημα της πυγμαχίας και έχουν δημιουργήσει γυμναστήριο για προπονήσεις, ενώ ένας χώρος έχει παραχωρηθεί στους έφεδρους καταδρομείς. Πίσω από το εστιατόριο που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες έχει τοποθετηθεί λυόμενο κτίριο που μεταφέρθηκε από το 1ο δημοτικό σχολείου Καλυθιών προκειμένου να στεγαστεί ο σύλλογος ομπρελάδων Φαληρακίου.  

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...